• Anonym (Dumt! Jag vet!)

    Börjat röka i smyg som vuxen

    Jag är en kvinna mellan 35-40 som börjat röka på daglig basis och tycker det känns jobbigt och pinsamt. Jag rökte som tonåring och ung vuxen men när jag blev gravid första gången slutade jag med ciggen. Efter att mina två barn var födda och färdigammade började jag feströka och har verkligen hållit min rökning till fester, vilket inte varit något problem. Jag har dessutom alltid sett till att inte röka inför mina barn. För en dryg månad sedan var min man och jag på semester utan barn på Kanarieöarna och då rökte jag nästan ett paket per dag. När jag kom hem fortsatte jag att röka lite varje dag och nu fixar jag inte att vara utan cigaretter. Det är bara min man som vet att jag röker när jag får tillfälle och det känns skitjobbigt. Mina barn (13 och 10) vet inget, mina jobbarkompisar vet inte och mina föräldrar vet inte heller om min hemlighet. I början tänkte jag att det var bra och att det skulle göra det lättare att sluta, men jag inser mer och mer att jag inte fixar att sluta just nu. Min man är förstående men jag pallar snart inte att leva i en lögn och att behöva smyga med min rökning. Ska jag berätta för mina barn och min övriga omgivning hur det ligger till och att jag faktiskt är rökare eller ska jag fortsätta smyga och hoppas att jag fixar att sluta tack vare att det är så omständligt att smyga?

  • Svar på tråden Börjat röka i smyg som vuxen
  • Anonym (Smygis)
    Påven Johanna skrev 2016-05-07 15:27:48 följande:

    Låter som en rolig syn för grannarna.


    Närmsta granne bor flera kilometer bort, så de slipper se eländet.
  • Anonym (badanka)

    Jag smygrökte också fram till nyligen. Hade inte rökt sedan innan jag träffade min fru, men så blev jag fast igen. Höll på i ungefar två år och gömde cigaretter, tuggade minttabletter och allt möjligt. Hon förstod aldrig. 

    Lyckades sluta igen med hjälp av sån där nikotinspray. Tror det är en rätt ny grej, och den funkade bra för mig. Har dock inte lyckats sluta med den än...

  • Anonym (Jag med)

    Här är en till. Skäms nåt så in i helvete för min dåliga karaktär. Smygröker för min mamma, pappa, barnen, jobbet mfl. Min sambo vet dock om det. Jag kan liksom inte se mig själv som rökare, det är inte "jag". 39 år och smygröker ????. På jobbet smygsnusar jag för jag är så pass beroende av nikotin att jag inte fixar att vara utan men vill inte springa ut och smygröka där. Oroar mig för min hälsa också. Ser framför mig hur mina föräldrar och mina barn får veta att jag blivit dödligt sjuk i lungcancer och hur de bara: "men hon röker ju inte" ????.

  • Anonym (Jag med)

    Har för övrigt smygrökt från och till sedan jag var 16 med uppehåll för två graviditeter och amning. Var dessutom helt rökfri under en period mellan jag var ca 20-25 år.

  • Anonym (Dumt! Jag vet!)
    Anonym (Jag med) skrev 2016-05-09 23:41:39 följande:

    Har för övrigt smygrökt från och till sedan jag var 16 med uppehåll för två graviditeter och amning. Var dessutom helt rökfri under en period mellan jag var ca 20-25 år.


    Nästan identisk situation som min. Sjukt dessutom att våra partners blir medberoende.
  • Anonym (Dumt! Jag vet!)
    Anonym (Smygis) skrev 2016-05-08 10:12:40 följande:

    Närmsta granne bor flera kilometer bort, så de slipper se eländet.


    Du som verkligen smyger för "alla" måste väl även vara vaksam när du köper cigg. Usch vad man kan trassla till det.
  • Anonym (N)

    Som nån frågade i tråden, jag tycker inte att du ska berätta för barnen, speciellt inte eftersom de är unga tonåringar. Och så röker du troligtvis mindre oxå om du smyger med det.

    Själv är jag icke rökare, men verkar ju finnas en hel del i samhället som smyger med sin rökning.

  • Anonym (N)

    Men vad säger din man? Det luktar ju äckligt, samt kostar pengar. Röker han?

  • Anonym (Dumt! Jag vet!)
    Anonym (N) skrev 2016-05-12 23:45:05 följande:

    Men vad säger din man? Det luktar ju äckligt, samt kostar pengar. Röker han?


    Bra frågor! Nej, han röker inte men jag var ju rökare när vi träffades för drygt 15 år sen och han var ett stort stöd när jag blev gravid första gången och slutade. Han har ändå alltid accepterat att jag började feströka för 7-8 år sen. Nu när det blev som det blev att jag fortsatte med ciggen efter semestern så peppade han mig i början att låta bli, men jag grejade ju inte det. Då sa jag att jag tänker försöka smyga med min rökning (av skam, men också för att röka mindre) och då sa han uttryckligen att han absolut inte vill att han och jag har hemligheter för varandra och det är sunt. Han gillar det inte, men hackar inte på mig. Mitt smygande gör att jag inte kan röka så jättemycket (ett paket brukar räcka ungefär tre dagar) och det har vi råd med.
  • Anonym (Fia)

    Nej, berätta absolut ingenting!! Dina barn är snart i åldern då de själva riskerar att börja. Att de får veta att du börjat kan vara det avgörande för att de ska göra det.

    Tycker du det är jobbigt att smyga iväg och röka hela tiden så finns det idag jättebra nikotinläkemedel att ta när det inte passar att röka. När man har rökt så pass kort tid som du har så är man inte speciellt beroende av vanan utan mer av nikotinet i sig, så så länge man ersätter cigaretterna med en tillräckligt stor dos brukar det gå lätt att gå över till att exempelvis använda nikotinläkemedel dagtid och röka kvällstid.

Svar på tråden Börjat röka i smyg som vuxen