Inlägg från: Farfallos |Visa alla inlägg
  • Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Världsmedborgare skrev 2016-10-17 11:46:32 följande:
    Du ha alltså inte upplevt 60-70-talet, så vitt jag kan se utifrån vad du skriver?
    Jo, jag är född i slutet av 60-talet, och när jag gick i skolan så hade vi ibland separerade gymnastiklektioner för pojkar och flickor. Men det hade inte sin grund i att det skulle vara opassande på något vis. Olyckligt var det likväl, men det var också något som sedan minskade i omfattning, för att sedan på 2000-talet vända om igen.

    ...och så konstaterar jag att du inte bemöter sakfrågan om hur vi ska hantera olyckliga kulturella uttryck i allt från muslimska friskolor till den ökande förekomsten av separata badtider i badhus.
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-10-17 12:17:06 följande:
    Det är knappast ett odiskutabelt faktum. Tvärt om har vinster av invandring vänts till en förlustaffär i och med dess ökning, att den domineras av flyktingmottagning från Afrika och ME samt försämrad integration (som i sig till viss del beror på de nyss nämnda faktorerna).
    Nu är det visserligen inte ekonomi vi diskuterar i denna tråd, men på lång sikt har invandring varit en god ekonomisk affär. Och trots senaste årens stora invandring så går Sverige "som tåget". Om det även denna gång blir plus i slutändan kan vi bara spekulera om, men generellt undanhåller jag mig från att spekulera på lösa grunder. Den ekonomiska frågan med invandringen är ingen stor sak. Man ska hålla i minnet att Svenska staten har sänkt skatterna med 400 miljarder årligen om vi jämför med år 2000. Vinsterna i privata sektorn har ökat kraftigt men lönerna har nästan stått stilla i jämförelse. Den ökning vi känner av kommer från jobbskatteavdraget. Svenska banker gör ungefär 1000 kr i vinst per Svensk och månad.

    ...så att diskutera invandring ur ett ekonomiskt perspektiv är "löjligt" på ren Svenska. 
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-10-17 13:15:16 följande:
    Har varit ja, när invandringen var mindre och såg annorlunda ut.

    Nu finns ju en mängd områden som ligger under myndigheters ansvar och som har blivit kraftigt eftersatta under de senaste 10-20 åren. Det vore mer intressant att se hur ekonomin ser ut efter att ha fyllt dessa hål och varför de blivit eftersatta.

    Om man bortser från ren arbetskraftsinvandring så är sysselsättningsgraden för låg hos invandrade i Sverige för att i sig ge ett tillskott i statskassan.

    Detta har jag skrivit en del om här:

    www.familjeliv.se/forum/thread/75715668-hur-m...

    www.familjeliv.se/forum/thread/76079876-immig...

    Det är helt sant att invandrare är arbetslösa i väldigt mycket högre utsträckning än Svenskar, och att de som isolerad grupp primärt inte drar in till statskassan vad de kostar, men det gör inte socialarbetare, pensionärer eller skådespelare på dramaten heller. ...fast vi fördjupar oss inte i det. Så här funkar det med jobben:
    1 - Det finns inte fler jobb än vad alla samlade kunderna (vi alla) efterfrågar.
    2 - De som drar kortaste strået i konkurrens med andra om jobben blir arbetslösa.

    Det jag menar är (1) att om vi körde ut alla arbetslösa invandrare så skulle vi i samma slag få fler arbetslösa. Det skulle i samma stund behövas mindre folk i kassan på ICA, Gröna lund, restaurangerna, bilfirman, skattemyndigheten, SL och i skolan (samt en herrans massa andra arbetsplatser). Till största delen är arbetslöshet en konstant som följer med den samlade efterfrågan (både inhemsk och export) och invandrare efterfrågar en herrans massa även om de är arbetslösa.
    ...och (2) arbetslöshet är inte en inbyggd egenskap hos invandrare, utan de råkar "stå längre ifrån arbetsmarknaden" som det brukar heta. Sverige har en större andel invandrare än de flesta andra länder, och det är inte konstigt alls att en större andel invandrare är arbetslösa här än i andra länder eftersom vi helt enkelt har en högre andel "svaga" (relativt arbetsmarknadens krav) individer i vårt land. Andelen arbetslösa hade dock varit den samma om vi hade varit utan den stora invandringen. Kanske hade den till och med varit större eftersom vi inte hade behövt bygga så mycket nya bostäder och sysselsätta så mycket folk i "migrationsbranschen".

    Jag förstår av tidigare inlägg att du adopterat stora delar av det jag skulle kalla klassiska SD-argument. Personligen så tycker jag att det är olyckligt att inte du (men även Världsmedborgare och flera andra av dina meningsmotståndare) kan vara lite mer klarsynta. Människor tenderar att köpa hela paket av åsikter utan att sålla bort dumheterna. Du och jag förstår ju att Världsmedborgare och Dorian Ertymexx blundar stenhårt med alla sinnen när det kommer till det negativa som andra kulturer bidrar med, men jag förstår även att du inte gärna vill förstå hur ovidkommande ekonomispåret är i flyktingfrågan. På något vis tror jag att alla normalt funtade människor i Sverige vill samma sak, och det är att alla ska få ha sin tro och leva som de vill bara de inte begränsar andras fri- och rättigheter, och att vi alltid ska sträva mot ett bättre liv för alla utan att det ska ske otillbörligt på någons bekostnad. Men i stridens hetta tar många till idiotiska argument eller vägrar (pga en neurotisk PK-strävan) att se sanningen som den är. Din trovärdighet hade liksom ökat om du inte kom dragandes med ekonomigrejen och för vår Världsmedborgare så hade trovärdigheten ökat om han bara svarade på frågorna
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-10-17 14:22:01 följande:
    Jag tror snarare min trovärdighet hade minskat, om jag valde att svara på frågor som pekar ut invandrarna som ett enskilt problem, då vi hittar samma problem bland oss ursvenskar.
    Det är just detta beteende, att låtsas inte förstå frågan, som absolut får dig att framstå som... Ja, jag vet inte vad. Alla grupper har sina svagheter. Gruppen män är mer kriminella än kvinnor, knarkar och har ADHD. Skåningar är rasister, kvinnor är sjukskrivna och vissa invandrargrupper tar med sig vidriga kulturella företeelser till Sverige. Ska det vara så förbannat svårt att prata om dessa fenomen på gruppnivå? Normalt funtade människor fattar ju för sjutton att det inte innebär att ALLA individer i gruppen är företrädare för dessa oegentligheter.

    Nä, Världsmedborgare, du står för något av det mest tragiska i den Svenska kulturen - den fega och ängsliga, men så politiskt korrekta mesigheten. Hoppas att du skäms så du inte kan se dig själv i ögonen i badrumsspegeln ikväll.
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-10-17 20:41:20 följande:
    Du får också tänka på att de offentliga medel som läggs på olika behov för invandrare annars hade kunnat satsats på andra behov och därmed skapat jobb.

    Du skrev mycket som jag förstår bygger på att du inte förstår vad jag menade. Kvar av vad du skrev finns nu bara citatet "Du får också tänka på att de offentliga medel som läggs på olika behov för invandrare annars hade kunnat satsats på andra behov och därmed skapat jobb." ...och jag tror att det ganska väl sammanfattar det feltänk du dras med. Tänk nu efter tre gånger innan du svarar, för du måste ju förstå att invandrare äter inte pengar. De pengar som går till invandrare skapar precis lika mycket jobb som om pengarna hade gått till några andra.

    ...och som svar på det där om kostnaden för invandringen. Även om det skulle vara så att den kostar mer än försvarsbudgeten så är det fortfarande så att den kostnaden är väldigt liten i jämförelse med företagens och bankernas vinster eller den totala skattesänkning som skett sedan år 2000. 
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-25 12:13:09 följande:
    Vi har hederstänket här bland ursvenskar också. Det är tyvärr en universell grej. Vi är bara mer vana vid "vår" version.
    Ja ja, klart att det finns ett hederstänk i Sverige. Vi äter gärna bajs också. I många ätbara saker så finns det levande, ofarliga och naturliga bakterier som faktiskt bajsar, så vi äter bajs.

    ...men det är ju ett förbannat korkat resonemang, för det är ju liksom en jävla skillnad på att äta dessa bakteriers bajs och att t.ex äta hästskit. Och ditt påstående om att det skulle finnas hederstänk i Sverige är ungefär lika korkat som mitt påstående om att vi äter bajs. Det är visserligen sant, men med tillgång till lite mer än en sexårings normala förnuft så fattar man ju att det haltar hejdlöst.

    En och annan psykiskt sjuk människa kan känna sig kränkt eller vanärad av närstående människors val och som följd av det slå ihjäl frugan, men detta är inget inget som någon i hans omgivning kommer att stötta eller försvara eftersom det inte finns ett hederstänk i vår kultur. Agerande i den andan är i 99 fall av 100 istället ett verk av en psykiskt sjuk person. Det finns däremot exempel på fall där hela familjer (med rötter i Mellanöstern, Iran, Afghanistan, Pakistan, Indien m.fl) har hjälpts åt att plåga eller döda en flicka/kvinna, och det är då ett tecken på kulturer med hederstänk. Detta har vi inte i Sverige. 

    Det är alltså inte fråga om att de i Mellanöstern har sin version av hederstänk och vi har vår. Att påstå det är som att på allvar påstå att Svenskar äter bajs.
  • Farfallos
    K Kalle skrev 2016-10-26 08:01:53 följande:
    Ja, och dessutom, om man på sant kulturrelativistiskt sätt tycker att det är skitsamma ( smile1.gif ) - att vi har lika mycket problem med jämställdhet här måste man ju tycka att allt det jämställdhetsarbete som gjorts sedan förra sekelskiftet har varit ganska onödigt. I så fall hade de ju en form av jämställdhet redan då. Varför införa rösträtt för kvinnor, lika lön för lika arbete, förbud mot att avskeda gravida kvinnor och gifta kvinnor om det är skitsamma?
    Ja, det känns respektlöst mot det vi har byggt upp.

    ...men ja, i anslutning till Dorian Ertymexx devis i signaturen så måste jag säga att han är nog en av de mest politiskt korrekta människor jag känner till. Han har säkert hjärtat på rätta stället och vill väl, men ibland blir han helt enkelt för duktig.
  • Farfallos

    Jag noterar att definitionen av "mångkultur" (eller gränsdragningen mellan mono- och mångkultur) är ett underliggande problem för dialogen här i tråden. Själv hade jag hoppats på att ingen skulle "spela dum" och låtsas inte förstå innebörden, så att det kunde hållas en vettig dialog om sakfrågan, men det sket ju sig.

    För mig är det ganska självklart att Svensk kultur består av en massa olika kulturer som kan leva sida vid sida i relativ harmoni och som i huvudsak underkastar sig Svensk lag och de sedvänjor majoriteten av Svenskarna anser vara normala i Sverige. Det finns sedan ett gäng starkt avvikande religiösa (kristna) subkulturer som, pga att de är medvetna om sitt avvikande beteende, väljer att leva lite avskiljt. Man kan då bara pga deras existens kalla Sverige "mångkulturellt" sedan länge, men om dessa kulturer inte kommer till uttryck i det offentliga på ett sådant sätt att de krockar eller interagerar med "vanliga Svenskar" (jämställda, toleranta ateister) så är det ändå inte mångkultur i den bemärkelse jag syftar på i trådstarten.

    Den typ av mångkultur jag ifrågasätter är den som t.ex leder till könssegregering i skolor och badhus, som förespråkar något annat än Svensk lag, som bär med sig en sådan misstro mot samhället att man kastar sten på ambulanspersonal och som finns i sådan omfattning att det i var och varannan skolklass finns kamrater som av religiösa skäl inte deltar fullt ut i undervisningen.

    ...men det är inte den exakta definitionen av mångkultur som är det intressanta, utan det är konsekvenserna (goda som onda) för den Svenska kulturen (förklarad i andra stycket) som är det intressanta. Vad för nya kulturer med sig som får ett massivt och gott genomslag, och blir nya goda företeelser i Svensk kultur? Det kan ju låta lite löjligt, men pizza är ett bra exempel på en vida spridd och uppskattad företeelse som idag måste anses vara en del av Svensk kultur. Men det är ju bara mat... 

  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-10-31 10:34:20 följande:

    Det finns svenska skolor som under hela 1900- talet har haft könsseparerade gymnastiklektioner liksom det finns svenska badhus som sedan början av 1900-talet har haft separata bad tider för män och kvinnor och jag förstår därför inte varför du kopplar dessa fenomen till andra kulturer än den svenska.  Detsamma gäller stenkastning mot blåljuspersonal. Stenkastning mot polis och militär har förekommit i Sverige sedan början av 1700-talet och har därefter inträffat vid återkommande tillfällen. Ofta har våldet och stenkastningarna föranletts av frustration över fattigdom och arbetslöshet. I gamla rättegångshandlingar förekommer ofta "unga pojkar" som följer med enbart för att våldet är roligt.


    Det som vi ser nu i samhället är alltså på inget sätt nytt eller avvikande från den svenska kulturen. Det som är nytt är att invandrare har blivit vår nya underklass och att vissa i samhället, i invandrarna och i deras kultur, har hittat en enkel förklaring på samhällsproblemen.


    Just det du gjorde nu var ett praktexempel på att just "spela dum" ...om du nu spelade. Om vi går riktigt långt tillbaka i tiden så kan vi naturligtvis hitta exempel på allt, och av den anledningen uttala oss extremt skitnödigt PK i frågan om vad som är Svensk kultur eller inte, men lägg av för sjutton!

    Visst hade vi uppdelad gymnastik i Sverige på 1900-talet också, men det var inte då pga vad som står i någon bok, och problemet var under luppen. Få människor hävdade att det var rätt, utan det bara var så. Samhället gick dessutom konsekvent i en riktning mot jämställdhet som alla tyckte var naturlig och det blev bättre. Den förändringen i riktning mot jämställdhet är det som är Svensk kultur i detta fall, och jämförelsen är därav tramsig. Den om stenkastning mot polis är än värre. För det första exemplifierade jag med ambulanspersonal, och sedan så replikerar du med polis och militär. Tro fan att uppretade ogärningsmän även i Sverige genom historien har gjort motstånd och kastat sten på de som motarbetat dem, men det är ju en milsvid skillnad till att kasta sten på räddningspersonal. Den jämförelsen ligger ju på en så infantil nivå att man häpnar.

    Så jo, det vi ser nu på flera punkter är en tillbakagång på jämställdhetsfronten, och det är inte en del av Svensk kultur där vi jobbat i andra riktningen.

    ...och jo, du har helt rätt i att vår nya underklass till stor del består av invandrare, och att klasstillhörigheten snarare än etnisk bakgrund är orsaken till många problem, men det är fanimig inte klasstillhörighet som ligger bakom varken pizzeriorna, den nya könssegregeringen i skolan eller stenkastning mot räddningspersonal. Någon hejd på dumheterna får det väl ändå vara.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?