• Tecum

    Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?

    Ja, föräldrar och skola har ett stort ansvar för vilka normer och värderingar våra barn får med sig. Det gäller även mobbning, sluta med överslätning och "stackars dig, du måste ha det svårt" till förövarna. Alla övergrepp av alla slag måste fördömas och nolltolerans mot allt våld i skolan måste gälla.
    För nyanlända borde det finnas obligatoriska kurser i svenska normer, synen på jämställdhet och kvinnans roll i samhället för att få PUT.

    Men så måste också kvinnor sluta att belöna män som slår, trackar, stalkar och öht bär sig illa åt mot andra kvinnor! Gång på gång hör man hur män som misshandlat bums får nya kvinnor på kroken, kvinnor som även om de vet bakgrunden vill "rädda" honom och inte sällan sysslar med "victim blame" "han blev provocerad egentligen är han inte sån".
    Kvinnor som attraheras av farliga män måste ta ansvar för sina känslor och välja bort dem. Annars kommer de bara att fortsätta och dessvärre bli förebilder för killar på glid in i kriminalitet.

  • Tecum

    Tycker att ni blandar ihop skuld och ansvar på ett märkligt sätt. Om en kvinna följer med en eller flera okända män hem tar hon en risk. Det är som att köra bil utan säkerhetsbälte. Oftast går det bra men om olyckan är framme kan det gå riktigt illa. Blir hon våldtagen är skulden mannens, men hon har ett ansvar för att ha tagit en onödig risk.

  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-03 19:58:27 följande:
    Tänker du att alla män är potentiella våldtäktsmän, eller är det en särskild typ av okända män vi inte bör följa med hem?
    Ja det är en särskild och ganska ovanlig typ. De flesta män är helt ofarliga, eller hur? Men tyvärr är de farliga inte helt lätta att känna igen, det är därför jag talar i termer av risk. Är det flera män ökar risken med kvadraten på antalet... 

    Men en stor flicka som du klarar säkert att sålla agnarna från vetet...
  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-03 20:56:19 följande:
    Tror du att man kan sålla agnarna från vetet?
    Bra fråga. Jag tror att ibland kan man det, ofta får man en magkänsla om en person även vid ett kort möte.

    Vad tror du? 
  • Tecum
    JakobK skrev 2016-05-03 20:13:06 följande:
    Det är väl inte säkert. Det kan ju snarare vara så att fler män i sällskapet kan minska risken för våldtäkt om det bara är en av männen som har sådana tankar. De flesta män är som sagt emot våldtäkt. 

    Ordet "ansvar" verkar vara ett ord som många har olika definitioner på i det här sammanhanget. 
    Nja iofs. Men om jag var seriöst intresserad av en tjej, inte ville jag ha en massa polare med hem...
  • Tecum
    Anonym (Eh!) skrev 2016-05-04 07:59:02 följande:
    Jag har ett antal killkompisar som jag känt länge. De och jag träffas en gång i veckan hemma hos varandra och fikar och kollar film. Förutom dessa killar är en eller ibland två tjejer med. Alla kan inte alltid vara med på grund av resa eller sjukdom. Det händer att det bara är jag och dessa killar. Tycker du då att jag ska åka tillbaka hem när jag märker att jag blir den enda tjejen där? Tycker du att jag tar en risk som är ensam med dem? Det är ju så att kvinnor även kan bli våldtagna av vänner de känt länge - det händer hela tiden.
    Men kom igen nu! Det är ju dina killkompisar, folk du känner. Jag talade hela tiden om okända män som man precis träffat. Visst kan man bli våldtagen av någon i omgivningen men det är en helt annan situation och en annan riskbedömning.

     Tycker du att du för diskussionen framåt genom medvetna misstolkningar och misskrediteringar?

  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-03 22:37:46 följande:
    Jag tror det är ett oerhört trubbigt instrument, och att en blivande våldtäktsman kan ge en väldigt bra magkänsla inledningsvis.
    Ja det är kruxet. De charmigaste är inte sällan de farligaste. Men jag skrev "ibland"...

    Men faktum kvarstår, det finns en liten, liten andel män som är kapabla att våldta en kvinna. Det kan vi inte prata bort. Hur ska kvinnor kunna undvika dem?


  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-04 09:59:59 följande:
    Jag upplever det lite som terror, det kan slå till men om jag ska anpassa mig helt efter det kommer det sluta med att jag får bo långt ute i skogen någonstans.

    Det slår troligtvis till i en storstad någonstans, men det kan lika gärna hända i en liten by för att få folk att känna att de inte är säkra någonstans. Om jag blir överfallen utomhus blir jag troligtvis det på väg hem från krogen mitt i natten, men det kan lika gärna ske i gryningen på väg till jobbet, för att den som tänkt våldta beräknat att man är mindre beredd då.
    Han kan göra gester som gör att jag känner mig tryggare, men det kan lika gärna vara för att jag ska sänka gardan. Och inte nog med det - det kan lika gärna vara en bekant.

    Man blir otroligt paranoid till slut, om man ska börja tänka så. Jag tycker inte det är ett liv. Se på de värsta konspirationsteoretikerna t.ex, de lägger ner enormt mycket tid för att de är livrädda att bli av med sin frihet, till priset av att de inte kommer känna sig trygga förrän de är invirade i folie i ett skyddsrum 4 meter under mark. Det är som att ta livet av sig för att slippa bli mördad.

    Jag ser hellre att vi gör det till en samhällsfråga. Inte "hur ska kvinnor kunna undvika dem?" utan snarare "hur blir de så och hur kan samhället förebygga och förhindra det?".
    Men skillnaden mot "vanlig" terror är ju att den planeras långt i förväg, månader och år, och utifrån att göra maximal skada med minimal risk. Som jag uppfattar det är en stor majoritet våldtäkter stundens ingivelse som triggas igång av någon yttre eller inre faktor, alltså något i gärningsmannens omedelbara närhet. Även serieförbrytare som Hagamannen valde sina offer tämligen slumpmässigt. Eller har jag fel?

    Tänker du ofta på risken att bli överfallen, t ex på väg till jobbet? Jobbigt, men risken är oerhört liten. Betydligt större risk att bli nermejad av en rattfyllerist... Jag har tänkt på hemtjänsten, de kör mycket ensamma  på kvällar och nätter och i öde landsbygd men har aldrig hört talas om någon som blivit överfallen.

    Din sista fråga, att förebygga och förhindra brott har samhället sysslat med så länge jag kan minnas och långt innan dess utan större framgång. Har du någon ny ingång till lösning på problemet? Tyvärr tror jag att det är naivt att tro på att kunna "prata bort" brottslighet, det finns i generna hos vissa personer. Så riskanalys gäller i framtiden också.
  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-05 08:34:33 följande:
    Ansvar inbegriper en förväntning på att personen med det (ansvaret) ska göra rätt val, vara ansvarsfull. Motsatsen är ansvarslös.

    Översatt till våldtäkter måste kvinnor alltså undvika män helt och hållet för att vara ansvarsfulla, och det är ju fullständigt orimligt.
    Men då ska du väl undvika människor helt och hållet då du kan bli överfallen och mördad även av en kvinna? Och undvika vägar och trafik då olyckor händer hela tiden? Och terrordåd, flygkrascher, smittsamma sjukdomar och miljögifter osv. Om du ska vara 100% säker måste du göra som du skrev i ett annat inlägg, bosätta dig i en bunker under markytan.
    Då är det bättre att minska risker t ex genom att använda säkerhetsbälte, cykelhjälm, reflexer.
    Eller att undvika att supa sig redlös eller gå ensam genom en mörk park mitt i natten.
  • Tecum
    S c h n a skrev 2016-05-05 18:14:51 följande:
    Nu pratar du risker, jag tog upp begreppet ansvar. Men absolut.

    Så om kvinnor inte super sig redlösa och inte går ensamma genom mörka parker på nätterna, är de ansvarsfulla då? När är bryttiden förresten, 22? 00? 02?

    Vilka vägar kan kvinnor ta hem från sena kvällspassen utan att räknas som ansvarslösa? Kan kvinnor arbeta sena kvällar, eller är de ansvarslösa då?
    Ja jag pratar risker, det "ansvarsfulla" får du svara på själv!

    De flesta av bägge kön använder, medvetet eller omedvetet, riskanalys och sunt förnuft för att undvika potentiellt farliga situationer. Jag ser inget konstigt i det. Det är farligt även för män att supa sig redlösa, de kan bli misshandlade eller rånade.  I min lilla småstad vågar pensionärer inte gå ut på stan när det är mörkt, de är rädda att bli rånade av invandrargäng. i den bästa av världar finns inte våld och brottslighet men där är vi inte och det måste vi förhålla oss till, om vi vill eller ej.

    Jag trodde att vi kunde vara seriösa och diskutera ev vägar att förbättra situationen men du tycks mest intresserad av att sprida antydningar om mäns skuld
  • Tecum
    Palestrina skrev 2016-05-05 13:50:32 följande:
    Den här tråden är ju ett alldeles utmärkt exempel på inställningen "alla män är potentiella våldtäktsmän".
    Precis. De tär lika bra att lägga ner, vi kommer som vanligt ingenstans i detta ämne.
  • Tecum
    JakobK skrev 2016-05-06 10:22:48 följande:
    Ja jag trodde väl nånstans det Glad det är som det fort delas upp i lag här, kvinnor mot män, och ofta "du har fel, jag har rätt, och jag tänker inte bemöda mig med att försöka förstå hur du tänker"-attityd.
    Ja, det viktiga är att FÅ rätt, inte att HA rätt. Att se nyanser och lyssna på motparten finns inte...
  • Tecum
    Palestrina skrev 2016-05-13 13:35:59 följande:
    En samtyckeslag skulle kunna ändra på det.
    En samtyckeslag kommer inte att ändra något annat än argumenten. "Hon sa ja!". "Nej det gjorde jag inte!" Som vanligt står ord mot ord och när det inte finns vittnen eller bevis väljer rätten oftast att fria.
    Och den som inte minns att hen haft sex minns inte heller om det var ja eller nej...
  • Tecum
    fulelakman skrev 2016-05-13 20:07:04 följande:
    Alltså, räknefel, inte 6 promille, utan NOLL.SEX promille (0.6).
    Tänkvärt. Motiverar 0.6 promille att man skuldbelägger ett helt kön?
  • Tecum
    Smecker skrev 2016-05-14 18:13:23 följande:
    Det fina med en samtyckeslag är att det flyttar fokus från kvinnors nej till kvinnors ja. Frånvaron av ett ja kommer betyda nej, vilket är tvärtom mot idag då frånvaron av ett nej är ett ja (enligt vissa män). Tyvärr är väl en majoritet av männen som skriver här förlorade fall, men man kan med en samtyckeslag i ryggen uppfostra pojkar till att söka samtycke.
    Det låter bra i teorin men när det hela hamnar inför rätten är det stor risk att det blir som jag skrev, ord mot ord. Det som ändras är argumentationen, förövaren anpassar sig till den nya lagen och lär sig vad han ska säga.
  • Tecum
    JakobK skrev 2018-01-05 23:55:39 följande:
    Du kan visst informera bort rökare och även alkoholister.

    Sen undrar jag om du menar att en förövare aldrig bryr sig om de negativa konsekvenserna? Jag tror ju att ju fler negativa konsekvenser en handling får desto mindre benägen är någon att utföra det (såvida det inte handlar om en spritt språngande galen psykopat, men då sitter han nog inne redan). 
    Nej du kan inte informera bort rökning eller alkoholism, isf skulle ingen röka eller ha problem med alkohol! Alla vet att det är farligt men bortser från riskerna eller är så fast ett beroende att de inte kan sluta. Information har liten betydelse, det som krävs är en stark motivation att sluta. Samma med övergrepp, kommer du undan så fortsätter du.

    Däremot har negativa konsekvenser betydelse, ju större risk för sanktioner, desto mindre försök till övergrepp. Det är därför som män högt inom hierarkin kan fortsätta med sina övergrepp, kvinnor accepterar det på ett helt annat sätt än om förövaren är en okänd och lågrankad man. Denna insikt är avgörande för att komma tillrätta med övergrepp, man måste fokusera på de grupper där förövarna är mest frekventa.
  • Tecum
    JakobK skrev 2018-01-06 12:03:25 följande:
    Förstår inte alls hur du resonerar. Det är nog ett stort antal människor som slutat röka och supa när information kommit fram att det är farligt. De som fortsätter är kanske såna som skiter i risker och lever livet här och nu, eller saknar motivation. Motivation att sluta kan komma just från att det är farligt.Vad har du för annan motivation?? Varför sluta om det inte är farligt?
    Men de har ju redan informationen, alla vet att rökning är farligt från barnsben. Varför då börja om info är så bra?
  • Tecum
    oanonym skrev 2018-01-06 12:27:11 följande:
    Troligtvis har miljontals slutat, eller låtit bli, alkohol och rökning tack vare info. Att ta bort det, för att inte alla tar åt sig, vore idiotiskt.
    Alla tror inte jorden är rund, evolution är sant, klimatförändringar existerar, o.s.v.
    Ska vi då alltså sluta lära ut detta?
    Vem har sagt att vi ska ta bort något? Vad jag menar är att det finns en stor grupp som inte tar åt sig av information, även om de flesta gör det. i den gruppen finns problemen. Och när det gäller brottslighet krävs det sanktioner, bara info räcker inte.
Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?