• Anonym (Nisse­gurra)
  Äldre 8 nov 23:09
  6426 visningar
  17 svar
  17
  6426

  Får inte utlänningar köpa bostadsrätter här?

  Jag vill minnas att jag har läst att man inte får köpa en bostadsrättslägenhet om man inte ska bo där på heltid men det kan väl inte stämma? Varför skulle man inte kunna få ha en lägenhet i Haparanda som man åker till ibland fast man bor i Ystad så länge man betalar sina avgifter till föreningen?

  Dessutom undrar jag hur utlänningar gör som vill köpa något i Sverige när en villa inte vore så praktiskt att äga? Kanske vill en Islänning ha en bostadsrätt i Sverige för att besöka två gånger per år? Kanske vill en utlandssvensk köpa en lägenhet för att kunna åka "hem" ibland? Om man bor i Australien (som svensk medborgare) ska man inte få äga en lägenhet här då? Eller kanske vill en äkta make/maka till en svensk medborgare köpa en bostadsrätt här- går inte det då heller om man måste bo på heltid i bostadsrätten?

  Stämmer verkligen det jag tycker mig ha läst att föreningar inte tillåter ägare som inte bor där heltid eller har jag fått det om bakfoten? Jag tycker det verkar sinnessjukt om man inte får köpa en bostadsrätt var man än är ifrån på jorden så länge man kan betala för sig.

 • Svar på tråden Får inte utlänningar köpa bostadsrätter här?
 • Anonym (Nisse­gurra) Trådstartaren
  Äldre 8 nov 23:36
  #4

  Men vad sjukt. Så en person som är från Haparanda men bor i Ystad pga jobb får inte äga en lägenhet i sin hemstad för att han bara är där 20 dagar om året?

  En utlandsvensk eller utländsk medborgare får inte äga en lägenhet för att dom kanske bara kommer dit sammanlagt tre veckor om året?

  Så våra kära Hollywoodfruar skulle inte få köpa en lägenhet i Sverige då eftersom att dom bor i USA på heltid för att ge ett annat exempel?

  Hur vet föreningen om man tänker bo där på heltid? Måste man svara på det när man köper och så blir man nekad om man svarar ärligt att man bara kommer att vara där x antal dagar per år? Om man ljuger och dom upptäcker det efter 1 år blir man utkastad då fast man har skött sig exemplariskt?

  Jag tycker att det är vråldåligt måste jag säga. I omvänd ordning så skulle ju inte alla svenskar som köper i Spanien t ex få äga en lägenhet där då om Spanien hade samma korkade regler.

 • Anonym (Nisse­gurra) Trådstartaren
  Äldre 9 nov 01:32
  #8
  -1
  Anonym (qwerty) skrev 2016-11-08 23:44:48 följande:
  Som förening vill man ju ha en säkerhet. Vem tar hand om lägenheten när ägaren bor på andra sidan jordklotet 330 dagar om året? Vem är där om det blir en vattenläcka i lägenheten?

  Ja, du kan bli utkastad. Ett exempel är om du hyr ut lägenheten i andrahand utan att ha föreningens godkännande.

  Angående lägenheter i spanien är det semesterboenden. Det är en helt annan sak. Det finns ju liksom ingenting som hindrar dig att köpa en sommarstuga i värmland eller semesterlägenhet på gotland.
  Vem säger att ingen skulle titta till lägenheten ibland? Vattnet stänger man väl av om man åker bort en längre tid och en nyckel kan man ge till en vän, granne eller Ordförande i föreningen om dom skulle behöva gå in för underhåll. Vad är det för skillnad på semesterboende och bostadsrätt menar du?

  En sommarstuga/radhus/villa kan vara väldigt krånglig för att inte säga omöjlig att ta hand om om du inte bor nära men med en lägenhet är det bara att stänga dörren och gå. Dessutom kanske man inte vill ha allt arbete en sommarstuga/radhus/villa för med sig om man bara är där några veckor per år. Vidare så kanske man inte vill bo varken i skogen i Värmland eller på Gotland utan kanske i Stockholm, Göteborg, Kiruna eller Varberg och då ska man väl få göra det?
  Seven Costanza skrev 2016-11-08 23:45:39 följande:
  Skillnaderna kan ju troligen bero på att många andra länder har ägarlägenheter och inte bostadsrätter. I Sverige köper du ju faktiskt inte själva lägenheten utan bara rätten att bo där, och den rätten är villkorad till att man följer bostadsrättsföreningens regler.
  Men det är ju löjligt för att inte säga helt bisarrt att en person inte ska få köpa en bostad om man kan pynta för den bara för att man inte bor där heltid. Vad vinner föreningen på att ha så styva regler? Kan inte tänka mig att det är så många "utbölingar"  som skulle köpa lägenheter i varje förening att det skulle bli ett så enormt problem.
  Tom Araya skrev 2016-11-09 00:52:07 följande:
  Du får det att låta som att det är en svensk lag mot "utbölingars" ägande, det är det inte.
  En bostadsrättsförening är precis som det låter, en förening och en förening har rätt stor frihet att sätta de regler de anser är bäst för föreningen. Det förekommer säkert i många andra länder också.
  Eftersom en bostadsrättsförening är just en förening där alla bostadsrättsinnehavare är delägare så vill de ha delägare som är aktiva och deltar i det som är föreningens intressen och ansvar.
  Där det fungerar annorlunda (exempelvis i andra länder) är antagligen också upplåtelseformen annorlunda än den för bostadsrätt i Sverige.

  Varför ska man äga en lägenhet på en plats man bara tillbringar tre veckor om året, det finns ju hotell?!
  Jag vet att det inte är en "lag" men om det är praxis för svenska bostadsrättsföreningar att man måste bo där på heltid så blir det ju som en indirekt "lag" som hindrar folk från att köpa lägenheter.

  Varför ska man inte få äga en lägenhet där man vill? Om någon känner för att köpa en lägenhet som han bara åker till en dag om året så ska väl ingen sätta käppar i hjulet för det? Det är väl för tusan inte upp till någon annan att bestämma att man måste bo på hotell om man har lust och råd att köpa en egen bostad? Att säga till någon att han borde ta in på hotell istället för att köpa en bostad låter som något en jävligt avundsjuk person skulle säga. Då kan vi ju dra det längre än så och ifrågasätta varför man måste köpa en Porsche 911 cab när man bara kan köra nedcabbat 10 dagar om året i Sverige- du kan ju hyra bilen ett par dagar varje sommar istället! Eller varför köpa en båt när du kan åka med en vän som har en båt istället? Varför har du en gästsäng när gästen kan sova på soffan? Varför köpa en motorcykel som går i 300 blås när du bara får köra 120 km i timmen- köp en gammal moppe istället! Varför har du 15 par jeans när du bara kan använda ett par i taget? Det är inte upp till andra att diktera vad någon annan ska göra med sina pengar hur slösaktigt det än kan tyckas vara för somliga!


Svar på tråden Får inte utlänningar köpa bostadsrätter här?
Logga in
Bli medlem