• Wed 23 Oct 2019 07:02
    808067 visningar
    7824 svar
    7824
    808067

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    nattuw skrev 2019-10-22 23:31:02 följande:

    Det förekommer lite då och då att SVT nyheter använder sig av musik i sina nyhetsinslag. Till stort förtret för hörselskadade och, lite otippat, personer som hänger på "Min Hembio".

    Ett par citat från Min Hembio angående bakgrundsmusik:

    Citat 1:"Bakgrundsljudet som läggs på allt fler teveprogram gör mig galen. Musik och rytmiskt dunk-dunk tillåts dränka dialogen. Detta blir för mig helt outhärdligt."

    Citat 2:"När till och nyhetsprogrammen har bakgrundsmusik, troligtvis för att skapa känslor hos tittaren, då vet man att det inte är en teknisk fråga längre. All musik och fåniga swoosh-ljud är för att påverka dig."


    Från SVT - vilket förklarar att musiken inte alls står att finna i nyhetsprogramen tablåutsändningar.

    kontakt.svt.se/guide/videoklipp-pa-svt-online

    " SVT Nyheter har rörlig bild som sitt huvudsakliga medium. Vi ser att publiken i allt högre utsträckning nu befinner sig online och vill ha sina nyheter där. För SVT Nyheter, som har sin grund i TV, är det naturligt att behålla bildberättandet även online.

    Det här kräver att vi specialproducerar videoklipp. Vi har sett på publikens beteende att de vanliga TV-reportagen sällan fungerar digitalt eftersom berättande är för långsamt.

    Olika sätt att titta

    För traditionella TV-nyheter har publiken ofta avsatt tid och har ett mer tillbakalutat tittande. Digitala nyheter konsumeras mer upphackat under dagen och kräver ett mer direkt tilltal.

    Många ser också nyheter i mobilen i kollektivtrafik eller i någon annan slags miljö som delas med andra. Därför ska alla våra nyhetsklipp kunna ses utan ljudet påslaget. För att det inte ska bli helt tyst för de som tittar med ljud använder vi då ofta musik. Musiken ska vara neutral och inte försöka förstärka en känsla hos tittaren. "
  • Wed 23 Oct 2019 18:30
    Digestive skrev 2019-10-23 08:04:00 följande:
    Det reder väl ut saken samt besvarar en tidigare fråga om hur ofta det sker:

    >>För att det inte ska bli helt tyst för de som tittar med ljud använder vi då ofta musik. Musiken ska vara neutral och inte försöka förstärka en känsla hos tittaren.<< - SVT, ur citatet ovan i inlägg 2522.
    Notera att detta handlar om nyhetsklipp på webben där ingen berättarröst används.

    "För SVT Nyheter, som har sin grund i TV, är det naturligt att behålla bildberättandet även online.

    Det här kräver att vi specialproducerar videoklipp. Vi har sett på publikens beteende att de vanliga TV-reportagen sällan fungerar digitalt eftersom berättande är för långsamt."
  • Wed 23 Oct 2019 21:36
    nattuw skrev 2019-10-23 21:14:41 följande:
    Så från att inte ha existerat så har nu musiken börjat existera åtminstone i de fall där det inte går förneka att den existerar.
    Från att ha ifrågsatt om var den var - utan att få svar annat än att det var 'ett inslag i nyheterna på TV om Turkiet och kurderna, nånting, jag vet inte och tänker inte stödja mitt påstående om det jag inte vet' - utan belägg och utan att kunna återfinnas där skribenten påstod att den funnits så har det efter min egen research kommit fram att på webben har svt kortare nyhetsinslag utan berättarröst och där förekommer neutral musik.

    Så vilka två saker var falska.

    Har musik förekommit på svts nyhetsutsändningar? - icke.

    Är musiken som förekommer på webben är menad för och känslomässigt stämminingsskapande för att vinkla nyheten till vänster? - icke.

    Men kanske är skribenten utom sig av neutral musik till ett inslag om kriget och menar att detta är politiskt  vänstervinklat - jag kan ju bara gissa att skribenten kanske har andra preferenser och referenser om vad som är neutral musik som inte ska väcka känslor.

    Endera detta eller så är det en halmgubbes som spelar nyckelharpa i klippet kanskeDrömmer
  • Thu 24 Oct 2019 18:28
    clinda20002000 skrev 2019-10-24 13:39:16 följande:
    Men det förvånande med att de tog upp araber var just när de talade om deras kultur. Där araber inte litar på samhället, där man har klaner, där arabisktalande känner gemenskap. Att araber har en "heder" de måste leva upp till. 

    Detta är ju gammalt, men det är som om SVT och SR känner sig tvingade att ta upp det självklara nu när kriminaliteten och gängbrotten eskalerar.
    Det låter som att du beskriver SDsvansen och skrikhögern när du säger att de inte litar på samhället och har en annan kultur än den svenska .Förvånad 

    Det är ju känt sedan tidigare att SDsvans et al inte placerar sig på samma plats på WVSs karta som Sverige i stort  utan mer på samma plats som en del andra kulturer.

    SDsvansens och Skrikhögerns misstror ju neutral musik nyhetsinslag på svts nyhetswebb  mm 

     
  • Sat 26 Oct 2019 00:37
    nattuw skrev 2019-10-25 22:05:12 följande:

    Enligt citatet från "Min Hembio" har det förekommit musik i nyhetssändningar. Så är då "Min Hembio" en trovärdig källa? Det vi kan säga om "Min Hembio" är att den i frågan om musik i nyhetssändningar har högre trovärdighet än än detta forum eftersom frågan i detta forum är politiserad och att det därför kan finnas politiska motiv bakom ett eventuellt förnekande av stämningshöjande musik i nyhetssändningar.


    Fantastiskt, bara SDsvansen tror att en korrekt beskrivning av verkligheten med länk och citat direkt från källan är mindre trovärdig än någon random dude på nätet

    För att frågan på detta forum kan vara politiserad - ja, det stämmer väl att SDsvansens politisering av verklighet, fakta och sanningar precis som alltid skymmer verklighet, fakta och sanningar.

    Du tror inte att du har en politiserad uppfattning?
  • Sat 26 Oct 2019 00:39
    Flash Gordon skrev 2019-10-26 00:27:58 följande:

    Rubriken på sidan är: "SVT nyheter förklarar"

    www.svtplay.se/genre/explainers

    Neutral musik?

    www.svtplay.se/klipp/13169775/darfor-svalter-manniskor---trots-att-mat-finns


    På vilket sätt var den inte neutral menar du? Att musiken följde texten, att musiken ökade i tempo då FN ansåg att det var bråttom att hjälpa vid svält för att illustrera bråttom? Är det vad du menar?
  • Sat 26 Oct 2019 11:12
    auster skrev 2019-10-25 19:32:57 följande:

    Att SR och SVT är vänstervridet är ingen åsikt, det är fakta. De driver en kampanj-journalistisk för sossarna, miljöpartiet och kommunisterna.


    Så nu kom kommunisterna med också, konspirationen växer.
  • Sat 26 Oct 2019 11:41
    nihka skrev 2019-10-26 11:17:16 följande:

    WOW! En ko som råmar och en höna som kacklar. Gör de det politiskt kodat eller?


    Det är helt klart beviset för MP-propaganda på kanalen
  • Sat 26 Oct 2019 12:33
    Digestive skrev 2019-10-26 11:52:49 följande:
    Kritisera Public Service i sin nuvarande form = auktoritärt.

    Tvinga ett lands befolkning att finansiera Public Service = ej auktoritärt.

    Ok.

    Visst kan man se Public Service som hyggligt objektiva och opartiska till sin helhet - OMM nationalistiska, konservativa och religiösa världsåskådningar inte existerade och återfanns i större grupper.

    Budgeten för Sveriges folkbildning totalt (alltså från folkhögskolor till studiecirklar): 3,6 miljarder/år.

    Budgeten för Public Service: 8 miljarder/år.

    När de gamla folkbildningspartierna prioriterar!
    Hur menar du att nyheter,kultur och underhållning skulle se ut på PS om det fanns temadagar för:
    *nationalistism
    *konservatim
    *religiositet
    *liberalism
    *socialistism
    *kommunistism
    *ateistism
    *nazism

    eller annan valfri existerande eller inte existerande strömning du anser att PS har eller borde ha för att vara objektiv och opartisk.

    Ge gärna exempel på vilka inslag i dagens PS som skulle passa de olika dagarna och hur dessa program skulle vara anpassade för att kunna sändas en av de andra temadagarna

    hur skulle krigets utveckling i syrien beskrivas på de olika temadagarnas nyhetssändningar till exempel, eller ett granskade nyhetsmagasin skulle undersöka vad de olika temadagarna?
  • Sat 26 Oct 2019 13:34
    auster skrev 2019-10-26 13:14:37 följande:
    Det finns många studier som påvisat statliga Public Service vänstervridning. SVT råkar väldigt ofta ha vänstervridna "experter" som kommenterar. Likaså råkar det ofta vara vänsterpolitiker som får uttala sig i sin yrkesroll eller islamister som får uttala sig som representanter för förorten. När det är valdebatt går de ut och tar avstånd från åsikter som kommer från "fel" parti. Likaså beskrivs länder som inte är vänstervridna som problem.  

    Det bästa vore att lägga ner SVT och SR och skapa oberoende media som bara förmedlar fakta.
    Det finns gott om undersökningar som visar att det är högersidan som får mest mediautrymme och att det är S som får mest kritik i media. Detta har gällt oavsett vilken regering som suttit vid makten.

    Du har helt enkelt fel.

    Vilka länder som inte är vänstervridna beskrivs som problem? Har du fler exempelän Ungern och Polen där demokrati, mänskliga fri och rättigheter begränsas?

    Men istället tycker ju en del här i auktoritära svansen att såna nyheter om antidemokrati skall ackompanjeras av musik med pompa och ståt för att vara neutralt och opartiskt.Kräks

    Vilka media tycker du är bäst på att förmedla enbart fakta idag? 
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?