• Äldre 8 Apr 10:02
    13276 visningar
    24 svar
    24
    13276

    När brukar barn kunna färger? (Färgblindhet?)

    Hej!

    Jag och bonussonens mamma pratade idag vid "veckobytet" om pojken och hans svårigheter med färger. Vi har aldrig diskuterat det förr, vi kom in på ämnet när jag berättade att vi hade köpt en klistermärkespysselbok med "jag lär mig färger" till pojken, och då berättade hon att hon så sent som i förra veckan börjat googla lite på färgblindhet hos barn. Vi har alltså båda på varsitt håll reagerat över att han har svårt med färger.

    Vi ser ingen "röd tråd" i hur han uppfattar färger, utan det känns som att han alltid gissar och hoppas på det bästa. Han är strax över 3,5 år och ingen av oss har någon direkt uppfattning om när barn brukar kunna färger. Jag läste nåt om att det testas vid 4- eller 5-årskoll, stämmer det?

    Hur kan man veta om han faktiskt HAR problem med färgseendet eller om han bara inte lärt sig än?

  • Svar på tråden När brukar barn kunna färger? (Färgblindhet?)
  • Äldre 8 Apr 10:33
    #5

    Såvitt vi vet så är det ingen i släkten som är färgblind, varken på mammans eller pappans sida.

    I boken som han fick så ville tex Kalle Kanin ha en vit ballong, eller Berra Björn ha en brun ballong osv, sen fanns det ett ark i boken med klistermärken som skulle klistras hos rätt djur. Jag brukar försöka hjälpa honom genom att dra liknelser, tex gul som min bil eller blå som ballongen du fick på leklandet eller grön som gräset. Ofta väljer jag nåt som jag kan visa så han ska kunna jämföra men han får liksom inte till det, och blir förstås jättefrustrerad när det inte blir rätt.

    Vi ska självklart fortsätta träna, lite mer medveten träning också, samt prata med personalen på dagis och se om de reagerat på det. Men uppskattar tips, info eller erfarenheter från er här på fl med :)

Svar på tråden När brukar barn kunna färger? (Färgblindhet?)