• Lör 26 sep 2020 11:47
    566758 visningar
    6597 svar
    6597
    566758

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Padirac skrev 2020-09-25 20:44:17 följande:
    Så vad saknar du och vad vill du ta bort?
    Jag saknar en opartisk public service och jag vill ta bort den ständiga vänstervinklingen. Den må vara naturlig, givet det som framfördes i radioinslaget jag refererade till men den är ändå ovälkommen.

    Det här har jag framfört många gånger. Varför frågar du en gång till?
  • Lör 26 sep 2020 12:21
    Padirac skrev 2020-09-26 12:10:36 följande:
    Jag frågar en gång till för att ingen hittills har kunnat säga vad som ska bort och vad som ska läggas till för att den påstådda vänstervinklingen ska ersättas med en påstådd opartiskhet.  Att samma ramsa om vänstervinklig och partiskhet rapas upp om och om igen gör det inte sant - ännu mindre då ingen kan säga vad de vill peka på och vad som gör dessa saker vänstervinklade och vad de menar med vänstervinkling.

     Så jag frågar igen - Så vad saknar du och vad vill du ta bort, vad vill du lägga till? 

    Om du kan svara så ska jag ställa de kompletterande frågorna jag nämner ovan så får du förklara dessa också. 

    Men hittills har ingen smo opponerar mot PS presterat mer än 'shants' och tomma ord.
    Men det är ju meningslöst att vara mera exakt eftersom du slår ifrån dig exempel såsom enstaka händelser och inte erkänner statistik över trender, vilka du har fått serverade i svart på vitt. Om du definierar all kritik mot PS partiskhet som tomma ord så är dina frågor alltså bara retoriska.

    Radioinslaget förklarade varför PS partiskhet är något fullkomligt naturligt. Det exemplet dög tydligen inte heller.
  • Ons 7 okt 2020 20:54
    KillBill skrev 2020-10-07 18:56:49 följande:

    Förtroendet för SVT ökar


    Det som inte framgår av den bilden är att förtroendet har ökat mest bland dem som står klart till vänster politiskt, från 84 till 92% som har stort förtroende.

    Sedan är det ju synd att de inte skiljer på mycket stort och ganska stort förtroende. Men att ha förtroende för SR/SVT och att de har en ständig vänstervinkling är ingen motsägelse i sig. SR/SVT vet var gränsen går och är inte flagrant partiska (oftast i alla fall).
  • Tis 13 okt 2020 14:26
    K Markatta skrev 2020-10-12 23:46:01 följande:

    Ny uppdatering om Sveriges Radios säkerhetsschabbel:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/sr-chefen-om-kapade-twitterkontot-vi-har-en-teori

    I helgen kapades ett antal av Sveriges radios officiella Twitterkonton. Flera källor har för SVT vittnat om en svag säkerhetskultur i bolaget där lösenord skickas runt och obehöriga har haft tillgång till kontot långt efter de lämnat. Sveriges radios presschef Claes Bertilson är fåordig om händelsen och bolagets säkerhetsrutiner och vill inte svara på om man haft tvåfaktorsautentisering aktiverad för sina konton i sociala medier.

    Ett antal av Sveriges radios mejladdresser figurerar också i läckta databaser på internet. Där kan man enkelt hitta både användarnamn och lösenord. Något som utan tvåfaktorsautentisering skulle kunna vara en tänkbar väg in till både sociala medier-konton och andra funktioner.

    - Om det här är vägen in, via stulna användarnamn och lösenord, så är det dåligt att man inte har kollat upp det här innan. Det är enkelt att följa upp det här och finns publikt. Det ska man känna till.


    Det är för all del fullt möjligt att public serice inte skött säkerheten tillräckligt bra, men vad har det att göra med deras slagsida åt vänster?
  • Tis 21 sep 2021 10:01
    KillBill skrev 2021-09-21 08:28:09 följande:

    Det är förstås bara viktigt att veta om en intervjuad person är politiskt engagerad om personen uttalar sig i politiska frågor. I andra frågor är det oväsentlig information. I det aktuella exemplet uttalar sig personen inte i en politisk fråga och politisk hemvist var därför inte viktig.


     


    Han kommenterar alltså budgeten. För mig känns det som en politisk fråga.
  • Tis 21 sep 2021 14:45
    KillBill skrev 2021-09-21 11:53:15 följande:
    Han kommenterar utifrån sin roll som småbarnsförälder. Nedan ser du ordagrant vad som sägs i intervjun. Det fetmarkerade sägs av den s.k. vänsterpolitikern. Hans kommentarer är neutrala. Jag hade förstått kritiken om han varit kritiskt mot att höginkomsttagare får så mycket mer i plånboken eller om han öst beröm över regeringen men det gör han som sagt var inte och de som kritiserar SVT för att inte ange detta intervjuoffers politiska preferenser är inget annat än larviga. 

    Start på intervjun

    -Gruppen barnfamiljer får mer pengar. För en tvåbarnsfamilj med två vuxna med en lön på 37 000 kr vardera före skatt landar höjningen på totalt 180 kr per månad.


    -Det blir kanske ett extra besök på skansen eller något sånt.


    Ni är en genomsnittsfamilj med två vuxna och två barn, är det svårt att få ekonomin att gå ihop?


    -Man får hålla i slantarna med det funkar ok


    -Sveriges höginkomsttagare alltså dom med en inkomst på över 60 000 kr före skatt per månad kommer även dom att få extra pengar i plånboken. Skattesänkningar leder här till 470 kr extra i månaden


    Slut på intervju
    Jo tack, jag hade just kollat inslaget i Rapport. Det hindrar inte att han intervjuades för att kommentera budgeten och att den i högsta grad är en politisk fråga.
    Att du sedan tycker att hans uttalanden inte är särskilt politiskt färgade är en annan sak som leder oss in i den sedvanliga hårklyvningen som inte är särskilt intressant för min del.
  • Tis 21 sep 2021 15:50
    klyban skrev 2021-09-21 14:55:43 följande:

    Det enda du berättar för oss att du inte förstår han svarade som en barnförälder och på hur mycket han fick.
    Hur lyckas man få nått så extremt galet fel som här?

    DU kan inte ha kolla på det ens än, eller läst killbills recap, och med tanke på att det blir så fel för dig fortfarande.


     


    Detta är den som vi brukar se, aldrig ha fel aldrig be om ursäkt.
    Och nu blev det galet fel för dig, och inte ens det klarar du av att erkänna.
    Dock så ser vi samma mönster nu, och där man säger kolla kolla det är partiskt av SVT, och sen går man dit och kolar, så inser man det är inkorrekt och att man glömt av en massa saker för nå till sin agenda.
    Dock är det bra ni ventilerar detta, för det är enkelt och se rätt igenom och folk ställer sig frågan "Varför återger de något så galet fel."


    Jag vet inte varför du vänder dig till mig med det här inlägget? Vad då "fortfarande"? 
    Det enda jag har kommenterat är att i inlägg #5043 säger KillBill att "I det aktuella exemplet uttalar sig personen inte i en politisk fråga" när det handlar om att kommentera budgeten vilken möjligen är den mest centrala politiska fråga vi har.
    Det är förstås möjligt att KillBill menade att han inte uttalade sig på ett politiskt sätt, vilket är något annat, men det var inte det denne skrev.
  • Tis 21 sep 2021 20:53
    KillBill skrev 2021-09-21 16:49:54 följande:
    Men vem kan tycka att hans svar var politiskt färgade?  
    Notera gärna att jag inte har påstått att de var det.
  • Tis 21 sep 2021 21:27
    klyban skrev 2021-09-21 21:19:45 följande:
    Det var EXAKT det du gjorde.
    Jag tror att du behöver studera svenska språket litet bättre. Din villfarelse förklarar i alla fall en del av tiraden i inlägg #5047
  • Fre 8 okt 2021 19:12
    nattuw skrev 2021-10-08 19:01:30 följande:

    Miljöpartiet verkar strunta i public service "oberoende".

    Citat: "Förslaget inför partikongressen går ut på att Miljöpartiet ska verka för att snarast införa ett 15 minuter långt ?Klimatnytt? i varje sändning av SVT:s nyhetsprogram Aktuellt och Rapport. Det skulle uppta hälften av programtiden i Rapports huvudsändning."
    [SVD; MP-profiler ville påverka SVT; Erik Nilsson; 2021-10-08]
    www.svd.se/mp-profiler-ville-paverka-svt

    Då uppkommer den intressanta frågan varför de valde just public service. Kan det vara för att det inte ser public service som oberoende utan snarare som en MPservice?


    Fullkomligt obegripligt. SVT är ju redan (mp)-influerat...?

    Då är frågan, kommer detta att förfölja (mp) att de visar antidemokratiska tendenser i och med att de vill styra public service eller kommer det att ignoreras? Jämför gärna med när Åkesson kläckte ur sig att han tyckte att P3 var en "skitkanal" som gärna kunde läggas ner och de reaktioner detta väckte.
  • Lör 9 okt 2021 07:01
    klyban skrev 2021-10-08 20:51:50 följande:

     


    Mentat skrev 2021-10-08 19:12:34 följande:
    Fullkomligt obegripligt. SVT är ju redan (mp)-influerat...?

    Då är frågan, kommer detta att förfölja (mp) att de visar antidemokratiska tendenser i och med att de vill styra public service eller kommer det att ignoreras? Jämför gärna med när Åkesson kläckte ur sig att han tyckte att P3 var en "skitkanal" som gärna kunde läggas ner och de reaktioner detta väckte.

    När det kommer till SVT, så är de fakta orienterade, och där får sällan desinformation om klimatet plats.
    En del inbillar ju sig att åsikter kan ersätta fakta, och att fakta är vänster.


    Det bästa där med klimatförnekaren, de har inte ens en susning varför de har sin åsikt och förnekar fakta.
    nihka skrev 2021-10-08 20:58:58 följande:
    INGET annat parti än SD förnekar klimatkrisen. Det är inte partipolitisk, inte MP utan ALLA andra partier än SD är inte som SD som försöker stoppar huvudet i sanden gällande klimatförändringar.

    Swebbtv is da shit. Hahaha! Inte alls skitkanal. Inte ett dugg
    Notera gärna bägge två att jag varken har propagerat för (sd) eller förnekat några klimatförändringar. "You are barking up the wrong tree" som engelsmännen uttrycker saken.

  • Lör 9 okt 2021 11:18
    FDFMGA skrev 2021-10-09 10:09:47 följande:
    Jag kollade - tydligen var det en enskild miljöpartist som ansåg att public service borde ha regler som innebär en kvarts klimatsändningar, personen drog visst tillbaka sitt förslag. Stollar finns det i alla partier, men stolledensiteten är högst ute på de politiska ytterkanterna.

    Ett exempel på hur bristande läsförståelse kan göra en hönsgård av en fjäder. Därmed inte sagt att public services oberoende är givet en gång för alla - ett sätt att förhindra politikers vilja att inskränka oberoendet är att inte rösta brunblått i nästa val.
    Du kollade visst inte så noga: Det var ett 30-tal som hade skrivit under förslaget så det går inte helt att avfärda som verk av en enskild stolle. Däremot lyfte man fram ett namn, Rebecka le Moine som utmanade Märta Stenevi rätt nyligen om posten som språkrör och fick 20% av rösterna - det är ändå en person med en stark position inom partiet.
    Att densiteten av stollar är högst på ytterkanterna kan vi vara helt överens om.
  • Lör 9 okt 2021 12:23
    Padirac skrev 2021-10-09 12:16:55 följande:
    ....
    Ja, och?
  • Lör 9 okt 2021 12:56
    FDFMGA skrev 2021-10-09 12:45:33 följande:
    Det stämmer - jag tycker att det är tillräckligt med stolligheterna här på FL för att jag ska orka gå på djupet med stolligheter utanför forumet.

    För mig framstod hönsgårdstolkningen som den jag ville invända mot, det vill säga att ett förslag som aldrig blev ett förslag omvandlades till ett exempel på att medier utanför ps aldrig skulle sända en kvarts klimatrapportering per inslag - till skillnad från ps.

    Jag gissar att min gissning att ps ägnar en minut per sändningstimme till klimatet är något överdriven och mot bakgrund av att hur mycket klimatförändringarna kommer att påverka oss i framtiden så kan man tycka att det är för lite.

    Fast å andra sidan är det inte prat utan konkret handling som har största effekten, och i synnerhet det privata näringslivet har börjat gå från ord till handling när det kommer till klimatanpassning.
    Nåja, så djupt var det ju inte att konstatera att den inte var en enskild stolle vilket du felaktigt påstod utan en rätt stor grupp. När de blir ifrågasatta inser de lyckligtvis att det var ett korkat förslag men någon slags ryggmärgsreflex att inte detaljstyra public service har man uppenbarligen inte om man ens kommer på att underteckna det. Partistyrelsen insåg dock att det var vansinnigt. Jag har iofs inte kollat om Rebecka dM sitter i den...
    Det är ju inte precis så att det saknas klimatrapportering idag. Sedan håller jag med om att konkret handling är det viktiga men det är inte public service som står för den så det är litet off topic i den här tråden.. 
  • Lör 3 sep 2022 18:35
    Digestive skrev 2022-09-03 18:01:12 följande:
    Dessa år? Undersökningen gäller 2022 och resultaten är de som du ser.

    Du tror alltså att jag hejar på SD? - jisses, god morgon yxskaft.

    Att ha ett sinne för rättvisa är inte det samma som att få som man vill. Du kanske borde skilja på dessa ting alternativt erkänna att du bryr dig mer om din egen vilja än om rättvisa för andra.
    En del - förvånansvärt många, faktiskt - kan inte tänka på något annat än (sd) så fort ämnet politik över huvud taget kommer upp. Synd, då försvinner alla nyanser och förutsättningar för en dialog.
    Fast det är kanske det som är avsikten?
  • Fre 24 feb 07:51
    K Markatta skrev 2023-02-23 13:25:40 följande:

    Idag presenterade regeringen direktiv till utredningen om public service verksamhet för perioden 2026 - 2033.

    www.regeringen.se/contentassets/991dc0299093493eb38209313b74c70b/kommittedirektiv-langsiktiga-villkor-for-ett-hallfast-och-oberoende-public-service_bilaga.pdf

    Under rubriken "Granskning av programverksamheten" står bl.a. följande:

    Sedan den 1 januari 2023 finns en möjlighet enligt yttrandefrihetsgrundlagen att i lag meddela föreskrifter om granskning av allt public service-innehåll, oavsett hur det tillhandahålls (prop. 2021/22:59 s. 59-61). Det är grundläggande för allmänhetens förtroende för public service och för verksamhetens legitimitet att enskilda som upplever att företagen brister i sitt uppdrag också kan få saken prövad, bland annat om villkoren om saklighet och opartiskhet inte följs. Mot denna bakgrund är det angeläget att granskningsnämnden i lag ges utökade möjligheter att granska innehållet och meddela sanktioner om nämnden kommer fram till att public service inte följer de villkor som ställts upp för verksamheten.

    Kommittén ska därför

    * inom de ramar som yttrandefrihetsgrundlagen ställer upp, och i syfte att programrelaterade villkor följs, lämna förslag på ökade möjligheter till granskning och sanktioner för granskningsnämnden, så att granskningen och sanktionerna kan omfatta hela public service-verksamheten.


    Mycket bra! Idag finns det ju ett gigantiskt hål i granskningsnämndens jurisdiktion i det att de inte kan ta ställning alls till vad som publiceras på nätet.

    Återstår att se om de trender som kan bevisas genom sökningar på nätet i framtiden kan komma att tas upp eller om det fortsatt bara blir flagranta övertramp i enskilda inslag som blir ärende för granskningsnämnden.
  • Fre 24 feb 10:06
    Flash Gordon skrev 2023-02-24 08:59:51 följande:
    På marginalen. En utredning om att granskningen av PS eventuellt skall vara sakligare.

    Det helt avgörande är uppdraget.

    Brett och fett eller smalare och vassare.

    Vi betalar 9 miljarder om året för att få "Gift vid första ögonkastet" och "Sverige fetaste hundar".

    "Första dejten Sverige" och "Dejtingsoffan" är visst två andra program som mina skattepengar går till just nu. 

    Granskningsrutiner och sanktioner i all ära men det är uppdraget som måste förändras och finansieringen som måste sänkas
    Eftersom tråden skall handla om opartiskhet eller inte var det den aspekten jag fokuserade på. Huruvida public service skall bantas eller inte hör lämpligen hemma i en annan tråd.

    Att granskningsnämnden får utökade befogenheter borde stärka opartiskheten, vilket behövs i högsta grad.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?
Logga in
Bli medlem