• Äldre 18 Jun 12:41
    808149 visningar
    7824 svar
    7824
    808149

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Kung Markatta skrev 2016-06-18 12:07:59 följande:
    Klistrar in det fetmarkerade ur debattartikeln:

    Expo har inte utgått från räddningstjänstens statistik, utan från händelser som omskrivits i lokalpress.

    Jag säger inte att Expo har helt rätt, men jag är övertygad om att vi ligger betydligt närmare sanningen än MSB. Det kommer alltid finnas ett osäkerhetsmoment i den här typen av granskningar.

    Är du också övertygad om att en undersökning som är baserad på vad som skrivs i lokalpressen är mer tillförlitlig än en gedigen utredning utförd av en av våra främsta myndigheter, MSB, som sorterar under regeringen Löfven?

    Tydligen har Expo och MSB har mätt olika saker. MSB har i sin statistik endast utgått från de fall där räddningstjänsten larmats. Och det är långt ifrån alla.  Vissa bränder har kunnat släckas utan att man behövt ringa brandkåren. Andra gånger har gärningsmännen av olika anledningar blivit avbrutna och efterlämnat en pöl med brännbar vätska. Inget samtal har gått till räddningstjänsten. Expo har även med incidenter där det börjat brinna men där släkt branden och sluppit tillkalla brandkår.


    Sedan ser jag att MSB bara har med bränder som startat utomhus i sin sammanställning och vi vet ju att det i fjol greps en (utomstående) kvinna inne på ett asylboende i Strängnäs som hon var i full färd med att tända på så det är märkligt att MSB helt och hållet har exkluderat alla interna bränder. Expo har med interna  bränder förutsatt att det inte handlar om olyckor.


    Jag tycker att det är vettigt att även inkludera bränder som man lyckats släcka och bränder inomhus (förutsatt att det inte handlar om olyckor) i statistiken så om det Expo påstående stämmer så instämmer jag i Expos kritik.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 26 Jun 08:47
    Flash Gordon skrev 2016-06-25 23:13:39 följande:

    Och en till SVT-medarbetare, politisk reporter dessutom, som har problem att hålla sig neutral gentemot en politiker (Carl Bildt) på sociala nätverk:
    https://ulfhambraeus.wordpress.com/2016/06/25/ingentingb-har-hant/

    http://www.svt.se/nyheter/inrikes/historisk-partiledardebatt-ikvall


    Jag har läst den blogg och den artikel som du länkar till men jag förstår inte riktigt vad du är kritisk till.

    Jag uppfattar inte någon kritik mot Carl Bildt i bloggen. Är det användandet av uttrycket "spyr galla" som du reagerar mot? Uttrycket används på bloggen för att beskriva att Carl Bildt, i P1, är mycket kritisk mot engelsk media. Förtydliga gärna vad du anser är problemet.
  • Äldre 26 Jun 09:33
    Flash Gordon skrev 2016-06-26 09:02:51 följande:
    Ja, det högst opartiska, oprofessionella och känslomässiga: "spyr galla".

    Programet råkade jag höra. Konflikt Special på P1.

    Det spyddes ingen galla. Bildt var kritisk mot tonläget i ett par namngivna brittiska tidningar. Han kallade det till och med "lögner". och han påpekade medias ansvar för vad (underförstått: lögner och överdrifter ) de publicerar.

    Men inget mer än så. Inte det minsta "galla-spyende" - vilket är ett uttryck att använda att använda när man vill "nedvärdera" en person och dennes kritik. 

    ..

    Att vara "oberoende" och "opartisk" politisk reporter i public service på dagen och sedan på fritiden skriva nedsättande omdömen om en politiker som "spyr galla" går dåligt ihop.

    Det är alltså detta rader som du tycker är oprofessionella, partiska och nedsättande:


    "Och så, idag denna lördag, lyssnar jag på en diskussion i radions P1 där Carl Bildt spyr galla över (vissa) mediers roll i Storbritannien, där de har tagit ställning på ett sätt som medier inte gör i Sverige, och där saklighet inte alltid står i främsta rummet. Och så säger han någonting om medias viktiga roll att bidra till en saklig upplysning i sådana här politiska processer. 


    Att medier har ett stort ansvar i att upplysa och ett särskilt stort ansvar i att hålla huvudet kallt i ett så här stort och avgörande händelseförlopp är nog inget understatement. Att de som säger att det har gått åt helvete när det händer som man tidigare har beskrivit som ett helvete, det är ju inte särskilt förvånande. Men har det då verkligen gått åt helvete, och är det som beskrivs som ett helvete verkligen ett helvete? På riktigt?


    Helvetet i detta sammanhang är det avtal som ska förhandlas fram mellan EU och britterna om villkoren för ett utträde, och de relationer som sedan ska gälla därefter. Det avtalet måste bli riktigt bra. Och blir det inte tillräckligt bra så är det väl ingen som vill skriva under?


    Här börjar jag undra kring det där helvetet. Kanske blir det så att den röriga inrikespolitiska situationen i Storbritannien kommer att göra att en ansökan om utträde förhalas. Och kanske är det så att avtalsarbetet kommer att leda fram till villkor och innehåll som väcker protester på alla möjliga olika håll. Och kanske får britterna säga sitt i en ny folkomröstning där villkoren för ett utträde är mer uppenbara och tydliga. Ovanpå detta att skottarna krånglar, och inte gillar att dras ur EU av engelsmännen. Allt detta bara tankar och funderingar kring fortsättningen av allt detta, men inte desto mindre relevanta.


     


    Vill britterna skriva på ett taskigt avtal om utträde? Nej. Vill EU att britterna ska lämna med schyssta villkor och slippa betala ett pris? Nej. Det är långt kvar till ett brittiskt utträde från EU. Ännu i denna dag har faktiskt ingenting hänt. Alltså"


    Jag håller INTE med dig i din kritik. Bloggaren använder uttrycket "spyr galla" när han beskriver att Carl Bildt är upprörd i radioprogrammet. Jag ser inte inlägget som någon kritik mot Carl Bildt, jag anser inte att bloggaren är oprofessionell, partisk eller nedsättande.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 29 Jun 11:41
    Kung Markatta skrev 2016-06-29 00:53:56 följande:

    www.svt.se/nyheter/utrikes/interpol-ber-om-hjalp-att-hitta-manniskosmugglare

    Interpol ber om hjälp att hitta människosmugglare

    Människosmuggling kommer att bli ett allt större problem för EU, bedömer Interpol, som varnar för att kriminaliteten kring verksamheten blir allt mer organiserad och kan utnyttjas av terroristorganisationer. Men de misstänkta människosmugglarna är svåra att få fast och Interpol efterlyser nu tio av dem med namn och bild.

    Sån tur då att svt hjälper Interpol med att nå ut med budskapet till allmänheten så att dessa superkriminella jätteefterlysta personer kan tas fast. Särskild hjälp får man från den detaljerade bild som svt publicerar:

    www.svtstatic.se/image-cms/svtse/1466712151/nyheter/article9312969.svt/alternates/extralarge/infrahydra-jpg

    Här kommer lite kritik mot svt:s agerande på ledarplats i en tidning:

    nt.se/asikter/ledare/svt-pixlar-efterlysningar-om4194951.aspx


    Lite märkligt att NTs ledare pryds med en pixlad bild. Om NT tycker att det är fel att pixla bilden så borde NT ha avpixlat den. NT bifogar en länk till Interpool där man kan se på den avpixlade bilden så NT saknade ju inte tillgång till den avpixlade bilden.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 9 Jul 20:54
    +1
    Flash Gordon skrev 2016-07-09 18:52:55 följande:

    Slarvigt journalistarbete kan man ju kalla det - om man är välvillig. SR "missar" dementi som kom redan för nästan en månad sedan:

    https://twitter.com/oplatsen/status/751409642425712641

    Hela historien i övrigt är ett enda stort haveri från SR.

    Ingen har kunnat peka ut någon, utom SR som tydligen har en hemlig källa och VET vilka det var. Vilket man sedan reducerat till "sannolikt"

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/tveksamt-att-ubatskrankning-kan-knytas-till-en-nation/

    http://jagarchefen.blogspot.se/2016/07/i-koltvattnet-av-almedalen-del-1.html


    Den stora nyheten gällde egentligen inte den tyska ubåten utan det faktum att marinen avskrivit det viktigaste beviset på att en främmande kränkning hade skett.

    Alliansens försvarspolitiska talesmän gick i taket trots att de tydligen var informerade..

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6451600
  • Äldre 10 Jul 10:17
    Flash Gordon skrev 2016-07-10 09:57:30 följande:
    Det handlar om SR:s påståenden om tyska ubåtar i svenska vatten trots att ingen annan kunnat bestämma, eller pekat ut någon nation. Och deras "miss" att inte skriva om att ambassaden redan hade förnekat det hela.

    .
    Dessutom blandar du ihop incidenterna. Men det är lätt gjort för det är åtminstone tre olika det handlar om.

    Marinen hade redan sedan länge förklarat att det viktigaste beviset" var oklart. Andra bevis räckte dock för att konstatera kränkning.
    Är du inte ganska naiv om du tror att den tyska ambassaden skulle erkänna att den tyska marinen skulle ha kränkt svenskt territorium?
  • Äldre 10 Jul 10:48
    KillBill skrev 2016-07-10 10:17:22 följande:
    Är du inte ganska naiv om du tror att den tyska ambassaden skulle erkänna att den tyska marinen skulle ha kränkt svenskt territorium?
    Om jag förstår saken rätt så är det alltså en privatperson som har kontaktat den tyska ambassadens presstjänst och frågat om den tyska marinen har kränkt svenskt territorium varvid ambassaden har meddelat att den inte har någon sådan information..
  • Äldre 10 Jul 11:06
    Flash Gordon skrev 2016-07-10 10:51:58 följande:
    Som du kan läsa i tweeten handlar det inte om huruvida den tyska ambassaden är ärlig eller inte utan om att ambassaden redan för en månad sedan förnekat detta medan SR ändå skriver att ambassaden "inte känner till" saken.
    Är din källa ett Tweet?

    Jag vet inte om du vet hur Twitter fungerar men sedan du länkade till denna Tweet så har har det tillkommit massor av Tweets och det går därför inte att veta vilket Tweet som är ditt bevis.
  • Äldre 10 Jul 11:47
    Flash Gordon skrev 2016-07-10 11:18:57 följande:
    Vad sägs om att läsa tweeten till att börja med?

    Hade du gjort det hade du sett länkarna i den och kunnat diskutera utifrån innehållet i dessa.

    Sorry, jag hade klickat på den senaste tweeten som du hade länkat till men den handlade om något annat. Jag undrar fortfarande hur troligt det är att ett land, på frågan från en privatperson eller genom ett tweet på twitter skulle  erkänna att de har kränkt ett annat lands territorium? Är det inte väldigt naivt att tro att det skulle ske? Vad tror du jag får för svar om jag ringer ryska ambassaden och frågar dem om Ryssland har kränkt svenskt luftrum på Gotland?


    Om vi tror att främmande nationer svarar sanningsenligt på Twitter på frågor om försvarshändelser så finns det säkert utrymme att minska det svenska försvaret.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 12 Jul 11:57
    Flash Gordon skrev 2016-07-12 10:05:29 följande:
    Problemet är att SR påstår att ambassaden "påstår sig inte känna till saken" medan ambassaden redan en månad tidigare FÖRNEKAT saken i ett direkt svar till SR. Varför bortser SR från det svaret?

    Om ambassaden ljuger eller inte är irrelevant för kritiken mot SR.

    Så du menar att om SR får tips om att den svenska marinen har observerat en tysk ubåt på svenskt territorium så bör man inte rapportera om detta? Spelar det någon roll i sammanhanget om den tyska ambassaden skulle förneka att den tyska marinen har kränkt svenskt territorium (alla vet ju att den tyska ambassaden aldrig skulle erkänna en kränkning)? 


     


    Jag tycker att det är intressant att varken försvarsministern eller Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark dementerar uppgiften att ubåten var tysk. Tvärtom så säger  Hans Wallmark att "jag tror inte att man ska utgå från att alla incidenter nödvändigtvis är ryska, det är ju många andra stater som gör det. Ofta är det oavsiktligt eller misstag eller att man råkat gå ur kurs. Jag tror att man ändå ska göra en distinktion mellan vad som är olyckliga omständigheter och tillfälligheter, och vad som är systematik"

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6470062
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6469624

    Kommentar till rapporteringen av Ekots chef Olle Zachrison: 
    sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx&grupp=14434&artikel=6469748


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?