Inlägg från: Farfallos |Visa alla inlägg
  • Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 12:52:35 följande:

    * Inte direkt sant faktiskt - när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar. Sverige var befolkningsmässigt magert, med en miljon ur en redan liten befolkning som flytt till "amerikat" inte ens hundra år tidigare. Det är tvärtom just med invandring och flyktingvågor som Sverige blev starkt - Sverige mottog många från Finland, från Ungern (både under världskriget tack vare Wallenberg och senare under revolten -56) och från många andra länder. Detta bidrog till ett entreprenörskap och till internationella kontakter.


    Sedan ska vi inte glömma att Sverige faktiskt inte var monokulturellt ens innan dess - judar, romer, samer, vallonättlingar, finskar - det fanns många folkslag i Sverige, och då generaliserar jag och räknar inte de många kulturer som rymms inom det som kallas svenskt, med gutar, norrlänningar, dalmasar, värmlänningar, jämtar, göteborgare etc.

    * Det finns inget tvivel om att mångkultur skapar handel. Det finns ingen efterfrågan på sådant som folk inte vet finns - innan indier startade indiska restauranger visste ingen att de ville ha indisk mat. Samma sak med grekisk, japansk, kinesisk, mongolsk, persisk, eritreansk etc etc etc. Tillgången skapade efterfrågan, helt enkelt. Och med det har också många specialistbutiker skapats, butiker som säljer just asiatiska matvaror, olika sorters teer, näröppetbutiker som säljer importerade varor från världens alla hörn... sådant fanns inte förr, och kunde inte finnas eftersom ingen visste att de fanns. Kaffet kom ju till Sverige via Karl XII, som lärde sig sedvänjan i Turkiet. Ingen i Sverige visste om att det fanns, och efterfrågan existerade därför inte innan tillgången presenterades. Detta gäller förstås inte bara matvaror, utan också mycket annat.

    * Nej. Engelska är lingua franca, men om du får ett handelsbesök från, säg, Polen eller Iran, är det inte trevligare om personen som kommer för att undersöka handel med ditt företag faktiskt kan svenska flytande, och vet hur att föra sig i Sverige? Minskar inte risken för missförstånd och onödiga misstag med det? Det finns skäl till att företag som har koll söker folk som har lite annan bakgrund, just av de skälen.

    * Rinkebys rykte är massivt överdrivet. Jag bor inte så långt därifrån, och har gjort det praktiskt taget hela mitt liv. Jag säger inte att det inte finns problem, det finns det, men det är inte på den nivå som en del försöker göra gällande. Problemen är dessutom sociala - de hade troligen funnits även om området varit ursvenskt och fyllt till bredden med blonda och blåögda. När jag var fjortis var problemen inte lika illa, men de fanns - folk slogs, bråkade, söp och betedde sig illa, och då var det ursvenskar och finnar som stod för problemen.


    Tänk så här: långtifrån alla invandrare bor i sådana områden. De framgångsrika flyttar till finare områden, och där finns sällan de här problemen, alltså beror inte problemen på att det är invandrare som bor där, utan på just sociala omständigheter.


    Jo, från 50-talet och framåt är vi ordentligt mångkulturella, men det samhälle som byggde upp mycket av det jag pekade på kan du knappast säga präglas av nyss inkorporerad mångkultur. Har dessutom inte någon känsla av att efterkrigstidens invandring bidragit i någon större omfattning till det jag exemplifierade med. ...och nej, Svensk kultur har aldrig varit en monokultur, och Skansen är ett bra bevis på det.

    Att mångkultur skapar handel är det nog ingen som tvivlar på, men den handeln tillfredsställer ju till 95% bara de människor som kommer med den nya kulturen. Inget hejdlöst utvecklande för den befintliga kulturen alltså. Dessutom ger den ju knappast så stora exportinkomster. De stora exportinkomsterna har dessutom till stor del sin grund i gammal Svensk teknologi (SKF, Volvo, Ericsson, Asea osv).

    ...och vad det gäller Rinkebys rykte så är det absolut så att det är oförtjänt dåligt, och visst är problematiken där ett större socialt problem än invandrarproblem (för vi har haft utslagna människor och bråkstakar i alla tider), men faktum kvarstår - stenkastning mot räddningspersonal och hedersmord på småflickor (och en del annat) är något som definitivt har kommit med mångkulturen.
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:59:19 följande:

    Det väger långt mer än man tror faktiskt.


    Siffror på det tack! ...eller nej. Det beror kanske på vad man lägger in i begreppet att det betyder mycket. Förste man till den totala BNP i Sverige så har nog udda språk egenskaper en väldigt väldigt väldigt liten betydelse. Men det är klart, har du siffror på det så lägg gärna in en länk.
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 16:05:05 följande:
    Vi var långkultur långt innan det. På fyrtiotalet jagade dåtidens rassar bosatta "tattare" med flakbil och träpåkar, det visar knappast på en monokultur va. Sverige har inte varit en monokultur någonsin, egentligen. Även om man bortser från de många kulturer som utgör det som brukar kallas det svenska, så har det länge funnits romer, judar, samer, valloner, finnar, skottar, tyskar och många andra folkslag här. Liksom inte en slump att halva Gamla Stan är tyskklingande.

    Det  har blivit mer uppmärksammat, men tyvärr (!?) är inte det heller nytt. Skillnaden är att det kallades "familjedrama" när det skedde bland svenskar, och det talades inte så mycket om det. Vi ska inte glömma att antalet svenska kvinnor som mördas av svenska män i förhållanden fortfarande är massivt jämfört med det som brukar kallas för hedersmord. Tyvärr.
    Jag vet inte riktigt om du vill göra en grej av att inte vilja förstå eller om du faktiskt inte gör det. Naturligtvis har vi inte en monokultur och har inte haft det sedan medeltiden eller ens då. Då hade Tyskar och Holländare en stark inverkan på det Svenska samhällets utveckling (Göteborg byggdes av Holländare). Du kan inte på fullt allvar påstå att samer och resandefolk m.fl hade någon direkt inverkan på uppbyggnaden av det Svenska folkhemmet eller den högteknologiska industrin under 1900-talet.
  • Farfallos
    Bjoer skrev 2016-10-04 16:20:44 följande:
    Om det funkar så bra med engelska förstår jag inte riktigt kravet på att folk ska lära sig svenska när de kommer hit. Faktum är att internationella affärer fungerar mycket, mycket lättare om man kan tala på minst en av parternas, men helst bådas, modersmål. Därför brukar ofta lokala kontor upprättas med lokal personal som kan kulturen och språket, som får vara medlare.

    När det gäller efterfrågan så är det ju också ofta så att den inte kommer förrän vi vet om att något existerar. Ingen jävel frågade efter kebab eller pizza innan vi visste att den fanns, men nu är efterfrågan rätt hög. Samma sak gäller rätt många olika produkter och metoder som kommer via internationella kontakter.

    Dock ska vi skilja på arbetskraftsinvandring som det talats om tidigare, och flyktingar. När det kommer flytkningar är chansen för bra kulturellt utbyte (antar jag) lägre eftersom du i större grad får lågutbildade och folk som inte självvalt har flyttat, utan som har tvingats in i en annan kultur. Viljan att assimileras kommer då givetvis vara mycket lägre. Notera dock, andledningen till att vi tar emot flytkningar är inte för att uppfylla någon idé om mångkultur, utan av humana skäl, och då kanske man får acceptera att det blir lite problem på vägen?
    Jag har lite svårt för både genuint och spelat korkade kommentarer, så ta min idiotförklaring av dig lite personligt nu och avstå från sådana här dumheter i fortsättningen - för det ju en jävla skillnad på att göra affärer och att leva och delta i ett samhälle. Och bara för att det dyker upp kultur- och språktolkar på platser där språkförbistringarna blir stora innebär inte att det har en stor inverkan på handeln för Sverige. Ett företag som använder dessa tjänster eller kan språket har en fördel jämfört med ett annat, men handeln hade blivit av ändå. Vi hade handelsförbindelser med främmande länder redan på medeltiden, och det fungerade utan att folk förstod annat än guldets värde och varors kvalitet.

    Nu pratades det "ökat handelsutbyte" när frågan om efterfrågan och utbud dök upp. Naturligtvis finns det tillfällen då "skapade behov" får stort genomslag, men säkert mer än 99,9% av det vi importerar (mediautrustning, smartphones, olja, datorer, fordon, tamagotchi osv osv) hade vi importerat ändå, oavsett invandringen just bara för att det finns ett behov av något slag hos människor. Pizza, Sushi och mycket annan mat är jättetrevligt. Det är verkligen tur att vi har tagit emot så många Japanska invandrare så att de kunde ta med sig Sushi....

    Till sist så ska du ha en eloge för att du sätter fingret på en viktig sak när du säger, "anledningen till att vi tar emot flyktingar är inte för att uppfylla någon idé om mångkultur, utan av humana skäl, och då kanske man får acceptera att det blir lite problem på vägen". Nu tycker jag kanske inte att man ska acceptera problem, men vi kanske ska ha en viss förståelse för att det blir problem. Anledningen till tar emot flyktingar är ju faktiskt att ge oskyldiga människor en fristad, och det är liksom ett tillräckligt gott skäl i sig. I mina ögon ser allt fint snack om mångkultur bara lite skitnödigt PK ut, och jag hade gärna sett en mindre accepterande attityd till mångkultur från det offentliga Sveriges sida. Att man t.ex får omskära små pojkar på religiösa eller kulturella grunder tycker jag är att gå för långt.
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 16:05:05 följande:
    Det  har blivit mer uppmärksammat, men tyvärr (!?) är inte det heller nytt. Skillnaden är att det kallades "familjedrama" när det skedde bland svenskar, och det talades inte så mycket om det. Vi ska inte glömma att antalet svenska kvinnor som mördas av svenska män i förhållanden fortfarande är massivt jämfört med det som brukar kallas för hedersmord. Tyvärr.
    "Familjedrama" är naturligtvis inte något bra, men det är ytterligare en skitnödigt PK inställning att likställa det med den nya "hederskultur" som både du och jag förstår att jag menar. Idioter till män som har ihjäl sina kvinnor finns det i alla kulturer, men hur vanligt är det i "ursvenska" familjer att en dotter inte får träffa pojkar från en annan kultur, tvingas gifta sig med "rätt" man och blir förskjuten och jagad av hela sin familj för att de har "fel" pojkvän.

    Jag vet att det finns massor av invandrarflickor som lever i ett fängelse hemma. Familjen har full koll på vad de gör på fritiden, och de tillåts inte att göra både det ena och det andra. Känner en tjej som rymde hemifrån när hon var 23 år. I fyra år hade hon då jobbat och varit huvudsaklig "familjeförsörjare", och hon kände flera rädda tjejer i samma situation. Det är stor synd och skam att jämställa dessa flickors situation där familj och släkt krävde det av henne, med de familjer där en frustrerad idiot till man (som inte har någon utomståendes stöd) misshandlar sin kvinna.
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-05 09:25:22 följande:
    Nej, samer har inte haft så stor påverkan kanske (jag vet för lite för att kunna uttala mig om just dem), men det var ju för att de, i monokulturens namn, blev behandlade på ungefär sammavis som all annan ursprungsbefolkning världen över.

    Vad gäller judarna så jo, de bidrog faktiskt rätt rejällt.
    Jo, jag kan på ett vis tänka mig att judarna, som alltid överallt verkar vara skötsamma, ambitiösa och "om sig och kring sig" i allmänhet, har bidragit en del. Men jag kan ändå bara på rak arm komma på Rausing som en jude med stor betydelse för Sverige som industrination. Naturligtvis finns det fler namn i bakgrunden om man gräver, men om de har haft någon stor faktisk betydelse vet jag inte. Droppa lite namn.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-10-05 20:33:54 följande:
    Hittills har jag aldrig sett någon bra definition av mångkultur, vare sig från de som är motståndare till det de kallar mångkultur eller från de som förespråkar det de kallar mångkultur.

    Själv är jag motståndare till ett av de mest flummiga begrepp vi överhuvudtaget har i språket.

    Du skriver: "Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan /.../ Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg."

    Utifrån den definitionen så är det enkelt att konstatera att oavsett om vi har invandring eller inte så har vi "mångkultur" i Sverige och har så haft mycket länge. Det finns ingen enhetlighet oss infödda svenskar emellan avseende "religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv". Och bristen på enhetlighet är en konsekvens av en i mitt tycke positiv utveckling som dessutom accelererar över tid - oavsett invandring eller inte.

    I mitt förra inlägg i den här tråden replikerade jag på ett inlägg från en person som önskar att alla som älskar mångkultur ska få cancer.

    Du ser - hen och jag är bägge svenskar - alltså redan där blir vi till en tudelad kultu,r enligt din definition. Jag är ateist men det finns många troende svenskar i ditt mångkulturella land.
    Nää... Vara för att två individer har olika uppfattningar om någon sakfråga så innebär det inte två olika kulturer enligt min definition. Människor som kan sägas tillhöra samma kultur måste nog dela språk och en hel del av det lite luddiga som vi kallar moral och traditioner.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-10-05 23:15:08 följande:
    Jag delar inte moral och traditioner med den som önskar att andra ska få cancer.

    Enligt mitt synsätt är Sverige ingen mångkultur och fan vet om det ens funnits någon sådan sedan vi fick stater med en övergripande lagstiftning. Vi har en övergripande kultur här i Sverige. Förutom att man i olika utsträckning anser sig vara en del av denna tillhör man också en mängd subkulturer. Man kan vara  socialdemokrat som jag, man kan anse att de som förordar det de kallar mångkultur borde få cancer, man kan vara same eller kurd eller jude eller vad man nu än tillhör eller anser sig tillhöra för subkulturer.

    Tror det var Soran Ismail som sa att han är svensk och kurd. Det är precis så det ska vara, inte antingen eller utan både och.

    Problemet som jag ser det är hur en tolerant men också en gentemot andra lite nedlåtande kulturrelativistisk kultur möter intoleranta subkulturer som till exempel vissa gemensamma synsätt hos sverigedemokrater eller invandrargrupper och kanske framförallt hur toleransen påverkas och förändras i mötet med intoleransen.
    Det står dig fritt att välja att inte förstå om det känns viktigt för dig, men eftersom vi vet lika lite om puckot "som önskar att andra ska få cancer" som jag vet om dig, så kan jag säga att du visst i stort delar moral och kultur med puckot, i alla fall enligt min definition. För ni trodde sannolikt båda på tomten som små. Ni tycker nog båda att djur i våra ladugårdar ska ha ett drägligt liv enligt Svensk standard. Ni delar säkert minnen från er skolgång med allt från påskpynt till fluortant och skolavslutningar, och ni har säkert en lite naturromantisk föreställning om det perfekta midsommarfirandet. Du och puckot må vara oense om det där med cancer och en massa småsaker, men ni delar samtidigt en herrans massa gemensamma uppfattningar och traditioner, och inte minst språket som dessutom gett er många gemensamma upplevelser. Men den här tråden handlar inte om att exakt definiera "kultur" utan om vad som faktiskt är bra med mångkultur. Vad är bra med att ha stora grupper av människor med olika synsätt på vad som är rätt och fel umgänge, kläder och agerande?
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-05 21:58:06 följande:
    Det handlar ju inte bara om de som namngav industrierna - de som skötte banklån, finansiärer eller andra personer som bidragit till att göra industrialiseringen möjlig.
    Nä, nu måste vi nog försöka skärpa upp tankeförmågan ett par snäpp. Visst är det så att många finansiärer genom åren har varit av judisk härkomst, men det innebär INTE att den judiska kulturen varit avgörande för utvecklingen. Hade det inte funnits några judar här så hade någon annan suttit på pengarna och finansierat. Det är ju pengarna och inte judarna som har varit den avgörande faktorn.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-10-06 08:05:45 följande:
    Känner du till Hugo Hamilton? För kanske 100 år sen skrev han ett riksdagsreferat som blev så här:

    ?Tumpar du i kallimallivandra?,
    sa det första trollet till det andra
    -Nej, men linkelunk har buritörsta,
    sa det andra trollet till det första.
    Det var inte underligt minsann,
    att de inte alls förstod varann!?

    När du inte vill eller kan definiera vad du menar med mångkultur så tumpar den här tråden på i kallimallivandra.

    Känner du till Tegnérs "Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta".

    Två exempel på en svensk tanketradition som kräver språklig stringens - en tradition som för dig tycks vara en fullständigt främmande kulturSkrattande
    Det finns ingenting i den mänskliga världen som kan definieras exakt och som alla håller med om, så om man inte vill förstå eller delta i en vettig dialog om företeelser i den mänskliga världen så kan man alltid göra som du nu gjorde - hänvisa till att företeelsen inte är exakt definierad. Du har nu, liksom tidigare, intressanta vinklingar på saker och ting, men du fattar uppenbart inte när du är OT.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?