• Äldre 2 Apr 13:46
    822584 visningar
    7843 svar
    7843
    822584

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Mentat skrev 2016-04-02 09:00:32 följande:
    Tack. Det är fascinerande att se hur flödet av information sker och det är högst relevant att studera i en fråga om opartiskhet eller inte i media.
    Fast handlar det verkligen om partiskhet, jag tycker snarare att det är exempel på att det ibland saknas tid eller intresse för lite mer djuplodande journalistik.

    Sveriges svar, det som kung Markatta tog fram, slår ju fullständigt sönder FN-argumentet om bilden av muslimer och din frågeställning kring rapporten borde vara given för en journalist som vill följa upp nyheten.

    Jag tycker du och Kung Markatta gjorde ett gediget journalistiskt arbete, något som även borde gjorts av åtminstone någon journalist. Och det skulle kunna bli en förödande kritisk artikel gentemot FN-tyckandet utifrån materialet här ovan.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 2 Apr 23:47
    Mentat skrev 2016-04-02 16:42:32 följande:
    Vad det gäller partiskhet eller inte är det väl just det här som är den springande punkten: Ingen journalist har brytt sig om att leta, dvs journalister följer upp det som intresserar dem själva. Det är just det bl.a. jag har hävdat tidigare i tråden, att journalistkårens egna åsikter påverkar rapporteringen.
    Ja,jag vet att du hävdat det, men det är just där du förstår som minst av hur dagens medier fungerar. Det finns inget utrymme för den romantiserade bilden av journalisten som trotsar chefens order och i stället med grundlig envishet och gott journalistiskt omdöme gräver fram den stora nyheten.

    Jag har för mig att den här nyheten kom som ett TT och det skulle inte förvåna mig om så gott som all publicitet antingen är TT-telegrammet rakt av eller också i princip varianter som har TT som källa.

    Trist, men utrymmet för självständigt journalistiskt arbete är inte detsamma nu som förr.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 6 Apr 19:30
    Rutgers skrev 2016-04-06 19:24:55 följande:
    Förtroendet för media ökade iår mot förra året. Å andra sidan ligger vi näst sist av de som ökar. Kanske bland alla, hittade inte hela listan.

    image.slidesharecdn.com/2016trustbarometerglobalresults-160117210706/95/2016-edelman-trust-barometer-global-results-63-1024.jpg

    goo.gl/2pGoYJ
    Källkritik!

    Relevanskontroll!
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 6 Apr 20:31
    Ja, något slags PR-företag som kommit fram till att kineserna är de som har störst förtroende för sitt lands medier. Det verkar inte som Nordkorea var med, annars hade nog Kina fått se sig slagna.

    Fast den här tråden handlar ju om public service, såvitt jag kan se har företaget tagit fram uppgifter om medier i allmänhet. 

    Du kan se om du kollar Förtroendebarometern att svenskarnas förtroende för medier i allmänhet är dramatiskt lägre än förtroendet för public service.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 7 Apr 12:21

    Ny förtroendebarometer.

    Public service i topp förstås

    www.svd.se/alkohol-och-radio-i-fortroendetopp/i/senaste


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 7 Apr 12:24
    FDFMGA skrev 2016-04-07 12:21:05 följande:
    Ny förtroendebarometer.

    Public service i topp förstås

    www.svd.se/alkohol-och-radio-i-fortroendetopp...
    SD för övrigt i förtroendebotten Förvånad

    Skulle man inte kunna tro om man trodde FL:s SD-aktivister och skrikhögerns öknamnsaktivister var representativa för oss svenskar.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 7 Apr 14:07
    Kung Markatta skrev 2016-04-07 13:51:42 följande:
    Regeringspartierna tar stryk i Förtroendebarometern. Andelen med ganska stort eller mycket stort förtroende för Socialdemokraterna går från fjolårets 33 procent till 27. Miljöpartiet minskar från 21 till 16.

    Förtroendet för facken rasar från fjolårets 36 procent med stort förtroende till 22. Det förklaras till stor del med skandalerna inom bland annat Kommunal.

    De fem sista platserna:

    Aftonbladet 14
    Arbetsförmedlingen 13
    Feministiskt initiativ 12
    Expressen 10
    TV3 9
    Mot den bakgrunden så kan man ju konstatera att nedanstående påstående från dig kanske inte var historiens mest välgenomtänkta Skrattande
    Kung Markatta skrev 2016-03-31 23:57:56 följande:
    -------------

    Man ser att de svarande i högre grad har förtroende för medier som bekräftar deras egen världsbild  Glad

    Eller kan du utveckla din syn på public service mot bakgrund av citatet ovanDrömmer
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 7 Apr 15:54
    Kung Markatta skrev 2016-04-07 14:45:31 följande:
    I mätningen som du hänvisade till redovisas inte partisympatier så man kan inte dra någon slutsats liknande den som jag drog av den andra undersökningen och som du nu citerade.

    Vad var det som inte var välgenomtänkt med mitt påstående? Glad
    Det du påstod i ditt påstående var inte så välgenomtänkt.

    "Man ser att de svarande i högre grad har förtroende för medier som bekräftar deras egen världsbild  Glad"

    Du får gärna redovisa det statistiska underlaget för ditt påstående. Gärna med en förklaring som inbegriper public services höga förtroendesiffror och kvällstidningarnas mycket låga.

    Gärna också med en statistisk jämförelse mellan hur borgerliga väljare i Sverige som helhet förhåller sig i förtroende om man jämför DN/SvD med SR/SVT.

    Lycka till!
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 7 Apr 18:26
    Kung Markatta skrev 2016-04-07 18:00:53 följande:
    Aha, nu förstår jag vad du menar. Borde lagt till "jämfört med hur förtroendet är för samma medier hos befolkningen som helhet" efter citatet.

    Förtroendesiffrorna för exempelvis Aftonbladet är ju väldigt låga, men inte lika låga bland rödgröna väljare som de är hos befolkningen som helhet. Slutsatsen blir att rödgröna väljare inser att kvällsblaskejournalistik inte är något vidare men på just Aftonbladet, som bekräftar deras världsbild, sätter de ändå inte fullt så lågt betyg som folk i allmänhet gör.


    Just den jämförelsen fanns inte med men utifrån de siffror som redovisas är det förmodligen så att borgerliga väljares förtroende för DN och SvD ligger på ungefär samma nivå som deras förtroende för SVT och SR.
    Nja, ta Expressen, 10 procent har förtroende för den tidningen.

    Om vi leker med tanken att ingen rödgrön finns med i den gruppen så kan du enkelt räkna ut hur stort förtroendet maximalt är bland borgerliga väljare om vi för enkelhetens skull anser att de utgör hälften av befolkningen.

    Därefter kan du lämpligen ställa den andel borgerliga väljare som inte har förtroende för Expressen mot ditt påstående.

    Det blir liksom inte mycket annat kvar av ditt påstående annat än en truism om man inte kompletterar det med statistik. Mest intressant vore det att få veta om borgerliga väljare har större förtroende för public service än vad de har för DN/SvD.

    Du har ju läst Ipsosundersökningen, kan du inte ta fram statistik på skillnader i synpunker på olika slags medier med avseende på politisk tillhörighet? Eller fanns det inga sifferuppgifterFlört
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 7 Apr 18:58
    Kung Markatta skrev 2016-04-07 18:55:09 följande:
    De har inte publicerat någon detaljerad statistik när det gäller hur partisympatier korrelerar med förtroende för olika medier utan endast en sammanfattning:

    ipsos.se/160401-DN-Ipsos-Mediefortroende

    Kan klippa in hela stycket här för skojs skull:

    Demografi och partisympati

    * Män har oftare litet förtroende för Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

    * Högutbildade har oftare stort förtroende för Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

    * Utbildningsnivå har mindre betydelse för förtroendet för Sveriges Television och Sveriges Radio.

    * Personer som skulle rösta på något av de borgerliga partierna (M, L, C, KD) har oftare stort förtroende för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

    * Personer som skulle rösta på något av de rödgröna partierna (S, V, MP) har oftare stort förtroende för Sveriges Television, Sveriges Radio och Aftonbladet, men har mer sällan stort förtroende för Svenska Dagbladet.

    * SD-väljare har oftare litet förtroende för Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. SD-väljare har oftare än andra förtroende för Avpixlat (21 procent jämfört med fyra procent bland samtliga).
    Ja, men det statistiska underlaget, finns inte det redovisat?
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?