Inlägg från: Daniel12 |Visa alla inlägg
  • Daniel12

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Jag har tillagat den på olika vis, smakat av men kan inte för mitt liv begripa varför folk ser det som exklusivare och godare kött än andra, billigare köttvaror. Därför drar jag slutsatsen att folk gärna framhåller att de äter Oxfile för att visa andra att de har råd att köpa den dyrare maten. Själv tycker jag Oxfile smakar ganska neutralt och lite tråkigt, och då har jag provat olika kryddningar.

    Jag föredrar hellre fläskfile, som är mycket billigare, har en köttigare konsistens och som får mer smak vid olika sorters tillagning. Varför måste kött överhuvudtaget vara mört för att det ska passa medelsvensson? Är det bara för att "alla andra" tycker så eller är det en egen uppfattning?

    Varför överhuvudtaget denna skrytkultur över hur dyr mat man har råd att konsumera? Tror man att man är något för att man har råd att köpa det dyraste? Tror man att maten gör människan? För oavsett hur fin mat man äter luktar det du skiter ut i toaletten ändå lika illa. Tror man att man får finare avföring om man äter finare mat, eller vad är grejen?

    Har aldrig riktigt förstått..

  • Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?
  • Daniel12
    Carambolan skrev 2016-06-29 08:12:16 följande:

    Jag håller med dig, jag tycker att oxfilé är en väldigt tråkig del. Ska köttet smaksättas är fläsk eller kyckling bättre och ska det inte smaksättas så föredrar jag stek av hjort eller rådjur vilken dag som helst.


    Hjort, rådjur och älgkött är ju helt underbart gott, men det är ju sådant som inte säljs i vanliga matbutiker/kedjor så det blir väl svårt för Lyx-svensson att skryta med om man har köpt det billigt av någon jägare, hehe..

    Ja fläskkött känns ofta mer som riktigt kött.

  • Daniel12
    Dresscode skrev 2016-06-29 10:22:32 följande:

    Smaken på köttet beror till 99% på kocken.. jag väljer oxfilé hellre än fläskfilé, även om fläskfilé är jättegott.. men i min värld så behövs inte mer än lite salt och lite svartpeppar på en bit oxfilé.. det jag är ute efter i oxfilén är köttsmaken, inte massa kryddblandningar.. då kan jag lika gärna äta en färsbiff.. Sen är det ju självklart avgörande vilken temperatur köttet har när jag serverar den. gillar man inte blodigt kött ( vilket ger bäst smak enligt mig) så i allafall rosa.. helt genomstekt kött smakar inte något alls...

    Sen vet jag inte.. finns det prestige i vilket kött man äter ? Är man "coolare" för att man äter dyrare kött ?

    Egendomligt sätt att se på saker..


    För att förtydliga så använder jag också ganska minimalt med kryddor på kött för att köttsmaken ska framträda tydligast, men underströk ändå i TS att jag provat med olika kryddningar, men har alltså också även ätit med endast salt och svartpeppar. Visst smakar det om man är hungrig men det verkar vara hemskt överskattat, Oxfile har som sagt en ganska neutral smak. Tillochmed fläskkotletter smakar bättre tycker jag, men det är ju min personliga åsikt.

    Ja, om det är "coolare" vet jag inte, men det känns som om folk alltid har ett behov av att påtala att de väljer dyrare och finare kött, av vilken anledning är jag inte riktigt klar över. Säger jag till någon att jag ska gå och köpa ett gäng kotletter eller en fläskytterfile när de har nedsatt pris, så undrar de ofta varför man inte köper "bättre", dvs dyrare kött, som t.ex. Oxfile. Precis som om man vore lägre stående om man åt billigare kött. Här på FL är också folk väldigt snara med att framhålla att de minsann inte äter budgetmat utan fint ska det vara.

  • Daniel12
    CarinaL26 skrev 2016-06-29 12:56:24 följande:

    TS stör sig på att vissa personer uppskattar mat som han inte har råd med. Oklart varför dock. Det har funnits fler trådar baserat på just detta.


    Det är inte det att de har råd jag stör mig på i första hand, utan att folk ständigt måste framhålla och skryta om att de äter fint. Älskar man Oxfile och är beredd att betala vad det kostar ser jag inga problem med det. Men om man stoltserar med det, som för att liksom "stå över" de som kanske inte alltid har råd med så dyr mat,  då visar det ju att man egentligen har ett förakt för dem som inte har råd att unna sig. Man känner igen det lite från ungdomen, hur en del sa "Fan asså, tänk om man hade råd att käka Oxfile och rysk kaviar var dag som de rika" och liknande. När behovet av att lyxa till det för att överglänsa andra följer med upp i vuxen ålder, då har man inte mognat riktigt.

  • Daniel12
    Jennie med ie skrev 2016-06-29 13:23:43 följande:

    Jag gillar inte oxfilé. När jag åt kött föredrog jag fläskfilé i så fall. Även när det tillagats av proffs. Men, jag har inga som helst problem att förstå att ANDRA kan tycka det är väldigt gott. Det är ju det där med smaken som är som baken... Visst finns det de som hänger fast i nån "dyrt = bättre"-grej och även vill visa att de minsann har råd med dyr mat men det är absolut inte enda anledningen till att folk käkar oxfilé. Lika lite som när det gäller kycklingfilé kontra kycklingklubba.-


    Nej, det begriper man ju, att inte alla är sådana. Men här på FL läser man titt som tätt trådar där många glatt berättar hur mycket de har i lön varje månad och som gärna berättar hur fint de äter. Jag har verkligen svårt att tro att så många på en sajt som familjeliv, som till stor del befolkas av unga föräldrar, ensamstående mammor m.m. har det så gott ställt. Desstom, är det inte ganska meningslöst att ljuga om sina inkomster och sina dyra matvanor på en sajt där man kan vara anonym, och samtidigt veta att 60-70% av det man säger inte stämmer med verkligheten. Då har man sjunkit ganska lågt och borde kanske fundera på att ta tag i sitt liv på riktigt.

  • Daniel12
    Jennie med ie skrev 2016-06-29 16:08:32 följande:

    Om du drar till dig sådana personer kanske du bör fundera på varför. För ingen annan jag sett i dina otaliga trådar omges av folk som äter oxfilé och kycklingfilé för att se ner på och håna andra.


    Naturligtvis erkänner de inte öppet att de vill stoltsera. Då faller ju deras mask av direkt. Nej, det görs på ett subtilt sätt, men inte så subtilt att man inte efter sin magkänsla och intuition kan fatta vad det egentligen handlar om.

  • Daniel12
    sextiotalist skrev 2016-06-29 11:49:01 följande:

    Och jag måste också lägga till. Jag gillar mört kött. Ska jag äta kött, så ska det vara mört, annars kan jag skippa det.


    Typiskt I-landsproblem, att allt måste vara lättuggat och mört. Den västerländska människan får allt sämre och sämre tänder för varje generation, inte bara för att vi äter alltmer socker och godis och får karies och tandlossning, utan även för att den moderna maten erbjuder allt mindre tuggmotstånd. På stenåldern hade man mycket starkare tänder, idag har de reducerats till fyrkanter med slät tuggyta. Visdomständerna har blivit förlegade och måste i många fall avlägsnas. I framtiden ska väl all mat vara som barnmat/pure för att folk ska kunna äta det. Och då blir tänderna helt onödiga i evolutionär synvinkel och till sist lär vi vara tandlösa som bebisar.

  • Daniel12
    Dresscode skrev 2016-06-29 16:19:40 följande:
    Som man frågar får man svar min vän.. Jag tror precis som du att mycket är påhittat eller så tar folk i lite för att kunna känna sig lite extra märkvärdiga "inför sig själva"..

    Men jag tror knappast att den som har en bra lön har behov av att skryta om den på ett forum som familjeliv...  samma gäller nog med matvanor... Vem ska bli impad ?

    Enklaste är nog att låta bli att störa sig, och le lite åt dom som känner att dom har behov av att hävda sig.. om det nu är så att dom har behov av det...
    Jepp jag är medveten om att som man ropar i skogen får man svar. Men jag är ute efter att provocera lite, inte för själva provokationens skull dock, utan mest av allt för att få folk att tänka efter vad de håller på med egentligen. Många hemfaller åt beteenden som de inte själva vet roten eller orsaken till, och det är orsakerna jag vill  avslöja och belysa, även om vissa kan känna sig stötta av det.

    Jo jag ler också åt det, men kan samtidigt inte låta bli att se det provokativt patetiska i att ljuga anonymt för att känna sig bättre. Min tanke med ett anonymt forum är mer att man snarare erkänner känsliga saker och sådant man skäms för, för att ett anonymt forum gör det lätt att vara öppen om sådant man inte gärna talar om och man kan få empati och uppmuntran från människor som vill hjälpa och stötta en. Att skryta eller ljuga på ett seriöst forum som i första hand vänder sig till föräldrar med barn, tycker jag är rätt lågt.


  • Daniel12
    Jennie med ie skrev 2016-06-29 16:34:23 följande:

    Hög inbillningsgrad från din sida, jag vet sedan tidigare att du tror dig veta vad andra tycker och tänker även om de själva ger uttryck för det på något sätt. Det är dig själv du behöver ändra på, inte andra.


    Inbillning är inte  samma sak som att gå efter intuition och magkänsla. Jag brukar vara bra på att kunna skilja de bägge åt, vis av livserfarenhet och människokännedom.

    Vissa saker märker man av, på samma sätt som om du säkert intuitivt märker av om din partner är otrogen men inte vill erkänna det. Han säger kanske att han inte är det, men du får ändå en känsla av att han inte talar sanning. Förstår du jämförelsen?

  • Daniel12
    infochristina skrev 2016-06-29 16:37:14 följande:
    Ja inte tror jag vi får sämre tandhälsa för att vi äter oxfile då och då .

    Jönköpingsundersökningen är en stor tandundersökning som gjorts i Jönköping vart tionde år sedan 1973. I år är det femte gången.


    Syftet är att följa upp tandhälsan hos befolkningen så att man sedan kan planera tandvården så bra som möjligt, man måste alltså se vad som har hänt för att kunna förebygga och planera tandvården i framtiden.


    Fantastisk utveckling på 40 år


    Så många som 1 430 personer i åldrarna 3-80 år slumpas ut och blir erbjudna att få en ordentlig undersökning av sin tandhälsa.


    - Det har skett en fantastisk utveckling från början på 70-talet då man hade betydligt mer problem med Karies och fler äldre hade tandproteser. Idag behåller folk mer och mer tänder. Säger Ola Norderyd som är övertandläkare och docent på Odontologiska intuitionen vid folktandvården i Jönköping.


     Mattias Andersson var en av personerna som slumpats ut att bli kallade till undersökning. Idag undersöktes hans tandhälsa av Tandläkaren Kerstin Gustafsson


    -  Det kändes ganska självklart att ställa upp. Det ger ju mig något, dels personligen eftersom jag fick en genomgång men också för studien. Det kändes bra. Säger Mattias Andersson som idag fick sin tandhälsa undersökt.


    Okej, kanske skolboken jag läste detta i var från 70-talet och därmed inte giltig idag. Men slutsatsen många drar att vi inte är skapta för att äta kött, är ju just för att våra tänder har blivit mindre och inte längre är vassa. Jag minns inte vad det var för ämne eller vad skolboken hette, men den illustrerade på ett tydligt sätt utvecklingen sen homo sapiens begynnelse.

Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?