• Äldre 9 Feb 08:28
    822063 visningar
    7843 svar
    +1
    7843
    822063

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    En bilburen och beväpnad styrka gripen av polis innan mobben nått fram till sitt mål - en flyktingförläggning.

    Gripandet kunde ske tack vare att polisen fått tips om att personer med högerextrema åsikter planerade en attack, rapporterar Ekot.

    Tja, kopplingen invandring högerextremism är stark och så länge invandringsfrågan kommer att vara så dominerande i debatten kommer en märkligt bieffekt av detta att bli att skrikhögern kommer att väsnas om att media är vänstervridet eftersom högerextremism är mer frekvent omnämnt än vänsterextremism i rapporteringen..


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 9 Feb 10:25
    nattuv skrev 2016-02-09 10:11:01 följande:
    Polacker som skulle hämnas trakasserier mot en kvinnlig släkting. Vad nu det har med public service att göra.

    Några citat: ( www.aftonbladet.se/nyheter/article22230072.ab )
    " Polisen beskriver dem som huliganer och flera av dem ska ha kopplingar till det polska fotbollslaget Lech Pozna?
    ---
    I den stängda Facebookgruppen beskrivs den planerade attacken som en vedergällning för en tidigare händelse på ett pendeltåg.
    ---
    Men att man har svenskt id-kort behöver inte betyda att man är svensk medborgare."
    Av det enkla skälet att enligt Ekot så kunde polisen hindra aktionen tack vare att de fått tips om att personer med högerextrema åsikter skrivit om den i en facebookgrupp.

    I den här tråden finns de personer som på fullt allvar menar att de kan bevisa att public service är tendentiöst vänstervriden genom att jämföra frekvensen av omdömena vänsterextrem respektive högerextrem.

    Ur detta perspektiv hade mitt inlägg relevans, annars inteSkrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 9 Feb 13:12
    Mentat skrev 2016-02-09 12:31:27 följande:
    Övervikten för högerextremism är inget nytt om du nu tror det. Samma övning har gett ungefär samma resultat i åtminstone 10 år nu. Public service har en lång historia av att granska högerextremism betydligt noggrannare än vänsterextremism.
    Det är möjligt - har du gjort en kontinuerlig uppföljning :)

    Men det säger inget annat i så fall än att högerextremism har omnämnts mer frekvent än vänsterextremism under perioden.

    Du gör en värdering utifrån din egen politiska uppfattning när du ser detta som ett bevis för att medierna skildrar världen utifrån ett vänsterperspektiv.

    Om jag inte missminner mig så har du tidigare skrivit om att MP får oproportionerligt mycket positiv publicitet i medierna. Testa att kolla hur publiciteten s.er ut efter att MP kom i regeringsställning.

    Testa att jämföra frekvensen av omnämnanden av uttrycken "kristen fundamentalism" respektive "muslimsk fundamentalism". Utan att ha kontrollerat är jag övertygad om vilken av värderingarna som är mest frekvent.

    Och det är precis som det ska vara. Medierna ska vara sakliga och opartiska utifrån grundläggande svenska värderingar. Min uppfattning är att den som anser att framförallt SR:s rapportering är tendentiös inte är riktigt i fas med grundläggande svenska värderingar.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 9 Feb 18:24
    nattuv skrev 2016-02-09 18:12:27 följande:
    "muslimska fundamentalister" Ungefär 6 690 resultat (0,38 sekunder)
    "kristna fundamentalister" Ungefär 8 410 resultat (0,19 sekunder)

    "muslimsk fundamentalism" Ungefär 4 100 resultat (0,28 sekunder)
    "kristen fundamentalism" Ungefär 2 870 resultat (0,24 sekunder)

    Inga enorma skillnader och vilken fundamentalism som är populärast beror på hur frågan ställs.
    Nej, men testa att söka på islamister och jihadister. 
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 10 Feb 11:44
    +1
    Mentat skrev 2016-02-09 18:48:56 följande:
    Ja, det har jag. Man har i stort sett fått samma resultat genom alla år.

    Antingen bevakar public service högerextremister hårdare än vänsterextremister eller har man en vidare definition av vad som är en extremist på högersidan alternativt en kombination av dessa faktorer.

    Som sagt, det är inte förvånande givet sympatierna hos dem som jobbar där, Att sedan vänstersympatisörer inte vill medge att journalisterna på SR/SVT har en bias i hur de gör sina program är inte heller förvånande.
    Jag uppfattar det som att du verkligen menar allvar och tror att du kan bevisa att SVT/SR är vänstervridna genom att söka på de negativt laddade värderingarna högerextremism respektive vänsterextremism och belägga att högerextremism är mer frekvent omnämnt i SVT/SR.

    Jag roade mig att söka på ett av dina favoritord - vänstervriden och jämföra med högervriden. SVT:s teknik var som så ofta annars usel så det gick inte att söka just då men på SR var det tre gånger så vanligt med vänstervriden.

    Nu resonerar jag inte som du - annars skulle jag kunna hävda att SR är högervridet. Visserligen omnämner de högerextremism oftare än vänsterextremism men i det som verkligen gäller att definiera någon i "mitten" som avvikande är SR:s rapportering tendentiöst högervriden.

    Ärligt. Jag tror inte att politiska partier eller organisationen är så lättplacerade utefter en höger-vänsterskala, inte heller att de vid en given tidpunkt låter sig placeras utifrån en symmetrisk normalfördelningskurva.

    Jag tycker mig minnas att Guillou en gång skrivit att en hel FNL-demonstration i princip marscherade in i Radiohuset och tog plats där. Mycket har hänt sedan 60-70-talen. Kommunismen är död och socialismen även i V-skepnad har en blandekonomisk profil. Det som idag anses vara politiska axiom skulle då ha betraktats som högervridet.

    Jag tycker SR och SVT har anpassat sig väl till samhällsutvecklingen och att de förmår skildra vår samtid på ett nyanserat och sakligt sätt med utrymme för olika uppfattningar.

    För övrigt. Ser man på politiken utifrån en höger-vänsterskala så är det tydligt att åtminstone S, v och M rört sig mot mitten. Jag skulle inte ens kunna placera in de borgerliga partierna utefter en sådan skala, än mindre MP.

    Dessutom har SD tillkommit som väl själva beskriver sig som ett mittenparti medan högervridna som du gärna vill placera dem till vänster i egenskap av folkhemsnostalgiger och vänstervridna som jag placerar dem till höger i egenskap av högerpopulister.

    Det finns fler dimensioner i politiken än riktningen höger-vänster :)
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 10 Feb 13:58
    Mentat skrev 2016-02-10 13:44:27 följande:
    Ja, man får 30 träffar på vänstervriden och 8 på högervriden. De siffrorna är ett tveksamt statistiskt underlag, jag noterar att du inte nämner dem, de är i alla fall inte i närheten av de tusentals träffar man får på olika varianter av extremism. Dessutom är det ord som förekommer ofta när man talar om public services egen verksamhet snarare än i deras rapportering av omvärlden så det var nog inget lämpligt exempel för din tes.

    Vad gäller (sd) så står de till vänster, ungefär som (s), vad gäller ekonomisk politik medan de står klart till höger vad gäller värderings- och moralfrågor. Som alla nya parter i riksdagen påstår de gärna om sig själva att de inte hör hemma på höger-vänsterskalan men kommer säkert så småningom att kunna inordnas i den, precis som för (kd) och (mp). Troligen kommer de att bli ett mer uttalat högerparti så småningom.
    Ja, kanske tveksamt statistiskt - men det intressanta är att förhållandet är detsamma vid en internetsökning - och då handlar det om 30.000 träffar.

    Jag kan däremot inte se någon fundamental skillnad mellan dina motsatspar och mina, i bägge fallen handlar det ytterst om en värdering och beskrivning man gör utifrån sin egen politiska position.

    Tycker du att jag ska undersöka fenomenet med att värderingen vänstervriden är så markant mer frekvent än motsatsen, sortera bort irrelevanta träffar och lansera bevis för att det pågår en osaklig kampanj för att vrida mediarapporteringen åt högerSkrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 11 Feb 11:44
    Mentat skrev 2016-02-11 07:55:51 följande:
    Eller så handlar det om att Alliansen är mer samarbetsinriktad, under förra mandatperioden röstade de rödgröna med regeringen i bara ca 40% av omröstningarna medan Alliansen har röstat med nuvarande regering i ca 65% av fallen.

    Bägge tolkningarna är möjliga. (Siffran (sd)-(m) förra mandatperioden var f.ö. 60%, inte 70: politologerna.wordpress.com/2013/02/07/samarb.../ )

    Det är intressant att läsa dina inlägg, ger en inblick i ett tänkande som styrs av politisk rigiditet och tillhörighetskänsla.

    Den troliga förklaringen är nog att S och MP är medvetna om att de behöver stöd av Alliansen. Det kan man iofs uttrycka som att Alliansen är mer samarbetsvilliga men kanske hellre som att den politiska situationen tvingar regeringen att samarbeta med Alliansen.

    Under Alliansens tid vid makten var förhållandet något annorlunda, de kunde oftare räkna med stöd från SD, sannolikt på grund av att de i frågor som inte berör invandring finns en större samhörighet mella SD och Alliansen än mellan SD och S samt MP.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 13 Feb 17:37
    lagge2 skrev 2016-02-13 16:21:27 följande:
    Om public service hade varit opartiska så hade rapporteringen kring alla problem varit mycket större.
    Nu har de (tillsammans med polis och politiker) försökt tysta ner allt för att inget ska komma till allmänhetens kännedom.
    Dock så har bla lokaltidningar tagit upp rapportering om rån, våldtäkter, sexövergrepp, knivatacker, mm mm
    Detta har nu på senare tid även i viss mån tagits upp i Expressen och Svenska Dagbladet. På TV är man fortsatt väldigt restriktiva med att diskutera problemen med migrationen.

    Vad folk tycker i frågan kan man ju läsa bla i kommentarer på Dagens Industri eller kolla vad folk har röstat på i Aftonbladets artikel i länken nedan.
    För den som är för lat för att läsa artikeln så tycker 95 % att invandringspolitiken varit naiv.

    länkar :

    www.di.se/artiklar/2016/2/12/ygeman-vi-vet-in...

    www.aftonbladet.se/debatt/article22198632.ab
    Mindre än 90 procent nu. Det går snabbt att rösta många gånger om man arbetar effektivt.Skrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 13 Feb 18:09
    +1
    lagge2 skrev 2016-02-13 17:48:44 följande:
    Hihi,,,jag trodde du bara satt här och skrev "öppna gränserna och ingen brottslighet bland emigranterna" här på forumet så jag trodde inte du hade tid med att förstöra Aftonbladets undersökningar.

    Kolla den här istället (länk nedan)...där har över 10 000 röstat, så där får du sitta en stund om du ska ändra på resultatet.

    95 % tycker invandringspolitiken har varit naiv...kommentarer på det ?

    Jag ska kika in på artikeln imorgon igen och kika hur mycket du röstat (själv röstade jag en gång)

    www.aftonbladet.se/debatt/article22198632.ab
     
    Haha. Du har aldrig funderat på varför SD får mer än hälften av rösterna på ett forum som FL där den stora majoriteten är kvinnor och dessutom ofta i den ålder där SD nästan är obefintligaSkrattande

    Aftonbladet använder inte "undersökningarna" - de har bara syftet att ge Aftonbladet fler klick och därmed mer betalt från annonsörerna.

    Det enda de möjligen indirekt mäter är IQ hos de åkessonare som tror att man kan ta den sortens knapptryckningslekar på allvar.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 13 Feb 18:12
    FDFMGA skrev 2016-02-13 18:09:05 följande:
    Haha. Du har aldrig funderat på varför SD får mer än hälften av rösterna på ett forum som FL där den stora majoriteten är kvinnor och dessutom ofta i den ålder där SD nästan är obefintligaSkrattande

    Aftonbladet använder inte "undersökningarna" - de har bara syftet att ge Aftonbladet fler klick och därmed mer betalt från annonsörerna.

    Det enda de möjligen indirekt mäter är IQ hos de åkessonare som tror att man kan ta den sortens knapptryckningslekar på allvar.
    Visst, i vissa avseenden. Problemet med den typen av svepande omdömen är att de blir så nyanslösa att de saknar värde.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?