Forum Spermiedonation - Svårt att få barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Erfarenhet av privat donation?

  Tis 12 jul 2016 15:44 Läst 2729 gånger Totalt 12 svar
  FaderS­tork
  Visa endast
  Tis 12 jul 2016 15:44

  Hur många av er här på Familjeliv har erfarenhet av privat spermadonation, och hur tyckte ni att det fungerade? Både som mottagare eller donator.

  Jag har hjälp ett par hittils, det fungerade jättebra efter jag väl vant mig vid den lite konstiga situationen. De väntade i ett annat rum i min lägenhet här i Eskilstuna medan jag gjorde det jag skulle, sen knackade jag på och överräckte koppen. Sen gjorde de sin grej och vilade en halvtimme. Det skedde två gånger under två dagar, på toppen av mottagarens ägglossning.

  Allt gick väl och graviditeten är snart i andra månaden :)

  Det känns lite overkligt fortfarande eftersom det var första gången, men samtidigt väldigt givande att kunna hjälpa de som längtar efter barn.

  Hur var era upplevelser, om ni haft dem?

 • Tis 12 jul 2016 17:20 #1 +1

  Det man ska vara försiktig med i privat donation (om jag nu inte kommer ihåg helt galet, det är några år sen jag läste på) är att mamman som bär barnet alltid kan hävda ditt faderskap, dvs underhåll och arvsrätt.

  Det finns exempel på lesbiska par där de gått isär och donatorn plötsligt står med krav på sig.

 • FaderS­tork
  Visa endast
  Tis 12 jul 2016 18:58 #2

  Det har du rätt i, fast då kan donatorn kräva umgänge så jag tror både donator och mottagare är motiverade att stå fast vid överrenskommelsen. Men man får lita på folk och tro allt löser sig till det bästa ????

 • FaderS­tork
  Visa endast
  Tis 12 jul 2016 19:05 #3

  (De fyra frågetecknen skulle vara en ipad-smiley)

 • Tis 12 jul 2016 19:07 #4

  Förvisso, men om man donerar många ggr ökar ju riskerna och det kan bli dyrt i slutändan?


  FaderStork skrev 2016-07-12 18:58:12 följande:

  Det har du rätt i, fast då kan donatorn kräva umgänge så jag tror både donator och mottagare är motiverade att stå fast vid överrenskommelsen. Men man får lita på folk och tro allt löser sig till det bästa ????


 • FaderS­tork
  Visa endast
  Tis 12 jul 2016 19:24 #5

  Jag har bra ekonomi så det är det ingen som behöver oroa sig för, men tack för omtanken :)

 • Tis 12 jul 2016 22:53 #6

  Vad otroligt fint gjort av dig!

 • FaderS­tork
  Visa endast
  Ons 13 jul 2016 01:13 #7
  Söder73 skrev 2016-07-12 22:53:51 följande:

  Vad otroligt fint gjort av dig!


  Tack! Snäll du är :)
 • Anonym­17810
  Visa endast
  Ons 13 jul 2016 10:38 #8

  Hej,

  Håller med som några tidigare skrivit att det alltid finns en risk att mamman senare kräver umgänge och underhåll. Samtidigt är nog risken inte så stor. Det är så fint att donera könsceller, att hjälpa par eller ensamstående att få ett efterlängtat barn är en så fin gest. En eloge till dig!

  Du vet säkert redan om det med vill ändå passa på att göra lite reklam för den offentliga donationsverksamhet i Sverige. Inte för att jag tycker det är dåligt att göra privat donation utan för att jag vet att många faktiskt inte vet om att den offentliga vården faktiskt har sådan verksamhet. Väntetiderna för par och ensamstående som behöver assisterad befruktning med donerade spermier/ägg är ofta mycket långa och många åker utomlands eller anlitar privat donator, fler donatorer behövs alltså. Ensamstående fick för några månader rätt till att också göra assisterad befruktning (jippie!!!) vilket ökar efterfrågan.

  Det finns ett antal vännadsinrättningar i Sverige som har tillåtelse att hantera donerade spermier. Det blev för dryga året tillåtet även för privata kliniker, efter godkännande från myndigheter att genomföra inseminationsbehandling med donerade spermier (jippie!!!). Vissa privata kliniker har alltså precis börjat genomföra inseminationer med donerade spermier och de borde väll försöka bygga upp en donationsverksamhet.

  Som donator får man på kliniken göra en utredning och man får en symbolisk summa för att täcka omkostnader. Man kan inte som donator ställa krav vilket typ av familj som ska använda ens könceller. Det är även reglerat hur många barn och hur många familjer man kan bli biologisk pappa till. De par som ska genomgå behandling med donerade könsceller ska enligt lag göra en utredning för att säkerställa att de kommer kunna ta hand om ett barn nu ocv i framtiden, t.ex. att den ensamstående kvinnan har ett socialt nätverk och så vidare. Som donator (vilket jag aldrig kommer att bli) skulle jag tycka att det skulle kännas tryggt. En nackdel kanske, beroende hur man ser det är att man inte kan vara anonym utan eventuella barn har rätt att veta sitt genetiska ursprung då de fyller 18 år.

  Jag önskar dig all lycka till, både med denna graviditet och eventuella framtida, genom privat eller genom den offentliga vården.

 • FaderS­tork
  Visa endast
  Ons 13 jul 2016 11:27 #9

  Tack Anonym17810! Det är bra att kunskaperna du delade med dig av finns med i tråden. Jag donerar parallellt genom Örebro universitetssjukhus, vilket är det som ligger närmast mig. För det ges ett schablonbelopp om 550kr vilket är tänkt att täcka reskostnad och arbetstid för maximalt 10 donationer. Beloppet ges dock i efterhand, så donatorn får lägga ut för omkostnaderna. Det beror på att man testas för sjukdomar innan första donationen, sen görs testet om ett halvår senare för att vara hundra procent säker innan donationerna kommer till användning.

  Som donator genom landstinget får man ge till maximalt 6 familjer/mottagare under en livstid, så de fyra extra donationerna är vikta för eventuella syskon inom de 6 familjerna. Därför lär det nog råda permanent brist på donatorer inom offentlig vård som det ser ut nu.

  För många är dock det enda alternativet, t.ex när mottagaren själv har låg fertilitet för då är nog vanlig privat donation inte effektiv. Men i de många andra fall där den är effektiv är det ju ett sätt att både spara kanske år av väntan och hjälpa till att minska köerna :)

 • Lör 30 dec 2017 20:36 #10 +1

  Faderstork. Kan man få tag i dig på något sätt ? Är intresserad av att bli gravid genom donation

 • Fre 11 jan 2019 00:58 #11
  FaderStork skrev 2016-07-12 19:24:09 följande:

  Jag har bra ekonomi så det är det ingen som behöver oroa sig för, men tack för omtanken :)


  Kvar här? Som donator typ?
 • Fre 11 jan 2019 08:04 #12
  anna7607 skrev 2019-01-11 00:58:36 följande:

  Kvar här? Som donator typ?


  Kontot FaderStork är inte aktivt längre. Jag skrev ett meddelande till dig
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll