• hallonhopp

    hade ni valt kejsarsnitt eller igångsättning vid stort barn?

    Jag skulle välja utifrån hur öppen jag var. Om jag var hyfsat öppen så hade jag kört på igångsättning, då har den ofta god chans att funka men hade jag inte haft en speciellt öppen tapp hade jag nog valt kejsarsnitt. 

  • hallonhopp
    Anonym (Beslutsångest!) skrev 2016-03-16 20:33:36 följande:
    Vet du när de kollar det? För öppen lär jag inte alls vara när jag kommer till läkaren. Har flera veckor till BF.
    När de ska genomföra igångsättningen kollas alltid sådant eftersom det avgör vilken metod de ska använda. I mitt fall gjordes igångsättning på övertid och jag kollades varje gång de gjorde bedömning av "läget" så jag vet inte hur det funkar med planerad igångsättning. Men det borde ju gå att man bestämmer att om du inte är öppen x cm så görs snitt, över detta görs en igångsättning. Vid igångsättning är snitt alltid en närmare möjlighet än vid en förlossning som går igång av sig själv.
  • hallonhopp
    Anonym (.) skrev 2016-03-16 21:05:59 följande:

    Jag skulle aldrig vilja ha igångsättning. Har valt att föda vaginalt, men då har mina barn varit normal storlek. Är rädd för kejsarsnitt med, men igångsättning verkar många gånger värre och farligare än ett planerat snitt.


    Jag har bara fött med igångsättning och det inte extremt jobbigt även om det gick segt bitvis. Jag vägrade dock cytotec vilket jag tror kan ha påverkat. Jag sattes igång med ballong, hinntagning och senare värkdropp. Jag hade bara lustgas så det hade definitivt kunnat göra ondare och jag haft möjligheter till smärtlindring kvar. Vid en igångsättning på en tapp som inte är så öppen så är cytotec eller annan medicin nödvändig för att kunna sätta igång. 

    www.karolinska.se/for-patienter/alla-mottagningar-och-avdelningar-a-o/kvinnokliniken/forlossning/forlossningsavdelning-k47-huddinge/vara-undersokningar-och-behandlingar/igangsattning-av-forlossningen/

    Hur det går till beskrivs ganska bra här. Jag födde inte på Karolinska men proceduren var liknande där jag födde.
  • hallonhopp
    Anonym (Beslutsångest!) skrev 2016-03-16 21:50:30 följande:

    Hallonhopp: jag vägrar också cytotec. Nerver ever!! Ska man säga det redan på läkarsamtalet?


    Jag gjorde det. Läkaren försökte övertala mig att överväga det men när hon gjorde undersökningen så såg hon redan då att jag var tillräckligt öppen för att ballong skulle kunna funka och sedan fick jag gå några dagar till och även om jag inte öppnade mig mycket mer så öppnade jag mig lite lite till och jag blev till sist lovad att cytotec inte fanns på bordet dagen innan själva igångsättningen gjordes.
Svar på tråden hade ni valt kejsarsnitt eller igångsättning vid stort barn?