Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    nihka skrev 2018-09-20 17:27:12 följande:
    Det är inte tillåtet med åsiktsregistrering och man är varken skyldig att svara på eller svara sanningsenlgt på frågor om partipolitisk tillhörighet när tillfrågad. Gäller både journalister och medborgare i största allmänhet.

    Och alldeles oberoende av vad man sympatiserar på för politiska partier både kan man och ska man förhålla sig så objektiv som det går. Ingår i jobbet. Eller klarar inte du att hålla dig objektiv och tror samma om andra?

    Naturligtvis finns det en massa om högerextremister/populister. Det blåser ju högervindar och partier som SD, AFS och NMR har deltagit i senaste valet och gör sig synliga. Särskilt SD. Vill man inte att man ska skriva om dem eller? Trodde det vara hela idén med att de är så högljudda - att de vill att någon ska lyssna på dem.

    Hälsningar klartextkommittén
    Ja, man skall hålla sig opartisk. Problemet är att man inte gör det, vilket siffrorna tydligt bevisar - för den som är beredd att acceptera dem som fakta.

    Jag har gjort liknande sökningar i ett antal år och förhållandet är alltid ungefär detsamma. Jag har inget att säga om att man uppmärksammar högerextremister. Problemet är att man ignorerar vänsterns motsvarigheter, vilka givetvis finns. Partiskheten är uppenbar. Eftersom inte ens ovedersägliga fakta accepteras som bevis drar jag slutsatsen att vi inte har mer att diskutera i den här frågan.
  • Mentat
    nihka skrev 2018-09-21 00:56:02 följande:
    Nej siffrorna bevisar ingen partiskhet. För att man ska kunna tala om partiskhet räcker det inte med att omnämna något utan man måste omnämna det på ett partiskt vinklat sätt. Man kan inte räkna antalet gånger man nämner kungen och tro att det är bevis för att någon är partiskt för kungahuset. Dina slutsatser är generellt lite off.
    Jo, siffrorna bevisar partiskheten. Antingen anser public service att enbart högereextremism och högerpopulism är värt att ta upp eller så klassar man fler rörelser som extremistiska och populistiska på högersidan än på vänstersidan trots att de givetvis förekommer på bägge sidor. Den stora slagsiodan åt ett håll bevisar i sig partiskheten.

    Jag hade kunnat ta upp hur många exempel som helst på att nyheter presenteras på ett vinklat sätt men eftersom det är tyckande tog jag upp siffrorna i stället. Om man inte ens vill ta till sig att en slagsida på 100 mot 1 är tecken på partiskhet lär inga exempel i världen göra någon skillnad.
  • Mentat
    nihka skrev 2018-09-23 01:23:14 följande:
    Som sagt. Att man pratar 100 om gånger om kungen bevisar varken att man är för eller mot kungen. 
    Ditt exempel är inte jämförbart. Jämförbart vore mojligen att ställa monarki mot republik och där är SVT faktiskt hyfsat lika.

    De flesta inser att extremister och populister finns både till höger och till vänster. SVT uppmärksammar i stort sett bara ena sidan. Antingen klassificerar men fler förelser som sådana på högersidan eller så vill man bara uppmärksamma den sidan. Oavsett vilket är man partisk.

    Det enda som är säkert här är att den som inte vill erkänna att en slagsida på 100 mot 1 bevisar partiskhet är en motsvarighet till Bagdad Bob.
  • Mentat
    Crash Man skrev 2019-02-20 15:09:42 följande:

    Vad tycker ni som påstår att public service är opartiska om det här.

    pbs.twimg.com/media/Dzmh-s2X4AEZ_KQ.jpg


    Jag inser att public service är tydligt partiska men i just det där fallet ser jag inte riktigt problemet. De har väl bott i Växjö innan de reste ner till Syrien. För all del, de är gissningsvis inte födda i Växjö men det finns betydligt bättre exempel på partiskhet enligt mig.
  • Mentat
    Crash Man skrev 2019-02-20 18:41:32 följande:
    Jag syftar på.att de använde ordet aktivister när de pratar om terrorister.

    En skrev i twitterflödet "när ska ni intervjua aktivisten Akilov"
    Aha. Ja, det är klart att den som är aktiv inom IS också är terrorist, möjligen även deltagare i folkmord.
  • Mentat
    Digestive skrev 2019-06-20 14:24:53 följande:
    10% av 23 miljoner = 2,3 miljoner. Då miljontals (högutbildade som flytt Syrien) innebär minst 2 miljoner utgick jag från den siffran - varav 300 000 högutbildade återstår. 300 000 delat på kvarvarande befolkningen om 17 000 000, ger en kvot på 0,017% högutbildade som finns kvar i landet... enligt dina uträkningar.

    Med andra ord skulle fler än 87% av de högutbildade flytt Syrien... om vi utgår från bilden du målar upp.
    Om vi skall vara noggranna här menar du givetvis en kvot på 0,017, dvs 1,7% - inte 0,017%, vilket är något helt annat.
  • Mentat
    Flash Gordon skrev 2019-10-02 14:04:45 följande:

    Ett rimligt förslag. KD vill att man skalar bort krims-kramset från statlig media:

    http://www.sydostran.se/okategoriserade/kd-smalna-av-public-service/


    "'Ett starkt public service får vi bara om de som tvingas betala den obligatoriska avgiften upplever ett mervärde. Genom att fokusera på kärnverksamheten och skala av krimskramset stärker vi public service', skriver han i debattartikeln. 

    Upplevelsen har urholkats av bantningsprogram för hundar, dejtingserier för präster, hitlistemusik och annat som redan tillhandahålls av marknaden, anser Kullgren"



    Det här är väl det enda positiva med beslutet om att skattefinansiera statlig media. Att det faktiskt öppnar upp en debatt kring hur dessa 8,5 miljarder skattekronor om året skall användas. Och om det verkligen behövs 8,5 miljarder om året.

    Det är hög tid att skära i utbudet. Renodla.
    Fast det har i sig inte att göra med huruvida public service är opartiska eller ej.

    I värsta fall kan det t.o.m. öka SR/SVTs politiska påverkan genom att de börjar göra mer samhällsbevakning, ur sitt perspektiv, medan den breda underhållningen inte på samma sätt genomsyras av politiska ställningstaganden.

  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-10-22 15:10:28 följande:
    54 miljarder kronor.

    Det verkar mycket. Är du säker på att inte bakgrundsmusiken överröstade så att du hörde fel?
    Nejdå, det är enkelt att leta upp propositionen så att man kan ta del av siffrorna utan att bli förlöjligad. Se www.regeringen.se/49cda6/contentassets/9657b451d2054254b61e0e7d0ca24e44/ett-modernt-public-service-nara-publiken--villkor-20202025-prop.-201819136.pdf, §11.1, sid 106 där det framgår att "För 2020 tilldelas Sveriges Radio 3 077,1 miljoner kronor, Sveriges Television 5 041,2 miljoner kronor och Sveriges Utbildningsradio 445,1 miljoner kronor. Därefter ska medelstilldelningen till respektive företag höjas med 2 procent per år under tillståndsperioden", dvs totalt 8563,4 milj för det första året.

    Sedan blir siffran större eftersom man slår samman 6 år och uppräkningen med 2% innebär iofs att public service inte har något som helst krav på sig att effektivisera sin verksamhet men gör också att den nominella siffran blir högre än 6*8563,4.

    Visst är det mycket. Väldigt mycket.
  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-10-22 19:02:18 följande:
    Ja, jag såg också en uppgift om drygt 8 miljarder när jag kollade.

    Men på den tid jag läste matte var det skillnad på 8 och 54, men det var ju i skolan och inte i samspråk med företrädare för relativismhögern.

    Nu skrev ju personen under ett antal år eller så - när jag  jag gick i skolan så skulle jag nog ha approximerat det till drygt sju år.

    Intressant att den nyauktoritära rörelsen slår det gamla Sovjetsamhället, där hade men ju bara femårsplaner, medan det här är drygt sjuårsuppskattningar.

    Sju svåra år - måhändaSkrattande
    Om du bemödar dig att gå till propositionen och ta reda på fakta i stället för att raljera ser du att det handlar om 2020 - 2025. Public Service' avtal gäller för 6 år i taget. Det framgick mycket tydligt av inlägget att det inte handlade om ett enstaka år.
  • Mentat
    Padirac skrev 2019-10-26 13:34:15 följande:
    Det finns gott om undersökningar som visar att det är högersidan som får mest mediautrymme och att det är S som får mest kritik i media. Detta har gällt oavsett vilken regering som suttit vid makten.
     
    Det var nytt för mig. Kan du ge en referens till en sådan undersökning?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?