Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Mentat skrev 2019-10-26 13:41:09 följande:
    Det var nytt för mig. Kan du ge en referens till en sådan undersökning?
    En i raden -det finns fler och kommer säkert upp

    https://www.svt.se/kultur/svenska-nyhetsmedier-inte-vanstervridna

    "Publicerad 11 april 2019

    ANALYS · Svenska nyhetsmedier var inte vänstervridna i fjolårets valrörelse. Det slås fast i en ny forskningsrapport om valet 2018. Tvärtom gynnades den borgerliga Alliansen i mediebevakningen inför valet."


    andra ord om medias vinklingar och påstådda mörkläggningar som frodas i både Sdsvansen och den aukturitära svansen

    https://www.journalisten.se/nyheter/de-forstar-inte-hur-journalistik-gar-till

    "Jesper Strömbäck menar att han inte såg något i Lena Adelsohn Liljeroths gärning som minister som tydde på att hon inte skulle förstå de traditionella nyhetsmediernas roll och betydelse, och skillnaden mellan dem och sajter som till exempel Avpixlat. Men när det gäller hennes uppfattning att traditionella nyhetsmedier mörkar är han djupt kritisk.

    – Grunden för att förstå journalistiken är det faktum att mediernas format är begränsade medan verkligheten är obegränsad. Därför handlar journalistik i väldigt hög utsträckning om att värdera information och att välja och välja bort. Där spelar relevansbedömningar och journalistiska nyhetsvärderingar roll. Om man är djupt engagerad i en fråga, oavsett om det är invandring eller säljakt eller klimatförändringar, då är det lätt att tycka att medierna borde rapportera mycket mer om det. När då medierna inte gör det så upplever en del frustration, besvikelse och kanske till och med ilska och misstro. Men att inte rapportera om allt är inte samma sak som att mörklägga. I sådant fall ägnar sig medierna per definition åt mörkläggning för det finns alltid mycket som medierna inte rapporterar om. Kallar man det mörkläggning förlorar ordet sitt värde, säger Jesper Strömbäck.


    Många hatsajter hävdar att mörkläggningen består i att etablerade medier mörkar identiteten eller etniciteten på misstänkta brottslingar. Därav ”avpixlat”."

    https://www.corren.se/kultur-noje/kulturkronikor/ar-medierna-hoger-eller-vanstervridna-om4021377.aspx

    "Många högermänniskor är övertygade om att svenska medier är vänstervridna. Många vänstermänniskor är övertygade om att svenska medier är högervridna. Vem har egentligen rätt?


    Det är sant att det i den svenska journalistkåren finns en överrepresentation av bland annat vänsterpartistiska och miljöpartistiska väljare. Det är också sant att det finns en kraftig överrepresentation av borgerliga ägare och opinionsbildare i mediebranschen.


    Allt detta har naturligtvis betydelse, men inte så stor betydelse som många tror. Det som i stället påverkar den allmänna opinionen mest är vilken berättelse som råkar vara förhärskande för tillfället.


    I mitten på 1980-talet var tidningarna fulla av nyheter om algblomning och säldöd. Plötsligt pratade alla om miljöfrågor och partiledare klappade sälar i tv. Det massiva mediefokuset på miljön ledde till att Miljöpartiet kom in i riksdagen för första gången. Det berodde alltså inte på någon ideologisk partiskhet hos journalister eller medieägare.


    1991 var det Ny Demokrati som fick det mesta medieutrymmet, inte därför att journalister och medieägare var nydemokrater utan därför att det nybildade partiet hade ett stort nyhetsvärde och rönte ett stort intresse. Resultatet: ett triumfartat intåg i riksdagen för duon Ian och Bert.


    Ett av de tydligaste exemplen finns dock i vår närtid och i flyktingdebatten. För bara några månader sedan dominerade åsikten att det var osmakligt att sätta gränser för hur stort humanitärt ansvar Sverige bör ta, att diskutera den så kallade volymfrågan.


    Nu är läget i stället det motsatta. Rapporteringen domineras nästan helt av problem, utmaningar och systemkollapser. Att inte sätta gränser beskrivs nu som oansvarigt. Pendeln har svängt 180 grader.


    Detta beror inte på att journalistkårens partisympatier plötsligt har ändrats. I stället har en allmän åsiktstrend ersatts av en mottrend och om det är något medier är bra på så är det att följa trender."

  • Padirac
    auster skrev 2019-10-26 13:55:32 följande:
    Den som vill ha en bra samlad bild behöver följa flera nyhetskällor. För min del SvD, Frankfurter Allgemeine, Samnytt, Ledarsidorna, GP, WSJ (euro), nyheteridag och FT.  Sedan kan man för nöjes skull scrolla igenom slask-tabloiden Aftonbladet ibland.

    Journalistiken i Public Service och DN har numera blivit så politiserad att det inte går att följa längre. DN är frivillig, men tyvärr måste man betala för vänstervridna SVT vare sig man vill eller inte. Därför borde Public Service läggas ner och ersättas av en oberoende nyhetsförmedling. 
    Du har gått på myten om PS - du behöver ta in fler nyhetskällor för att få en heltäckande bild - eller kanske sovra bort de som är uttalat vinklade till SDsvansen och den auktoritära rörelsen. Deras saklighet är inte noll utan snarare minus
  • Padirac
    auster skrev 2019-10-26 13:55:32 följande:
    Den som vill ha en bra samlad bild behöver följa flera nyhetskällor. För min del SvD, Frankfurter Allgemeine, Samnytt, Ledarsidorna, GP, WSJ (euro), nyheteridag och FT.  Sedan kan man för nöjes skull scrolla igenom slask-tabloiden Aftonbladet ibland.

    Journalistiken i Public Service och DN har numera blivit så politiserad att det inte går att följa längre. DN är frivillig, men tyvärr måste man betala för vänstervridna SVT vare sig man vill eller inte. Därför borde Public Service läggas ner och ersättas av en oberoende nyhetsförmedling. 
    Ge gärna ett eller flera exempel på hur PS blivit så politiserat att det inte går att följa lägre.

    Och DN är inte en del av PS- DN ägs väl fortfarande av Bonnier trots att en av SD skarpaste knivar i lådan ville förbjuda judiska personer att äga media Kräks
  • Padirac
    auster skrev 2019-10-26 13:44:53 följande:
    Den är tråden handlar om Public Service som påvisats vara vänstervridna. Ett exempel är när SVT beskrev försvarsminister James Mattis avgång som att "den siste vuxne har lämnat ovala rummet". Däremot har man inte rapporterat om att den är en mycket större andel amerikaner som har förtroende för Trump än andelen svenskar som har förtroende för Löfven. Så fungerar statskontrollerade SVT där över hälften av "journalisterna" röstar på miljöpartiet.
    Så du menar att det enbart är vänstervridna som kan kritisera Trump?

    Jag tror inte det har varit en nyhet som tagits upp - alltså hur man jämför medborgares syn på sin president och andra meborgares syn p åsin statsminister, tror faktiskt inte att det har något större nyhetsvärde. Det är som att jämföra äpplen och päron eftersom vi inte har en president med presidentmakt i Sverige - här är det riksdagen som fattar beslut (trots att JÅ tidigare givit uttryck för att han vill ha en stark ledar och att han vill vara den som är det)
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-10-26 14:15:57 följande:
    Jag har inte föreslagit några temadagar så jag har inga svar att ge dig.
    Du, jag skrev aldrig att du har föreslagit några halmgubbar - det verkar som att du själv drog fram halmgubben här för att slippa vara specifik nog i din kritik. 

    snacket om att PS inte är partiska eller objektiva kan ju belysas av att du redogör för åtminstone några av inriktningarna nedan, hur det skulle se ut  - eller för all del ser ut - om du menar att det föreligger osaklighter och opartiskhet. 

    Hur skulle en dag i PS se ut om det var en nationalistisk dag eller en konservativ dag - eller ta veckor eller år om det känns som en bättre form.  Vad skulle vara speciellt med nyheter, sport, kultur, barnprogram osv

    Du sa att tex nationalism eller konservatism inte fick plats - men jag har då sett både kungen och svenska flaggorna i PS -men du menar säkert något annat och det är just det jag frågar dig om - vad menar du egentligen när nationalism och konservatism saknas.. hur ska nyheterna förmedlas nationalistiskt och/eller konservativt.

    Så igen  - Hur menar du att nyheter,kultur och underhållning skulle se ut på PS om det fanns temadagar för:
    *nationalistism
    *konservatim
    *religiositet
    *liberalism
    *socialistism
    *kommunistism
    *ateistism
    *nazism

    eller annan valfri existerande eller inte existerande strömning du anser att PS har eller borde ha för att vara objektiv och opartisk.

    Ge gärna exempel på vilka inslag i dagens PS som skulle passa de olika dagarna och hur dessa program skulle vara anpassade för att kunna sändas en av de andra temadagarna

    hur skulle krigets utveckling i syrien beskrivas på de olika temadagarnas nyhetssändningar till exempel, eller ett granskade nyhetsmagasin skulle undersöka vad de olika temadagarna?
  • Padirac
    Mentat skrev 2019-10-26 17:57:13 följande:

    Tack. Den undersökningen är dock inte riktigt relevant eftersom den uttryckligen riktar in sig på bevakningen av valrörelsen och inget annat. I just det avseendet hade jag varit beredd att hålla med, där brukar Public Service vara hyfsat opartiska.

    Public Service innehåller dock väldigt, väldigt mycket mer och i det samlade utbudet är det mitt bestämda intryck att de har en ständig vänstervinkling om än sällan tillräckligt flagrant i ett enskilt sänt program för att granskningsnämnden skall ingripa. Det här har jag visat i siffror för mycket länge sedan i den här tråden och accepterade man inte dem accepterar man inga bevis alls (minns inte hur just du ställde dig till det, det fanns i alla fall dem som vägrade acceptera svart på vitt)

    Utläggningar om (sd) är tämligen irrelevanta när du diskuterar med mig. Det anför du lämpligen i meningsutbyten med deras anhängare.


    Det var som sagt en undersökning - jag kan säkert vaska fram fler. - det finns fler i trådarna här.

    Men får jag då fråga dig det andra som framför samma kritik duckar för att besvara:

    Hur menar du att nyheter,kultur och underhållning skulle se ut på PS om det fanns temadagar för:
    *nationalistism
    *konservatim
    *religiositet
    *liberalism
    *socialistism
    *kommunism
    *ateistism
    *nazism

    eller annan valfri existerande eller inte existerande strömning du anser att PS har eller borde ha för att vara objektiv och opartisk.

    Ge gärna exempel på vilka inslag i dagens PS som skulle passa de olika dagarna och hur dessa program skulle vara anpassade för att kunna sändas en av de andra temadagarna

    Eller vad menar du är det vänstervridna- vad saknas och vad är för mycket?

    Är det googlingarna och resultatet du refererar till eller är det TNSsifos rapport om "Medierna och riksdagsvalet – sambandet mellan publicitet och valresultat" som du refererar till?
    Eller har jag missat något du länkat till?
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-10-26 18:41:52 följande:
    Ja, det är ju det. Varför ska man överhuvudtaget lägga bakgrundsmusik på nyhetsinslag?

    Och när de väl gör det så skriver de att den sa vara "neutral" och inte frambringa känslor och de första de gör är att lägga på musik som förstärker uppfattningen av bildvalet åt ena eller andra hållet ...

    "I maj infördes hårda sanktioner mot Iran."

    *sorglig musik*
    Det är hårt att få lov att bli ledsen då Iran sanktionerats Flört
  • Padirac

    För den som vill veta vad SVT säger om sin opartiskhet.

    https://kontakt.svt.se/guide/vad-innebar-det-att-svt-ska-vara-opartiska


    "Vad innebär det att SVT ska vara opartiska?


    Uppdaterad 2019-04-09
    Att vara opartisk är att ha ett neutralt förhållningssätt till något utan att blanda in vinklade åsikter. Men en ensidig rapportering i ett program kan balanseras upp i ett annat och det finns utrymme för värderande och kritiska omdömen. 

     


    Här nedan följer vad Myndigheten för press, radio och tv skriver. För en programverksamhet innebär det här framför allt tre saker.


    Om någon blir klart utpekad och kritiserad ska denne få möjlighet att bemöta kritiken. Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas på ett ensidigt sätt. En representant för programföretaget får inte ta ställning i en kontroversiell fråga.

    Kravet på opartiskhet hindrar inte att ett inslag kan ha en kritisk utgångspunkt eller särskild vinkel. 


    Public service-företagen är skyldiga att kommentera olika händelser, stimulera till debatt och granska företag, myndigheter och organisationer. Med public service-företagens skyldighet att kommentera följer också ett visst utrymme för värderande omdömen.


    Kritik mot en klart utpekad part

    Om en klart utpekad part utsätts för stark kritik eller allvarliga anklagelser bör han eller hon som regel få möjlighet att försvara sig i samma program. Det kan ske genom att den utpekade medverkar i programmet eller genom en kommentar från honom eller henne. Att någon vägrar att medverka hindrar inte att programmet får sändas. I sådana fall bör den utpekades uppfattning redovisas på annat sätt, om det är möjligt.


    Ensidig behandling av ett ämne eller en händelse

    Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar. Det är dock tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, om det klart framgår av programmet eller programpresentationen. En ensidig framställning i ett program kan balanseras av ett annat program.


    Ställningstagande i en kontroversiell fråga

    Programledare, reportrar och andra som kan uppfattas som företrädare för programföretaget får inte göra värderande uttalanden eller ta ställning i kontroversiella frågor. I krönikor, kåserier och recensioner finns dock ett utrymme för kritiska och värderande omdömen, förutsatt att inslagets karaktär kan antas stå klar för publiken.


    "
  • Padirac
    Mentat skrev 2019-10-26 20:35:07 följande:
    Varför skall det finnas temadagar? Menar du i stil med den dag man sände hyllningar till Fidel Castro hela dagen? Jag ser inget direkt behov av några temadagar över huvud taget. Har någon ansett att det skall finnas sådana?
    Ingen har föreslagit att det skulle finnas temadagar - jag försökte få en annan skribent att klargöra vad denne menade var typiskt för olika åsiktsinriktningar och hur TV-sändningarna skulle se ut om SVT var partisk med alla dessa åsiktsinriktningar. 

    Det gick inte alls då det var att abstrahera frågan för mycket. det ekande i brevinkastet så att säga

    Det var ungefär som att fråga nån vad de skulle anse om att Sverige invaderades av främmande makt  - och få svaret att det inte är någon främmande makt som invaderat Sverige, var har du fått det ifrån att det finns en främmande makt som invaderat Sverige!  

    Abstraktionsnivån var för hög helt enkelt. - det var inget ljus som tändes när strömbrytaren slog till. Jag jag vet att det inte finns någon strömbrytare - det var abstraktionsnivån som var för hög igen kanske

    Men..

    Om du läser vad SVT skriver om opartiskhet så är det fullt möjligt enligt deras mening att ett programs vinkling kan mötas av ett annat programs vinkling. Så de finka nyheterna och de samiska nyheterna uppväger att nyheterna sänds på svenska, Nyheterna behöver inte läsas upp i fler olika minoritetsspråk..  Förlåt om det var för abstrakt igen..

    Men.. om SVT skulle möta kravet på opartiskhet genom att ha nyheter,kultur och underhållning om de sändes ut med partiskhet för dessa åsiktinriktningar
    *nationalistism
    *konservatim
    *religiositet
    *liberalism
    *socialistism
    *kommunism
    *ateistism
    *nazism

    eller annan valfri existerande eller inte existerande strömning du anser att PS har eller borde ha för att vara objektiv och opartisk.

    Ge gärna exempel på vilka inslag i dagens PS som skulle passa de olika dagarna och hur dessa program skulle vara anpassade för att kunna sändas en av de andra temadagarna

    Eller vad menar du är det vänstervridna- vad saknas och vad är för mycket?
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-10-26 21:36:43 följande:
    Du får prova att ställa frågor utan en massa bisarra premisser som du själv har hittat på. Kanske lyckas du att få tänt i rummet då...

    ...som sagt, prova.
    Nytt försök - SoligOm du läser vad SVT skriver om opartiskhet så är det fullt möjligt enligt deras mening att ett programs vinkling kan mötas av ett annat programs vinkling. Så de finska nyheterna och de samiska nyheterna uppväger att nyheterna sänds på svenska, Nyheterna behöver inte läsas upp i fler olika minoritetsspråk..  Förlåt om det var för abstrakt igen..

    Men.. om SVT skulle möta kravet på opartiskhet genom att ha nyheter,kultur och underhållning om de sändes ut med partiskhet för dessa åsiktinriktningar
    *nationalistism
    *konservatim
    *religiositet
    *liberalism
    *socialistism
    *kommunism
    *ateistism
    *nazism

    eller annan valfri existerande eller inte existerande strömning du anser att PS har eller borde ha för att vara objektiv och opartisk.

    Ge gärna exempel på vilka inslag i dagens PS som skulle passa de olika åsiktsinriktningarna och hur dessa program skulle vara anpassade för att kunna sändas en av de andra temadagarna

    Eller vad menar du är det vänstervridna- vad saknas och vad är för mycket?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?