• Sat 2 Nov 2019 18:24
    822578 visningar
    7843 svar
    7843
    822578

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    FDFMGA skrev 2019-11-02 18:13:01 följande:
    Han kanske har snöat in på Uri Geller.


    Uri böjde en hel del annat än skedar kanske

    Bildresultat för watersports 

    Bildresultat för golden showerBildresultat för golden shower
  • Sat 2 Nov 2019 22:49
    Digestive skrev 2019-11-02 22:38:45 följande:
    Du har nog missat början av min diskurs angående det här - där jag flera gånger har påpekat att jag menar samhällets större grupper och vad som återfinns under riksdagens tak kan ses som en sorts guide (öppet och offentligt, kan väl tilläggas för säkerhets skull - hur folk står och ställer sig bakom ridån och i det dolda hör inte hit).

    Religiösa, konservativa och nationalister hör då till större samhällsgrupper som representeras undermåligt på olika sätt och vis i Public Service. Eller rättare sagt de större samhällsgrupperna av detta slag som jag har tagit upp, det kan säkert finnas fler.

    Sedan bor vi i Sverige och >>grundläggande svenska värderingar<< hör till självklarheter, vilket också har påpekats. Det vill säga att om Public Service exempelvis sänder fredagsböner åt Sveriges muslimer så kommer det knappast stå en extremistisk imam och hålla i sändningen eller för den delen producera föreläsningar et cetera...

    ...utan Public Service ska så att säga figurera som den svenska >>lägerelden<< som folket kan samlas kring och skapa en form av grundläggande gemenskap genom.

    Det fungerar dock dåligt om ~3/10 av befolkningen inte får någon värme att tala om genom mediumet i fråga.
    Vilka 30% pratar du om Digestive?  Alltså hur kom du fram till siffran? 

    Missermajser har rätt när han skriver att det som citerats inte är rasistiskt trots att du påstår det 
    Missermajser skrev 2019-11-02 22:36:37 följande:
    Jag måste ha fått för mycket av det där kontaktlimmet som Rataxes nämnde, för jag ser inte var han skrivit att muslimer är olämpliga att ta plats i public service.

    För det är väl denna meningen du syftar på eller har jag missat något?

    "Alltså, hela åsiktsspektrat kan och bör diskuteras inom public service - men i vissa fall bör inte företrädarna för åsikterna nödvändigtvis beredas plats, t ex rasister, nazister, terrorister, pedofiler, folk som förespråkar kvinnlig könsstympning, med mera, med mera."

    Jag tycker inte det är ett dugg rasistiskt men om jag nu förstår honom rätt så tycker jag det är en aningens mycket censurerande för att rymmas inom ett liberalt begrepp av ordet yttrandefrihet.

  • Sat 2 Nov 2019 23:15
    Digestive skrev 2019-11-02 23:07:29 följande:
    Redan där halkar det på illa - ha nu i åtanke att det gäller GRUPPERNA konservativa, nationalister och religiösa och VARFÖR de representeras undermåligt/känner sig undermåligt representerade i Public Service - hur som helst så ställde jag en följdfråga angående det här något senare:

    Och då rullade det på om >>könsstympning<<, >>pedofili<<, >>rasism<<, >>nazism<< samt fan + moster.

    Sådan skit har INGENTING med grupperna konservativa, nationalister och religiösa att göra - sådant håller ett fåtal SUBGRUPPER på med, den försvinnande minoriteten... skräp som övriga och den runga majoriteten konservativa, nationalister och religiösa INTE ska straffas och/eller lastas för.

    Tydligt nog?
    Det är väldigt tydligt var Sverige som helhet sen 30 år tillbaks legat i WVS i fråga om gal/tan - suvival/self expression.

    http://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp?CMSID=Findings




  • Sun 3 Nov 2019 00:11
    Digestive skrev 2019-11-02 23:55:07 följande:
    Och du känner att det relaterar till vadå? Uttryck gärna din poäng istället för att ta den för given och när du kommunicerar med människor som inte ligger exakt i linje med dina egna tankar.

    När du missförstår mig väldigt ofta finns det en stor risk för att även jag missförstår dig, försöker jag säga. Så berätta vad du vill ha sagt och som relaterar till diskursen.
    Det relaterar naturligtvis till de 30% av befolkningen som du säger inte är representerade av PS innehåll.

    Hur har du kommit fram till siffran 30%?
  • Sun 3 Nov 2019 02:09
    Digestive skrev 2019-11-03 01:18:14 följande:
    På vilket vis då? Som påpekat flera gånger så ska Public Service företräda >>grundläggande svenska värderingar<< liksom stimulera dessa för befolkningen.

    Har inte kommit fram till siffran 30% utan ~30%.

    För religiösas del: Jag räknade på antalet människor som identifierar sig som muslimer (810 000 året 2016), på antalet betjänade i frikyrkorna (331 343 året 2013), på antalet medlemmar i Svenska Kyrkan som regelbundet besöker församlingar/kyrkor (vilket uppskattas till 4% av medlemmarna = strax under 240 000), på antalet kristna ortodoxa (63 429 enligt Nämnden för statligt stöd till trossamfund) respektive på antalet medlemmar i de katolska kyrkorna (115 000). Här har vi alltså omkring 1,5 miljoner svenskar.

    För nationalisters del: räknade enbart på SD:s väljare det senaste valet = 1 135 627. Det ger nog en hygglig bild allt som allt - omkring en miljon svenskar. En svår grupp att räkna på.

    Konservativa: Den svåraste gruppen att uppskatta antalet för. Det kan landa på allt ifrån en miljon till över två beroende på vad som ska ingå i ett så ohyggligt brett begrepp.

    Helt enkelt ~3/10 av befolkningen. Tror du själv att ett land skulle hade polariseras så kraftigt som dagens Sverige om vi hade pratat om grupper i obetydliga storlekar sett till den övriga befolkningen?
    Nu är ju 30% inte nödvändigtvis exakt 30% - det beror på med vilken noggrannhet talet anges

    https://www.naturvetenskap.org/matematik/matematikens-roll-i-naturvetenskapen/matetal/

    så 30% eller ~30% torde vara hyfsat lika,  eller i alla fall inte helt olika. 

    Hur som helst så tror jag inte att du kan räkna alla SD-sympatisörer som nationalister, SD har en stor skara missnöjesröstare.

    Om du skulle räkna på det viset du vill göra så skulle väl antalet nyssnazister vara lite över miljonen - och det varken rimligt eller troligt. Men om du vill hålla räkningen på det sättet så är det inte rimligt att dessa nyssnazister får repsesentation i public service enligt dig själv, liksom pedofiler och terrorister inte skulle denna representation.

    Poängen är att SDs stödtrupper är svårkategoriserade och av varierande tillhörighet, allt från rasister och nazister till missnöjesröstare.och etablissemangsskeptiker. 

    Konservativa.. ja de är inte mindre lätta att sätta fingret på 

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Konservatism#Liberal-_och_socialkonservatism

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Konservatism#Neo-_och_paleokonservatism

    KD, delar av SD, delar av M kan räkna in, men där räknas delar in i de andra kategorierna.

    Jag tror du kan minst halvera din siffra på ~30% för att komma närmare verkligheten. - 10--15% kanske är rimligt. Trots att de låter mycket är det inte hur högt de skriker som avgör hur många de är.
  • Sun 3 Nov 2019 11:57
    Digestive skrev 2019-11-03 07:39:32 följande:
    Någonstans mellan 2-4/10 eller då 20-40% ville jag uttrycka med symbolen ~ framför.

    Eh, du har högst troligt 15% redan vid gruppen religiösa. Sedan går givetvis grupperna in i varandra.

    KD, SD och M? Du får nog sluta utgå från att människor från kulturer som inte har upplevt den västerländska Upplysningen - det vill säga på samma vis som västerlänningar har gjort - skulle utgöra nämnvärt progressiva grupper bara för att de röstar på S och i viss mån på V och MP (och även på andra partier såklart, men det berör inte min poäng angående progressivitet och konservatism). Och relativt för gemene svensk, eller då det svenska etablissemanget/rådande paradigm, så räknas större delen av Europa som konservativa. Det gäller även mellanting, angående relationen till den västerländska Upplysningen, som människor från Sydamerika.

    Om man hårdrar det så skulle säkert ~4 miljoner svenskar kunna klassas som konservativa i relation till rådande etablissemang/paradigm. För du inser väl att någonting så smått som att se på våra könsroller som biologiskt betingade, handlar om ett uttryck för en konservativ världsbild? - och redan där på en känslig punkt i sammanhanget.

    Turkar, kurder med flera folkgrupper har en väldigt stark och levande nationalism rent generellt. Nationalism som ideologisk pendel har slagit över väldigt sent (ur vårt perspektiv som västerlänningar) i många av de länder som vi har tagit emot betydande mängder immigranter ifrån. För exempelvis kurders del så startade pendeln överhuvudtaget att slå i början av 1900-talet och tog ordentlig fart så sent som på 70-talet. De lever i princip i kulmen av en nationalistisk strömning, även om det såklart inte anbelangar alla kurder. Även många från Afrikas kontinent har en nutida och högst levande relation med nationalism, där det faktiskt har inneburit en form av fredsrörelse på sina håll men även av uppenbara skäl (som att deras gränser har ritats med linjal av oförstående främlingar samt av kolonisation och imperialism överlag).

    Ta Syren och syrier som ett exempel - då de i nutid ökar allra mest som folkgrupp här i Sverige - som har vävt ihop den nationalism som uppstod mot slutet av 1800-talet med sina kulturella rötter anno 1500-tal. De har alltså gjort någonting kulturellt med nationalism som vi västerlänningar inte ens kan förstå på ett intellektuellt eller emotionellt plan. Någonting som bisarrt nog kan reflekteras mot Tysklands nationalromantik under våra mörkaste epoker - fast i en, på sitt håll, god kamp för frigörelse men också med snarlika imperialistiska förtecken. Nationalism har spelat en väldigt viktig roll i Syrens konflikter/kamp med/mot arabiska, israeliska och franska intressen - ända in i modern tid and beyond. Den näst största politiska rörelsen i Syrien går under socialnationalistiskt flagg med imperialistiska ambitioner, medan den största enbart går under socialnationalistiskt flagg. Jag har tyvärr inga syrianska vänner än men som grupp, här i Sverige, kan de säkert kvala in bland landets mest nationalistiska grupper.

    Du får nog redigera din bild av konservativa, nationalister och religiösa något - för nej, du hamnar knappast på 10-15% av befolkningen i dagens Sverige. Och påtagligt långt ifrån 10-15% i morgondagens Sverige... för dessa tre grupper växer högst troligt fortast här i Sverige. Genom immigrationen (på i stort sett alla punkter men främst religion och konservatism) och när missnöjet romantiseras tillsammans frontfigurernas propaganda (nationalism, konservatism och i viss mån religion).

    Har du ens bekantat dig med folket i den så kallade orten och med deras (för svenska västerlänningar) exotiska idéhistorier? Du verkar inte veta mycket om folkgrupperna som ökar allra mest här i Sverige... som hänvisar till svensk partipolitik i sammanhanget. Låt mig invänta kallsupen.

    Personligen kan jag många gånger trivas som fisken i vattnet bland dessa grupper till skillnad från dig, KillBill, nihka och FDFMGA - som knappt verkar vilja ta i konservativa, nationalister och religiösa med tång... då ni gestaltar dem som blekfisar ute på vishan som gillar att säga N-ordet, skrika >>FITTA!!!<< med E och hajla till Eddie Medusa. God morgon liksom.
    Nu är det viss du som faktiskt tangerar generalisering av främlingar här...

    Skulle inte de som fly från politiskt förtryck, avsaknad av religionsfrihet och mänskliga rättigheter ha en susning om upplysningens idéer när den araiska våren och orologheter och krig hade del av sitt urpsrung folkens krav på frihet och demokrati.

    Angående latinamerikaner så har de naturligtvis del av sitt ursprung i den europeiska kolonialiseringen och västvärldens över hela jorden spridda kultur:  Coca cola, Donken, Mobiltelefoner, Jeepar, Internet och sociala medier finns i stort sett överallt - likaså krav på medbestämmande och krav på att diktatorer och despoter ska störtas, kunskap om naturvetenskap, astronomi.

    Trots alla kulturers olikheter och likheter så kan vi ända ha politiska åsikter som spänner från allt mellan  anarkister, syndikalister och hela vägen över det som är mainstream partier till nazister, fascister eller libertarianer och anarkokapitalister för att sluta cirkeln. De olika samhällena vi lever i är präglade av dess historia och uppfattningar som i sin tur präglats av samhällen och dess historia i ett ömsesidigt växelspel med nya intryck, uppfattningar, yttre påverkan som pressar på förändringar.

    Skulle inte människor från andra delar av världen ha tagit del av upplysningens idéer? Befängt och nedlåtande! Kanske rasistiskt?

    https://www.so-rummet.se/extra-fakta-artiklar/nagra-av-upplysningens-ideer

    "Varför rör sig jorden?

    En del forskare anser att upplysningen startade år 1687. Det året utgav den engelske vetenskapsmannen Isaac Newton sin bok Principia, ett av alla tiders viktigaste vetenskapliga verk.


    Nya upptäckter under 1500- och 1600-talen hade redan raserat kyrkans världsbild för gott. Vetenskapsmän som Kopernikus, Kepler och Galilei hade bevisat att kyrkan hade fel. Jorden är inte solsystemets orörliga centrum. Jorden cirkulerar runt solen och månen cirkulerar i sin tur runt jorden.


    Galilei och andra vetenskapsmän hade alltså visat hur himlakropparna rör sig. Newton förklarade varför de rör sig. Han kunde visa att gravitationen är den kraft som driver solsystemet. Gravitationen får planeterna att gå runt i sina banor runt solen och månen i sin bana runt jorden.


    Kritik mot kungamakten

    Författare och filosofer började även ifrågasätta med vilken rätt de styrande styrde. Hittills hade kyrkan, adeln och kungamakten hängt samman. Kyrkan hade förklarat att kungar och drottningar styrde med Guds nåde. Att göra uppror mot kungamakten var därför att göra uppror mot Gud. Som tack hade kungamakten i sin tur försvarat kyrkan. Upplysningstidens filosofer frågade sig om detta verkligen var rimligt. De ansåg att enväldet med starka furstar var föråldrat.


    Krav på delad makt

    Fransmannen Montesquieu skrev att makten måste delas mellan den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten. Montesquieu kunde i och för sig tänka sig att en kung eller drottning skötte det verkställande, men härskaren måste dela med sig av makten, alltså inte längre vara enväldig och bestämma allt själv. Det måste finnas makter som kontrollerade och balanserade varandra. Montesquieus maktdelningsprincip har påverkat grundlagar och statsskick över hela västvärlden.


    Jean Jacques Rousseau gick ett steg längre. Han tyckte inte att det behövdes vare sig kung eller adel. Medborgarna skulle leva i en republik, utan kungar eller kejsare, där flertalets vilja skulle styra.


    Tro på människans förnuft

    Upplysningens bärande tanke var en stark tro på människans förnuft – att människor kunde tänka själva. Det betydde i sin tur att man inte bara skulle tro blint på vad makthavarna sade. Inte heller behövde man tro på vad kyrkorna lärde ut eller vad prästerna predikade.


    Men de flesta ville inte avskaffa Gud. Fransmannen Voltaire ansåg att det nog kunde finnas en makt som var större än människan. Om Gud inte finns, skrev han, hade det varit nödvändigt att uppfinna honom.


    Däremot hade Voltaire inget till övers för präster, gudstjänster eller Bibelns versioner av människans uppkomst och historia.


    Idéer som kom att påverka

    Flera härskare tog intryck av upplysningstidens idéer. Preussens kung Fredrik den store avskaffade tortyr och censur. Österrikes kejsare arbetade för religiös tolerans. Men ingen härskare var villig att avskaffa enväldet. Reformerna fick inte gå så långt att de hotade härskarens grepp om makten.


    Upplysningstidens idéer kom att spela stor roll för två stora revolutioner i slutet av 1700-talet, först den amerikanska och sedan den franska."

    Vem var det som drog upp de politiska partierna i sina ~30 % - det var DU.

    För övrigt har du absolut ingen aning om hur för dig okända personer trivs i olika sällskap - det var en 'underförståddhet' som liknar det M&N kunde prestera.


  • Sun 3 Nov 2019 17:46
    Digestive skrev 2019-11-03 13:01:23 följande:
    Suck... nu läser du bara dåligt igen.

    Har jag skrivit att dessa människor >>ha en susning om upplysningens idéer<<? Hmmm... låt mig se:

    Svar: Nej, det har jag verkligen inte skrivit. Jag vet inte hur jag kan förmå dig att läsa mina inlägg korrekt när du inte ens lägger märkte till sådant som jag SÄRSKILT markerar och vad jag TYDLIGGÖR att jag menar med markeringar.

    Åttonde gången i rad nu. Jag föreslår att du besöker en optiker och jag försöker INTE provocera samt har sådana hjälpmedel själv.

    >>Vem var det som drog upp de politiska partierna i sina ~30 % - det var DU.<<

    Va?! Citera. Kan inte minnas att jag har knutit den siffran till de politiska partierna.

    >>För övrigt har du absolut ingen aning om hur för dig okända personer trivs i olika sällskap - det var en 'underförståddhet' som liknar det M&N kunde prestera.<<

    Blandar folk in >>terrorism<<, >>könsstympning<<, >>pedofili<<, >>rasism<<, >>nazism<< et cetera i min diskurs genom att bemöta den... så har man exakt så mycket till övers för grupperna som har nämnts (i stort konservativa, nationalister och religiösa). Det framkommer tokigt tydligt om man förstår min diskurs överhuvudtaget...

    ...men då bygger min utsaga på missförstånd av galaktiska mått. När man förstår så dåligt vad GRUPPER innebär att man börjar tala om specifika SUBGRUPPER som MER relevanta än gruppen som åsyftas - missförstånd som skapar logiska omöjligheter snackar vi om här.

    Och HUR tydligt har jag förklarat att jag berör GRUPPER och INTE subgrupper i NÅGOT som helst avseende mer än att exemplifiera ditten och datten? Lika klart som stjärnhimmeln utanför vår atmosfär... SÅ tydligt har jag förklarat den saken.

    Har du förslag på hur jag kan markera text på ett vis som du inte missar?
    Så.. var pratade du om politiska partier varpå jag tog stafettpinnen och förde den vidare
    Digestive skrev 2019-11-03 01:18:14 följande:
    .....

    För nationalisters del: räknade enbart på SD:s väljare det senaste valet = 1 135 627. Det ger nog en hygglig bild allt som allt - omkring en miljon svenskar. En svår grupp att räkna på.

    ...
    Det hjälper naturligtvis inte att markera text om markerandet mest av allt liknar en förklaring som ges genom att samma fras upprepas med allt högre och högre röst tills den skriks ut. Dvs ingen förklaring alls utan enbart ett rytande för att få den frågande att hålla tyst och acceptera svaret med en PUNKT - om du förståtr vad jag menar.

    Jag frågar vidare och kommer med hypoteser för vad du menar utifrån det du skrivit, ibland har jag förstått och vill få det bekräftat, ibland vill jag att du utvecklar svaren både i det faktiska och det abstrakta eller teoretiska för att tydliggöra vilken grund ståndpunkterna vilar på. Du vet, det gamla vanliga grävandet i argument och premisser,

    Appropå vinklad TV - när fick SD senast i nyhetsprogrammen försvara sin rasism?  Mycke kan man säga om SDs vacklande politik som slinker både hit och dit  - men det som är konstant är det Åkesson sa, det du anklagade F här för - att invandrare inte _kan_ passa in i Sverige för att det är just invandrare. dvs Rasismen. 
  • Mon 4 Nov 2019 00:08
    Digestive skrev 2019-11-03 22:25:43 följande:
    För att uppskatta antalet nationalister i Sverige användes SD:s väljare. Vad säger det om något förutom att underlaget kan ses som dåligt?

    Sedan läser jag inlägg noga och du skriver >>partierna<< i bestämd plural och menar att jag har förknippat dessa >>partier<< till siffran >>~30%<<. Sak samma.

    Alltså, jag förklarade vad jag menade med >>som inte har upplevt den västerländska Upplysningen<< då jag förstod att det kunde misstolkas och det handlade inte alls om samma fras som upprepades i markeringen:

    Hade övriga kulturer upplevt Upplysningen som västerlänningarna gjorde så hade det inte funnits några anmärkningsvärda kulturskillnader mellan västerlänningar och övriga kulturer. Tidsskillnader, kulturella bakgrunder, assimilera/assimileras med mera skiljer det som västerlänningar upplevde från det övriga kulturer kom att uppleva.

    Du får acceptera det självklara behovet av att specificera strömningen i fråga som den >>västerländska Upplysningen<< och inte enbart >>Upplysningen<< helt ospecificerat - för det senare kan lika väl handla om Upplysningen i Japan över 100 år senare och har ingenting med något att göra.

    De flesta platser på jorden har upplevt strömningar av Upplysningen men enbart västerlänningar har upplevt den västerländska Upplysningen.

    Vilka kulturer utöver den västerländska skulle du kunna påstå upplevde Upplysningen så som västerlänningar upplevde den? - alltså upplevde den västerländska Upplysningen.

    Grubblar jag själv på saken och svävar bort från den tekniska omöjligheten när man redan har specificerat det som >>den VÄSTERLÄNDSKA Upplysningen<< så landar det möjligtvis i Ryssland.

    Ingen aning om när det kan ha hänt senast i ett nyhetssammanhang. Följer jag politik så sker det främst genom riksdagens arbete... som jag inte haft tid att följa seriöst på över tre år nu. I övrigt läser jag flera nättidningar men mest för att ta tempen på det sociala klimatet och notera skillnader samt för att följa vad det offentliga samtalet berör/inte berör (och givet för att starta debatter, så har jag lärt mig mycket om inte mest genom åren).

    Ja, stackars FDFMGA - som aldrig någonsin har anklagat någon för något. Familjelivs ängel i kerubformat.

    Sedan när kunde i stort sett hela världen definieras som västerländsk?
    Jag vill nog påstå att det finns ganska stora skillnader och likheter mellan italienare, engelsmän, svenskar och finnar trots att vi alla har tagit del av den västerländska upplysningen - jag tror alltså att det är svårt att härleda dessa skillnader till hur mycket av upplysningen vi tagit del av och i vilken om fattning detta gjorts. 

    Titta på WVS-kartan till exempel så ser man en del intressant att reflektera över.

    Västvärldens kultur sveper över hela klotet, mat, musik, kläder, värderingar, mm

    Ja,  nu är ju inte andra skribenters uppförande ett friskrivande för att själv få bete sig hur som helst. Var och en får stå för och äga sin egen skit.
  • Mon 4 Nov 2019 00:50
    FDFMGA skrev 2019-11-04 00:24:09 följande:
    Haha.

    Jag undrade nog mest över hur dina plågor som orsakas av den akademiska medelklassens spåk på P1 yttrar sig och hur du diagnostiserar språket. eller för att använda språkbruket i den här tråden: Vad är det i diskursen som får dig att klassa den som akademisk medelklass?

    Jag har liksom aldrig själv reagerat - även om jag tycker att Kulturnytt och OBS kan vara lite inkrökta ibland.
    Jag tycker att P1 har blivit väldigt lättsamt senare åren, visst medelklass, väldigt lätttillgängligt generellt sett.
  • Mon 4 Nov 2019 16:38
    FDFMGA skrev 2019-11-04 08:31:05 följande:

    Då lägger jag ihop dina och Missermajsers synpunkter och får det till lättsam radio för akademisk medelklass.

    Gemensamt för er bägge är betoningen på medelklass.


    Det tycker jag är en bra beskrivning av P1.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?