Inlägg från: Farfallos |Visa alla inlägg
  • Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Världsmedborgare skrev 2016-10-31 10:47:44 följande:
    Varför din tråd hamnar i fel.., hmm, frågeställningar?, är jag säker på har att göra med det jag precis skrivit i #784.
    Eller med andra ord, rasister och främlingsfientliga använder sig av "kultur" istället för "ras"för att få ökat fäste för sina rasideologiska tokerier.

    När du nämner pizza så är det långt ifrån nåt dåligt exempel på utbyte av kultur från olika samhällen.
    För inget samhälle (kultur) kan existera utan mat, det är ju den 1:a hörnstenen i varje samhälle som måste läggas på plats.., utan mat, heller inget samhällsbygge.

    Och det därför inte alls konstigt utan det mest naturliga sättet, när vi själva i det lilla, just använder mat, dryck och musik, som ett sätt att skapa en 1:a kontakt och därmed förutsättningar för att gå vidare.., till precis allt, vad det nu kan vara. 

    Jag tror t.o.m jag vågar påstå, att det är 100% globalt förekommande, från de mest primitiva naturfolken, till de högst uppsatta människorna i maktens korridorer, att använda mat, dryck och musik som dörröppnare och kulturförenande "produkter" som det ö.h.t går att hitta.

    OK, mat är naturligtvis en jätteviktig bit på många sätt, men det är inte en företeelse som tvingas på människor, och är av den anledningen "löjlig" i jämförelse med konsekvenserna av t.ex hederskultur.
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-10-31 14:25:51 följande:

    När det gäller stenkastning så finns det exempel på detta från tiden innan det fanns ambulanser fram till idag. Menar du att det är kulturella skillnader som gör att svenskar kastar sten på polisen medan att dagens invandrare också kastar sten på brandkår och ambulanser?


    Uppdelade badhustider för kvinnor och män har också förekommit sedan början av 1900-talet och förekommer fortfarande än idag på ställen runt om i landet och detta har inte med främmande kulturer att göra. Detsamma gäller uppdelade gymnastiklektioner vi såg det på skolor under 1900-talet och det förekommer än i dag. Ofta handlar det om att skolan tycker att det fungerar bättre på det sättet.


    De förslag som senaste året har kommit om att  fler badhus ska erbjuda separata tider för kvinnor och män och att fler skolor ska dela upp gymnastiklektioner för killar och tjejer har blivit så kritiserade att förslagen oftast har hamnat i soptunnan (trots att förslagen inte alltid har haft med religion eller kultur att göra).


    Även om många som kommer till Sverige inte är lika jämställda som svenska folket är i stort så kan du inte säga att det leder till att samhället blir mindre jämställt. Sverige är ett av världens mest jämställda länder och samhället blir över tid mer och mer jämställt. Regeringen har exempelvis alldeles nyligen infört en tredje öronmärkt pappamånad och föreslår bl.a. att bolagsstyrelser ska könskvoteras. Socialdemokraterna vill också påsikt att hela föräldrapenningen ska bli tredelad.


    Vi är jämställda i Sverige och vi är på väg att bli ännu mer jämställda och jag kan inte se att invandringen kan påverka detta faktum (jag ser exempelvis reaktionära krafter såsom KD och SD som ett mycket större hot mot jämställdheten i Sverige). 


    Men allvarligt talat...
    Och du menar att det INTE är kulturella skillnader som ligger bakom att invandrare kastar sten på räddningspersonal (på ett sätt vi aldrig har sett Svenskar göra tidigare)?

    ...och sedan undrar jag om du skämtar? Missade först (i min strävan att vara saklig) det övergripande, men skrev det i den text du citerade. Jag tar det igen. I Sverige har vi under de senaste 150 åren haft en tydlig idé om att sträva efter jämställdhet. Hade vägen varit rak och omedelbar så hade det gått fortare, så vägen har varit kantad av bakslag och eftersläpningar, men (KillBill läs följande femtioelva gånger och svara på frågan utan att spela dum igen) - Hur anser du att vi ska hantera det faktum att många av dem som tagit sin tillflykt till Sverige tar med sig en kultur som starkt och aktivt motarbetar den jämställdhetskultur som vi sedan länge har, och som bär med sig en stark misstro inför staten och andra kulturer och som till skrämmande stora delar anser att koranen står över Svensk lag?

    Men jag antar att du inte anser att frågans grundförutsättningar stämmer då du inte ser vad som faktiskt händer i friskolor, förorter, akutintagen på sjukhusen och badhus osv osv. På otroligt många punkter behöver vi inte tycka något, utan det finns mätbara fakta att luta sig emot.

    Sedan kan jag hålla med om att SD's IQ-befriade svans kan skrämma, men det är en annan fråga och en annan tråd.
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-10-31 16:35:27 följande:

    Lite läsning om vad vi svenskar har hållit på med.


    sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravall...

    Förrutom det så finns det mycket mer, som t.ex alla bråk mellan Raggare och Polis som förekom när jag var ung.
    Då kastades både det ena och andra, och inte fan fick Polisen fri lejd fram till bråken, tvärtom så var det regel att hindra dom så mycket det bara gick.

    Så inget nytt under Solen i det här ämnet heller.., fan vet om vi inte får hålla oss till nyheterna som inte har med människors beteenden att göra, om det ska gå att hitta nåt nytt ö.h.t.


    Men snälla... Ska du också falla in i skaran av folk som spelar dummare än de är?

    Precis som jag sa tidigare så kan du hitta exempel på att nästan allt har hänt i vår historia, men du kan väl återkomma i frågan när du hittar exempel från modern tid då en allmänhet bestående av ursvenskar gång på gång på gång har attackerat räddningspersonal med stenar.

    Det är liksom lite löjligt att benhårt förneka kulturella olikheter när de är problematiska men samtidigt hylla olikheterna utan att kunna peka på något konkret och tungt positivt. Det känns som att du inte vill ha en seriös dialog när du beter dig som en kristen som anser att guds existens är bevisad om jag inte kan bevisa motsatsen. 
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-10-31 20:30:43 följande:

    Jag tror inte eventuella kulturskillnader är orsak till stenkastning och bilbränning.


    Nu pratar inte jag om stenkastning generellt utan om stenkastning mot räddningspersonal. Och när det gäller den företeelsen så behöver varken du eller jag tro något om det eftersom räddningspersonalen själva vittnar om att det till närmare 100% är en företeelse som finns i invandrartäta förortsområden. Mamma Sedan tror inte jag heller att det enbart har att göra med att dessa människor är invandrare utan det har naturligtvis också att göra med deras sociala situation.
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-10-31 21:38:28 följande:

    Det är rätt intressant att lyfta blicken.  I exempelvis England finns det fortfarande många flick- respektive pojkskolor (på samma sätt som det gjorde i Sverige en bit in på 60-talet). Många engelska badhus har separata tider för kvinnor och män. Englands könssegregerade skolor och bad tider beror INTE på krav från muslimer eller andra religiösa samfund utan på grund av att många engelsmän vill ha det på det viset. Det bor ca 20 000 engelsmän i Sverige och jag antar att du inte oroar dig för den kulturella påverkan som dessa engelsmän kan ha på oss svenskar? 

    På det anrika Liljeholmsbadet i Stockholm har badbassängen reserverats för damer på måndagar och för herrar på fredagar och så har det varit sedan -30 talet. Jag antar att du inte oroar dig för den kulturella påverkan som bl.a. svenska pensionärer i 90-årsåldern kan ha på det svenska samhället bara för att de gillar att bada könsseparerat?

    Jag har faktiskt svårt att förstå varför separata bad tider för kvinnor och män 1-2 timmar per vecka är så känsligt för många i vårt samhälle. Om det leder till att kvinnor och män som annars skulle stanna hemma kommer ut och träffar andra människor och eller om separata bad tider leder till att fler människor lär sig att simma så för det något gott med sig. Separata bad tider leder inte att samhället skakas i sina grundvalar, det har ju bl.a. Liljeholmsbadet visat.


    OK, jag gör ett nytt försök att nå fram med min fråga eftersom du inte berör det som var kärnan - förändringens riktning (som är oberoende av enstaka exempel på gamla kvarlevor, och som inte på något sätt strävar efter att sprida sig i samhället).

    I Sverige har vi under de senaste 150 åren haft en tydlig idé om att sträva efter jämställdhet. Hade vägen varit rak och omedelbar så hade det gått fortare, så vägen har varit kantad av bakslag och eftersläpningar, men (KillBill läs följande femtioelva gånger och svara på frågan utan att spela dum igen) - Hur anser du att vi ska hantera det faktum att många av dem som tagit sin tillflykt till Sverige tar med sig en kultur som starkt och aktivt motarbetar den jämställdhetskultur som vi sedan länge har?
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-11-01 06:42:43 följande:
    De flyktingar som kommer till Sverige kommer att inte att förändra den jämställdhet som råder i Sverige.

    Kvinnor och mäns lika rätt är reglerad i lag och exempelvis föräldraförsäkringen är uppbyggd så att föräldrarna ska dela på tiden med barnen när de är små. Sverige är också ett av de länder i världen som är bäst på integration.

    Därför tror jag de invandrare som kommer till Sverige kommer att anpassa sig till den jämlikhet som råder (på samma sätt som det svenska samhället har utvecklats i en mer jämställd inriktning).
    Tack för att du till slut gav ett relevant svar på min fråga!

    ...men jag är tveksam till vad du påstår och tror. Jämställdhet finns ju på så många områden, och det är inte bara lagar som kan påverkas. Jag tror (precis som du förmodar jag) inte att lagar omedelbart kommer att förändras i motsatt riktning, men verkligheten kan ju göra det ändå. Och lagen kanske behöver ändras för att motverka en "verklig" förändring (som i lag är tillåten), och då kan man ju befara att starka krafter motarbetar en lagändring.

    Och i verkligheten kan vi se trender som t.ex att det dyker upp muslimska friskolor som bedriver en starkt könssegregerad verksamhet. Vi har även sett hur vanliga skolor påverkas då krav från muslimska elever och föräldrar trycker på för en mer könssegregerad undervisning. Jag vet att vi har haft det tidigare och kan förstå att det i vissa fall kan göra gott för flickor, men nu sker en förändring pga främmande kulturers traditioner eller trosuppfattning. Just detta är ju skrämmande när man samtidigt på många skolor har tagit bort traditionella kristna inslag vid avslutningarna. Det är inget jag sörjer i sak (eftersom religion bara är trams), men som sagt var - i relation till att vi samtidigt anpassar den Svenska skolan till islam så är det katastrofalt.

    Sedan vill jag göra dig uppmärksam på att du påstår och tycker en hel del som är väldigt dåligt underbyggt. Jag har i mitt citat av dig gjort tre understrykningar, och jag kommer behandla dem i den ordning de kommer i texten.

    1 - Bevis för det påståendet tack! För ju fler invandrare vi har fått desto fler Svenska flickor (om än med annan härkomst) blir bortförda och får genomgå både könsstympning och tvångsgifte, så här har du direkt fel.

    2 - ...och trots att det finns en lag som gör det möjligt att dela lika så gör vi inte det.

    3 - Arbetslösheten bland invandrare i Sverige är högre än i många andra länder. Det kan visserligen ha sin orsak i att vi har tagit emot fler flyktingar per capita än något annat land i väst, men att påstå att vi skulle vara ett av de länder som är bäst på integration är jag tveksam till. 

    4 - Det kan du ju tro. Många gör självklart också det, men uppenbart är det många som inte gör det, utan som aktivt väljer eller startar könssegregerande skolor, kräver avskaffande av Svenska kulturella yttringar vid skolavslutningen och mer könsuppdelad undervisning.

    Jag ställer mig undrande till varför du och en del andra förhåller sig så starkt naiva och neurotiskt politiskt korrekta till främmande kulturers påverkan på oss? Är det av någon slags missriktad hänsyn och rädsla för rasismens utbredning som ni blundar för fakta? Er trovärdighet är ju dessutom så hejdlöst låg då ni oreserverat välkomnar påverkan från andra kulturer samtidigt som ingen förnekar de vidrigheter som dessa kulturer står för i mellan östern. I mina ögon är det bara naivt och korkat att förringa den kräftgång som jämställdheten (framför allt i den Svenska skolan) har påbörjat. ...så varför? Jag befarar att SD bara vinner mer sympatier om vi försöker sopa problemen under mattan.
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-11-01 07:37:04 följande:
    Vem är det nu som spelar dum?
    Försök istället förstå att vi ursvenskar har den tiden bakom oss, medans den grupp som nu kastar sten, lever mitt i den verkligheten, nog måste du förstå likheterna med det?

    Så igen, det har inget med kultur, religion, identitet, eller bakgrund att göra, det har med den verklighet folk lever i, vilket vi lätt kan se om vi bara lyfter blicken bortom Sverige och tittar till hos de länder som dras med fattigdom och annat elände.
    Befinner man sig på botten i samhället, så är man väldigt begränsad vad gäller möjligheter att göra sig hörd, och då är det vanligt att protestera med våld. 
    Jag försvarar det inte, jag bara konstaterar att så ser det alltid ut, har alltid sett ut, överallt, och utan minsta samband med kultur, religion eller va fan du vill.

    Och som jag sagt många ggr tidigare, allt handlar om välfärd.
    När folk får en dräglig tillvaro med en hyfsad välfärd, ja då försvinner all den här problematiken av sig själv.
    Kvar blir möjligen nån pöbel som fördriver tiden med att ställa till bråk i alla möjliga sammanhang, kriminella helt enkelt.
    Jag är fullt medveten om kopplingen till välfärden är stark, och att utsatta människor alltid har ställt till det, och kommer fortsätta med det oavsett härkomst, MEN LÄS VAD JAG SKRIVER och sluta spela dum! Du kommenterar ju inte ens det jag skriver, utan svarar på något du själv tagit ur luften.

    - Stenkastning på räddningspersonal har ingen tidigare koppling till Svensk kultur. Och det är unga män med annan härkomst som gör detta. Hur kan du påstå att det beteendet absolut inte har viss kulturell grund?
    - Införandet av religiöst/kulturellt grundad könssegregerad undervisning i Svensk skola går mot det 150 år långa jämlikhetsarbete som är en del i aktiv Svensk kultur. 

    Jag ställde frågan till KillBill och måste ställa samma fråga till dig:
    Jag ställer mig undrande till varför du och en del andra förhåller sig så starkt naiva och neurotiskt politiskt korrekta till främmande kulturers påverkan på oss? Är det av någon slags missriktad hänsyn och rädsla för rasismens utbredning som ni blundar för fakta? Er trovärdighet är ju dessutom så hejdlöst låg då ni oreserverat välkomnar påverkan från andra kulturer samtidigt som ingen förnekar de vidrigheter som dessa kulturer står för i mellan östern. I mina ögon är det bara naivt och korkat att förringa den kräftgång som jämställdheten (framför allt i den Svenska skolan) har påbörjat. ...så varför? Jag befarar att SD bara vinner mer sympatier om vi försöker sopa problemen under mattan.
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-11-01 08:44:18 följande:
    Har inte tid att svara just nu men jag har en fråga. Kan du ge exempel på starkt könssegregerad verksamhet i muslimska friskolor?
    Har inte tid att svara nu, men på Al-Azharskolan i Stockholm undervisas flickor och pojkar var för sig i idrott, hälsa och matte.
    www.lararnasnyheter.se/mivida/2016/08/26/okej-konsuppdelat-religiosa-skal
    Detta är inte för att tjejer under enstaka lektioner ska slippa kämpa mot de fysiskt starkare pojkarna, utan det är konsekvent av religiösa skäl bl.a för att det inte passar sig för tjejer att visa sig utan slöja för killarna.

    Från Göteborg har jag hört att det jäser bland de brandmän som besöker skolor inom projektet HÄFA i 5:an. Den inblick de har fått i hur skolor behandlar flickor och pojkar har lett till stor frustration som de ombeds knipa käft om.

    Men det finns fler exempel. Väntar dock med spänning på ett svar med relevans för mina tidigare frågor. Som stöd för vad jag tidigare skrivit om hur obeskrivligt naiv eller blind du är så kopierar jag in Kalle K's länk:

    tinyurl.com/hederskultur
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-11-01 10:34:14 följande:
    Jag ställer istället en fråga till dig, varför finner man exakt samma beteenden över hela Världen, trots att varje koppling till den/de kulturer du försöker peka ut i Sverige inte finns?

    Varför tror du att det alltid är de längst ner i klassamhället som hamnar i våldsamheter, oavsett kultur, oavsett härkomst, oavsett religion?

    Ja jag begriper inte att folk ens vågar lägga sin röst på SD, med tanke på alla nazzar som styr i det partiet, att folk är så angelägna att skrota demokratin, yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna är en gåta.

    Att dom inte sett vad som händer när SD:s vänpartier fått makten, måste bero på okunnighet, eller.., ja så är dom idioter på riktigt, men det vägrar jag tro.
    Men tydligen har SD:s anhängare helt missat att först Ryssland, sen Ungern och Polen och nu Turkiet, helt eller delvis avskaffat demokratin, yttrande/pressfriheten och de mänskliga rättigheterna.
    Vad mer ska behövas för att få dessa människor att inse, att samma sak kommer att hända här i Sverige, om SD får makten.
    SD-politiker har ju t.o.m sagt att dom vill begränsa press/yttrandefriheten och ge myndigheterna större makt över oss gräsrötter.., hur fan kom dessa SD-anhängare ha missat det...
    Vad det gäller de översta två raderna så fattar jag inte riktigt vad du menar, men förmodligen är det åter igen ett svar på något annat än det jag har frågat om. I övrigt delar jag din bild och förfäran vad det gäller SD.
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-11-01 10:16:07 följande:
    Men vi har ju visat dig att det visst förekommit, och jag har själv levt på den tid när det förekom mellan bl.a Raggare och Polis, mellan studenter och Polis.., så jag vet inte.., har du inte läst nåt av det som vi skrivit?

    Jag förstår inte varför du envisas med att försöka få det till nån kulturell betingad företeelse, när det är ett socialt problem.
    Så nej, jag kan omöjligt se nån kulturell koppling, det ser ju exakt likadant ut över hela Världen, och det ser vi så gott som varje dag bevis på, i vilken nyhetskanal vi än väljer att se på.

    Att det förekommer avvikelser mellan dåtid och nutid är givet, samhället är i ständig förändring så en exakt jmf går inte att göra, förutsättningar finns ju inte längre kvar.
    Men våld mellan de socialt sämst lottade och överheten har alltid funnits, och kommer alltid att finnas.

    Du kan ju se vad som hände/händer i Maroco och fiskhandlaren som mördades för nån dag sedan, det är den kulturen du pekar ut, men inte fan kastar dom sten i det här fallet, dom protesterar med att visa upp sin avsky genom att tåga på gatorna.
    Men jag kan garantera, om Polisen/makthavarna börjar bruka våld, då kommer stenarna att börja flyga och våldet att sätta igång.

    Med ovant menar jag, det finns "fredliga" sätt att protestera i andra kulturer, precis som det finns våldsamma, precis som här.
    Så det går inte att påstå att stenkastning mot myndighetsutövare är kulturellt betingat, när det ser likadant ut över hela Världen.
    Skillnaderna ser vi däremot om vi studerar de socialt betingade villkoren.
    Jag svarar inte direkt på detta inlägg, utan tolkar ditt svar som att du läste mitt föregående inlägg mer kursivt bara. Jag vill istället be dig att gå tillbaka och läsa vad jag skrev igen och försöka förstå vad jag skrev understruket och i felstil - räddningspersonal. Jag gör alltså skillnad på polis, som kan ha till uppgift att konfronteras med bråkstakar, och räddningspersonal som i många fall finns där till undsättning för bråkstakarnas vänner och landsmän. Eftersom du inte ens har kommenterat denna distinktion jag har gjort så känns det meningslöst att diskutera vidare, eftersom vi inte vet om vi pratar om samma saker.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?