• Anonym (hej hej)

    Finns det förlossningsrädda barnmorskor?

    Japp. Jag har har smärtproblematik i underlivet och är livrädd för att inte klara av en förlossning, eller framförallt undersökningarna. Dessutom är jag en riktig kontrollmänniska och vet att man måste släppa på kontrollen för att inte få panik av värkarna och det gör mig livrädd. Och även om jag vet att vaginala förlossningar är väldigt säkra och för det mesta positiva upplevelser så är det såklart svårt att inte tänka på att få en jobbig förlossning, en bristning i ändtarmen, förlora en massa blod osv. Barnet är jag inte så orolig för eftersom jag vet hur extremt bra koll mina kollegor och läkarna håller på det om något tar överdrivna försiktighetsåtgärder. Då är jag mer orolig nu, för att något ska hända i magen utan att jag eller bm på MVC upptäcker det och så är det för sent när vi väl är på förlossningen.

    Men samtidigt så ser jag inte snitt som en lösning heller. Dels riskerna, mkt större risk för stor blödning (apropå det), men också för blodpropp, smärtor efteråt, infektion, behöva kateter... och då får jag ju garanterat en jättestor "bristning", vid vaginal förlossning har jag ju åtminstone en chans att slippa :P . Sen dels för efterförloppet, att det är större risk att barnet blir påverkat så att vi inte får vara tillsammans direkt (vill ju att barnet lyfts direkt ur mig upp på min mage/mitt bröst, inte behöver ligga och stimuleras och få andningshjälp i flera minuter  först), att amningen strular och att återhämtningen blir värre. Även om en del nysnittade studsar ur sängen så är det överlag betydligt tuffare att hämta sig för dem. Och jag hoppas på att få gå på tidig hemgång, blir det snitt går inte det.

    Så... sitter lite i skiten så att säga! Men å andra sidan så vet jag att för de allra, allra flesta så blir det bra i slutändan hur ungen än kommer ut, så jag kan iaf trösta mig med det :)

  • Anonym (hej hej)
    Anonym (Arg) skrev 2016-08-12 11:57:47 följande:
    Men det blir ju inte bra "för de allra flesta"! Diskuterar man förlossningar och förlossningsskador med folk så upptäcker man snart att de jobbiga förlossningarna, dåliga upplevelserna och skadorna t o m dominerar.
    Alltså förlåt men hur tänker du nu..? Det här en tråd för förlossningsrädda, jag försöker lyfta fram det positiva jag klamrar mig fast vid och då kände du tydligen att det var alldeles oacceptabelt och ville istället försöka nedvärdera min personliga erfarenhet och spä på min oro? Jag är v37 så det är inte långt kvar till förlossningen och jag går och oroar mig varje dag. Dessutom inte helt lätt när man är barnmorska och alla antar att man ska vara så jä*la trygg och cool med allt så man vågar inte prata med någon om det heller. Uppenbarligen får jag inte ens skriva om det anonymt i ett forum för känsliga ämnen!

    Men tack och lov så delar jag inte din upplevelse, varken som privatperson (får ju höra väldigt många förlossnignsberättelser av folk när de får veta att jag är barnmorska) eller som bm (men visst, kan ju hända att majoriteten av kvinnor av någon anledning ljuger för sina barnmorskor när de frågar om tidigare förlossningsupplevelse). Så jag tänker bortse från ditt försök att skrämma upp mig och fokusera på de berättelser jag fått ta del i första hand istället för någon närmobbare som bara vill trycka ner andra. 
  • Anonym (hej hej)
    Anonym (Arg) skrev 2016-08-12 15:58:34 följande:
    Jag är inte ute efter att skrämma någon. Fakta och information kan ALDRIG vara skadligt.

    Du har hamnat i kvinnosjukvårdens fälla att det skulle vara "stärkande" med en förlossning. Sanningen är att det spelar ingen som helst roll att eller hur du föder för att knyta an till ett barn. I mitt liv har det inte haft någon betydelse i kärleken till mitt barn, och absolut inget i min självbild som kvinna. Snarare motsatsen. Ändå hade jag en "PN".

    Om du skall föda vaginalt bör du avtala med din man att han kan föra din talan, att ni har tecken och att han genom hela FL frågar dig om allt är bra. Vad kan du ställa upp på och inte, var går din gräns?

    Förlossningar kan nämligen vara helt fruktansvärda och ge helt fruktansvärda skador. Jag vet, för jag har varit med om båda.

    Och nej, tro inte att alla fina berättelser är det enda som finns. Det finns massor av förlossningar som är oerhört fina upplevelser, men också motsatsen. Jag orkade inte gå tillbaka till MVC och berätta vad jag varit med om, så jag är verkligen en av dessa som du aldrig hört. Jag har varit öppen, kan inte annat, om min svåra skada. Såå många kvinnor berättar för mig om oförstående sjukvård, negligerande, man orkar inte berätta vilket trauma man varit med om.  Vi är många som drabbas och jag vill att varje kvinna tar ett informerat beslut och förstår vad en förlossning innebär. Hade jag fått veta detta innan hade jag gjort helt annorlunda, men främst tror jag att min man hade kunnat veta vad han skulle göra och avbrutit.
    Anonym (Skitsnack) skrev 2016-08-12 13:16:44 följande:

    Nej det dominerar inte med svåra förlossningar och skador. Var har du den statistiken ??

    Normala oproblematiska förlossningar är den övervägande delen. 
    Det föds så otroligt många barn varje dag. Men sen hör man bara talas om de jobbiga. Det är sällan det står i nyheterna att "idag föddes 100 barn med problemfria förlossningar" 


    Ja, ironiskt nog så är det rubriken på dagens Västebotterkurir, att 80% av förstföderskorna skadas. 50% får bestående men enligt studien från Sahlgrenska akademin som kom för några år sedan. Jag har varit öppen med min skada och det är faktiskt en majoritet av alla berättelser jag hört som varit negativa. positiva kommer enbart från omföderskor.

    Jag har så många kvinnor i min bekantskapskrets som fått en SR. Min upptäcktes aldrig så jag finns inte ens i statistiken. 

    Kräv analt ultraljud direkt efter din förlossning.
    Var snäll och tillskriv mig inte åsikter jag inte har. 

    Din mening "Sanningen är att det spelar ingen som helst roll att eller hur du föder för att knyta an till ett barn." var ju precis det jag sa, att det oftast blir bra oavsett hur man föder. Så förstår inte riktigt syftet med att tala om den "sanningen" för mig. 

    Självklart vet jag att förlossningar kan vara fruktansvärda, det är ju hela anledningen till att jag är rädd! Du missade helt "
    är det såklart svårt att inte tänka på att få en jobbig förlossning, en bristning i ändtarmen, förlora en massa blod osv. " som jag skrev i mitt första inlägg eller? Hela poängen var ju att eftersom jag är barnmorska har jag sett mängder med positiva förlossningar men också undantagen, och det är de som skrämmer mig, även om jag vet att de är just undantag! 

    Du kanske inte vill berätta om din förlossningsupplevelse, men många andra gör det. Jag har aldrig hävdat att jag bara får höra positiva berättelser, men att de är majoriteten. Ang. patienterna så syftar jag dels på dem jag träffar på BB, men också på alla omföderskor som kommer in och som själva säger att tidigare förlossning var positiv (antingen står det i MVC-journalen eller så berättar de det när man frågar). 

    Du verkar ju bara gå igång på att jag är barnmorska och skita i resten jag skriver, istället känns det som att du argumenterar mot saker jag inte har skrivit. 
  • Anonym (hej hej)
    Anonym (Arg) skrev 2016-08-12 16:04:43 följande:
    Jag har en barnmorska i min bekantskapskrets. Det har aldrig fallit mig in att berätta för henne vad jag varit med om. Tror du verkligen att vi som har dåliga erfarenheter berättar hursomhelst för barnmorskor? Jag skulle aldrig argumentet med vårdpersonal.
    Nej, det är väl just där skon klämmer för dig, att jag är barnmorska. Tro det eller ej, i min familjs och mina vänners ögon så är jag deras dotter, syster, kusin, vän osv, inte en barnmorska eller vårdpersonal. När jag ska återgå till jobbet efter mammaledigheten så kanske jag inte ens väljer att fortsätta jobba inom vården, för den är en rätt kass arbetsgivare. Men i dina ögon så är jag bara en "vårdpersonal", inte riktigt en riktig människa utan någon slags robot som automatiskt har en massa åsikter som du tillskrivit en och som man attackera och argumentera mot när hon försöker skriva om något jobbigt i KÄNSLIGA RUMMET.

    Jag tänker inte svara mer på dina inlägg, jag skrev i den här tråden för att jag ville dela med mig av mina rädslor och farhågor inför förlossningen, tala om att det spelar ingen som helst roll att man är en "sådan där" vedervärdig, bespottansvärd barnmorska, man kan vara rädd för förlossningen ändå. När man är gravid och ska föda så är man precis som vem som helst, men man har en massa andra människors erfarenheter med sig i bagaget och det kan vara både positivt och negativt. 
  • Anonym (hej hej)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-12 18:15:26 följande:
    Vet inte om du är gravid nu, tror inte det men kan ha missuppfattat :) 

    Iallafall, om du skulle landa på planerat kejsarsnitt i slutändan hur känner du inför att ta upp det? Förstår om detta kan vara en känslig fråga då du tycker detta känns svårt och så, så du behöver inte alls svara om du inte vill.

    Men av vad jag har förstått så är synen på planerade kejsarsnitt väldigt delade inom förlossningsvården. Finns en del som tycker att det är bättre att ge kejsarsnitt till en förlossningsrädd kvinna än att tvinga henne igenom en vaginal förlossning, men finns också en del som är helt anti planerade kejsarsnitt och gör allt i sin makt för att se till att det inte blir det. För jag tänker att du som barnmorska måste de ju förstå är insatt i risker osv. vilket man aldrig kan veta med någon som inte är verksam inom förlossningsvården. Så på ett sätt tänker jag att det kanske skulle vara lättare för dig att få ett planerat kejsarsnitt och stöd för detta, men att det också skulle kunna vara värre för just dig om du stöter på den senare sorten som tenderar att se ner på de som vill ha planerat kejsarsnitt. 

    Skulle du vända dig till den avdelning/sjukhus du arbetat på, eller skulle det kännas konstigt? 
    Jo jag är gravid, i vecka 37 så har inte långt kvar! :) Så nu är det försent att ta upp frågan om kejsarsnitt hur som helst, om jag hade bestämt mig för att det var det jag ville. Men kan ju spekulera lite.

    Med tanke på mina underlivssmärtor så tror jag nog att det inte hade setts som något konstigt om jag velat föda med kejsarsnitt istället, även om det rent medicinskt inte är något hinder för att föda. Ingen aning om ifall det hade beviljats dock, läkarna som beslutar kanske hade tyckt att det räckt med en särskild förlossningsplan eller nåt sånt. Men andra med samma/liknande problematik har fått kejsarsnitt beviljat så jag antar att jag också hade fått det? Tror dock inte det spelat in att jag är barnmorska. Kan ju ha fel förstås.

    Hade jag velat göra planerat kejsarsnitt tror jag att jag hade velat göra det på samma klinik som jag jobbar, men jag vet inte. Är inte helt säker på att jag vill föda där som det är nu heller, å ena sidan känns det tryggt att känna dem som tar hand om oss, å andra sidan är jag helt ärligt rädd att mina kollegor (en del av dem iaf) kommer tycka att jag är skitmesig. Inbillar mig inte på något sätt att jag kommer vara en sådan föderska som beskrivs som "helt fantastisk", kommer nog vara ganska patetisk. Men jag hoppas oavsett på att hitta ett annat jobb tills det är dags att börja jobba igen, så det gör inte så mycket om jag gör bort mig :P 

    Men måste säga att jag inte kan komma ihåg att jag träffat på någon kollega som ser ner på någon som gör planerat kejsarsnitt p.g.a. förlossningsrädsla. Visst finns det de som tycker att en del kvinnor har en förskönad bild av kejsarsnitt och samtidigt en orealistiskt negativ syn på vaginal förlossning, men den allmänna åsikten (vad jag upplevt iaf) är snarare att det är hemskt att "vi" (alltså förlossningsvården) gör ett så dåligt jobb att kvinnor inte känner sig trygga med att föda.    
  • Anonym (hej hej)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-12 20:13:09 följande:
    Grattis till graviditeten och snart en bebis också! :) 

    Tack för svar! Intressant att höra hur någon som är inom förlossningsvården tänker kring sin egen förlossning! 

    Det där med att du skulle vara mesig hoppas jag du kommer slippa känna. Att föda barn, oavsett förlossningssätt, är ju en sån sjuk grej egentligen. Så stort. Det är helt omöjligt att vara mesig som föderska tycker jag, bara för hur omesig hela grejen är. Haha, förstår du hur jag menar? Alla har ju olika upplevelser och smärttröskel osv. såklart, men någon som går igenom en förlossning är allt annat än mesig!

    När du skriver att du hoppas på att hitta ett annat jobb, är det att du vill lämna förlossningsvården helt eller enbart den avdelning eller det sjukhus du jobbar på? Är det någon speciell anledning varför du vill jobba? Tänkte bara för att hur många larm det kommit om hur förlossningsvården (sjukvården överhuvudtaget, men förlossningsvården framförallt) går på knäna, hur det inte finns tillräckligt med resurser osv. om det var en anledning.

    Det är bra och skönt att höra! Tyvärr finns det de som inte är så, möjligt att de är i minoritet, men de tenderar ju att göra mest väsen. 
    Jag vet att många känner sig otrygga med att föda, men jag känner inte att det är något man kan direkt skugglägga personal och vårdare för. De som jobbar inom förlossningsvården har ju i flera år slagit larm om hur det behövs mer resurser för att minska arbetsbördan och stressen. Tänker på t.ex. denna krönikan av en anestesissjuksköterska. www.aftonbladet.se/debatt/article17107952.ab
    Situationen ä ohållbar, men den kan liksom inte lösas med att ni inom vården ska slita ännu hårdare, så förstår inte varför skulden skulle ligga på er där. Det krävs en strukturell förändring i vårdsystemet.
    Tack! :)

    Jo jag förstår vad du menar, och jag håller ju med egentligen, men är väldigt bra på att tänka negativa tankar om mig själv och att föda, tyvärr!

    Det är ju lite OT, men jag vill framförallt komma bort från sjukhusvården, hade gärna hittat ett helt annat jobb inom något annat än vården. Det är ju som du säger kris i förlossningsvården (eller vården över huvud taget) och det är så tröttsamt att alltid känna sig utsliten. Särskilt när jag sen kommer ha ett barn hemma. Dessutom vill jag hellre ha mer normala arbetstider, inte jobba kvällar, helger och storhelger.

    Och det hänger ju ihop lite med det sista. Jag märker ju på mig själv hur stor skillnad det är på den vård jag ger när jag har ett ok pass arbetsmiljömässigt och när jag inte har det. Sen är det i sin tur ledningen och politikernas fel, helt klart. Som du säger behövs en strukturell förändring. Jag tillbringar t.ex. mycket tid åt att beställa taxi/sjuktransport, tolk, boka återbesökstider, ringa runt för att ta reda på vart remisser tagit vägen o.s.v. Arbetsuppgifter som mycket väl hade kunnat ligga på någon annan så att jag kunde lägga min energi direkt på patienterna istället. Rent slöseri med resurser och kompetens!
  • Anonym (hej hej)
    cookie82 skrev 2016-08-12 23:34:40 följande:

    Vill bara flika in att jag var extremt förlossningsrädd. 9 månader av gråt, Aurorabesök, vi hade till och med en doula med på förlossningen.

    MEN väl där så gick det hur bra som helst. Ja, det gör ont. Och ja, jag sa vid nåt tillfället "det här gör jag fan inte om, nånsin". När hon föddes var all smärta bort - så sjukt. Sen låg hon där den lilla och tittade på mig och jag kände mig som superwoman. :) Jag gick från förlossningen till BB. Visst man var mör men har inga bestående men. Min dotter är drygt 9 månader. Jag ser fram emot fler barn i framtiden. :) Det kommer gå jättebra! Lycka till!


    Åh, tack så jättemycket för ditt inlägg! Trots att jag inte tänkte ta åt mig av de negativa inläggen i den här tråden så låg jag ändå och tänkte halva natten på allt som kan gå fel och sen drömde jag mardrömmar om förlossningen när jag väl somnade. Kändes väldigt skönt att få se ett positivt inlägg nu :) 
  • Anonym (hej hej)

    Apropå statistiken och hur jag delvis resonerar kring kejsarsnitt; vid ett kejsarsnitt får jag 100% garanterat en stor bristning i buken som kan leda till allvarliga komplikationer både i nära anslutning till förlossningen och långt senare. Vid en vaginal förlossning har jag 20% chans att inte få någon bristning över huvudtaget, och om jag brister så har jag 50% chans att det är en grad 1 bristning som är lätt att laga och inte ger bestående men. Sen visst, jämför man t.ex. skador på tarmen så har jag 4% risk att brista i ändtarmen vid en vaginal förlossning, och risken att det blir en skada på tarmen vid ett kejsarsnitt är mindre än 0,1%. Samtidigt så vet jag att även om jag får en bristning i ändtarmen så har jag goda chanser att återhämta mig bara den upptäcks och behandlas i tid. Så det är långt ifrån svart eller vitt, vill jag garanterat få en stor bristning för att vara säker på att inte få en sfinkterruptur (om vi nu bara tittar på just den risken)? Är det rimligt att jag tar ifrån mitt barn de fördelar det får vid vaginal förlossning av samma anledning, när jag vet att om jag går sönder så har jag goda chanser att återhämta mig om jag får rätt behandling, och ändå har rätt stort förtroende för mina kollegor både när det gäller att förebygga och upptäcka sfinkterskador? O.s.v. Som jag skrev i mitt första inlägg, det känns som att man sitter i skiten vad man än väljer :P  

    En annan sak som slog mig... Nu har jag inte orkat läsa alla länkar i tråden, men om jag inte minns fel så är det absolut 50% som har bestående men efter vaginal förlossning, men samtidigt så är det ju inte 0% i gruppen som fött med kejsarsnitt eller inte ens fött barn alls. Jämför man t.ex. urininkontinens så lider 40% av kvinnor som förlösts vaginalt av urininkontinens 20 år efter förlossningen, men motsvarande siffra för dem som fött med kejsarsnitt är 30%. 

    Sen måste jag bara påpeka en sak som jag inte tycker framkommit i tråden. Det är ju inte så att all den här forskningen på något sätt går förlossningsvården förbi. Det jobbar jättemycket med förbättra både förlossningsteknik, diagnostisering och suturering. Och iaf på min klinik har det gett positivt resultat i statistiken :) 

  • Anonym (hej hej)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-13 12:54:47 följande:
    Har du fått erbjudande att prata hos Aurora eller liknande för att kunna bearbeta de farhågor du har?

    Sen vill jag också bara säga att allt som jag har pratat om i kommentarer till andra, alla statistik, rapporter osv. Det är i respons till de som inte trodde på de siffrorna och nekade att det hände. Jag vill bara att alla kvinnor ska få tillgång till samma och riktig information om båda förlossningssätten utan att behöva vara kunnig i hur man läser igenom och tolkar en 40-sidig studie med medicinska och statistiska termer som många är obekanta med. Allt detta för att själva kunna ta ett informerat beslut angående sin egen kropp.

    Men, när man väl har valt som du har så är ju energin bättre spenderad på att peppa sig själv inför förlossningen och möjligen läsa på om sätt man kan minska olika risker om det finns. För som du säger, du är ju redan medveten om riskerna och oddsen är ju ändå att du kommer klara dig bra ifrån några allvarliga skador.

    Hoppas du får en fortsatt fin graviditet sista veckorna nu! :) och hoppas också du hittar ett jobb du kan trivas i!
    Nej, jag har faktiskt inte ens tagit upp det med min bm. Aurora ligger på samma klinik som jag jobbar och jag känner de barnmorskor som jobbar där väl, så hade inte känt mig bekväm med att komma dit som patient. Däremot kommer jag ha med ett förlossningsbrev där jag kommer skriva lite om det. Men i övrigt så har jag mest pratat ihop mig med min man och han är medveten om min rädsla och vi försöker hitta strategier för att tackla den tillsammans. 

    Absolut ska alla få information! Men när man inte är van vid att läsa statistik är det lätt att missförstå den också, och det blir lätt att se det lite svart eller vitt. Sen som sagt så ville jag påpeka att de studier som kommit nu har ju lett till att vården blivit bättre, så om några år kommer statistiken (förmodligen iaf) se bättre ut.

    Tack så mycket! :)
Svar på tråden Finns det förlossningsrädda barnmorskor?