Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Flash Gordon skrev 2021-02-20 09:48:12 följande:
    Vilka smalare intressen täcker PS som inte redan "kommersiell eller politisk media" täcker?

    All typ av musik finns på Spotify, Youtube, Itunes och liknande tjänster. Stream är det normala men du köpa digitala filer om du vill. Eller så kan du köpa en fysisk skiva med jazz i affären. Marknaden erbjuder såväl CD som vinyl och till och med stenkakor.

    P1 kultur-timmens recensioner av konstutställningar, böcker, musik och film är exakta samma till urval, vinkel och slutsats som de som produceras av vilken kulturredaktion som helst på svenska landsortstidningar. Det finns tidskrifter (analoga och digitala) som har som affärsidé att erbjuda kulturdebatt.

    PS är bara den svullna gigant det är idag för att man genom historien alltid bara har byggt på med bit för bit utan att ta fundera över att skala bort det som är överspelat. Eftersom man aldrig haft problem med finansieringen.

    150000 lyssnare lyssnar 30 minuter om dagen på P2:s utbud. Det behövs inte en helt egen radiokanal för det.

    Demokratin är inte hotad om P2 läggs ned och några timmar av musiken i veckan flyttas över till den återstående PS-kanalen.
    Program som "Människor och tro", "Studio ett", "Språket"

    Fördelen med musik via radion är att man inte väljer själv. Vilket innebär en större sannolikhet att man får höra musik man annars inte skulle fått höra eftersom man inte ens skulle veta att den existerade.

    Det var nog många år sedan du satt i hotellets frukostmatsal och läste lokaltidningen. De är numera tunna som reklamblad och håller dessutom ungefär samma kvalité som en gratistidning.

    Att du på ideologiska grunder hatar SR innebär inte att P2 är oviktig för de 150 000 som varje dag aktivt väljer att lyssna på P2.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2021-02-21 21:25:42 följande:
    Det finns poddar som täcker samma områden som de där programen.

    Och du menar väl inte att vi ska betala 8,5 miljarder om året för att folk ska kunna få "framslumpade" låtar i radion? Finns säkert en random-knapp på Spotify.

    En lokaltidning bläddrade jag senast i idag och det är samma Kultur där som på PS.

    Jag kan faktiskt inte komma på någonting som jag hatar" så det är ett lite tramsigt ordval men det är inte rimligt någonstans att 150000 personer har en helt egen skattefinansierad radiokanal som de dessutom bara lyssnar på i 30 minunter om dagen.
    Ja, hos SR.

    Den som jämför radio med Spotify har inte förstått vad radio är. Dessutom är SR:s budget inte på 8,5 miljarder.

    Nej. Kulturdelen i en genomsnittlig tidning och kulturen i SR är inte samma.

    Om det inte är hat så är det en väldigt bra imitation av ideologiskt hat. Och med den logiken kan vi stänga museer, bibliotek och idrottsarenor.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2021-02-27 11:46:18 följande:
    Tror du verkligen att poddar bara finns hos SR?! Finns gott om poddar, utanför PS, som täcker de ämnen/program du säger dig gilla.

    Det var du som talade om musik och att den kom slumpvis på radion. Spotify har musik. Det finns säkert en randomknapp på Spotify.

    Kultursidorna i tidningen recenserar samma böcker, filmer och musik på samma sätt som kulturen på PS. Den aktuella kulturdebatten tenderar att vara densamma också. Större än så är inte ankdammen.

    Det var länge sedan PS bjöd på unika saker som ingen annan tillhandahåller.

    Och det är inte hat att tycka att public service är för stort. Inte heller är det hat att konstatera att det är vänstervridet.

    Som du säkert inte läst så tycker jag PS kan vara kvar. Som en kanal. Det räcker för att uppfylla deras demokratiska åtagande.
    Det finns poddar,till och med utmärkta poddar, utanför SR men inga som täcker samma ämnen och håller samma kvalité.

    Som sagt en bristande förståelse för vad radio är.

    Kultur är mer än recensioner. Det är till och med mer än den aktuella kulturdebatten. Kultur är att ta del av andras tankar och därmed själv tvingas tänka nya tankar. Här har SR mycket att jobba med men att lägga ner SR löser inte det problemet.

    Du tycker att det räcker med en kanal för att de demokratiska åtagandena skall vara uppfyllda vilket innebär att du ser statlig media som en demokratisk grundpelare. Där går våra åsikter isär. Jag ser inte statlig media som en demokratisk grundpelare utan som en medieaktör som levererar det jag är intresserad av. Visserligen skulle jag vilja se ett bredare spektrum av åsikter i SR men numera går det komplettera med intressanta poddar så problemet har blivit mindre.

    Och för att föregå frågan. Nej jag tycke inte att SR skall finansieras via skattsedeln. Att direkt finansiera media via skattsedeln är antagligen den sämsta finansieringsformen som finns då den inbjuder till påverkan av innehållet. Antingen direkt via direktiv eller indirekt genom hot om framtida budgetförändringar. Skattefinansierad statlig media är något som vi bör lämna åt diktaturer. Det förändrar dock inte min syn på SR som innehållsleverantör.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2021-03-01 10:33:55 följande:
    Du måste väl vara medveten om allt som finns utanför PS?!
    Givetvis. Men den kvalité som går uppnå när drivkällan inte är antalet klick är svår att uppnå för klicksäljare. Se bara på utvecklingen för morgontidningarna. De har gått från att vara något man såg fram emot att få läsa vid frukost till något man inte vill betala för. Den utvecklingen har gått hand i hand med en utveckling från en förhållandevis stabil finansiering till en klickjakt.
    Flash Gordon skrev 2021-03-01 10:33:55 följande:
    Det var du som talade om att P2 sände bra musik och att det "slumpades fram" låtar. Därav min liknelse med Spotify.
    Jag nämnde ingenting om "bra musik" utan bara att det var ett utmärkt val för den som inte var intresserad av reklamradioskval. Inte heller är det så att något slumpas fram utan det finns levande personer som styr innehållet. Vilket innebär att det troligen finns en tanke bakom vad som väljs ut till och med när det handlar om modern jazz.
    Flash Gordon skrev 2021-03-01 10:33:55 följande:
    Ja, jag tror lite grand på den folkhemsromantiska idéen om att PS kan gynna det demokratiska samtalet. När SVT och/eller SR sänder debatter från Riksdagen så ser jag det som en bärande del av PS demokratiuppdrag. Att ge folk chansen att själva få höra sina politiker och informera sig. För att bli mer upplysta väljare i nästa val.
    Meningen med Public Service har alltid varit att ta kontroll över innehållet. Om det kan anses gynna det demokratiska samtalet får var och en bedöma. Men man får nog vara rätt vänstervriden för att se Public Service som en gynnare av ett demokratiskt samtal.

    Riksdagsdebatterna går lägga ut på privata medieföretag. Antingen genom upphandlingar eller genom villkorade sändningstillstånd. Dessutom tror jag inte att väljarna blir mer upplysta av att lyssna på Löfven eller Lööf. Då är det nog bättre att de ägnar tiden åt att lyssna på "människor och tro" eller "filosofiska rummet".
  • nattuw

    SVT censurerade ett inslag eftersom diktaturen Kina benämndes som en diktatur.

    SVT sporten gjorde en intervju med en person som var kritisk till att OS förlades till en diktatur. Intervjun plockades ner från SVT efter ett påpekande från nyhetsredaktionen om att Kina benämndes som en diktatur. Då Kina tidigare gjort sig känd för att utöva påtryckningar på utländska media, däribland SVT, så finns det en del som tyder på att SVT har valt att införa självcensur.

    Det hela väcker onekligen en del intressanta frågor om SVT:s trovärdighet.

    Historien i sin helhet återfinns på bloggen "IN BEIJING" och den är väl värd att läsa: inbeijing.se/bulletin/2021/03/11/darfor-censurerade-svt-sitt-eget-inslag-om-vinter-os-i-peking-2022/
    INBEIJING; Jojje Olsson; "Därför censurerade SVT sitt eget inslag om vinter-OS i Peking 2022"; 11 mars, 2021

  • nattuw
    KN75 skrev 2021-03-15 11:13:51 följande:
    Jag har fel åsikt enligt dig och då ska jag tystas?.
    Du behöver inte tystas. Det räcker om du kan fås att ändra fokus.
  • nattuw
    nihka skrev 2021-03-17 15:23:54 följande:
    Tydligen var det känsligt att adressera ett ämne på samma sätta som avsändaren gjorde. Avsändaren blev mäkta indignerad. Lärde sig dock troligtvis ingenting av det.
    Skulle du lära dig något om andra använde samma passivt aggressiva ton som du gör?
  • nattuw

    Aron Flam intervjuar journalisten Johan Romin. Romin har tidigare jobbat på SVT, SR och TV4 men är nu frilansare. De talar om SVT och hur pass opartisk SVT egentligen är. Bland annat tar de upp frågan om hur palestina-israel-konflikten hanteras av svensk media.




    Aron Flam; Dekonstruktiv kritik; Johan Romin Vs Public service.

  • nattuw
    Padirac skrev 2021-04-18 00:03:12 följande:
    Det låter spännande - är det samma karraktärsmord på AF som i denna debattartikel
    Det får du veta om du lyssnar på intervjun.
  • nattuw
    MackGoran skrev 2021-04-28 18:11:36 följande:

    Låter medlemar från väntsern att härjar runt hade nån på högerhållet gjort samma blir det snabbt avstänging .


    Då får de från höger se till att inte sjunka till samma nivå som de till vänster. Problemet löst.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?