• Anonym (TS)

    Ältar förlossningen som lett till rädsla, och misslyckad amning

    Jag var väldigt cool under hela graviditeten. Tog varje dag och varje skede av graviditeten med njutning. Längtade till förlossningen. Gick profylax kurser, gravid yoga, träffade en doula som lärde min sambo olika smärtlindrande massagetekniker inför förlossningen och så vidare.

    Jag tänkte innan förlossningen att jag ville att det skulle ske naturligt. Bad, andning och meditation typ.

    I förlossningsbrevet skrev jag att jag helst ville undvika medicinsk smärtlindring, men att jag samtidigt är öppensinnad då det trlts allt var min första förlossningen och jah visste inte hur jag skulle hantera den typen av smärta.

    Många veckor innan förlossningen började jag oroa mig för att barnet skulle vara stort. Detta p.g.a. enorm mage och att jag själv, plus sambon, varit stora barn (trors att vi är de förstfödda i våra familjer). Har läst att födelsevikt ofta kan vara ärftligt. Dock sa barnmorskan åt mig att sluta oroa mig. Jag bad om TUL för att kunna se om barnet kanske skulle växa sig förstort för mitt smala bäcken, men det viftade barnmorskan undan.

    När jag gått en vecka över BF så startade allt. Ordentligt.

    Fick regelbundna värkar fort, och fem timmar från första värken, så hade jag 2 minuter mellan värkarna och vi åkte in.

    Bara 2 cm öppen, men vi fick stanna. Mina värkar var otroligt intensiva, och jag fick aldrig någon vila emellan. (Endast en liten dipp där det gjorde en aningen mindre ont i 15 sekunder).

    Efter 8-9 timmar, 4 cm öppen, skrek jag efter epidural. Något jag från början tänkt att jag absolut inte ville ha.

    Den tog bara på höger sida, men det hjälpte ändå riktigt bra eftersom jag slapp "halva" smärtan.

    24 timmar från första värk var jag 10 cm öppen. "Får hon börja krysta nu?" frågade min sambo barnmorskan. Men nej, barnet har inte riktigt glidit ner i kanalen ännu.

    10 timmar senare, med en epidural som inte längre funkar. Värkar utan vilopaus. Och jag, utan energi kvar, så har barnet inte rört sig en millimeter.

    Plötsligt börjar läget bli kritiskt då barneta hjärtslag kraftigt minskar.

    Förlossningsläkaren tillkallas, och det beslutas snabbt att vi nu ska använda sugklocka.

    Sagt och gjort. Sugklockan lyckas kopplas på, och jag får äntligen krysta. Vi kämpar. Hon sliter i sugklockan, och jag krystar för mitt liv. Tillslut kommer han ut. Navelsträngen några varv runt halsen, och han är helt blå.

    Dom springer iväg med honom. Efter en halvtimme är dom tillbaka och jag får hälsa på min son för första gången.

    Får veta att han vägde 4,8 kg, och hade ett huvudomfång på 41cm. Hade dom vetat att han varit så stor så hade det blivit ett planerat snitt. Eller, jag hade blivit starkt rekommenderad det p.g.a. hans storlek och mitt smala becken.

    Efteråt fick jag inte amningen att funka. Sköterskorna på BB kom med ersättning. Jag bad om att få pumpa ur mjölk så att han i alla fall skulle få råmjölken, men då sa dom att jag i så fall fick handpumpa.

    Kom aldrig igång med amningen, och det gör att jag nu känner mig som en sämre mamma. Hade jag bara kämpat lite mer så hade det nog gått, fortsätter jag tänka. Han är nu 4 månader och jag pumpar mjölk och vi matar med flaska. Försöker tänka att det är bra eftersom pappan får samma möjlighet till anknyning som jag, men samtidigt känner jag mig som en sämre mamma.

    Förlossningen är jag också riktigt besviken på. Jag känner mig dålig som beslutade mig för epidural. Min mamma, min svärmor, vänner och släktingar pratar hela tiden om sina naturliga förlossningar. Att dom kände sig som moder jord. Att det är så mycket bättre för barnet att slippa medicinsk smärtlindring vid förlossningen och så vidare. Så jag känner mig ännu sämre.

    Känner mig också besviken på att min rädsla för ett stort barn inte togs på allvar.

    Sover dåligt på nätterna, har ibland svårt att glädjas över min son och tänker att han förtjänar en bättre mamma. Vill att han ska få syskon någon gång i framtiden, men är livrädd för att behöva föda ett till barn.

    Jag vet inte riktigt vad jag vill med tråden. Behövde bara få skriva av mig lite...

  • Svar på tråden Ältar förlossningen som lett till rädsla, och misslyckad amning
  • Anonym (TS)

    Tack allihopa för era fina ord...

    Jag vet förstås rent logiskt att jag borde släppa det här, och att jag inte är en värdelös mor. Normalt sett är jag inte en långsint person som ältar och vägrar släppa saker, så det är främmande för mig själv att fortfarande må dåligt över detta.

    Jag är en person som kanske lägger ribban för högt för mig själv, och blir besviken när det då inte blir riktigt som jag tänkt mig.

    Jag älskar min son över allt annat, skulle gå genom eld och vatten för honom. Min sambo är underbar och stöttar mig så gott han kan.

    Jag ska nog prata med sköterskan på BVC och fråga om det finns någon proffissionell att samtala med om detta. Jag orkar inte älta längre, och jag vill komma över tanken på att jag omöjligt kan skaffa (biologiska) syskon till min son (p.g.a. rädsla att föda igen).

  • Anonym (TS)
    Whitehorse1979 skrev 2016-02-01 08:47:13 följande:

    Förlossning 2:

    5 krystvärkar.

    Bra musik.

    Lustgas då jag inte hann något annat.

    Inga sprickor efteråt.

    Mådde som en prinsessa.

    Haft hinnor kvar efter båda barnen så har fått ta tabletter för att få ut dem.

    Med 1an gjorde det sjukt ont.

    Med 2an mer som en mensvärk.

    Ni kommer våga, jag lovar  :)


    Sådant är skönt att höra.
  • Anonym (TS)
    Anonym (ärligt svar) skrev 2016-09-16 11:40:00 följande:
    du behöver inte känna dig dålig för att du bestämde dig för en epidural. eller tänker du så om alla mammor som valde epidural att de är dåliga...? det tror jag nog inte att du dömer dom så, så varför måste du vara så hård mot dig och döma dig själv...? om du är livrädd för en ny förlossning så kräv tillväxt UL, och om inte mvc an nån anledning inte skulle bevilja dig det så boka in tid själv på en privat mottagning. även om du får betala nån summa för det så kan det väl vara värt det? och om mätningarna visar att det blir ett nytt stort barn så kräv ks om du inte kan tänka dig en ny vaginal förlossning. om du ändå plågas av att må dåligt så sök samtalskontakt på auroramottagning el psykmottagning. livet är för kort för att slösas på att må dåligt, sök hjälp och behandling.

    Hej, nu har det gått några månader sedan förlossningen och jag har fått lite mer distans till det hela. Väntar syskon som ska komma i mars, och jag går på samtal hos MVC-psykolog samt aurora-mottagning. Eftersom att mitt förra barn föddes och var så stort så är det standard med glykosbelastning (trots att jag är smal) samt tillväxtultraljud.


    Det jag är orolig för denna gång är om TUL visar på stort barn (vilket detta barn garanterat kommer vara) och att jag sedan inte blir beviljad tidigare igångsättning eller kejsarsnitt. Bor i ett landsting där det extremt sällan beviljas kejsarsnitt, så det jag försöker hoppas på är tidigare igångsättning, men inte heller där finns några garantier om inte barnet beräknas väga över 5500gram på BF-dagen.


    Aurora hjälper inte så mycket. Där pratas det bara om att denna gång ska jag få epidural så fort jag kommer in, och att om förlossningen tar mer än 24 timmar så kan jag eventuellt bli beviljad ett akutsnitt om barnet inte verkar må så bra (istället för sugklocka).

    Hos MVC-psykologen går det däremot bättre. Hon har gett mig många verktyg på hur jag ska hantera min ångest och rädsla inför denna förlossning. Exempelvis att jag numera kan använda min förra (hemska) förlossning som en erfarenhet där jag vet hur jag reagerar på olika saker, när jag börjar bli rädd. Typ att jag denna gång vet vad det är som skrämmer mig och hur jag därifrån kan försöka arbeta med det och hur min partner kan hjälpa mig på bästa sätt.

    Amning tänker jag inte ens försöka mig på denna gång. Jag kommer eventuellt pumpa, men jag vill absolut inte ens försöka amma. Med facit i hand inser jag att det var det absolut bästa för mig, barnet och min familj att det inte blev någon amning.

  • Anonym (TS)
    Anonym (g) skrev 2016-09-16 13:22:16 följande:

    Men du är inte en dålig mamma! Det är inte ditt fel att det gick som det gick. Förlossningar kan gå precis hur som helst och det är inte finare att föda (t.ex.) vaginalt utan någon smärtlindring alls än på vilket annat sätt som helst.

    Min förlossning började jättebra, men slutade i en mindre katastrof. Amningen kom inte igång trots att jag försökte och försökte. Det var svinjobbigt att handskas med alla känslor i början, men med tiden har jag insett att det viktigaste var att både jag och min son överlevde förlossningen och att han fick i sig mat.

    Om du vill amma, prata med BVC och Amningshjälpen och be om råd och hjälp. Om du inte vill så funkar ersättning precis lika bra.


    Amning blir det nog inte med det första barnet som snart är nio månader. Med nästa barn tänker jag inte ens försöka.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Nn) skrev 2016-09-17 20:52:44 följande:
    Jag vill bara säga att oro för en vaginal förlossning skall INTE hindra dig att försöka dig på syskon senare!! Man måste inte föda vaginalt överhuvudtaget. Jag har fått två barn med planerat snitt (de är 1 och 3 år nu) och sättet de kommit till världen är fullständigt oviktigt. Det har ingen som helst betydelse i någon aspekt av vårt liv. Jag har ett nästan osynligt ärr på magen - that's it. Hur dina släktingar och vänner fått sina barn är också helt betydelselöst. Det är du och din önskan om syskon som räknas. Inget annat.
    Jag är gravid, det blir syskon. Planerat snitt är dock (nästan) uteslutet då detta landsting oerhört sällan beviljar det. Det jag hoppas på är tidigare igångsättning, men även det är att sikta mot stjärnorna...
Svar på tråden Ältar förlossningen som lett till rädsla, och misslyckad amning