Inlägg från: Anonym (PelleStrojka) |Visa alla inlägg
  • Anonym (PelleStrojka)

    Kommer Ryssland anfalla Sverige?

    Eftersom ingen har presenterat något som helst argument som har övertygat mig om att det skulle finnas risk för en rysk aggression mot Sverige svarar jag bestämt nej på frågan.

    Alla pengar som satsas på yttre försvar för att möta hot från Ryssland är pengar satsade i onödan enligt min mening.

  • Anonym (PelleStrojka)
    Ulltand skrev 2016-09-20 09:28:55 följande:

     Det är nog så att krig i allmänhet startas som ett överraskningsmoment. Tex som infusionen av Krim. Det dröjde dagar/veckor innan vi ens visste säker vika de svartklädda soldaterna på flygplatsen var.

    Tyvärr leder det till att vi måste ha ett försvar för *alla* eventualiteter. Det duger inte att från dag till dag göra en subjektiv bedömning om krigshotet.


    Jag tror inte att det är någon som helst risk för att detta skulle inträffa. Alltså anser jag det är helt onödigt att rusta för eventualiteten.
  • Anonym (PelleStrojka)
    Ulltand skrev 2016-09-21 10:15:24 följande:

    Man skulle få ett mycket bättre försvarsläge mot omvärlden om man hade Gotland.

    Man skulle kunna lägga och serva sina gasledningar i Östersjön utan att vara beroende av andra länder som Sverige.

    Det är rationella skäl men som skrivit i tråden tidigare agerar Ryssland inte alltid utifrån rationella perspektiv. Ryssland ogillar Sverige starkt idag. Till del beroende på att vi uttalat oss mycket kritiskt om dem politiskt på senare tid.


    Du tror inte att det skulle bli svårt att få avsättning för gasen om man har förklarat krig mot avnämarna?
  • Anonym (PelleStrojka)
    Ulltand skrev 2016-09-22 17:33:06 följande:

    Se inlägg nr 45.


    Svagt argument. Dels är Ukraina inte medlem i EU, dels vill Ryssland sälja sin gas och att förklara krig mot regionen leder inte till ett bra förhandlingsläge, dels finns det andra energikällor än gas, t.ex. kolkraft eller kärnkraft som kan användas istället för gas som härstammar från ett land som förklarat krig. Det finns inte skuggan av en chans att Ryssland skulle förklara krig mot Sverige och därmed EU för att få sälja gas. Det är helt uteslutet.
  • Anonym (PelleStrojka)
    Anonym (Förbannad) skrev 2016-11-21 20:29:58 följande:

    Det stämmer att NATO som, vi känner det hittills vill säga, är stommen i Europas försvar. Men NATO består av fler medlemmar än USA. Flera av dessa är allt annat än tandlösa. Minst två är kärnvapenstater. Om Ryssland ska lyckas ockupera Baltikum till ett inte alltför högt pris måste man genomföra en blixtsnabb operation som får ta max två-tre dygn. En av förutsättningarna är nog bland annat att slå ut hela svenska flygvapnet innan vi hunnit upp i luften och/eller politiken hunnit fatta vad som händer. Mot den bakgrunden är det oroande att vi inte längre har flygflottiljer med bergrumshangarer. Dem har vi avvecklat till förmån för andra flottiljer utan såna hangarer, av ickemilitära skäl. Vi borde stationera flyg på Gotland omgående i syfte att höja tröskeln för ett angrepp. Det är också en åtgärd som går att genomföra med mycket kort varsel.


    Kan ju bli på många andra sätt också. Tex att ett rysslandsvänligt parti väljs och övertar den politiska makten. Efter ett par år med försvagat eu-samarbete och ett usa som mer ser till sina intressen i sitt eget närområde, väljer landet att istället söka samarbete med Ryssland (som bla skedde på någon nivå i Grekland under krisen där). Din bild av ett blixtkrieg tror jag är felaktig.

    I ett worst case scenario bör vi därför hålla oss väl med Ryssland, utan att fördenskull helt ge efter naturligtvis. Dvs såsom sverige har agerat fram till dagens krigshetsande.
  • Anonym (PelleStrojka)
    Tom Araya skrev 2016-11-22 10:20:27 följande:

    Beskriv vad du upplever som krigshetsande i Sverige idag.


    Jag tycker stora delar av den här tråden innehåller krigshetsande argument (fast iklätt termer av försvar mot Ryssland).
  • Anonym (PelleStrojka)

    USA verkar knyta allt starkare band till Ryssland. Senast verkar Trump föreslå Rex Tillerson, VD för Exxon och bekant med Putin, som utrikesminister.

    Det finns därför anledning att föreställa sig att lättnader i sanktionerna mot Ryssland kan vara förestående. Och om det är så, går det naturligtvis inte att nog understryka hur viktigt det är att ha goda relationer med Ryssland. Ett land som har det den dagen sanktionerna lyfts, har ett betydande försteg framför länder med en mer avvisande inställning. 

    Med detta är naturligtvis inte sagt att Sverige inte ska markera mot de överträdelser av mänskliga rättigheter som kan förekomma i Ryssland, men vi bör inte göra det med fientligheter utan med taktfull tydlighet.  

  • Anonym (PelleStrojka)
    Tom Araya skrev 2016-12-14 01:21:15 följande:

    Har det någonstans i tråden uttryckts en mening att starta krig mot något land?


    Ja. Till exempel är trådens rubrik "Kommer Ryssland att anfalla Sverige?"
  • Anonym (PelleStrojka)
    Anonym (Förbannad) skrev 2016-12-15 17:06:30 följande:

    En till som rökt på!


    Och en till!
  • Anonym (PelleStrojka)
    Tom Araya skrev 2016-12-17 02:57:26 följande:

    Personligen väljer jag att agera efter de oroväckande signaler man haft i över 10 år...

    Förbereda sig på det värsta och hoppas på det bästa, så får vi se vad det blir.

    Att försöka gissa sig till vad som händer om 3, 5 eller 10 år är bara löjligt.


    Jag hade också önskat att våra politiker skulle göra det, dvs förbereda sig på vad som skulle hända om sanktionerna mot Ryssland skulle minskas och handeln öka. Det vore inte bra om vi skulle missa goda handelsrelationer bara för att någon tomte inom militären har tyckt dig se ryska grodmän på någon kobbe i skärgården. Jag tror att danska Bornholm har tänkt helt rätt beträffande nordstream.

    Jag delar dock din uppfattning om att det är löjligt att spekulera om katastrofer som skulle kunna inträffa långt fram i tiden. Bättre att hålla olika alternativ öppna och inte bränna broar eller måla in sig i hörn med aggressiv utrikespolitik.
  • Anonym (PelleStrojka)
    Tecum skrev 2016-12-17 11:24:37 följande:

    Bra att det finns någon sansad person i tråden, inte bara kanonkramare.

    Minns att den militär som bedömer säkerhetsläget är samma militär som jagat ryska ubåtar i 40 år utan minsta napp och när en ubåt med vodkaindränkt besättning var vänlig nog att gå på grund i skyddsområde upptäcktes den av en fiskebåt, inte av vårt fantastiska försvar...


  • Anonym (PelleStrojka)
    Ascendere skrev 2016-12-17 12:50:19 följande:

    Jag vill bara påpeka till alla diskussiondeltagare att ni bör vara medvetna om att det garanterat finns sk "rysstroll" i tråden, dvs psyops avlönad av främmande makt. Jag pekar inte ut någon individ men alla svenskar bör vara medvetna om att detta förekommer flitigt på flera internetforum och är en väldigt viktig del i främmande makts påverkanskampanjer, såväl som i fred, ofred och hela skalan däremellan.

    Eftersom Familjeliv är en populär sajt finns ingen anledning att tro att det inte skulle finnas här.

    Och detta är absolut inte någon "foliehattsteori" utan väl belagt, till exempel har DN skrivit en artikel i ämnet där man bland annat gjort på-platsen intervjuer med psyops-operatörer.

    www.dn.se/nyheter/varlden/de-ar-putins-soldater-pa-natet/

    PS: Den som svarar på detta inlägg med "Men USA då!" eller något om "russofobi" är definitivt psyops...


    Intressant. Vilken typ av argument brukar dessa använda - och hur ska vi göra för att bemöta dem?
Svar på tråden Kommer Ryssland anfalla Sverige?