Inlägg från: Farfallos |Visa alla inlägg
  • Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    KillBill skrev 2016-11-01 11:34:29 följande:

    Idrott och hälsa är ett ämne och det framgår av artikeln (som du länkar till) att pojkar och flickor blandas i  alla andra ämnen.  

    Här på FL så finns det föräldrar som vittnar om uppdelad skolgymnastik i svenska skolor bara för några år sedan. www.familjeliv.se/forum/thread/25303 988-uppdelad-skolgymnastik Kanske förekommer det fortfarande? Dessutom är alla stora lagidrotter i Sverige könssegregerade. Hur kan du i skenet av detta hävda att det är exempel på STARKT könssegregerad verksamhet när en muslimsk grundskola har separat gymnastikundervisning för killar och tjejer? 


    För det första så gällde det inte bara gymnastik och hälsa, utan även matte.

    För det andra så görs uppdelningen konsekvent och på strikt religiösa/kulturella grunder. Att det har förekommit på vissa lektioner pga pojkarnas fysiska styrka är lika naturligt som att dela upp ungdomslag i åldersklasser. Man kan helt enkelt inte utvecklas på samma sätt om man är avsevärt under- eller överlägsen sina motspelare.

    För det tredje så är det en milsvid skillnad mellan skolverksamhet och lagidrotter. Skolan är obligatorisk och har ett fostrande uppdrag där jämställdhet mellan könen är en av grundpelarna. Huruvida det ska kallas starkt segregerande eller inte kan man ju diskutera, men det är segregerande på starkt osaklig grund - religiöst bjäfs.
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-11-01 13:29:52 följande:
    Sedan är det faktum att det handlar om främst invandrare i dessa fall inte nödvänigtvis ett bevis på koppling till kultur i deras hemländer. Det kan vara en kriminalitetinriktad subkultur bland invandrarungdomar i Sverige exempelvis. Det kan också vara brist på lojalitet med sitt nya hemland som kan finnas innom vissa grupper eller områden.
    Jo, sällan (eller snarare aldrig) är det så att det endast finns en orsak till något som är så här komplext, men oavsett hur det ligger till med detta (angående alla de exakta och verkliga bakomliggande orsakerna) så kvarstår just det faktum att stenkastning mot räddningspersonal utförs av människor med rötter i andra kulturer. Att tvärsäkert påstå att det icke Svenska ursprunget inte har med saken att göra (som vissa vill mena) är enligt min mening naivt och skitnödigt PK i överkant.
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-11-01 15:35:47 följande:
    Du förstår inte vad jag syftar på, även om icke svenskt ursprung skulle ha med saken att göra så innebär det inte per automatik att det däri är icke svensk kultur som är orsaken, det finns en mängd andra aspekter av att vara just invandrare som inte har med kultur från andra länder att göra.
    Jo, jag förstod precis (och tryckte just på att det är ett komplext problem med flera orsaker) men att vara just invandrare innebär med automatik att det i alla fall inte har med traditionell Svensk kultur att göra (utan att för den saken skull säga att det härstammar till 100% direkt från någon viss annan kultur). Man skulle kanske kunna kalla det för "invandrarkultur med socioekonomiska influenser" (inte genomtänkt alls), men "Svensk kultur" är det INTE att kasta sten på ambulanspersonal.
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-11-10 14:00:53 följande:
    Vet du, så länge inte Mona viftar med vapen, fyllehotar svenskar med "fel" utseende, kallar kvinnor för "lilla horan" och småmisshandlar en alkis - eller för den delen drar runt och mobbar minderåriga och hänger ut dem, så tycker jag inte att något hon gjort ens är i samma viktklass som det som SD gör. Hon är en korrupt flugviktare mot SDs tungviktare.
    Väl fångat!
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-11-11 16:19:22 följande:
    Mycket prat om mat och annat mindre relevant i tråden...

    Jag är för att svenska värderingar råder i det svenska samhället och där andra värderingar får stå tillbaka om de krockar. Det är för mig att vara mot mångkultur/mångkulturalism.

    Vem tror på riktigt att sekularisering, demokrati, frihet och jämlikhet kan fortsätta sin utveckling opåverkat av att värderingar i motsatt riktning ges utrymme i samhället? För det är vad mångkultur innebär för mig.
    SD då? Självklart är jag oroad för utvecklingen där sd får större stöd och på sikt kanske också större makt. Det är inte vad jag anser värdefullt med svensk värderingskultur. Men de mest ivriga och högljudda sd-motståndarna verkar inte alls pigga på varken granskning eller kritik av frihetsbegränsande värderingar som kommer med invandring och dess påverkan på det svenska samhället, precis som det bara är sverigedemokrater, rasister, facister, nazister, islamofober som oroar sig. Resonemanget saknar logik.
    Det låter så självklart det där som jag har gjort fett i citatet. Men problemet är ju till viss del att precisera vilka värderingar det rör sig om. För helt självklart så kan du nog leva med att det kommer hit människor som kräver att få äta saker som du aldrig skulle ta i med tång. Så vad definierar de värderingar som du inte kan tänka dig i ett mångkulturellt Sverige? Personligen har jag väldigt svårt för den där värderingen att det är kvinnans ansvar att klä sig så att inte männen blir upphetsade, men det finns naturligtvis fler. Kan du ringa in dem?
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-11-11 19:15:53 följande:
    Behöver man precisera vilka värderingar det handlar om? Antingen krockar de med de svenska eller så gör de inte det.

    Jag vill dessutom att vi fortsätter utvecklas i samma riktning, exempelvis på områdena sekularisering och jämställdhet där det fortfarande finns mer att önska.
    Jo, men inte alla främmande värderingar krockar ju med våra på ett problematiskt sätt (precis som det där med mat som jag exemplifierade med), och jag skulle vilja ha en "oneliner" som definierar de oacceptabla värderingarna.

    Och behöver man definiera dessa? - Ja, jag är inne på samma linje som du, att t.ex jämställdheten (ett område där vi till 99% har nått målet) inte får äventyras genom att vi accepterar och inkorporerar värderingar som jobbar i motsatt riktning. Men vad är kärnan i de värderingar som vi hyllar, och vad är kärnan i värderingar vi inte vill ha? 

    Jag har själv funderat på detta, men kommer inte fram till något som jag tycker är helt 100, men kanske något i stil med: Oacceptabla värderingar och handlingar är de som angriper eller begränsar andra människors inre liv eller deras handlingar, antingen i ändlös ensamhet eller i jämbördigt interagerande med andra.

    ...men det är klart att här får man inte med "goda gärningar" som måste vara acceptabla.
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-11-13 16:48:52 följande:

    Ska jag tänka mig ett land med total religionsfrihet men där samhällets lagstiftning, skolväsende etc. är sekulariserat och där alla, i enlighet med de mänskliga rättigheterna har rätt att fritt utöva sin egen kultur? När jag gör detta så tänker jag på Sverige


    Hur ställer du dig då till den kultur som har koranen som ledstjärna och som säger att det är kvinnans ansvar att klä sig så att inte män blir upphetsade, och som för att upprätthålla familjens heder ska tvingas gifta sig med en partner utvald av familjen? Ska även de familjerna och fäderna få utöva sin kultur/religion mot sina döttrar?
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-11-14 08:45:16 följande:

    Jag som ateist har svårt att förstå att många trossamfund (framförallt muslimska) i Sverige kräver att kvinnorna ska skyla sitt hår men som du säker vet så pågår detta även inom vissa lutherska, katolska och ortodoxa församlingar.

    I svenska kyrkans bibel, i  Nya testamentet kan man läsa att "en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret, för om en kvinna uppträder barhuvad kan hon lika gärna ha håret avklippt. Men när det nu är en skam för kvinnan att klippa eller att raka av håret måste hon ha någon huvudbonad" (1 Kor 11:4-6)


    För ca 100 år sedan var det kutym att svenska kvinnor bar huvudduk när man besökte en kyrka och utanför Uppsala ligger en Laestadiansk församling som ännu idag påbjuder att kvinnan skyler sitt hår i kyrkan. Vidare är kvinnorna i denna församling förbjudna att använda smycken eller smink. Manskläder såsom jeans är också förbjudna för en kvinna att bära. Det finns flera Laestadianska församlingar i norra Sverige. Vi har också ett par hundra nunnor i Sverige  (luterska, katolska ortodoxa) där kvinnorna likt många muslimska kvinnor går klädda i hijabliknande klädsel.


    Den hederskultur som du pratar om är självklart helt oacceptabelt men förekommer inom flera religioner och kulturer.  Ta exempelvis den mycket tragiska historien med Fadime. Hon blev mördad av sin kristna familj. Det finns också exempel på svensk hederskultur. En ungdom i Jehovas vittnen som inte lever i enlighet med församlingens påbud kan bli utesluten ur församlingen och avvisad från gemenskapen och i vissa fall även från familjen. Det finns många homosexuella i Sverige som vittnar om oförståelse och avståndstagande när de har berättat om sin sexuella läggning. Även detta är exempel på hederskultur.


    Som jag har skrivit tidigare så anser jag att samhället ska jobba med opinionsbildning men också med att erbjuda samhällsstöd (genom socialtjänst, skolkurator etc.) för de som är drabbade av hederskultur eller som hindras i att göra egna val (exempelvis klä sig som de vill) men detta gäller såväl kristna  som muslimska församlingar.


    Du försöker dribbla bort frågan eller så kanske du helt enkelt inte fattar. Jag tycker naturligtvis att det är lika illa med hederskultur oavsett varifrån den kommer. Förstår inte riktigt vart du vill komma med att peka på förekomsten av små sjuka spår av hederskultur i Sverige, för det vet vi ju alla att det finns sjuka människor som representerar någon form av avart av alla de slag. Men det jag syftade på var detta:
    preview.tinyurl.com/h85htpm
    Hederskulturen med sin grund i Mellanöstern är inte bara en liten avart i Sverige, utan är snarare ganska massiv. Det finns en hel hög av skolor där den frodas och reproduceras, och på totalen så är det kanske en tiondel av Sveriges befolkning som lever med denna kultur. Att tro att vi skulle kunna hantera denna enorma mängd via socialtjänsten eller skolkuratorn är ju antingen enormt naivt eller så IQ-befriat att det inte går att förklara på annat vis än med en juste järnrör.
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-11-14 09:50:16 följande:
    Men nu är du verkligen ute på djupt vatten.., du vet att det är tolkningarna som avgör hur alla religioner praktiseras, och att det finns massvis med tolkningar inom varje religion.
    Så att peka ut Koranen som sämre än t.ex Bibeln, det avslöjar verkligen på ett konkret sätt var dina sympatier finns.
    Dorian Ertymexx skrev 2016-11-14 09:55:20 följande:
    Hederskulturen har inte någon grund i mellanöstern, den har grund i manschauvinism och machokultur. Över hela världen.
    Även ni försöker dribbla bort frågan, eller saknar förmåga eller kurage att bemöta frågan på annat sätt än att släta över missförhållanden. Jag är inte på något sätt intresserad av någon diskussion om "bättre" eller "sämre" människor, länder, kulturer, religioner eller "rätt" eller "fel" tolkning, utan jag bara vill peka på det faktum att bland många invandrargrupper så finns det en massiv hederskultur som förtrycker en enormt stor andel av unga Svenska flickor.

    Att ni ryggradslösa stackare inte kan ta en diskussion om detta faktum utan att röja er ängsliga PK uppfattning är bara skrattretande. Att komma dragande med att hederskultur skulle ha sin grund i någon slags universell manschauvinism retar ju nästan kräkreflexerna. Det statistiska sambandet mellan hedersbrott och annat ursprung än Svenskt är nämligen så uppenbart och starkt att en normalbegåvad 6-åring fattar hur det ligger till. Med det sagt så vill jag ändå trycka på att detta är inte min poäng eller min åsikt, utan det är ett faktum. Jag undrade hur KillBill ansåg att vi skulle tackla den omfattande förekomsten av hedersförtryck som finns i våra invandrartäta förorter. När ni nu svarar så ställer jag samma fråga till er.

    ...och jo, det finns enstaka kräk och ett visst kvinnoförtryck i både kristendomen och den Svenska kulturen, men bakgrunden, omfattningen och konsekvenserna av den går inte att jämföra med vad VHEK visade på i sin undersökning ( tinyurl.com/h85htpm ). Gör man det så sviker man å det grövsta alla de flickor som lever under det förtrycket.
  • Farfallos
    Världsmedborgare skrev 2016-11-14 10:49:44 följande:
    Men herregud, vi försöker ju med alla konkreta bevis som går att hitta, att visa dig att vi har samma elände här i Sverige, men du envisas med att hävda att det kommer utifrån.
    Så är det några som inte försöker släta över så är det vi, tillskillnad mot dig som inte ens vill lyssna till fakta, utan enbart släta över all skit vi dras med i Sverige.

    Och även ovan här slätar du, ja just du slätar över än en gång, att vi dras med samma problem, och att det är problem vi haft sen mycket länge, och som tyvärr har blivit vanligare i.o.m SD:s framgångar.
    Som du vet så ingår förtryck och förminskning av kvinnor i alla högerextrema populistiska ideologier, så även hos SD.
    Men allvarligt talat, nu får jag verkligen hoppas att du försöker spela så dum som du över huvud taget förmår!

    Jag skrev ju för höga h*vete att vi har problem i Sverige. Jag har inte någon gång förnekat detta så det behöver du inte komma dragandes med det ytterligare en gång. Men jag sa också att de problem vi har med "ursvenskarna" är så litet i jämförelse med det VHEK pekar på, och att ni slätar över genom jämföra med de problematiska Svenska män som förtrycker. Detta kommenterar du över huvud taget inte alls, utan du kommer dragandes med "vi försöker ju med alla konkreta bevis som går att hitta, att visa dig att vi har samma elände här i Sverige". Släpp det där med att jämföra, för som jag sa - fakta talar emot dig ändå. Eländet finns i Sverige ja, men inte "Samma elände" eftersom både bakgrund, omfattning och konsekvenser skiljer så enormt. 

    Så... Hur tackla den situation som flickorna i undersökningen lever med? Hur länge du än fortsätter att låtsas inte förstå min fråga så kan du ju ändå inte hantera den massiva problematiken som VHEK pekar på genom att peka på den "ursvenska" problematiken som den varken delar bakgrund, omfattning eller konsekvenser med.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?