• GHopper

    Ni totalt otränade, vad springer ni 5 km på?

    När jag var totalt otränad sprang jag inte 5 km alls, var helt död efter 2 km

    Förra året började jag löpträna mer seriöst och jag älskar det. Började också med en app, det är super. Började väldigt försiktigt, sprang drygt 2 km i början. Varvade korta löppass där jag sprang hela sträckan, med snabba intervall (typ 1 minut springa + 1 minut gå gånger 10) och långsamma intervall (jogga långsamt 5 minuter + gå fem minuter med mål att röra mig i en timme). Tog typ ett av varje av dessa varje vecka. Efter typ 6 veckor klarade jag milen på 63 minuter och 5 km på 29 minuter. Och jag var sjukt otränad när jag började, orkade knappt med en trappa.

    Ta det försiktigt med mängden träning bara såninte knäna tar stryk. Det tar längre tid att bygga stabilitet och uthållighet i senor och muskelfästen än att bygga styrka och kondition. Spring inte mer än varannan dag i början, och öka inte för fort. Byt gärna något pass mot tex cykel för att bygga kondition och styrketräna gärna med fokus på bäckenstabilitet.

  • GHopper
    nevermind skrev 2016-04-19 21:46:01 följande:

    Alltså, är det nåt fel på mig som blir andfådd sjukt snabbt? Inte en chans att jag orkar jogga en kilometer ens!


    Jag kan så klart inte uttala mig om din hälsa men jag tror inte det behöver vara något fel. Jag har alltid kunnat gå hur långt som helst men blev också sjukt andfådd av att springa.

    När jag väl började sprang jag extremt långsamt, typ 8 min per km. Blev sjukt andfådd ändå men kunde hålla ut typ 2 km. Sen kunde jag öka ganska snabbt, mycket snabbare än jag trodde.

    Om du VILL lära dig springa så testa intervall. Jogga ett par minuter, gå ett par minuter. Ge dig tid att hämta andan men inte så mycket att pulsen går ner. Kör 2-3 sådana rundor i 3 veckor så kommer du orka springa mycket mer sen. Vill du inte lära dig så finns det andra träningsformer också
Svar på tråden Ni totalt otränade, vad springer ni 5 km på?