Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Flash Gordon skrev 2016-06-13 06:57:17 följande:

    "Oberoende public service" har visst problem med det här med terror och mass-skjutningar. Inte bara i Israel utan även i USA, vad det verkar.

    Fortfarande, ett dygn efter attacken så heter det alltså "mass-skjutning" och mass-mördare" i public service trots att myndigheterna där sedan länge kallar det ett terrordåd.

    #värderingar


    Ditt påstående stämmer inte:

    "50 personer dödades i vad som beskrivs både som ett terrorbrott och ett hatbrott. Den misstänkte mördaren, 29-årige Omar Mateen, dog själv i en skottväxling med polisen"

    "Omar Mateen hade både 2013 och 2014 varit föremål för utredning från den federala polisen FBI efter att han uttryckt sympati för islamistiska terrororganisationer, men misstankarna mot honom ansågs inte hålla"

    "Hans tidigare fru har beskrivit honom som psykiskt instabil, och hans föräldrar talar om att han framför allt ogillade homosexuella. Diskussionen om hans motiv för attacken är nu i full gång"

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6451975
  • KillBill
    FDFMGA skrev 2016-06-13 10:11:01 följande:
    Det tillhör ovanligheterna att jag helt och fullt håller med dig.

    Men det gör jag här. Jag kan inte förstå vad som skulle kunnat sägas på presskonferensen som inte kunde ha förmedlats direkt.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
    Som jag har förstått det så handlade det om att Ekot ville avvakta med publicering av namn på misstänkt gärningsman tills uppgiften blev mer säkerställd (några timmar senare så valde också Ekot att publicera namnet på gärningsmannen). Jag har svårt att förstå upprördheten över SRs försiktighet gällande namnpubliceringar.

    Ser man till alla presskonferenser som hålls så sänder SR bara direkt från ett fåtal av dem och när det gäller presskonferenser på annat språk än svenska så sker detta bara undantagsvis. Självklart handlar det inte om någon typ av censur om SR väljer att inte sända direkt.
  • KillBill

    Krönika av Oisín Cantwell i AB 13/6-2016



    "Viktigt att Ekot värnade pressetiken


    Efter det fruktansvärda terrordådet i Orlando har ännu en förvirrad debatt om svensk pressetik brutit ut. Denna gång har även människor som borde veta bättre deltagit. Vrede av ett slag som inte kan vara nyttigt för blodtrycket riktades i sociala medier i går mot Ekot, vars ansvarige utgivare Olle Zachrison beslöt att inte direktsända en presskonferens som polisen i Orlando höll. Detta för att han inte ville att namn på den förmodade mördaren skulle publiceras och eftersom han inte visste om obekräftade uppgifter eller detaljer om offren skulle dyka upp. Ny näring gavs därmed åt en av samtidens populäraste konspirationsteorier, att gammelmedia mörklägger.


    För dem som tror att det ligger till på det viset spelade det ingen roll att strängt taget alla stora mediehus i Sverige tidigt publicerade namn och bild på 29-årige Omar Mateen och att det alltså inte var förenat med större svårigheter att ta reda på vem han var. Att Ekot senare på kvällen, efter att FBI bekräftat namnet, fattade ett nytt beslut var inte heller av betydelse för dem som hade bestämt sig för att sanningen förtigits. Censur! ropades det på Facebook och Twitter. Ekot vågar inte berätta att detta tycks vara ett islamistiskt terrordåd!  Men beslutet hade inte ett dugg med censur att göra. Censur är när staten förhandsgranskar till exempel film eller litteratur. SR ägs av en stiftelse vars uppgift är att vara en buffert mellan statsmakten och public service-bolagen. Dessutom skedde inte granskningen av presskonferensen i förväg utan i efterhand.


    Det som i själva verket hände var att en ansvarig utgivare fattade ett självständigt beslut som var väl förankrat i det pressetiska regelverket. Sådant sker hela tiden, även när myndigheter kallar medierna till sig för att berätta någonting. Jag har stått i Aftonbladets tv-studio och kommenterat presskonferenser som hållits av svensk åklagare och polis och som vi har sänt med fördröjning för att en tekniker i kontrollrummet ska hinna trycka på pip-knappen varje gång den åtalade personens namn nämnts.Zachrisons beslut var, tycker jag, försiktigt i överkant. Att det var rätt person som var namngiven rådde det knappast tvekan om vid tiden för presskonferensen. Och att anhöriga till mördaren och offren riskerar att lida publicitetsskada av vad svensk radio berättar förefaller mindre troligt. Men det handlar inte, som många febrigt hävde i går, om någon ny policy. Ekot har alltid hållit låg profil i vissa sammanhang. Jag är tillräckligt gammal för att minnas hur det pep till i radio under sändningen av rättegången om mordet på Olof Palme var gång Christer Petterssons namn nämndes.


    Att en ansvarig utgivare klarar att stå med fötterna på jorden även vid stora nyhetshändelse är viktigt. Minns då tidningar, radio och tv publicerade namn och bild på en ung man som på vaga grunder misstänktes förbereda ett terrordåd i Sverige. Han var i själva verket en oskyldig asylsökande som checkat in på Ica Boliden på Facebook och som av allt att döma inte har gjort en fluga förnär. För många år framåt kommer hans namn på Google att vara förknippat med terrorism, vilket knappast underlättar hans chanser i livet. Vi ser attackerna på pressetiken komma oftare och oftare. Efter dubbelmordet på Ikea. Efter att en försvarsanställd i Skara ljugit om att han blivit knivhuggen av två män som såg ut att komma från mellanöstern. Efter att en kvinna i en mindre svensk stad anmälde en överfallsvåldtäkt som av allt att döma inte hade inträffat. Kraften i drevet mot medierna var vid dessa tillfällen oerhörd: Ni säger inte som det är! Ni mörkar! Ni försöker föra oss bakom ljuset! Det nya denna gång var att inte endast de vanliga foliehattarna deltog i kören. Även till exempel inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare Victor Harju, en person som borde veta bättre, tutade och körde. I en tid när precis vad som helst publiceras på internet tror jag att det är viktigare än någonsin att den svenska journalistiken står upp för pressetiken.


    Det hade varit enklare och bekvämare för Zachrison att fatta samma beslut som de flesta andra utgivare gjorde. Det hedrar honom att han stod upp för det han ansåg vara rätt"

    www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article22994140.ab


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-13 20:58:23 följande:
    Jodå.

    P1 Morgon höll hela morgonen på med att benämna det hela för saker som: mass-skjutning, skottdrama, massmord osv. Allt utom terror och definitivt allt utom islamistisk terror.

    På eftermiddagen var första gången jag hörde P1 nämna ordet terror, men då som i "vid andra terrordåd", vilket med lite god vilja kan tolkas som att de menade att även detta var ett terrordåd.

    Dock hade de självklart en islamolog där som var väldigt noga med att betona att detta hade absolut ingenting med islam och koranen att göra och denne mans hat mot homosexuella kunde inte finna någon förklaring i deras heliga bok. Inte IS hat mot homosexuella heller, för den delen. Och förresten så var bibeln minst lika illa och den här familjen var inte särskilt religiösa alls. Programledarna instämde i detta resonemang.

    Det är på den nivån det ligger.

    .

    I själva verket var attentatsmannen en redan känd islamist som stadigt gått i moskén och hade bland annat deltagit i träffar med en våldbejakande imam som uppmanade till att "döda bögar". Terroristens far drev dessutom en hatfylld TV-show där han hyllade talibanerna och fördömde alt närmande mellan muslimer och väst.

    .

    Så olika kan perspektiven bli beroende på vilken typ av media man väljer att förlita sig på.
    Mitt inlägg där jag citerar SR Ekot är från kl 07:00 i morse så även SR har under morgonen rapporterat om att händelsen betraktas som ett terrorbrott och ett hatbrott. SR har också rapporterat om att gärningsmannen är muslim och att IS har tagit på sig dådet.

    Det finns som du säkert vet motstridiga uppgifter kring denna händelse och en del experter är exempelvis tveksamma till att IS är involverat och pekar på att det kan vara ett dåd som är utfört av en ensam galning (det har rapporterats om att gärningsmannen har haft psykiska problem). Därför är det inte konstigt att SR rapporterar på de sätt som de gör. Jag har också noterat att även många

    amerikanska tidningar i huvudsak skriver om händelsen som en mass-skjutning.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-14 07:29:47 följande:

    "Oberoende SR" har vissa problem med sin rapportering kring ubåtskränkningar.

    Man "råkar" blanda bort korten och därmed ge en bild av att uppgifterna om kränkning bygger på "felaktig information". Två fall:

    http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2016/06/pruttande-sillar-ubatar-och-svag.html

    http://jagarchefen.blogspot.se/2016/06/tysk-ubat.html


    Alliansens försvarspolitiker verkar i alla fall vara tagna på sängen så antingen är dessa personer inte med i matchen eller så har inte försvaret varit så tydliga som de säger:

    "Försvaret erkände redan i höstas att deras främst bevis inte höll. Men vad för sorts ljud man registrerat höll militären hemligt. Moderaten Hans Wallmark i riksdagens försvarsutskott tycker att det är allvarligt beteende. - Om det finns uppgifter eller andra reaktioner som på något sätt ifrågasätter den samlade bedömningen, då är det oerhört viktigt att vi som försvarspolitiker och opposition får reda på det. Det här är allvarligt, säger Hans Wallmark."

    "Allan Widman, Liberalerna, är ordförande i försvarsutskottet. Han förstår inte hur försvaret kan häva att det var ett främmande intrång när deras främsta indikation nu visat sig vara en svensk ljudkälla. -När det avgörande beviset har en annan förklaring så är den logiken svår att förstå."

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6451600
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-14 12:56:53 följande:

    Oberoende public service ger alltså medvetet(?) en felaktig bild av vad som skett.

    Det borde mana till eftertanke. Vems ärende tror de att de springer genom att vinkla och skapa felaktiga "nyheter" och bilder av att '"inga kränkningar förekom" som de gör?

    .
    "Läget är nu sådant som det varit flera gånger tidigare i debatten kring undervattenskränkningar. En enda faktor tas ur sitt sammanhang och ges all fokus i den mediala täckningen. Det har hänt förut med ?pruttande sillstim?, lekande minkar, nu senast hos Ekot.

    ...

    En mink ska både ha växt i storlek och ätit några rejäla järnrör för att ge utslag på en magnetslinga. Ett pruttande sillstim som upprepade gånger har samma mått på aktiv sonar som kända undervattensfarkoster, borde kunna leda till ett Nobelpris i biologi. På samma sätt förklarar inte ett annat felidentifierat ljud något av de identifierade bottenspåren eller andra observationerna med både tekniska och mänskliga hjälpmedel.
    I sin jakt på sensationer verkar nu flera journalister avsiktligt välja att gå fel efter att ha plockat ?godbitarna? ur Ekots artikel. Det är en reduktionism som även Ekot sedan ägnar sig åt och plötsligt är alla andra källor och bevis borta.

    Det blir inte bara ett nationellt bekymmer när rapporteringen är så undermålig och en artikel skrivs om och förenklas i flera led. Det är nämligen detta material som ofta sedan blir underlaget för internationell nyhetsrapportering. Här finns redan ett tydligt exempel på hur ryska media utnyttjat dementin kring en senare ubåtsobservation för att bortförklara den nu diskuterade ? vilket nu återanvänts ännu en gång."


    Om det är så att SRs uppgifter inte stämmer (vilket jag inte är övertygad om) så är det största problemet att Alliansens försvarspolitiker är helt på läktarn. Dessa försvarspolitiker instämmer ju i SRs ifrågasättande av försvarsmakten.
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-06-16 00:45:24 följande:
    Om SR är sakliga och opartiska bör de inte bara ensidigt publicera sensationella uppgifter om en påstådd tysk ubåtskränkning från någon anonym källa utan de bör också be Försvaret, regeringen och Tyskland ge sin syn på saken.

    Nu har man skrivit så här:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6451214

    I vintras rapporterade medier om att en annan misstänkt ubåt observerats vid en marinövning vid fyren Vindbåden våren 2015. Enligt Ekots källor har det slagits fast att den ubåten var tysk.

    En hemlig källa har alltså slagit fast hur det låg till. Sen är det bra med det.
    Jag garanterar dig att om försvaret VILL prata om detta så kommer SR att rapportera. Regeringen har redan uttalat sig genom försvarsminister Hultqvist.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6451552

    Sedan verkar ljudupptagningen under ubåtsjakten hösten 2014 och observationen av en tysk ubåt vara olika incidenter (den tyska ubåten ska ha observerats år 2015).

    Tror du på allvar att Tyskland skulle erkänna intrång på svenskt territorium för svensk media? Är inte det lite väl naivt?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-06-18 01:39:56 följande:

    Inte public service, men ifrågasatt mediarapportering...

    Artikel från 2015 från en uppenbart vänsterinriktad nyhetssajt:


    Rikspolisen och Säpo: Majoriteten av asylbränderna är attentatINRIKES| Sedan i somras har polisen registrerat 39 bränder i flyktingboenden över hela landet. En majoritet av dessa misstänks vara mordbrandsattentat. Det framkom när Rikspolischefen och Säpochefen bjöds in till justitieutskottet för att diskutera utredningen kring de många bränderna.

    aktuelltfokus.se/rikspolisen-och-sapo-majoriteten-av-asylbranderna-ar-attentat/

    Sveriges radios fem dagar gamla artikel med uppgifter från MSB:
    MSB: Få bränder är anlagda på flyktingboenden
    Publicerat måndag 13 juni kl 15.52

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6452483
    Jag tolkar detta inlägg som att du anser att public service rapportering i denna fråga ÄR opartisk.
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2016-06-18 01:39:56 följande:

    Inte public service, men ifrågasatt mediarapportering...

    Artikel från 2015 från en uppenbart vänsterinriktad nyhetssajt:


    Rikspolisen och Säpo: Majoriteten av asylbränderna är attentatINRIKES| Sedan i somras har polisen registrerat 39 bränder i flyktingboenden över hela landet. En majoritet av dessa misstänks vara mordbrandsattentat. Det framkom när Rikspolischefen och Säpochefen bjöds in till justitieutskottet för att diskutera utredningen kring de många bränderna.

    aktuelltfokus.se/rikspolisen-och-sapo-majoriteten-av-asylbranderna-ar-attentat/

    Sveriges radios fem dagar gamla artikel med uppgifter från MSB:
    MSB: Få bränder är anlagda på flyktingboenden
    Publicerat måndag 13 juni kl 15.52

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6452483
    Jag rekommenderar denna läsning.

    EXPO riktar kritik mot rapporten från MSB: expo.se/2016/msb-ignorerar-det-uppenbara-i-rapport-om-asylbrander_7117.html
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-06-18 12:07:59 följande:
    Klistrar in det fetmarkerade ur debattartikeln:

    Expo har inte utgått från räddningstjänstens statistik, utan från händelser som omskrivits i lokalpress.

    Jag säger inte att Expo har helt rätt, men jag är övertygad om att vi ligger betydligt närmare sanningen än MSB. Det kommer alltid finnas ett osäkerhetsmoment i den här typen av granskningar.

    Är du också övertygad om att en undersökning som är baserad på vad som skrivs i lokalpressen är mer tillförlitlig än en gedigen utredning utförd av en av våra främsta myndigheter, MSB, som sorterar under regeringen Löfven?

    Tydligen har Expo och MSB har mätt olika saker. MSB har i sin statistik endast utgått från de fall där räddningstjänsten larmats. Och det är långt ifrån alla.  Vissa bränder har kunnat släckas utan att man behövt ringa brandkåren. Andra gånger har gärningsmännen av olika anledningar blivit avbrutna och efterlämnat en pöl med brännbar vätska. Inget samtal har gått till räddningstjänsten. Expo har även med incidenter där det börjat brinna men där släkt branden och sluppit tillkalla brandkår.


    Sedan ser jag att MSB bara har med bränder som startat utomhus i sin sammanställning och vi vet ju att det i fjol greps en (utomstående) kvinna inne på ett asylboende i Strängnäs som hon var i full färd med att tända på så det är märkligt att MSB helt och hållet har exkluderat alla interna bränder. Expo har med interna  bränder förutsatt att det inte handlar om olyckor.


    Jag tycker att det är vettigt att även inkludera bränder som man lyckats släcka och bränder inomhus (förutsatt att det inte handlar om olyckor) i statistiken så om det Expo påstående stämmer så instämmer jag i Expos kritik.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?