• Tecum

    Kommer Ryssland anfalla Sverige?

    Jag är rädd att det kommer att bli krig, Ryssland blir alltmer aggressivt. Men det blir i Baltikum, inga ryska trupper i Sverige. Tyvärr finns det krigshetsare här också, inte bara bland militären, och nu tar de tillfället i akt att skrämma upp folk för att få mer resurser till krigsmakten.
    Men inget händer före 2018. Putin vill inte riskera bojkott av fotbolls-VM på hemmaplan.

  • Tecum
    Dr Nail skrev 2016-09-19 14:24:47 följande:
    Tror verkligen inte att Ryssland har något som helst intresse att ta över baltstaterna. Det vore en irrationell sak att göra. Iaf just nu.
    Tyvärr agerar inte Putin och ryssarna rationellt längre, kortsiktiga maktintressen är viktigare än ekonomisk utveckling och välstånd åt folket. Ett folk som uppenbarligen är ganska korkat då det funkar för Putin att skylla de ekonomiska problemen på väst. Förstår nu varför de kallas slaver...

    Men som sagt, inget händer innan fotbolls-VM.
  • Tecum
    Dr Nail skrev 2016-09-19 17:22:48 följande:
    Kremls agerande kan verka irrationellt från Sveriges perspektiv, men sannolikheten är att det är det som är själva poängen. Är man villig att sätta sig in i Rysslands inrikespolitiska klimat, blir det snart uppenbart att Putin är så långt från en galning som man kan vara. Allt han gjort hittills tyder tvärtom på genomcynisk pragmatism, vars enda syfte är att etablera stabilitet, även om det är en skenbar sådan. Efter 90-talets anarki är stabilitet det viktigaste man kan erbjuda. Därför finns det gränser, som Kreml och Putin är högst medvetna om.
    Hur menar du, varför vill man ha en skenbar stabilitet? Rysslands agerande riskerar att driva in Sverige och Finland i Nato, då rubbas ju maktbalansen. Varför satsar inte Putin på att göra Ryssland till en ekonomisk stormakt, som Kina har gjort? Det hade gått hem även inrikespolitiskt. Ett land med såna naturresurser har alla förutsättningar att bli en ekonomisk maktspelare men då får man inte agera så att man drar på sig sanktioner. För Putin räknas bara militär makt och att ingjuta fruktan i grannarna verkar vara ett överordnat mål.
  • Tecum
    Konservativ skrev 2016-09-19 20:03:17 följande:
    Nej, det kommer inte att bli krig. Orsaken är enkel: Sverige har (i stort sett) inget att försvara sig med. Putin kan mycket väl få för sig att anfalla men i så fall så blir det en enkel erövring och ministrarna och riksdagsmännen kommer att stå på kö för att buga för de nya herrarna.

    Någon nämnde Kina och faktum är att Kina hävdar sig militärt mot sina grannar i sydkinesiska sjön.

    Man måste förstå att för Ryssland är det inte så att de är aggressiva. För dem är det Väst som varit aggressiva genom att ansluta baltländerna och andra f.d. kommunistländer till NATO. Rysslands upprustning och erövringen av Krim och övrig aktivitet i Ukraina är ett svar på Västs aggression.  
    Kina hävdar sig om några obetydliga öar med oklar nationstillhörighet, det är riktigt. Men det är stor skillnad mot att annektera delar av grannländer, strida på separatisters sida och hota andra grannländer med invasion.
    Kina har dessutom accepterat vänskapliga förbindelser med Taiwan, som för inte särskilt länge sen var en del av Kina. De slöt fred för att det var bra för affärerna. Putin hade struntat i affärerna och invaderat istället...
  • Tecum
    Ulltand skrev 2016-09-20 09:28:55 följande:
     Det är nog så att krig i allmänhet startas som ett överraskningsmoment. Tex som infusionen av Krim. Det dröjde dagar/veckor innan vi ens visste säker vika de svartklädda soldaterna på flygplatsen var.

    Tyvärr leder det till att vi måste ha ett försvar för *alla* eventualiteter. Det duger inte att från dag till dag göra en subjektiv bedömning om krigshotet.
    Det som hände på Krim var inget krig. Det var ett maktövertagande som närmast kan liknas vid en militärkupp. Trupperna fanns redan på plats, en blandning av Ukrainaryssar och infiltrerande ryska elitsoldater. Kriget kunde ha börjat om Ukraina skjutit tillbaka men man hade varken resurser eller tillräckligt stöd i den egna armen. Och viktigast av allt, Ukraina var inte medlemmar av någon allians. Baltstaterna är med i både Nato och EU, det funkar inte med ett överraskningsanfall. Det som kommer att ske i Baltikum är omfattande inre oroligheter som initieras av de ryskvänliga inom länderna. När det gått långt nog kommer Ryssland att gå in med trupp, för att "skydda den ryska befolkningen" som det heter. Precis som i östra Ukraina.
  • Tecum
    Ulltand skrev 2016-09-21 10:15:24 följande:
    Man skulle få ett mycket bättre försvarsläge mot omvärlden om man hade Gotland.

    Man skulle kunna lägga och serva sina gasledningar i Östersjön utan att vara beroende av andra länder som Sverige.
    Tror du på fullt allvar att andra EU-länder skulle köpa gas av Ryssland efter att de ockuperat ett EU-land?
    Är du militär då du har en så verklighetsfrämmande syn på säkerhetspolitik?
  • Tecum
    Konservativ skrev 2016-09-21 20:35:38 följande:
    Nato bildades ursprungligen för att stå emot Sovjet och Putins Ryssland är Sovjets arvtagare. Att tro att Natotrupperna i Lettland inte är där för Rysslands skull är som att tro att USA:s trupper i Sydkorea inte är riktade mot Nordkorea.

    Därför är det naivt att påstå att Ryssland inte har något att göra med Natoudvidgningar i sin närhet. Det hade varit bättre att inte utvidga Nato. Inte heller skulle en Natoanslutning ändra mycket för Sveriges del. Sverige har fortfarande plikten att försvara sitt eget land. Om inte Sverige vill satsa på sitt försvar, varför skulle andra länder vilja försvar oss?

    Missförstå mig inte. Putin är en skitstövel. Men för att hantera en skitstövel måste man förstå hur han fungerar. 

    Sanktionerna bör avskaffas. De har bara två effekter: den gör medelryssen fattigare och det gör honom mer beroende av Putin och mer lojal. Andra effekten är en försvagning av finsk ekonomi. Varför är det bra?
    Men hur ska man hantera Putin och Ryssland då? Faktum är att ryssarna testar hur långt de kan gå utan att stöta på patrull. Och omvärlden har inte mycket annat än ekonomiska sanktioner att ta till. Ska man bara låta dem hållas och annektera område efter område?
    Det enda som funkade på Sovjet var maktspråk. Tyvärr verkar det vara samma med Ryssland.
  • Tecum
    Anonym (danne) skrev 2016-09-21 20:25:48 följande:
    Ja andra länder skulle säkert protestera. Och fortsätta köpa gas när behovet blivit tillräckligt stort.
    Att överse med en invasion av ett EU-land vore dödsstöten för unionen, det går inte.
    Det finns gas att köpa på annat håll, den är dyrare men det får man ta i ett skarpt läge. Tyskland kan starta upp sina kärnkraftverk om det behövs.
  • Tecum
    Konservativ skrev 2016-09-22 17:39:30 följande:
    Man ska upprusta och vara bereddd att försvara sig. 110 miljarder i försvarsbudget varje år. Värnplikt för unga män. Sen kommer Sverige att kunna försvara sig och när Putin ringer kommer han inte att arrogant kräva det han vill ha (som det är nu) utan han kommer att förhandla.
    Otroligt naivt att inbilla sig att Sverige kan försvara sig militärt mot en stormakt. Om Ryssland mot förmodan vill ta Gotland så gör de det. Enda skillnaden är att våra förluster materiellt och i döda och skadade blir mångdubbelt större.

    Värnpliktiga är och har alltid varit kanonmat. Dagens krig är högteknologiska och kräver motsvarande personal. Gröna gubbar på marken är nostalgi på officersmässarna.
  • Tecum
    Skogshuggaren skrev 2016-09-26 13:26:09 följande:
    Varför känner man sig hotad av en försvarsallians? Schweiz och Österrike borde i så fall känna sig extremt hotade, de är helt omringade av Nato-länder. Sverige också för den delen, Danmark, Norge, Tyskland m fl är ju med i Nato, vi borde vara livrädda här.

    Varför skulle Nato vilja anfalla Ryssland? Eller Österrike eller Sverige? Det är frivilligt att gå med i Nato, det finns inget tvång. Ryssland skulle säkert också kunna gå med i Nato, men de väljer helt klart konfrontation. 
    Ja det är en nyckelfråga. Nato har ingen som helst anledning att anfalla Ryssland och inget att vinna på det. USA har inget intresse av Ryssland, de är fullt upptagna med muslimska terrorister. Det är bara rysk propaganda för att motivera upprustning och maktspråk mot grannländer.

    Däremot vill Ryssland återupprätta Sovjetimperiet och inbillar sig därför att de vinner på att använda våld. De som anklagar Nato för aggression är bara nyttiga idioter som går Putins ärende.
Svar på tråden Kommer Ryssland anfalla Sverige?