• Anonym (ja)

    Lånar/tar du pengar av ditt barn?

    Jag har tagit mitt barns pengar, men de var sparade i mitt namn, så det var ju egentligen mina pengar även om jag mentalt tänkt något annat från början. Det finns ingen lag som säger att man skall spara en viss summa eller procent av sin inkomst till sina barn, så nog tycker jag man har rätt att ta de pengar man själv lagt undan, även om kontot står i barnets namn.
    Däremot skall man självklart inte ta pengar barnet fått av andra släktingar, från försäkring, vinster eller liknande. Då är det stöld.

  • Anonym (ja)
    Anonym (MrMe) skrev 2016-07-16 22:18:09 följande:
    Så du tycker att du kan sälja din sons häst som han fått av dig i present bara för att du vill ha pengarna?
    Jag ger givetvis inte min son en häst i present, utan köper i så fall en häst till familjen som sonen kan rida. Behöver jag pengarna så kan jag självklart sälja hästen.
  • Anonym (ja)
    Anonym (MrMe) skrev 2016-07-16 22:33:50 följande:
    Så du skulle aldrig ge ditt barn något av värde? Inget tv-spel, mobil eller laptop?
    Jovisst, men det är annorlunda. Det är ju mindre summor i sammanhanget, och om barnet får saken i present är det inte min sak att ta tillbaka när jag vill. Väldigt stor skillnad på om jag sätter av pengar från min lön in på ett konto som barnet inte känner till, där bara jag själv tänkt mig att pengarna skall vara till barnet i framtiden.
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-16 22:46:52 följande:
    Då kan ju mormor som sparat åt barnet oxå komma o säga att det är hennes pengar för hon har sparat dom ? Spar till familjen om ni vill ha det så inte med tanken att det är till barnet.
    Klart mormor kan använda sina sparpengar som hon vill även om hon från början var mentalt inställd på att det var till barnbarnet. Det finns ju inget som säger att hon inte kan ändra sig i den tanken, och det är ok enligt lagen, samt även moraliskt enl mig. Däremot kan hon ju inte ta tillbaka pengar hon gett till barnet vid tex födelsedagar, utan bara dem hon sparar på eget konto, som barnet aldrig fått.

    Jag tänker väl vad jag vill om mina olika sparkonton. Spelar det dig stor roll om jag tänkt att pengarna skall gå till barnet eller om det mentalt är till mig själv, eller till familjen? Är det fel att tänka precis vad jag vill att barnet skall använda pengarna till också?
  • Anonym (ja)
    Anonym (MrMe) skrev 2016-07-16 23:56:08 följande:
    Vem tror du betalar hästen?
    Ja, men har man nu gett bort hästen så har man inte längre rätt att ta tillbaka den och sälja den.
    Pengar man sparar på ett konto har man inte gett bort annat än mentalt. Då kan man ta dem till vad man vill.
  • Anonym (ja)
    Anonym (MrMe) skrev 2016-07-17 01:19:15 följande:
    Nej. Vad skulle det vara för skillnad?
    Skillnaden är rätt enkel. Tar man andras saker är det stöld. Tar man egna saker är det inte stöld.
  • Anonym (ja)
    Anonym (MrMe) skrev 2016-07-17 13:30:38 följande:
    Va? Jag tycker nog att gett är gett... Och jag ser stor skillnad på mina pengar och barnens.
    Om jag sparar pengar på ett konto i mitt namn är det mina pengar. Inget jag gett till någon. Oavsett vad jag tänkt använda pengarna till. Hur kan du inte se det?
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-17 20:27:50 följande:
    Fast om syftet är till barnet så är det barnets sparande pengar inte dina
    Det finns ingen lag på att vi skall spara en viss summa pengar till barnen. Menar du att om jag inte sparar något alls så stjäl jag barnens pengar? Hur är det om jag en period sparar 1000 kr per månad, men sedan ändrar till 500 kr per månad... stjäl jag då 500 kr per månad från barnet? För att jag tänkt om?

    Mitt eget syfte med sparandet är inte relevant. Jag har rätt att ändra syfte hur många gånger jag vill. Utan att det är fel. Utan att det innebär att jag tar mitt barns pengar. Mitt barn kostar mig pengar varje dag, och har jag inte möjlighet att spara så är det ok. Har jag sparat i eget konto och använder pengarna är det också ok.
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-17 20:27:50 följande:
    Fast om syftet är till barnet så är det barnets sparande pengar inte dina
    Pengarna är mina tills jag gett bort dem.
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-17 22:40:35 följande:
    Här har vi en som tagit barnets sparande pengar o har väldigt dåligt samvete hör jag . Alla taggar utåt o läser inte vad man skriver .
    Taggar utåt? På vilket sätt har jag fel i att pengarna är mina tills jag har gett bort dem? Inte så taggigt, men ganska självklart.

    Däremot har du rätt i att jag hellre velat att barnen haft stora sparkonton, än inga sparade pengar. Nu fungerar inte det.
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-17 22:44:18 följande:
    Du har taggarna utåt i ditt sätt att skriva .
    Kanske för att jag tycker många resonerar oerhört dumt. Skulle jag inte få använda mina egna pengar bara för att tanken vid något tillfälle varit att barnen skulle få dem senare. Trams!
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-17 23:54:55 följande:
    Nä poängen är långt ifrån den samma som att spara till sina barn . Mycket dålig jämförelse . Vi skulle ha ca 20 olika sparkonton bara till julklappar om vi skulle göra så , vi köper åt ca 20 per . Haha herregud
    Men kan du inte tänka utanför din box?

    Glöm liknelsen med julklappar om den är svår för dig.

    Jag läste om någon här på FL som lägger undan pengar varje månad i flera år för att tillsammans med sina syskon ge sin mamma en fin resa när hon fyller 60. De hade tänkt lägga ca 60 000 kr på resan.

    Om de sedan ändrar sig, och istället köper biljetter till en musikal och middag, för 1500 kr istället, och tar sparpengarna till annat. Är det stöld?
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-17 23:54:55 följande:
    Nä poängen är långt ifrån den samma som att spara till sina barn . Mycket dålig jämförelse . Vi skulle ha ca 20 olika sparkonton bara till julklappar om vi skulle göra så , vi köper åt ca 20 per . Haha herregud
    Det är ju inte alla som köper åt 20 per år. Vissa kanske bara har en person att ge klappar till.
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-18 00:36:05 följande:
    Det går inte att jämföra så , du har lite otur nu när du tänker
    Varför går inte det?

    1) Någon sparar pengar att ge till sin mamma, men ändrar planer och använder pengarna själv.
    2) Någon sparar pengar att ge till sitt barn, men ändrar planer och använder pengarna själv.

    Vad skiljer?
  • Anonym (ja)
    Anonym (!) skrev 2016-07-18 01:02:02 följande:
    Nu var det ju inte riktigt så du skrev . Ett barn sparar man till många år , en julklapp ca 1 år , tex
    Läs inlägg #71 igen och se vad jag skrev.
  • Anonym (ja)
    Anonym (Tar inte från mina barn!) skrev 2016-07-18 21:14:33 följande:
    Fast, om förutsättningarna ändras får man väl sänka summan man sparar eller göra uppehåll i barnens sparande. Jag skulle inte ta av de pengar som vi sparat till barnen eller pengar de fått i present. Man stjäl inte från sina barn! Jag tycker synd om dina barn om du har tagit av deras sparade medel.
    Du tror inte att man först sänker summan, därefter avslutar sparandet, och först därefter tar från sina sparade pengar om man nu får sämre ekonomi?
    Du har i alla fall empati som tycker synd om dem som har det sämre ekonomiskt ställt än du.
Svar på tråden Lånar/tar du pengar av ditt barn?