• Äldre 24 Sep 12:19
    809023 visningar
    7824 svar
    7824
    809023

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    KillBill skrev 2016-09-24 07:26:51 följande:
    Det är ju inte precis oväntat att du skulle hylla SVTs försvar av intervjun med en högerextrem fascist där SVT undvikit att ställa kritiska frågor och har undvikit att tydligt markera mot alla svar från fascisten som inte överensstämmer med en demokratisk grundsyn och synen på människors lika värde.

    Hur hade du resonerat om SVT hade bjudit in en radikal islamist som stöder IS? Jag anser INTE att SVT skulle ha kunnat göra detta utan att ställa kritiska frågor och tydligt markera mot alla svar som inte överensstämmer med en demokratisk grundsyn och synen på människors lika värde.
    Din beskrivning av SVT-inslaget som du själv länkat till överensstämmer inte med verkligheten.

    Ulf Johansson, aktuellts ansvarige utgivare, är ju delvis självkritisk och menar att formatet inte blev bra. Man hade tänkt sig en debatt där en expert bemöter Nya Tiders argument. Nu bjöd man in populärhistorikern Henrik Arnstad som varken är expert eller en särskilt bra debattör. Dessutom vägrade han debattera utan höll istället en intetsägande monolog. Det var pga det som det framstod som att Nya Tider fick stå oemotsagda.

    I efterhand hade Ulf Johansson föredragit att man endast gjort en intervju och låtit intervjuaren stå för ifrågasättandet, något som Arnstad inte klarade av.

    Förutom ovanstående framförde Peter Wolodarski också viss osaklig kritik och den bemötte SVT på ett bra sätt. Se gärna inslaget igen.

  • Äldre 24 Sep 13:17

    I det första aktuelltinslaget berättar SVT om Nya Tider och man säger bl.a. följande:

    "Högerextremistisk, nazistkopplingar, antisemitisk. Kritiken var hård. Bland annat lyftes det fram att förintelseförnekare skrivit för tidningen och att de skickar tidningar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att dela ut."

    Sedan presenterar man programmets gäst på följande sätt:

    "Tidningens chefredaktör Vavra Suk har också en bakgrund som en av de framträdande personerna inom Nationaldemokraterna. Ett parti som startades som en utbrytning från Sverigedemokraterna i början av 2000-talet då utbrytarna tyckte att SD var för liberala.

    Nationaldemokraterna har också deltagit i manifestationer tillsammans med nazistiska organisationer."

    Jag tycker att det framgår klart och tydligt vad det är för en typ man bjudit in. Här är dock Peter Wolodarski inte nöjd. Han menar att tittarna "lämnas i sticket" och inte får reda på vem som är gäst. Här har jag och Ulf Johansson en annan åsikt. Vi tycker att det har sagts på ett tydligt sätt i meningarna ovan.

    Tycker du själv att citaten är otydliga?

  • Äldre 24 Sep 16:08
    KillBill skrev 2016-09-24 15:46:35 följande:
    Peter Wolordarski kritiserar INTE det första inslaget eller påannonseringen. Det är intervjun som han kritiserar.
    Intervjun sker inte i ett vakuum. I inslaget som sänds i direkt anslutning till intervjun ges relevant bakgrundsinformation om personen som intervjuas.

    Det enda som är dåligt är Henrik Arnstads insats. Varför bjöd man inte in exempelvis Wolodarski som motdebattör istället?
  • Äldre 26 Sep 23:36

    Opartiska Ekot har tagit upp regeringens nya hårdare invandringspolitik med bl.a. tillfälliga uppehållstillstånd:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6525851

    En förändring är att 17-åringar utan asylskäl nu alltid ska skickas tillbaka när de fyller 18 och deras tillfälliga uppehållstillstånd går ut. Tidigare fick en del av dessa stanna trots avsaknad av asylskäl.

    Hur ser då andra partier på det här? Man har i inslaget intervjuat en vänsterpartist som tycker att det är förfärligt och en moderat som tycker att det är bra.

    Hur rubriksätter man då? "Olika syn på regeringens nya politik"? Nej, naturligtvis inte. Man lyfter så klart fram rätt sida med rätt åsikter:


  • Äldre 28 Sep 23:07

    SVS:s Aktuellt förtjänar applåder för följande inslag:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/janne-josefsson-ska-inte-sd-fa-debattera-i-svt-langre

    Man bjuder in SVT:s egen programdirektör, Jan Helin, som man rekryterat från långt ifrån opartiska Aftonblaskan, och sätter honom på plats med hjälp av sin mest välrenommerade journalist Janne Josefsson.

  • Äldre 30 Sep 11:57

    En dag i Jan Helins liv. Kåseri av tidigare (?) medarbetare på Sveriges Radio och SVT:

    www.facebook.com/jens.ganman/posts/10154033197413251

    Skulle visst vara krismöte med aktuelltredaktionen nu idag kl 11.

    www.expressen.se/nyheter/krismote-pa-svt-efter-debatten-i-aktuellt/

  • Äldre 4 Oct 12:37
    +1

    Det har faktiskt börjat gå upp ett ljus för Åsa Linderborg av alla människor om tillståndet hos SR/UR:

    unvis.it/aftonbladet.se/kultur/article23640365.ab

    Att normkritiken upphöjts till östtysk metod blev tydligt när det härom veckan avslöjades att Utbildningsradion gjort "djup­intervjuer" med sin personal om sexuell läggning och religion. I mångfaldens namn, har en statligt finansierad arbets­givare förhört sin personal om hur de knullar och vad de tror på. De upp­manades också berätta vad de visste om sina jobbarkompisar. Ett femtiotal medarbetare lät sig förhöras - det är ju förhör det här handlar om - utan att protestera. Hur är det möjligt? Och hur är det möjligt att UR:s ledning får sitta kvar?

    När Per-Axel Jansson, reporter på UR, ville göra ett norm­kritiskt reportage om normkritik, uppfattades han som så besvärlig att han fick lämna sin arbetsplats sedan nio år tillbaka. I Studio Ett (21 sept) kunde hans chef inte svara på frågan huruvida en manlig journalist kan intervjua en kvinna eller om det krävs en kvinna­ för den uppgiften.

  • Äldre 12 Oct 20:25
    +1

    Farbror Polisen efterlyser en otäck tjuv som fångats på bild av en övervakningskamera:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/polisen-slapper-hela-overvakningsfilmen-fran-guldkuppen

    SVT vill dock vara neutrala mellan å ena sidan polisen och å andra sidan den stackars missförstådde tjuven så man gör en kompromiss. Man visar upp övervakningsfilmen men censurerar tjuvens ansikte och delar av den väska som stöldgodset hamnar i. På så sätt får man en balanserad bild. Man tar tillvara polisens intressen genom att säga att någon är efterlyst men också tjuvens intressen genom att dölja ansiktet.

    Har någon sett en person iklädd tröja och byxor? Kontakta SVT eller polisen!

  • Äldre 17 Nov 08:52

    SVT-journalist åtalas för människosmuggling:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/efter-serien-fosterland-svt-journalisten-fredrik-onnevall-atalas

    "Jag ångrar inget" säger journalisten stolt.

    Enligt åtalet ska han olovligen ha fört med sig ett barn från Syrien till Sverige i samband med en TV-inspelning.

  • Äldre 9 Dec 13:01

    Varför bemöter Bill inte inlägg 1191?

Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?