Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

  Mån 30 maj 2016 16:55 Läst 140546 gånger Totalt 3221 svar
  Visar endast inlägg av KillBill - Visa alla inlägg
 • Mån 30 maj 2016 16:55 #723
  FDFMGA skrev 2016-05-30 15:22:53 följande:
  Tydligen var det rätt längesedan, 2011.

  Lustigt nog samma år som underlaget till parkettgolvssyndromet bland skrikhögern presenterades i form av ett pressmeddelande från S som var skrivet på för svår svenska för att skrikhögern skulle kunna tolka dess innebörd.

  nyheter24.se/nyheter/inrikes/529475-m-riksdagsmannen-aborthanar-bloggare

  Det var kanske det vidrigaste exemplet men Hanif har fortsatt att med påhopp och kränkningar på sociala medier och nedan finner du fler exempel. Många av exemplen är ganska färska. Ganska märkligt att Moderaterna accepterar ett språkbruk av Hanif som oftast inte ens skulle accepteras här på FL.


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Mån 30 maj 2016 22:35 #728
  Flash Gordon skrev 2016-05-30 22:15:45 följande:
  Varför väljer du att försvara att kalla människor för husblattar och rasförrädare?

  Du hänvisar till att det är "satir". Du säger att offret bara inte förstår "satiren". Du säger att offret får skylla sig självt.

  Är det för att de två personer som utsattes för det denna gång är högerdebattörer som du ursäktar rasismen?

  .
  https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10153568573585686?pnref=story

  För den som undrar varför uttrycket är särskilt rasistiskt så kan man summera deras sjuka idévärld såhär:

  Min mörka kropp, min biologi, har förbinder mig att ha en viss åsikt, allt annat är en herres dressyr av mitt vilda "naturliga" jag. Att vara borgerlig och bära en borgerlig världsåskådning är helt enkelt en styggelse mot ens inneboende natur.

  Att tro att människors moral, världsåskådning och idéer är bundna till deras biologi, deras DNA, deras melaninhalt, är även med den allra striktaste definitionen, ren rasism.
  Uttalandet skedde i ett känd humor och satirprogram för ett år sedan. Även om jag själv inte tyckte att inslaget var fyndigt eller roligt så anser jag komiker, satiriker och konstnärer måste få provocera etablissemanget (även om det inland blir fel).

  De uttalanden från Hanif Bali som jag infogat bilder på tidigare i tråden tycker jag är långt mer problematiska. I Hanifs fall handlar det inte om något annat än om påhopp och kränkningar.
 • Mån 30 maj 2016 23:14 #729
  Flash Gordon skrev 2016-05-30 22:55:18 följande:
  Nä, uttalandet skedde för någon dag sedan. Jag har länkat inslaget.

  Jag hittar ingenting i någon definition som jag tycker pekar på att rasistiska glåpord ryms inom "satir" och det ena offret för uttalandena har beskrivit varför det är rasism. Länkat och inkopierat i tråden.

  http://www.dictionary.com/browse/satire
  http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/satire
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Satir

  Anser du alltså att direkt rasism ryms inom "satir"?

  Det här börjar bli larvigt. Du kan ju uppenbarligen inte ha lyssnat på det inslag som du länkar till för i det inslaget så kallas bara programledaren (Dilan Apak) för husblatte 

  I ditt klipp diskuterar dom däremot  inslaget från ifjol där Dilan Apak kallade Alice Teodorescu  för husblatte. Bl.a. berättas det om den folkstorm som följde av inslaget.


   Vad tycker du om Hanif Balis påhopp och kränkningar?


   


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Mån 30 maj 2016 23:42 #731
  Flash Gordon skrev 2016-05-30 23:36:51 följande:
  Nä, om du inte ens vill erkänna de rasistiska påhoppen på de bägge borgerliga debattörerna så har vi ju ett problem om vi skulle försöka kommunicera om det.

  För då handlar det ju inte ens om huruvida rasism ryms inom "satir" eller om offret bara har svårt att fatta eller om offret får skylla sig självt.

  Då föreslår jag att vi två låter saken bero så kan vi andra fundera över att "oberoende SR" tycker att detta är OK. Vilket dessutom är trådens tema. 
  Haha, vi är två personer här i tråden som har lyssnat på din länk utan att höra det du påstår. 

  Jag noterar att du inte verkar ha några synpunkter på påhopp från Hanif Bali där han kallat meningsmotståndare för efterbörd etc. 
  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Tis 31 maj 2016 00:00 #734

  Kanske kan vi sätta punkt på denna del av diskussionen med kommentarer från ansvarig utgivare  för "Veckans Boss". Kommentaren publicerades söndag 8 mars 2015 SRs hemsida.


  "I det senaste avsnittet av podden Veckans Boss granskades chefen för GP:s ledarredaktion, Alice Teodorescu. Här kommenterar Anne Sseruwagi, ansvarig utgivare, den kritik som riktats mot innehållet.


  I det senaste avsnittet av poddradioprogrammet Veckans Boss, granskas Alice Teodorescu av Tankesmedjan i P3. Tankesmedjans redaktion består av unga komiker som har i uppdrag att granska aktuella samhällshändelser, nyheter, politik och makt med humor och satir som medel.


  Denna vecka valde redaktionen att skämta om en person som just fått jobb som chef för ledarredaktionen på en av Sveriges största och mest betydande dagstidningar, Göteborgs Posten.


  Alice Teodorescu är ett självklart aktuellt val till Veckans Boss utifrån hennes opinionsbildande makt. I det 25 minuter långa programmet tecknas ett porträtt av Teodorescus liv, gärningar och åsikter från många olika håll. En del av innehållet kan uppfattas som sårande, det är ibland ofrånkomligt när det gäller satir och humor som människor har så individuella uppfattningar om. Utan det överdrivna blir det sällan träffande.


  Debatt har uppstått framförallt kring en lösryckt mening där man förbigående utmanar Teodorescu "att inte vara husblatte". Det har tolkats som ett exempel på rasism och partiskt "vänstervridning".


  Det är olyckligt att det uppfattats på det sättet och det har naturligtivs inte varit redaktionens avsikt. Självklart vill vi inte heller ge näring åt näthat och kvinnoförakt. Vi står för alla människors lika värde och när Tankesmedjan sparkar, sparkar man uppåt och åt olika håll politiskt, både vänster och höger.


  Samtidigt måste det vara möjligt att göra bitande satir även om oss invandrade svenskar - både kvinnor och män - som nått maktpositioner, driva med de klassresor vi gjort, de bakgrunder och åsikter vi har. Framförallt om karriären ifråga går ut på att vara opinionsbildare"


  Anne Sseruwagi, chef Sveriges Radio Malmö och ansvarig utgivare för Tankemedjan i P3


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Tis 31 maj 2016 08:14 #740
  Flash Gordon skrev 2016-05-31 00:38:25 följande:
  Du kopierar alltså in ett inlägg som berör ett helt annat påhopp för över ett år sedan.

  Men i sak är det givetvis intressant att "oberoende SR" redan då påstod att man inte ville bidra till "näthat" och "kvinnoförakt" och tyckte det var synd att det uppfattades som rasism när någon kallas husblatte men ändå, nu (igen) släpper genom att samma personer en gång till uttalar sig rasistiskt om samma individer.

  "Oberoende SR" har, vad det verkar, inga större problem med saken.

  .
  Och ja, det finns ett svar från SR för de nya påhoppen där de säger i stort sett samma sak: "Vi är emot ... blabla" men vi finner inget klandervärt.

  .
  Satir, det är vad jag länkade från P1. Rasistiska påhopp ryms inte inom någon definition av satir som jag har läst.
  Du gör dig själv till åtlöje genom att påstå att det skett ett påhopp i de senaste radioinslagen (de inslag som du länkat till) och vem som helst som lyssnar till ditt klipp kommer inse att du svamlar/far med osanning.
 • Tis 31 maj 2016 08:34 #741
  Flash Gordon skrev 2016-05-31 00:43:34 följande:
  En rimlig motvikt vore att göra "satir" på en "negerbollsbakande Bah-Kunke". En makthavare som är svart och vänster.

  Undrar om P3-gänget kommer att göra en sådan? Eller, det kanske redan finns?
  Jag säger som den förre moderate kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth; konsten måste få provocera. Uttalandet fälldes när Lena skar upp "magen" på en tårta föreställande en svart kvinna, en tårta/karikatyr som tillverkats av konstnären Makode Linde.

  Afrosvenskarnas riksförbund hävdade att det handlade om rasism och jag tolkar din inställning kring konst/karikatyrer/satir vs rasism att du ger Afrosvenskarnas förbund rätt.

  Jag antar att du anser att den förre moderate kulturministern utförde en rasistisk handling när hon skar i en karikatyr av en svart kvinna?
 • Tis 31 maj 2016 12:15 #742
  FDFMGA skrev 2016-05-31 11:35:44 följande:
  Jag tror man kan förstå en del av twittrandet kring radioprogrammet.

  Det är ju en mängd kommentarer och ingen av de som kommenterat tycks ha bemödat sig om att kontrollera sanningshalten - tvärtom det verkar gå ut på att trissa upp varandra.

  Farväl till vapnen skrev Hemingway en gång på tiden.

  Farväl till källkritik och varje tillstymmelse till kritiskt tänkande, tycks känneteckna företeelsen skrikhöger.

  Inte konstigt att FL:s skrikhöger kan få fatt i ett fem år gammalt pressmeddelande från S och utan att förstå vad som föreslås ta på gallskrikskoftan och gå till storms mot att S föreslår parkettgolv på BBSkrattande

  Jag tycker också att det är underhållande att de som kritiserar att ordet parkettgolv används  av Socialdemokraterna i en rubrik (för att väcka uppmärksamhet och provocera) inte verkar ha koll på att  parkettgolv på en förlossningsavdelning bara hittas på privata förlossningsavdelningar exempelvis på BB Stockholm som är ett ideal/mönster för moderaterna i Stockholms landsting. Vad är egentligen mest vansinnigt? Är det att våra skattemedel går till att finansiera moderata mönsterkliniker med parkettgolv eller är det att Socialdemokraterna provocerar med att använda ordet parkettgolv i en rubrik?


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Tis 31 maj 2016 12:34 #745
  nattuv skrev 2016-05-31 12:21:57 följande:
  Då träffade Thomas Knarvik mitt i prick när han ritade Ali Esbati som en apa. Även om Facebook hade andra åsikter och stängde av tecknaren.
  Nej, du kan aldrig bortse från kontexten. Om du tänker efter så tror jag att du förstår det.
  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Tor 2 jun 2016 08:04 #753
  Flash Gordon skrev 2016-06-01 09:05:56 följande:
  Humor.

  Hela ditt försvar av att "ingen blir kallad husblatte" (och du bortser medvetet från "rasförrädare" och "gruv-blatte") bygger på att man bortser från kontexten.

  Det faktum att Teodorescou tidigare blivit kallad "husblatte" av dessa personer och nu, ett år senare, ska de sätta ett nytt epitet på henne (och en till person) "och det ska rimma på muspatte!".
  Om du är någorlunda medveten om Vad tankesmedjan i P3 är för en typ av program så vet du att det är ett satirprogram som driver grovt med kändisar och makthavare (både till höger och till vänster).

  Programformen har nästan karaktären av en "roast" bortsett från att "offret" själv inte medverkar i programmet.

  När programledaren Dilan Apak säger att Alice Teodorescu inte ska vara en sådan husblatte så sker detta efter 30 minuters hård satir om just Teodorescu

  och det måste därför ha varit uppenbart att detta skedde i den pågående "roastningen". Där har du kontexten.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll