Forum Spermiedonation - Svårt att få barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Erfarenhet av privat donation?

  Ons 13 jul 2016 10:38 Läst 2729 gånger Totalt 12 svar
  Visar endast inlägg av Anonym17810 - Visa alla inlägg
 • Anonym­17810
  Återställ
  Ons 13 jul 2016 10:38 #8

  Hej,

  Håller med som några tidigare skrivit att det alltid finns en risk att mamman senare kräver umgänge och underhåll. Samtidigt är nog risken inte så stor. Det är så fint att donera könsceller, att hjälpa par eller ensamstående att få ett efterlängtat barn är en så fin gest. En eloge till dig!

  Du vet säkert redan om det med vill ändå passa på att göra lite reklam för den offentliga donationsverksamhet i Sverige. Inte för att jag tycker det är dåligt att göra privat donation utan för att jag vet att många faktiskt inte vet om att den offentliga vården faktiskt har sådan verksamhet. Väntetiderna för par och ensamstående som behöver assisterad befruktning med donerade spermier/ägg är ofta mycket långa och många åker utomlands eller anlitar privat donator, fler donatorer behövs alltså. Ensamstående fick för några månader rätt till att också göra assisterad befruktning (jippie!!!) vilket ökar efterfrågan.

  Det finns ett antal vännadsinrättningar i Sverige som har tillåtelse att hantera donerade spermier. Det blev för dryga året tillåtet även för privata kliniker, efter godkännande från myndigheter att genomföra inseminationsbehandling med donerade spermier (jippie!!!). Vissa privata kliniker har alltså precis börjat genomföra inseminationer med donerade spermier och de borde väll försöka bygga upp en donationsverksamhet.

  Som donator får man på kliniken göra en utredning och man får en symbolisk summa för att täcka omkostnader. Man kan inte som donator ställa krav vilket typ av familj som ska använda ens könceller. Det är även reglerat hur många barn och hur många familjer man kan bli biologisk pappa till. De par som ska genomgå behandling med donerade könsceller ska enligt lag göra en utredning för att säkerställa att de kommer kunna ta hand om ett barn nu ocv i framtiden, t.ex. att den ensamstående kvinnan har ett socialt nätverk och så vidare. Som donator (vilket jag aldrig kommer att bli) skulle jag tycka att det skulle kännas tryggt. En nackdel kanske, beroende hur man ser det är att man inte kan vara anonym utan eventuella barn har rätt att veta sitt genetiska ursprung då de fyller 18 år.

  Jag önskar dig all lycka till, både med denna graviditet och eventuella framtida, genom privat eller genom den offentliga vården.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll