• Äldre 22 Nov 11:49
    321817 visningar
    679 svar
    679
    321817

    Stödtråd för oss med lite sämre kub resultat som väntar på NIPT eller FVP svar.

    Usch, jag känner att den här tråden är lite för mig. Jag var på KUB för en vecka sen och fick 1:21 för trisomi 21. De andra två låg på 1:78 och 1:176. Det var nackspalten som var 4mm som drog ner det hela och min ålder. I går gjorde jag NIPT i Linköping och sitter här nu och kan knappt jobba för jag är så nervös. 

  • Äldre 23 Nov 19:44
    mamalolo skrev 2016-11-23 13:28:47 följande:

    Åh, jag lider med dig. Väntan är olidlig. Kan inte annat än sända dig en stor kram. 

    Hur gammal är du om jag får fråga? Och hur tänker ni kring trisomi 21? Hur kommer ni göra om det visar sig vara det?


    Jag är 38 år så jag visste att jag förmodligen skulle bli högrisk. Men nackspalten var jag liksom inte beredd på. :( Jag känner spontant att jag vill ta bort om det är DS. Vill inte lägga det ansvaret på mina två andra barn den dagen vi inte finns. :( Jobbigt att tänka på en ev. abort i v.17 och precis vid jul. :(
  • Äldre 24 Nov 08:01
    mamalolo skrev 2016-11-23 19:56:06 följande:
    Jag förstår det. <3 Jag finns här om det är något du vill fråga. Var själv i vecka 17 när jag avbröt graviditeten för 1,5 v sedan.
    Åh vad snällt av dig! Hur har du mått rent fysiskt efter avbrytandet? Och hur är det med sjukskrivning?
  • Äldre 30 Nov 17:05
    mamalolo skrev 2016-11-30 16:15:44 följande:

    Hur går det? Fått något besked?


    Näe inget alls än. Urjobbigt att vänta. Gjorde ju nipt förra måndagen så jag förväntar mig nästan svar innan helgen. Annars tror jag att jag ringer till karolinska på fredag.
  • Äldre 30 Nov 18:39
    bak14 skrev 2016-11-30 18:12:49 följande:

    Jag gjorde också NIPT förra måndagen på KS och fick svar idag. Var gjorde du det?


    Jag gjorde det i Linköping på förmiddagen. Det skulle skickas till karolinska vid lunch samma dag.
  • Äldre 30 Nov 20:22
    bak14 skrev 2016-11-30 18:53:43 följande:

    Vi gjorde också det på förmiddagen du får säkert svar imorgon. Om det hade varit något konstigt skulle din läkare ringt dig.


    Åh så härligt att höra. Än inget svar som sagt trots att klockan passerat 20. ;)
  • Äldre 1 Dec 15:53
    mamalolo skrev 2016-12-01 14:36:24 följande:

    Håller tummarna!


    Tack! Jag hoppas på ikväll. Tio dagar i morgon. :) Ingen har ringt i allafall. Kan det vara ett gott tecken?
  • Äldre 3 Dec 08:38
    mamalolo skrev 2016-12-02 11:02:53 följande:

    Något igår?


    Tro det eller ej men fortfarande inget besked! Ingen har ringt heller, det får man väl se som positivt. Två veckor sen provet på måndag. Börjar tro att provet fraktades med löpare mellan Linköping och KS. ;)
  • Äldre 6 Dec 13:56

    Nope inte än. I morgon är dag 16, sista dagen enligt KS själva, som anger 10-16 dagar för ett NIPT. Pratade med en kompis som jobbar på KS och hon trodde jag fick ställa in mig på 16 eftersom provet skickades från Lkpg och transporten kan ta flera dagar om man har otur. Har jag inte hört något i morgon ringer jag till sjukhuset där läkaren som remitterade mig jobbar. 

  • Äldre 9 Dec 11:39

    Nu vet jag tjejer! Igår fick jag äntligen svar att bebis är frisk! Den har ingen av de testade tre trisomierna och det är en liten kille. Det var en riktig pärs fram till detta, för i onsdags ringde jag KS, klockan fyra på eftermiddagen, för jag började bli nervös för att de slarvat bort mitt prov. Då var det 16 dagar sen jag tagit provet. Jag hade tidigare under dagen varit i kontakt med Västervik, som remitterade mig, men de hade inte fått provsvaret. Då såg hon på skärmen att mitt provsvar varit klart redan 30/11 men jag fick ju ff inte upp något på patientportalen. Tjejen såg med att de hade skickat svaret till Linköping den 30:e, alltså för åtta dagar sen!!! Jag kunde inte få veta svaret av henne för de får inte lämna ut det. Då måste jag ju anta att det är negativt sa jag, eftersom jag inget ser på portalen, men inte ens det fick hon säga. Ring Lkpg sa hon.

    Jag försökte, på onsdag em att få tag på Lkpg men de hade full telefonkö så det gick inte. Full av ångest och stress fick jag åka hem och ta kväll. Igår var jag ledig och tog tag i det hela. Jag började med att ringa Lkpg i går morse, och reseptionisten skulle leta upp en UL-BM och sen skulle de ringa upp. Halv tolv hade de ff inte ringt. Då ringde jag VVik och grät, och undrade vem fasen som satt på mitt provsvar sen över en vecka utan att nån sa nåt. Min BM ringde sen upp och skulle sätta MVC-läkaren på att ringa KS och få ut svaret. Till slut, vid halv fyra på em ringde läkaren i Vvik och sa att svaret är normalt. Inga kromosomskador på bebis. Det som hänt var ett tekniskt fel på KS så jag inte kunde se mitt resultat i portalen. Snacka om att komma upp från botten. Jag har ff inte riktigt kunnat lugna ner mig. :D

  • Äldre 9 Dec 12:42
    3hjärtan skrev 2016-12-09 12:32:46 följande:

    Så himla glad för er skull! Hade inte velat du också skulle behöva gå igenom det jag fick göra


    <3 Usch för att någon ska behöva gå igenom det och fatta beslut om en sen abort. Jag har varit så sjukt stressad oxå av den praktiska sidan eftersom jag går in i v.18 på tisdag. Men nu slapp jag ifrån just de reflektionerna och fick igår äntligen berätta för barnen att de ska få en lillebror i maj. Deras reaktion var helt magisk (de är så stora, 11 och 7 år). Grymt härligt ögonblick. Hoppas nu bara att organscanning och RUL går fortsatt bra. <3
  • Äldre 28 Sep 19:46
    Pluppistan skrev 2017-09-27 16:33:56 följande:

    Ser att tråden varit inaktiv ett tag men skriver här ändå. 

    Haft en orolig graviditet så här långt med blödningar och smärta men efter ett privat ultraljud i v.11+3 (fick ingen i sjukvården att ge mig en tid för att kolla om fostret levde och till slut fick jag ett smärre sammanbrott och bokade privat) så blev jag hur lycklig som helst! (Innan dess har jag haft två missfall på rad i år dessutom så oron var befogad...) En fin bebis med smal nackspalt och fint näsben, allt annat var toppen sa ultraljudsspecialisten jag var hos. Men så gjorde jag KUB på mödravården förra veckan och fick 1:139 på T21. Här blir vi erbjudna NIPT vid förhöjd risk så jag lämnade blodprov för det dagen därpå, i torsdags. Har sedan dess försökt förstå vad som är tokigt. Jag hittar ingenting i mina värden som skulle ge hög risk. Jag är visserligen 39 år, fyller snart 40. Men bebisens nackspalt var 1,1 mm. Mina värden på beta-HCG och Papp-a var höga men om båda är förhöjda ska inte det heller indikera någon trisomi. Googlar som en besatt och försöker förstå så mycket som möjligt. Inte för att det förändrar något men jag kan inte fokusera på annat. Går och är livrädd för telefonen eftersom dom ringer med dåliga resultat, och loggar in på patientportalen 100 ggr/dag fast det rimligen är för tidigt att få ett besked. Är på dag 6 efter provtagning nu. Hur tusan gör man för att stå ut i väntan? Jag håller på att gå sönder fullständigt. 


    Åh vännen känner så med dig. Dina siffror är inte jättedålig, tänk på det. Av 139 graviditeter är det en som har en trisomi med dina resultat. Räkna ut 1/139 så får du procentsrisken. Mitt kub denna graviditet var 1/22, skapligt mycket sämre. Jag gjorde oxå NIPT och väntan var horribel. Precis som dig är jag inte purung, fyller 39 i oktober. I allafall så loggade jag oxå in i portalen varje dag men fick till sist ett positivt resultat via telefon. Försök tänka positivt, att räkna ut procenten hjälper mig mycket. Min bebis hade bred nackspalt men när han föddes 6/6 i år kom en frisk fin liten pojke. Hoppas på samma resultat för dig.
  • Äldre 29 Sep 20:47
    Pluppistan skrev 2017-09-29 17:12:17 följande:

    Åh, så bra inlägg här Funkismamma! Såklart blir livet fullt av kärlek ??????

    Tack Ankissen!

    Vet ni jag fick svar idag!!! Inga kromosomavvikelser!! Lättnade var så stor att jag började gråta mitt på föreläsningen där jag satt.

    Till er andra som läser tråden och väntar; jag fick svar mycket snabbare än jag trodde var möjligt. Tog blodprov i Linköping på tordag morgon och fredagen därpå (idag alltså) efter bara 8 dagar, fanns svaret på portalen. Och tidpunkten det lades upp var kl 12.30 så det där med att sidan uppdateras på kvällen stämmer nog inte.

    Jag kommer i framtiden att arbeta inom mödrahälsovården och blir väll en av dom som kommer propagera starkast för NIPT till alla som vill göra fosterdiagnostik. Att göra KUB är en metod som varit bra i brist på annat men oron det skapar är inte ok.


    Åh så skönt att höra. Jag håller så med dig om oron för KUB. Den kan på intet sätt vara hälsosam. Så otroligt många verkar ha fått samma usla resultat som jag men ändå fött bebisar utan kromosomavvikelser. Då fattar jag inte varför det finns. Skulle aldrig göra kub igen eller rekommendera någon att göra det. För mig hade KS dessutom datastrul, så de trodde att de lagt upp mitt svar men jag såg det inte. 12 dagar fick jag vänta och var störtsäker då på negativt svar. Kram!
  • Äldre 11 Apr 19:11
    Anonym (L) skrev 2018-04-11 15:12:39 följande:

    Gick in i v16 idag....om vi får negativt besked blir det inte lätt att avbryta så här sent:( vad får man för stöd o hjälp vid sånt här? Inget provsvar till oss än....


    Åh jag känner så med dig. Vår sits var likadan, usla siffror på kub, 1/22 har jag för mig. Min ålder (38) och nackspalten (svårmätt men bred) drog ner. Allt annat var bra och fint. Jag hade sjukt mycket ångest, var oxå långt gången och såg bara en abort framför mig och att jag skulle behöva socialstyrelsens okej. Men nu sitter resultatet, Einar, framför mig på golvet, tio månader gammal. Det gick bra för oss, han är frisk, och åh vad jag hatar kub för det förstörde så många veckor för mig. Kram!
  • Sun 3 Nov 2019 21:11
    nypan78 skrev 2019-10-27 12:45:50 följande:

    Provet skickades till Karolinska så de sa 10-14 dagar ...men det varierar starkt har jag sett på en del. Vet inte om de laddar upp provsvar på helger till exempel, men troligen inte väl?

    Och ja man har så många frågor...


    Jag är 78a precis som du och min sladdis är nu 2.5 år. Jag var 38 när han föddes och fick 1/21 på Kub. Vi gick vidare med NIPT som jag fick tjata mig till. Väntan på svar var hemsk och för mig kom det inga svar. Dag 14 sjukskrev jag mig och ringde runt efter svar och blev hänvisad vidare hela tiden. Till slut rigde läkaren som remitterat mig till NIPT. Då hade KS lagt upp resultatet flera dagar tidigare men ett datafel hos KS hade gjort att jag inte kunde se det. Vid det laget var jag vid bristningsgränsen men Einarplutt var frisk. Håller tummarna för dig! <3
Svar på tråden Stödtråd för oss med lite sämre kub resultat som väntar på NIPT eller FVP svar.