• Äldre 17 apr 18:30
  35796 visningar
  42 svar
  42
  35796

  Ni totalt otränade, vad springer ni 5 km på?

  För ett par år sedan så testade jag att löpträna för första gången i mitt liv. Jag har alltid tänkt att jag kommer va den enda personen i världen som aldrig kommer klara av att springa mer än någon minut utan att få typ ett anfall och flåsa mig röd.
  Jag började med appen c25k (couch to 5 km, alltså från soffpotatis till att springa 5 km). Första gångerna var ung som jag misstänkte men jag märkte att jag faktiskt blev bättre för varje gång, vilket sporrade att fortsätta. Varje ökad minut som jag klarade springa gjorde mig så nöjd.
  Efter 5-6 v sprang jag 5 km på ca 30 min och ytterligare ett par veckor senare sprang jag på 26-27 min. Jag avslutade med att springa topploppet som är 5 km. Tyvärr så hade jag då just varit sjuk två v och det var otroligt trångt så kunde inte slå mitt rekord men jag var nöjd ändå. Jag kunde ju springa

  Nu vet jag att det är en ganska bra tid öht och jag har nog kroppsliga förutsättningar för det. Dvs rel smal och långa ben . Däremot så var jag helt otränad, har ALDRIG löptränat, fött tre barn där vid detta tillfälle yngsta var ca 1-2 år.
  Kan jag så kan du!!

  Rekommenderar starkt appen c25k och runkeeper. Båda går att köra samtidigt. C25k talar om exakt hur du ska springa och runkeeper håller reda på tid/längd/hastighet osv.

 • Äldre 18 apr 14:28
  #17
  sextiotalist skrev 2016-04-18 14:16:39 följande:

  Jag ska också ge lite tips, spring inte hela sträckan första gången. Dela upp sträckan.
  Om du nu har som mål att springa fem km, börja med att springa 500meterssträckor, spring 500 meter gå 200 meter. Nästa gång kan du lägga på 200 meter på första sträckan, gör det tills du springer t,ex 2 km (men lägg inte på något på de sista sträckorna, har du ork kvar, så kan du köra lite intervall istället, springa något snabbare, men kortare sträckor).
  När du fixar 2 km OK, kan du istället öka de sista sträckorna och i slutändan så har du 5 km med ett gångpass på 200 meter och då har du fixat det.


  Det är ganska precis så min app fungerade. Man började med att springa en minut och sen gick man två min. Sen ökade tiden successiv. Bra både för flås och knän.
Svar på tråden Ni totalt otränade, vad springer ni 5 km på?
Logga in
Bli medlem