• Äldre 7 Apr 14:45
    822478 visningar
    7843 svar
    7843
    822478

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    I mätningen som du hänvisade till redovisas inte partisympatier så man kan inte dra någon slutsats liknande den som jag drog av den andra undersökningen och som du nu citerade.

    Vad var det som inte var välgenomtänkt med mitt påstående? Glad

  • Äldre 7 Apr 18:00
    +1

    Aha, nu förstår jag vad du menar. Borde lagt till "jämfört med hur förtroendet är för samma medier hos befolkningen som helhet" efter citatet.

    Förtroendesiffrorna för exempelvis Aftonbladet är ju väldigt låga, men inte lika låga bland rödgröna väljare som de är hos befolkningen som helhet. Slutsatsen blir att rödgröna väljare inser att kvällsblaskejournalistik inte är något vidare men på just Aftonbladet, som bekräftar deras världsbild, sätter de ändå inte fullt så lågt betyg som folk i allmänhet gör.


    FDFMGA skrev 2016-04-07 15:54:34 följande:
    Gärna också med en statistisk jämförelse mellan hur borgerliga väljare i Sverige som helhet förhåller sig i förtroende om man jämför DN/SvD med SR/SVT.

    Just den jämförelsen fanns inte med men utifrån de siffror som redovisas är det förmodligen så att borgerliga väljares förtroende för DN och SvD ligger på ungefär samma nivå som deras förtroende för SVT och SR.
  • Äldre 7 Apr 18:55

    De har inte publicerat någon detaljerad statistik när det gäller hur partisympatier korrelerar med förtroende för olika medier utan endast en sammanfattning:

    ipsos.se/160401-DN-Ipsos-Mediefortroende

    Kan klippa in hela stycket här för skojs skull:

    Demografi och partisympati

    * Män har oftare litet förtroende för Sveriges Television, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

    * Högutbildade har oftare stort förtroende för Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

    * Utbildningsnivå har mindre betydelse för förtroendet för Sveriges Television och Sveriges Radio.

    * Personer som skulle rösta på något av de borgerliga partierna (M, L, C, KD) har oftare stort förtroende för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

    * Personer som skulle rösta på något av de rödgröna partierna (S, V, MP) har oftare stort förtroende för Sveriges Television, Sveriges Radio och Aftonbladet, men har mer sällan stort förtroende för Svenska Dagbladet.

    * SD-väljare har oftare litet förtroende för Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. SD-väljare har oftare än andra förtroende för Avpixlat (21 procent jämfört med fyra procent bland samtliga).

  • Äldre 7 Apr 19:01

    Inte vad jag kan se.

  • Äldre 9 Apr 18:31

    Opartisk och saklig nyhetsrapportering om amerikanska presidentkandidater i SVT:

    www.svt.se/nyheter/utrikes/article7606364.svt

  • Äldre 31 May 13:12

    Lyssnade på den delen av programmet som berörde "husblatte".

    Det uppstår en liten diskussion om ett gammalt program där programledaren sagt "var inte en sån husblatte" om Alice Teodorescu, vilket ledde till massiv kritik. Samma person påstår nu i det här programmet att Hanif Bali efter det skrivit ett inlägg till henne (programledaren) och då också kallat henne för husbaltte, något som Bali menar är lögn.

    En annan programledare kommenterar anklagelsen mot Bali på följande sätt:

    "De var jätteupprörda över att ordet husblatte användes men de får använda det för de är det själva."

  • Äldre 16 Jun 00:45
    KillBill skrev 2016-06-15 22:17:42 följande:
    Om det är så att SRs uppgifter inte stämmer (vilket jag inte är övertygad om) så...
    Om SR är sakliga och opartiska bör de inte bara ensidigt publicera sensationella uppgifter om en påstådd tysk ubåtskränkning från någon anonym källa utan de bör också be Försvaret, regeringen och Tyskland ge sin syn på saken.

    Nu har man skrivit så här:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6451214

    I vintras rapporterade medier om att en annan misstänkt ubåt observerats vid en marinövning vid fyren Vindbåden våren 2015. Enligt Ekots källor har det slagits fast att den ubåten var tysk.

    En hemlig källa har alltså slagit fast hur det låg till. Sen är det bra med det.
  • Äldre 17 Jun 11:51
    FDFMGA skrev 2016-06-17 09:57:23 följande:
    Vilket visar att SR tar uppdraget om opartiskhet på allvar såtillvida att man förklarar att medarbetarna inte ska ta ställning i kontroversiella frågor, åtminstone inte nyhetsjournalister.

    Däremot är det tillåtet att internt ha åsikter.

    Enkla regler som inte Putilov lyckades förstå.
    I vilka kontroversiella frågor menar du att Putilov tagit ställning?

  • Äldre 17 Jun 14:42
    FDFMGA skrev 2016-06-17 11:54:46 följande:
    Jag vet inte. Lyssnade bara på bandupptagningen från samtalet med den högerorienterade chefen. Jag har inte läst hans debattartiklar.
    Vi kan väl för debattens skull klistra in ett lite längre utdrag från samtalet mellan den duktige grävande journalisten Putilov och den politiskt neutrale SR-chefen Steinberger:

    SR-chef: Public Service i Sverige anklagas ju för att vara vänstervridet.

    Journalist: Det var en diskussion så sent som i förra veckan, va?

    SR-chef: Ja, precis. Jag personligen säger... mellan dessa väggar, mellan dig och mig - jag håller med om det. Jag tycker ofta att folk får... alltså att folk bryter mot programreglerna som vi har och det är OK när de uttalar sig vänsteranstruket, men är det inte vänsteranstruket då kommer genast cheferna. Ungefär så är det... men så är det.

    SR-chef: Och vi som jobbar här, och kanske vill jobba kvar här, vi får ju hantera det här. Min strategi personligen är att jag försöker ta sådana diskussioner internt då. Det ska vara tillåtet. Det gör att man kanske är arbetsledare och gör att man kommer lite vidare i jobbet... i karriären. Men det ska ju vara möjligt att ta diskussionerna internt.

  • Äldre 18 Jun 12:07
    KillBill skrev 2016-06-18 05:47:33 följande:
    Jag rekommenderar denna läsning.

    EXPO riktar kritik mot rapporten från MSB: expo.se/2016/msb-ignorerar-det-uppenbara-i-ra...
    Klistrar in det fetmarkerade ur debattartikeln:

    Expo har inte utgått från räddningstjänstens statistik, utan från händelser som omskrivits i lokalpress.

    Jag säger inte att Expo har helt rätt, men jag är övertygad om att vi ligger betydligt närmare sanningen än MSB. Det kommer alltid finnas ett osäkerhetsmoment i den här typen av granskningar.


    Är du också övertygad om att en undersökning som är baserad på vad som skrivs i lokalpressen är mer tillförlitlig än en gedigen utredning utförd av en av våra främsta myndigheter, MSB, som sorterar under regeringen Löfven?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?