• Anonym (Non)
    Äldre 22 May 17:05
    41165 visningar
    159 svar
    159
    41165

    Betala för mat hos en kompis

    Min 16 åriga son var hos sin kompis igår och stannade där rätt länge.
    När kompisens föräldrar kom hem lagade de mat. Mamman sa till min son att om han vill äta middag där så måste ha betala lite för att ''Vi tycker att var och en äter hemma hos sig, om man inte är bjuden över på middag såklart. Vi vill inte att Oscar ska äta hos andra heller, utan vill att han äter hemma då annat känns väldigt ofint''.

    Det här tänket förstår jag mig inte på. När jag var liten fick jag ALLTID äta middag hos mina kompisar. Det var inget snack om saken. När föräldrarna sa att maten var klar frågade dom om jag också ville äta och det ville jag nästan alltid. Och hos mina närmsta vänner frågade dom inte ens alltid, där var det självklart att jag liksom ingick i familjen. 

    Nä, jag har då verkligen inte hört om något sånt här tidigare. Mycket lustigt, tycker även min pojke. Han betalade såklart inte för en bit lax och potatismos, han hade inte ens kontanter med sig. Eftersom att hans kompis bor långt bort ifrån oss åkte jag sen och hämtade honom. Det tar ett tag att köra dit och jag kunde inte hämta honom fören på kvällen, vilket resulterade i att han fick sitta i hungrig i princip en hel dag hos den där sjuka familjen. Först när vi var hemma igen, sent på kvällen, kunde han äta.

    Hans kompis har varit hemma hos oss en gång tidigare, då var dock inte jag där. Dom har inte känt varandra så länge och har mest varit ute då dom setts så den här ''matregeln'' hans familj har, var ingenting vi visste om. Inte för att han hade betalat för det om hans visste om det, men då hade han kunnat stanna hemma och skitit i att åka hem till dom. Vill inte att han ska umgås med såna där snåljåpar. Fattigdom handlar det förresten inte om, då dom inte är fattiga utan medelinkomsttagare. 

    När jag hämtade sonen tänkte jag gå in och fråga mamman hur i hela friden dom tänker, men jag gjorde inte det. Bör jag göra det? Och har ni hört om detta tidigare? För mig är det mycket mycket märkligt.

  • Svar på tråden Betala för mat hos en kompis
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 17:09
    #2
    Anonym (puffan) skrev 2016-05-22 17:07:20 följande:

    En familj med dålig ekonomi så är det nog ty värt


    Nej, dom har inte dålig ekonomi.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 17:13
    #5
    Anonym (Maria) skrev 2016-05-22 17:09:56 följande:

    Aldrig hört talas om. Konstigt beteende. Sådant brukar ju jämna ut sig i längden.

    Jag hade nog ringt upp dom. Inte för att skälla, men fråga hur de tänker. Varför de inte sade något innan din son åkte dit. 


    Hos alla hans andra kompisar blir han alltid erbjuden att äta middag, och hos oss går det till på samma sätt. Mycket konstigt beteende, ja. Inte okej.

    Jag funderar på att ringa dit för att konfrontera dom. Jag är mycket sur över att min son inte har fått veta detta och för att det inte är okej enligt mig.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 17:26
    #16
    Anonym (Farbrorjoakim) skrev 2016-05-22 17:23:12 följande:

    Haha så snåla! Om det är som du säger, att de har normal ekonomi och inte är fattiga är det superkonstigt. Om de absolut inte vill bjuda honom på mat så hade det tom varit mer normalt att säga att "tyvärr har vi inte räknat med dig så vi har inte tillräckligt med mat" eller nått sånt istället för att be om PENGAR! Uppenbarligen hade de en extra portion, men ville bara inte bjuda på den?

    Med det sagt - nej säg inget till morsan. Vad ska det leda till? 16 år är en känslig ålder så kanske bara förstår för din son med kompisen, är ju inte kompisens fel. Tycker ni håller tyst men nu vet ni ju att det inte är en särskilt trevlig familj så de kan umgås hos er istället. Var extra generös mot sonen, så kanske de får dåligt samvete haha. Är ju oavsett inte hans fel, och han kan inte ha det lätt med så snåla föräldrar och kanske behöver se hur mycket trevligare det är i generösa hem /)


    Den där familjen är konstig och dom har en normal ekonomi, ja. Ungefär som vi. Verkligen inte fattiga, så det handlar inte om det. 

    Det är såklart inte hans kompis fel men jag tycker inte det är rätt att han ska få äta gratis här om min pojke är tvungen att betala för mat där. Det kommer jag inte gå med på. Dåligt umgänge.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 17:34
    #21
    Fru Ve skrev 2016-05-22 17:29:37 följande:

    Och straffa inte kompisen för att han har en konstig mamma. Låt honom äta hos er hur mycket han vill tycker jag. Då kanske mamman skäms till slut!


    Dom brukar inte vara hos oss och det är inget jag vill heller.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 17:35
    #23
    Anonym (Signe) skrev 2016-05-22 17:33:25 följande:

    Haha, konfrontera???
    Och säga vadå?

    "Ni SKA bjuda på mat så det så"?

    Håller med om att det är sniket men att tala om för andra föräldrar hur de ska göra med sin ekonomi? Nä, lägg ner.


    Ja, gissa? Varför dom inte talade om deras sjuka regler tidigare.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:12
    #38
    -1
    Anonym (T) skrev 2016-05-22 18:14:37 följande:
    Vad olika det kan vara.
    När mina barn var i den åldern så brukade jag baka storbak varje fredag med gobullar och annat gott.
    För då visste jag då kom ungdomarna hem till oss och hängde där istället för att vara på stan.
    Då hade jag bättre koll på vad som hände dom.
    Jag lärde känna mina barns vänner på djupet, på ett sätt jag tror jag skulle haft svårt att göra annars.
    Men framförallt, dom lärde känna mig, dom litade på mig och vågade komma till mig om dom hade problem, för dom visste att jag skulle göra allt jag kunde för att hjälpa dom. 
    Och allt började med massor av nybakade bullar.

    Då fick jag inte överhövan till tacksamhet tillbaka, men idag förstår båda mina barn vad jag faktiskt gjorde för deras skull och nu får jag uppskattningen. 
    Och än idag får jag kramar på stan av idag vuxna män och kvinnor som suttit och hängt vid mitt köksbord.
    Och det känns förbannat bra att få varit en positiv kraft i deras liv.
    Ungdomar behöver vuxna och dessutom är dom förbaskat roliga att umgås med. 
    Du förstår inte vad jag menar och jag vill helst inte att min son umgås med denna pojke alls då han inte har bra inflytande på honom samt att hans familj är råknäpp. Att jag inte vill att dom är hemma hos oss har med detta att göra och om dom hänger på stan bryr jag mig inte alls i. Dom är tillräckligt gamla för att vara utomhus själva!
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:16
    #39
    Egon den stora skrev 2016-05-22 18:00:06 följande:

    Jag hade nöjt mig med att konstatera att dom är jättemärkliga och sedan gått vidare med livet. Vad tjänar det till att konfrontera såna människor?


    Jag tänkte prata med dom om att det inte är okej att ha såna konstiga regler som dom inte informerar honom om innan han kommer dit.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:28
    #43
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:24:51 följande:
    Det handlar om en 16-ring och inte en 6-åring... Varför skulle man alls ta en diskussion med de andra föräldrarna? Det är knappast så att han hungrade ihjäl på de sär timmarna.
    Jag ville prata med dom om att dom kan tala om sina konstiga regler i förväg. Det har ingenting med min sons ålder att göra. Det dom gjorde var inte okej bara. Han åt ju ingen middag där och var där från morgonen till sent på kvällen, så jag tar för givet att han har varit väldigt hungrig, jo.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:41
    #50
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:33:05 följande:
    Hur kan du vara så insatt i deras ekonomi? Det låter lite skrämmande att du är det. Varför ska du uppföra dig illa själv? Det handlar knappast om dåligt umgänge för din son utan hellre att han fick lära sig en läxa om att man inte kan förvänta sig att andra alltid ska bjuda på mat.
    Det är helt irrelevant hur jag vet att dom inte är fattiga. Varför tycker du det är okej att inte berätta om sina konstiga regler i förväg så att min son antingen kunde ha skitit i att åka dit eller tagit med matlåda eller vafan som helst? Hade inte du blivit hungrig på typ 14 timmar eller? Skärp dig!
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:46
    #56
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:42:32 följande:
    Jag har aldrig förväntat mig att andra ska ge mina barn mat och mina barn har vett nog att inte förutsätta att andra ska ge dem mat utan att man har kommit överens om det i förväg. De skulle ta med egen mat om de skulle vara borta en heldag.

    Tar du förgivet att andra ska ge dina ungar mat?
    Här har det aldrig varit så. Jag har aldrig hört talas om liknande, att man tar med MATLÅDA till sina kompisar. För dig kanske det inte är konstigt, men för oss andra är det konstigt. Har man konstiga regler som skiljer sig från andras, då talar man om det. Min son ska inte betala ett enda öre för att få lite mat hos en kompis.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:49
    #59
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:45:59 följande:
    Det var inte fattiga jag skrev utan jag svarade på ditt inlägg där du hävdar att du har koll på deras ekonomi.

    Varför frågade inte din unge om hur han skulle göra med mat under dagen innan han åkte dit?
    Jag skrev att dom är medelinkomsttagare och hur jag vet det är helt irrelevant.

    Därför att normen ÄR att man får mat hos sina kompisar, speciellt om dom bor långt bort och man ska vara där från tidigt på dagen till sent på kvällen. Har man regler som avviker sig från andras, då talar man om det. Såna här regler är konstiga och det talar man om. 
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:49
    #59
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:45:59 följande:
    Det var inte fattiga jag skrev utan jag svarade på ditt inlägg där du hävdar att du har koll på deras ekonomi.

    Varför frågade inte din unge om hur han skulle göra med mat under dagen innan han åkte dit?
    Jag skrev att dom är medelinkomsttagare och hur jag vet det är helt irrelevant.

    Därför att normen ÄR att man får mat hos sina kompisar, speciellt om dom bor långt bort och man ska vara där från tidigt på dagen till sent på kvällen. Har man regler som avviker sig från andras, då talar man om det. Såna här regler är konstiga och det talar man om. 
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:55
    #66
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:52:24 följande:
    Vet du inte hur fräckt det är att skicka iväg sin tonåring i 14 timmar till en annan fanilj utan att ha vett att säga till ungen att köpa med ett par gorbys, en paj eller ta med några mackor? Här gör alla så om det handlar om heldagar. Nästan alla bjuder på fika däremot.
    Det är inte fräckt alls. Det är normen att man får mat hos sina kompisar, speciellt om man ska vara där så himla länge och kompisen bor långt bort. Bara att du tar och inser detta.
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 19:56
    #68
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:54:54 följande:
    Nej du, du skrev om att deras ekonomi är ungefär som er och jag tycker att det låter obehagligt att du har en sån koll på deras inkomster, utgifter och sparanden. Väldigt obehagligt!
    Det bryr jag mig inte ett dugg om att du tycker!
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 20:00
    #76
    Anonym (Men....) skrev 2016-05-22 19:50:13 följande:

    På vilket vis är pojken olämplig som kompis? Hoppas verkligen inte det beror på hans föräldrar? Vore jag du så skulle jag fortsätta att behandla grabben lika som hans andra kompisar. Däremot skulle jag prata med min egen son om att inte vara hemma hos kompisen mer. Killen kan verkligen inte hjälpa att haans föräldrar har konstiga regler och i deras ålder så skulle förmodligen både kompisen och din egen son tycka att det är otroligt pinsamt om du ringer föräldrarna om regeln. I den åldern vill man vara och ha det som andra. Jag tycker synd om killen som förmodligen skäms över sina föräldrar.


    Det spelar ingen roll varför jag tycker det
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 20:01
    #78
    Anonym (Suckar) skrev 2016-05-22 19:58:49 följande:
    Det är verkligen inte gästvänligt att vara hos någon annan i 14 timmar och förutsätta att denne ska ge en mat.
    Jo, för det är normen. Bara att du tar och inser det!
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 20:03
    #79
    Egon den stora skrev 2016-05-22 19:59:04 följande:
    Klart att man ger mat till någon som skall vara där hela dagen. Har aldrig hört något annat. Skulle skämmas om en av mina barns vänner kom med egen mat.
    Jag skulle också skämmas!
  • Anonym (Non) Trådstartaren
    Äldre 22 May 20:07
    #82
    Vanja skrev 2016-05-22 20:03:33 följande:

    Men gud vad knäppt!! Nämnde dom ett pris på maten lr skulle han tömma fickorna och ge vad han hade? Hade Aldrig skickat dit min son mer.. Snacka om att känna sig ovälkommen. :(


    Dom hade sagt att det blir bra med en 50lapp. Nä, min son ska inte åka dit alls mer tycker jag och han kommer nog inte göra det.
Svar på tråden Betala för mat hos en kompis