• Sommar15

    Portionsstorlek 4 månader

    Jag har en bebis som precis blivit fyra månader och har börjat få smakportioner en gång per dag (grönsakspuré av olika slag). Är utomlands nu men tänkte börja med gröt också (för att introducera gluten) när jag är tillbaka i Sverige om en dryg vecka.

    Enl BVC så ska man inte ersätta ett mål förrän vid sex månaders ålder, vilket jag är med på. Nu får hon lite puré och sedan amning + ersättning (hon blir inte nöjd på enbart amning). Men hur mycket är en lagom smakportion? Tycker jag läser olika överallt i broschyrer från BVC och på nätet - allt från en liten skål till att doppa fingret i sås liksom. Hon älskar maten hon fått och slukar det glatt och bara gapar efter mer. Har nu begränsat det så att inte magen ska reagera (vilket den inte har) men hon vill ha mer och blir arg när vi slutar mata. Är det ok att öka på?

    Till saken hör att jag helst vill sluta amma, i alla fall dagtid. Det är så krångligt och bökigt och hon får ändå flaska efter nästan varje mål så det är bara ett ytterligare moment nu med puré också. Ska jag köra puré+ersättning enbart på dagtid (a la frukost, lunch, middag) och amning+ersättning däremellan? Tycker detta är så svårt med så många olika bud så tar tacksamt emot råd från erfarna mammor!

    Amningsfanatiker undanbedes :) ska börja jobba när hon är 9 månader så då senast måste jag ha slutat, men tänker fasa ut allteftersom nu redan.

  • Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader
  • Kvinna30plus
    Iowhannah skrev 2016-01-02 09:20:16 följande:
    Om barnet vill äta, och magen klarar av det, så borde det inte vara några större problem med att ge smakisar :) Tråkigt med folk som alltid ska lägga sig i hur man uppfostrar sina barn. Så länge barnet mår bra så gör man uppenbarligen rätt.
    Precis! 
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-02 10:30:07 följande:
    Natulcien skrev 2016-01-02 10:14:53 följande:
    Trygga barn? Det som står där följer Livsmedelsverkets rekommendationer om små smakprov från 4 månader och smakportioner från 6 månader. Och självklart gör smakprover barnen nyfikna på mat, men de är ju inte mer nyfikna vid 3 månader än vid t.ex. 7 månader. Och förbereder kroppen för mat. Ja, det är ju därför man ger smakprover först. Men det behöver inte ske "så tidigt som möjligt".

    Så det var inte svaret på min fråga.

    Jag frågade alltså om var jag kan läsa att det är bättre och en fördel att börja så tidigt som möjlig!?
    Nej du tycker så. Livsmedelverket rekommenderar från 4 månader. Jag har aldrig proppsat på DIG hur just DU gör. Om vi väljer tre månader så gör vi det. Tre månader var standard innan, men eftersom folk började sluta amma å ge mat istället så ändrades rådet. Vi slutar inte ge ersättning för mat och hamnar således inte i den kategorin. Vad är det som är svårt att förstå? Läser du på 1177 så står det just : . "Rådet att inte börja med vanlig mat förrän vid sex månader mat är till för att maten inte ska konkurrera ut amningen". DVS INGENSTANs kan du hitta på livsmedelverkets sida att det är FARLIGT för barenet. Ja dom hänvisar från 4 månader för livsmedelverket säger så, men tror du helt allvarligt att det är annorlunda bara för att barnet är 3 1/2 månad med smaksensationer? 

    Det är inte bara var jag tycker. Det är de rekommendationer som finns. Det har inget med mitt tyckande att göra. Jag säger inte åt någon vad de ska göra, jag bara redogör för de rekommendationer som finns och motsätter mig de direkta felaktigheter som florerat i tråden.

    Tre månader gällde innan. Sedan gick forskningen framåt. Nya rön och nya rekommendationer. Alla tar inte till sig sånt. Det är valfritt.

    Och ja, några veckor hit eller dit är enormt mycket för ett spädbarn och kan vara avgörande.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-02 10:43:34 följande:
     Var jag kan läsa att det är bättre och en fördel att börja så tidigt som möjlig!?
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2016-01-02 10:48:51 följande:
     Var jag kan läsa att det är bättre och en fördel att börja så tidigt som möjlig!?
    Jag har skrivit, barnet bli mer nyfiket, samt man förbereder magen, varför skulle det vara annorlunda om bebis vill och är nyfiken vid 3 månader eller vid 4 det som stod på den sida jag hänvisade förut? Lyssna på din bebis.  
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2016-01-02 10:47:51 följande:
    Det är inte bara var jag tycker. Det är de rekommendationer som finns. Det har inget med mitt tyckande att göra. Jag säger inte åt någon vad de ska göra, jag bara redogör för de rekommendationer som finns och motsätter mig de direkta felaktigheter som florerat i tråden.

    Tre månader gällde innan. Sedan gick forskningen framåt. Nya rön och nya rekommendationer. Alla tar inte till sig sånt. Det är valfritt.

    Och ja, några veckor hit eller dit är enormt mycket för ett spädbarn och kan vara avgörande.
    Natulcien skrev 2016-01-02 10:47:51 följande:
    Det är inte bara var jag tycker. Det är de rekommendationer som finns. Det har inget med mitt tyckande att göra. Jag säger inte åt någon vad de ska göra, jag bara redogör för de rekommendationer som finns och motsätter mig de direkta felaktigheter som florerat i tråden.

    Tre månader gällde innan. Sedan gick forskningen framåt. Nya rön och nya rekommendationer. Alla tar inte till sig sånt. Det är valfritt.

    Och ja, några veckor hit eller dit är enormt mycket för ett spädbarn och kan vara avgörande.
    Från Livsmedelsverket, stycket 4 mån (inte efter 6 mån):

    "Smakportioner

    Det finns inte tillräckligt med forskning för att kunna säga hur fort barn ska eller kan vänja sig vid mat. De åldersintervall som beskrivs här grundas i stället på beprövad erfarenhet. Eftersom alla barn är olika ska du inte se de här intervallen som exakta gränser. Du behöver därför inte vara orolig om ditt barn vill gå fortare eller långsammare fram."

    och till detta som är från livsmedelsverket har du för kommentarer? Kan DU visa mig att livsmedelsverket säger att det är direkt olämpligt och farligt att ge smaksensationer vid 3 månader tack! 

  • pigglet

    Att råden tidigare var att börja vid 3 månader - hur länge sedan är det?

    Vet att på 1970-talet (40 år sedan!) var rådet att börja ge saft vid 2 månader. Inget som någon gör idag, tänker jag?

    Vet inte när rekommendationerna ändrades sedan, men redan  för 14 år sedan var det att man skulle börja med smakportioner vid 4 månader. Någon tesked alltså. Och att gluten skulle introduceras medan man ammade, att suga på ett kex ibland räckte. Samma med gluten idag, tror jag?

    Råden ändrades till att vänta med smakportioner till 6 månader för över 12 år sedan. Anledningen, som jag förstått det, var att folk för snabbt började ge för stora mängder mat/gröt/välling och förmodligen fick det negativa konsekvenser eftersom man, utifrån forskning, valde att senarelägga smakportionerna.

    För de som inte vill vänta, utan vill ge bebisen annat att smaka på, introducerades begreppet smaksensation. Alltså så liten mängd att det bara handlar om att slicka på fingret. Ev skulle detta kunna vara smart, eftersom viss forskning pekar på ett "smakfönster" vid 4 månader då bebisen kan vara mer positivt inställd till olika smaker, men det är ingen entydig forskning som jag förstått det.

  • Kvinna30plus
    pigglet skrev 2016-01-02 11:47:03 följande:

    Att råden tidigare var att börja vid 3 månader - hur länge sedan är det?

    Vet att på 1970-talet (40 år sedan!) var rådet att börja ge saft vid 2 månader. Inget som någon gör idag, tänker jag?

    Vet inte när rekommendationerna ändrades sedan, men redan  för 14 år sedan var det att man skulle börja med smakportioner vid 4 månader. Någon tesked alltså. Och att gluten skulle introduceras medan man ammade, att suga på ett kex ibland räckte. Samma med gluten idag, tror jag?

    Råden ändrades till att vänta med smakportioner till 6 månader för över 12 år sedan. Anledningen, som jag förstått det, var att folk för snabbt började ge för stora mängder mat/gröt/välling och förmodligen fick det negativa konsekvenser eftersom man, utifrån forskning, valde att senarelägga smakportionerna.

    För de som inte vill vänta, utan vill ge bebisen annat att smaka på, introducerades begreppet smaksensation. Alltså så liten mängd att det bara handlar om att slicka på fingret. Ev skulle detta kunna vara smart, eftersom viss forskning pekar på ett "smakfönster" vid 4 månader då bebisen kan vara mer positivt inställd till olika smaker, men det är ingen entydig forskning som jag förstått det.


    Ja å det är milsvida skillnad å ge smaksensationer kontra mata med mat. Det var därför man ändrade rådet då det inkräktade på amningen för man matade med mat. Ja hur man introducerar gluten kan man ju välja själv, just bebisgröten är ju komponerad så att det inte blir för mkt.
  • Kvinna30plus
    pigglet skrev 2016-01-02 11:47:03 följande:

    Att råden tidigare var att börja vid 3 månader - hur länge sedan är det?

    Vet att på 1970-talet (40 år sedan!) var rådet att börja ge saft vid 2 månader. Inget som någon gör idag, tänker jag?

    Vet inte när rekommendationerna ändrades sedan, men redan  för 14 år sedan var det att man skulle börja med smakportioner vid 4 månader. Någon tesked alltså. Och att gluten skulle introduceras medan man ammade, att suga på ett kex ibland räckte. Samma med gluten idag, tror jag?

    Råden ändrades till att vänta med smakportioner till 6 månader för över 12 år sedan. Anledningen, som jag förstått det, var att folk för snabbt började ge för stora mängder mat/gröt/välling och förmodligen fick det negativa konsekvenser eftersom man, utifrån forskning, valde att senarelägga smakportionerna.

    För de som inte vill vänta, utan vill ge bebisen annat att smaka på, introducerades begreppet smaksensation. Alltså så liten mängd att det bara handlar om att slicka på fingret. Ev skulle detta kunna vara smart, eftersom viss forskning pekar på ett "smakfönster" vid 4 månader då bebisen kan vara mer positivt inställd till olika smaker, men det är ingen entydig forskning som jag förstått det.


    80-talet ändrades det. 
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-02 10:52:52 följande:
    Jag har skrivit, barnet bli mer nyfiket, samt man förbereder magen, varför skulle det vara annorlunda om bebis vill och är nyfiken vid 3 månader eller vid 4 det som stod på den sida jag hänvisade förut? Lyssna på din bebis.  
    Ja, barnet blir nyfiket och man förbreder magen när man börjar med smakportioner. Det är därför man ger smakportioner. Men jag frågade var det står att detta sker bättre och ger mer fördelar om man gör det så tidigt som möjligt? Jag har inte fått något svar på var man kan läsa detta? Vad har du för källa? 

    Det som är annorlunda när bebisen är 3 jämfört med 4 månader är naturligtvis barnets mognad. Mycket händer, som sagt, på ett par veckor i den åldern.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-02 10:55:10 följande:
    Natulcien skrev 2016-01-02 10:47:51 följande:
    Det är inte bara var jag tycker. Det är de rekommendationer som finns. Det har inget med mitt tyckande att göra. Jag säger inte åt någon vad de ska göra, jag bara redogör för de rekommendationer som finns och motsätter mig de direkta felaktigheter som florerat i tråden.

    Tre månader gällde innan. Sedan gick forskningen framåt. Nya rön och nya rekommendationer. Alla tar inte till sig sånt. Det är valfritt.

    Och ja, några veckor hit eller dit är enormt mycket för ett spädbarn och kan vara avgörande.
    Från Livsmedelsverket, stycket 4 mån (inte efter 6 mån):

    "Smakportioner

    Det finns inte tillräckligt med forskning för att kunna säga hur fort barn ska eller kan vänja sig vid mat. De åldersintervall som beskrivs här grundas i stället på beprövad erfarenhet. Eftersom alla barn är olika ska du inte se de här intervallen som exakta gränser. Du behöver därför inte vara orolig om ditt barn vill gå fortare eller långsammare fram."

    och till detta som är från livsmedelsverket har du för kommentarer? Kan DU visa mig att livsmedelsverket säger att det är direkt olämpligt och farligt att ge smaksensationer vid 3 månader tack! 

    Jag har kommenterat det du citerar på Livsmedelsverket tidigare i tråden. Självklart är det individuellt. Man kan börja med små smakprov vid 4 månader och man kan vänta tills 6 månader. Precis som det står. Inget motsägelsefullt i det. 

    Nej, de skriver inte att det är farligt för en 3 månaders. Det skriver de inte heller om 1 eller 2 månader gamla bebisar. 
    När de rekommenderar 4 månader så måste de ju utgå iffån att folk själva fattar att det inte är jättebra att börja innan dess. Inte ska de väl behöva skriva ut det?
Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader