Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

  Ons 2 mar 2016 09:53 Läst 140546 gånger Totalt 3221 svar
  Visar endast inlägg av K Markatta - Visa alla inlägg
 • Ons 2 mar 2016 09:53 #545
  KillBill skrev 2016-03-02 09:40:20 följande:
  Nu är du där igen. Menar du att polisen ska straffa barnen pga färäldrarnas agerande? Det är i så fall ett mycket osvenskt perspektiv. 
  Nej, det ska de så klart inte.

  Kan du svara på frågan vad du tycker att polisen borde gjort istället? Tårgas kanske var det minst dåliga alternativet man hade.
 • Ons 2 mar 2016 10:18 #547
  KillBill skrev 2016-03-02 10:03:22 följande:

  Det finns exempel på att barn har dött av tårgas.

  Om det fanns risk för att oskyldiga barn kom till fara så skulle alternativet att släppa igenom barnfamiljerna och begärt förstärkning varit bättre än att spruta tårgas på barnen.


  Av de som skadades så pass att de var i behov av sjukhusvård var mer än hälften barn.


  Jag vill påminna om hur det såg ut på platsen:


  Skulle man låta en grupp bestående av flera hundra arga stenkastande män samt en del oansvariga föräldrar med småbarn rusa igenom där med alla vassa spikar och taggtråd finns ju en uppenbar risk för att flera personer, inte minst barn, skadas allvarligt och kanske även dör.
 • Ons 2 mar 2016 13:36 #554
  KillBill skrev 2016-03-02 13:18:30 följande:

  "Bilder som borde fylla alla européer med skam" Bra artikel av Tomas Lundin i SVD

  www.svd.se/bilder-som-borde-fylla-alla-europe...


  Stefan Löfven borde läsa artikeln och sedan gå hem och skämmas riktigt ordentligt.
 • Ons 2 mar 2016 22:05 #565 -1

  Oberoende SVT rapporterade faktiskt om stenkastning vid den grekisk-makedonska gränsen härom dan:

  www.svtplay.se/video/6497943/rapport/rapport-29-02-19-30

  Dock var det inte den stenkastning som public service-medarbetarna själva bevittnade, och som utfördes av migranter mot makedonsk polis, som de rapporterade om. Istället förde man okritiskt fram andrahandsuppgifter om att halva Greklands befolkning står längs gatorna och kastar sten på flyktingar!

  www.svtplay.se/video/6497943/rapport/rapport-29-02-19-30

  Sägs ungefär 3.40 in i programmet.

 • Fre 4 mar 2016 23:20 #571

  Här kan det ju vara intressant att jämföra vad SR säger med vad annan media, exempelvis SvD, säger:

  www.svd.se/just-nu-man-knivskuren-till-dods-vid-asylboende

  SR:s version:

  Det var tidigt i morse, strax efter klockan 5 på morgonen som polisen fick veta att en ung man hade blivit skadad i ett bråk på asylboendet. Mannen hade blivit huggen med en kniv i halsen och kördes till sjukhus, men han var för allvarligt skadad och det gick inte att rädda hans liv.

  När polisen kom till boendet tog de fast två personer. Lite senare tog de också fast en tredje person som kan ha varit med i bråket. De misstänkta är tre män i 30-årsåldern. Eftersom mannen som knivhöggs i bråket dog är de tre nu misstänkta för mord.

  SvD:

  Larmet kom till polisen vid femtiden i morse. Inne på asylboendet hittades en skadad man i 20-årsåldern. Han fördes till sjukhus där han senare avled. Enligt uppgift till polisen ska han bland annat ha knivskurits i halsen. Två män greps direkt på platsen. Den tredje försvann när polisen kom men greps vid 10.30-tiden.

  Den uppgift SR presenterar men som inte finns hos SvD är att den mördade skulle ha blivit skadad i ett bråk. Ordet bråk nämns hela tre gånger i inledningen på artikeln. Det är skillnad på ett bråk, där alla inblandande deltar, och en attack där en person som inte själv gör något angrips. Vad har SR för belägg för att även brottsoffret skulle ha bråkat? Utredningen av mordet är ju inte klar ännu.

  SR:

  Många av de som bor på asylboenden är flyktingar som har varit med om krig och andra otäcka saker. De kan känna sig stressade för att det är osäkert om de får stanna i Sverige eller inte och många mår inte riktigt bra. Eftersom Sverige har tagit emot ovanligt många flyktingar på kort tid är det också ganska trångt på många asylboenden. När det är så trångt ökar risken för bråk, menar många.

  Här nämner man bråk igen och så söker man (bort)förklaringar till att "bråk", dvs mord, kan ske. Det hela avslutas med att "många" har den här uppfattningen.

  SvD:

  Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att detta är en "oerhört tragisk händelse" och att han följer utvecklingen noga. Det finns hela tiden en risk för våld på asylboendena, medger han.

  - Här är ofta människor som dels får vänta väldigt länge, dels från början befinner sig i en situation som är väldigt frustrerande. De har flytt från ett land och de får inga besked. Nu vet vi inte bakgrunden i just det här speciella fallet, men...

  Liknande formuleringar men det står våld och inte bråk som i SR-artikeln. Våld är ju en mer korrekt beskrivning som inte antyder att mordoffret också hade en del i skulden. Den viktigaste skillnaden är dock att man inte skriver att "många" tycker så. Man citerar på korrekt sätt och anger att orden kommer från Morgan Johansson (S). Man tar också upp att han medger att han inte känner till bakgrunden i det aktuella fallet.

 • Lör 5 mar 2016 15:53 #573
  KillBill skrev 2016-03-05 14:29:06 följande:
  Enligt SVT länken ovan så larmades polisen om ett bråk på ett flyktingboende. lite märkligt att SVD utlämnat den detaljen.
  "Bråk" syftar på larmsamtalet. Det är ju svårt för någon utomstående som inte såg själva mordet att bedöma exakt vad som hände. När polisen anlände såg de att en man attackerats med kniv och han avled sedan. En förundersökning om mord har inletts.

  SR upprepar i sin artikel att det skulle ha varit "ett bråk", något som inte stöds av polisens pressmeddelande. SVT som du också hänvisar till undviker att använda ordet mord i sin artikel. Det är bara i en bildtext som det står mord, inte i rubriken eller den löpande texten.

  Polisens pressmeddelande:

  polisen.se/Orebro_lan/Aktuellt/Nyheter/Orebro-lan/jan-mars/Mord-i-Stora/

  Mord i Storå

  05:18 på fredagsmorgonen larmades polis och ambulans till ett asylboende i Storå norr om Lindesberg med anledning av bråk. På plats fanns en svårt skadad man som fördes till sjukhus där han senare avled.

  Polisen grep två personer på asylboendet, misstänkta för inblandning i mordet. En tredje person som också misstänktes för inblandning hade avvikit när polisen kom till asylboendet, men greps under förmiddagen.

  Tre personer är alltså i nuläget frihetsberövade och en förundersökning om mord är inledd.
 • Lör 5 mar 2016 17:26 #575
  KillBill skrev 2016-03-05 17:04:20 följande:
  Hur kommer du fram till att SR inte har stöd för att det skulle ha handlat om ett bråk? Det framgår av ingressen till polisens pressmeddelande att polisen blev kallade till ett bråk.
  Omvänd bevisbörda har inte börjat gälla. Om SR hävdar att det varit ett bråk - dvs att även brottsoffret skulle ha bråkat - och inte en attack där gärningsmannen ger sig på brottsoffret, är det deras sak att visa att så är fallet. Man bör inte lättvindigt rikta anklagelser mot någon som precis har huggits ihjäl.

  Mot SR:s bild talar att polisen inlett en förundersökning om mord, inte dråp. Det framgår inte heller av polisens pressmeddelande att den som larmat hade sett händelsen och därmed kunde avgöra att det var ett bråk eller en attack.
 • Lör 5 mar 2016 17:55 #578
  KillBill skrev 2016-03-05 17:46:13 följande:
  Men hur kommer du fram till att SR inte har stöd i pressmeddelandet att det skulle ha handlat om ett bråk? Pressmeddelandet inleds ju med att polisen blev kallade till ett bråk? Att hävda att några bråkat innebär ju inte att bägge har skuld till konflikten. I många bråk och konflikter är det bara en part som är drivande.
  Tycker du att alla mord även kan beskrivas som bråk? Om inte, vad krävs då enligt dig för att det enbart ska handla om mord och inte också om ett bråk?
 • Sön 6 mar 2016 12:41 #580
  KillBill skrev 2016-03-05 18:44:00 följande:
  Nu är du larvig. Det jag påstår är att ett bråk inte innebär att alla i bråket behöver ha skuld till uppkomsten av bråket. Jag kan därför inte se något fel i att SR rapporterar om ett bråk och detta särskilt då polisen också nämner att polisen blivit kallade till ett bråk. Varför undviker du att svara på mina frågor?
  Dina frågor besvarades i inlägget du citerade, dvs 575.

  Ser du verkligen ingen skillnad på ett bråk och en attack?
 • Sön 6 mar 2016 13:57 #582
  KillBill skrev 2016-03-06 13:09:28 följande:
  Jag tycker inte att du har besvarat min fråga om hur du kommit fram till att SR inte har stöd i pressmeddelandet att det skulle ha handlat om ett bråk när Polisens pressmeddelande i själva verket inled med att polisen blivit kallade till ett bråk.
  Uppgiften om "bråk" kommer från larmsamtalet och personen som larmat stod nog inte någon meter ifrån och såg exakt hur det gick till.

  Den viktiga informationen hittar man i hur polisen rubricerar händelsen. Hade omständigheterna tytt på att ett bråk urartat och att någon då dragit kniv hade man rubricerat det som dråp. Är man osäker kan man använda "dråp, alternativt mord". I det här fallet rubricerade man det dock som mord, dvs man bedömde att det var frågan om en attack och inte ett bråk som urartat.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll