• Äldre 16 Feb 08:04
    822643 visningar
    7843 svar
    7843
    822643

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    lagge2 skrev 2016-02-14 20:57:15 följande:
    När det finns källor så brukar de ändå avfärdas som rasistika av ett par användare här på Familjeliv, så det var därför jag gjorde en kommentar kring detta.
    Vissa personer (inte säkert att det är just du som ska ta åt dig) har svårt att ta till sig fakta som inte stöder deras åsikter. Det brukar då skrivas om SD, järnrör och rasistiska källor. Detta istället för att ta en debatt - tyvärr vet de att man kan inte debattera när man har fel och då blir det alltid rasist-snacket.

    Dagens Industri kommentarfält där folk skriker om att politiker ska vakna är alltså rasistiskt.

    Aftonbladets debatt artiklar där man kan rösta och där 95 % tycker politiken varit naiv - de är alltså rasistiska

    Expressens och Svenska Dagbladets ledarsidor - anses vara rasistika.

    Nedan följer en artikel av en svensk mörkhyad historiker om hur han ser på debattklimatet.

    www.expressen.se/debatt/antirasismen-har-blivit-ett-vansterprojekt/

    "Vidare har man inte bemött det faktum att det kan uppstå kulturkrockar med rent ut sagt förfärliga konsekvenser som i Köln och Kungsträdgården. Händelser som bland annat DN:s Hanna Fahl (8/1) sökt bortförklara med floskler som att det var män och inte kultur som var problemet eller Bilan Osman i Expressen (26/1) som menar att det ?finns inget land där sexuellt våld är socialt acceptabelt?. En tankefigur som är skrattretande om man känner till svensk kvinnokamp och exempelvis lagstiftningen i Saudiarabien.


    Dagens antirasism har helt enkelt spårat ur till ett renodlat vänsterprojekt och jag känner därför att denna kamp inte längre är min. Som historiker vill jag inte bara debattera, utan även diskutera och söka hitta kompromisser. Dessutom är jag som alla svenska riksdagspartier anhängare av en reglerad invandringspolitik och anser därför att nivåerna i denna måste kunna diskuteras"


    Ett bra genmäle på David Lindéns debattartikel i Expressen från sajten Inte rasist, men.
    www.expressen.se/debatt/vilka-utmalar-er-som-rasister/
  • Äldre 16 Feb 20:41

    SVT har definierat högutbildad som någon som har minst 2 års eftergymnasial utbildning (vilket tydligt framgår av det aktuella inslaget). SCB och Högskoleverket definierar högutbildad som som någon som har minst 3 års eftergymnasial utbildning.

    Jag tycker att SVT borde ha hållit sig till den etablerade definitionen av högutbildad. Hur hög andel av syrierna som är högutbildade enligt SCBs och Högskoleverkets definition är inte klarlagt.

    Du jag Tino Sanandaji och andra som uttalar sig om utbildningsnivån på de syriska flyktingar som kommit till Sverige genom att peka på exempelvis statistik från Norge eller som pekar på tidigare års statistik spekulerar bara. Hur många högutbildade flyktingar som kom till Sverige i fjol vet vi faktiskt inte.

    En sak är klarlagt. Under 2014 ansökte 1689 syrier om att få sin utbildning godkänd hos UHR (Universitets och Högskoleverket). Det är den högsta siffran någonsin för en enskild flyktinggrupp och uppgiften gäller högutbildade flyktingar/flyktingar med någon form av akademisk utbildning.

  • Äldre 16 Feb 21:38
    100kgpappa skrev 2016-02-16 21:17:36 följande:
    Kan väl stämma rätt bra med de siffror som säger Att 10% av befolkningen i Syrien är Högutbildad.

    Kan vara så att vi får lite högre procent, då man kan utgå från att de högutbildade har större ekonomiska möjligheter att ta sig hit.

    Fördelning högutbildad / lågstadienivå skiljer sig nog inte nämnvärt mellan Norge och Sverige, nån procent hit eller dit max.

    Så vi kommer över överskådlig framtid ha ett problem med nyanlända som har väldigt låg utbildningsnivå, och som troligtvis aldrig kommer att komma upp i motsvarande Svensk snittutbildning.
    Nu spekulerar du. Syrien är ett stort land med nästan 23 miljoner innevånare. om 10% av befolkningen är högutbildade inebär det att det kan finnas miljoner av högutbildade Syrier på flykt. Hur många av dem som hittade till Sverige i fjol vet vi ännu inte.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 16 Feb 22:12
    lagge2 skrev 2016-02-16 21:42:43 följande:
    När inte fakta läggs på bordet så får man ju som sagt spekulera.
    Så är det ju även med brottslighet som polisen/tidningar nu själva säger att de mörkat för att inte folk ska få veta hur illa läget är.

    Kanske dags att uttala det där ordet som Löfvén sa.....var det något om NAIV ?
    Varför ljuger du om att skälet till att polisen inte löpande rapporterar statistik från den särskilda Alma insatsen. 

    "Stefan Hector är kommenderingschef för Alma. Han menar att frågan är en fjäder som blivit en höna och att agerandet är normalt.


    - Har du ett brott på ett boende så kan det råda förundersökningssekretess som gör att man är återhållsam med att berätta om det brottet. Vår grundhållning är att vi berättar så mycket vi kan, och det vi kan stå för, säger han."

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6350067

    Under februari är det tänkt att den särskilda Alma insatsen ska avslutas och då kommer också statistik från insatsen att offentliggöras. Redan nu har emellertid så mycket statistik lämnats att man kan säga att det inte går att kopplas mer brottslighet till de flyktingar som kom till Sverige 2015 än vad som kan sägas vara normalt sett till antalet individer som det handlar om.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 23 Feb 08:01
    Mentat skrev 2016-02-23 07:57:42 följande:
    Program som melodifestivalen, På Spåret och Vetenskapens värld är ju inte direkt samhällsinriktade och har knappast någon politisk vinkling över huvud taget i själva programmen. Det har jag heller aldrig påstått. Däremot menar jag att den samlade samhällsbevakningen har en tydlig slagsida åt vänster.
    Du har aldrig funderat på vad det betyder att människor till höger tycker att public service är vänsterorienterat medan människor till vänster tycker att public service är högerorienterat?
  • Äldre 23 Feb 08:40

    Bra inlägg i debatten (även om det har några år på nacken) av Mats Svegfors som tidigare var politisk chefsredaktör på SVD. Men som senare varit VD på SR.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5096864

  • Äldre 24 Feb 15:30
    FDFMGA skrev 2016-02-24 00:56:26 följande:
    Vi har olika syn på vad som är relevanta argument i den här tråden.

    Du skrev att man blir kallad dödsknarkarnazist om man anser att SR/SVT ska vara opartiskt (eller om du skrev dödsknarkarrasist). Det är relevant för dig, medan jag ser det som en del av det ständiga gnället och offerältandet.

    Däremot anser jag att svenska folkets grundmurade förtroende för SVT/SR är ett mycket tungt argument i diskussionen om opartiskhet,  i och med att förtroendet bland alliansväljare är så gott som lika stort som det är bland rödgröna väljare.

    Jag anser det osannolikt att alliansväljare skulle kunna ha stort förtroende för SR/SVT samtidigt som de anser att dessa är vänstervridna.

    Så du får finna dig i att jag fortsätter att poängtera att det inte finns något svenska folket har så stort förtroende för som public service.
    ...
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 29 Feb 21:40
    moaz skrev 2016-02-29 20:49:14 följande:

    Jag tycker man lätt märker vänstervridningen varje gång det rapporteras om flyktingar. Man vinklar det alltid för att få folk att tycka synd om dem, till exempel nämner man inte att de kastar sten mot polisen utan endast att polisen använder tårgås. Dvs man utelämnar bitar som skulle sänka sympatin för dem, för man vill att folk ska uppfatta nyheten på ett visst sätt.

    Granskningsnämnden är de enda som granskar public service, och de skiter i den här typen av vinklingar, vilket SVT och SR förstås är väl medvetna om och utnyttjar till fullo för att få ut sin propaganda.


    Jag tror inte att du vet hur det fungerar. Granskningsnämnden prövar ärenden som anmäls till dem. Du kan själv maila din anmälan hit: www.radioochtv.se/sv/att-anmala/anmal-program/
  • Äldre 29 Feb 21:59
    moaz skrev 2016-02-29 21:49:51 följande:
    Jo, men de kommer aldrig fälla en sådan grej som att de utelämnar information för att framställa ena sidan som mer sympatisk än den andra. Folk märker sådana saker, men GN skulle aldrig fälla en sådan grej.

    Det är därför public service kan göra lite som de vill, de vet var GN drar sina gränser och hur systemet fungerar. Vanligt folk skiter de i.
    För diskussionens skull får du gärna ge några exempel på händelser som har anmälts till granskningsnämnden och som borde ha resulterat i en fällning men som inte har gjort det.
  • Äldre 29 Feb 22:30
    moaz skrev 2016-02-29 22:03:33 följande:
    Skavlan med Åkesson är ett praktexempel. Två veckor innan hade Löfven varit där och fick två kritiska frågor. När Åkesson var där var hela andra halvan av programmet ett enda försök att sätta dit honom och stämningen blev väldigt otrevlig, jämfört med mysstämningen då Löfven gästade.

    Men GN såg inga problem, för de arbetar inte så. Smygvinklingar passerar lätt igenom deras grovmaskiga nät.
    Programmet blev om jag kommer ihåg rätt friat både i Sverige och i Norge.

    Har du fler exempel?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?