• Anonym (TS)
    Äldre 5 Dec 18:08
    27263 visningar
    176 svar
    176
    27263

    Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

    Alltså varför förstår inte folk att det är dyrt att vara en höginkomsttagare?

    Om vi tar och jämför en sjuksköterska med en tjänsteman i privat sektor. Skjuksköterskans tjänar 26.000kr, tjänstemannen 60.000kr. 34.000kr i löneskillnad brutto, vilket efter skatt blir en löneskillnad på 18.331kr (20.201 resp. 38.532). Bara där blir det väldigt orättvist och skevt att jämföra bruttoinkomst. När man sedan jämför arbetsvillkoren, tjänstemannen har oftast ingen övertid, ob-ersättning osv. vilket skjusköterskan har. När skjuksköterskan slutar så har personen verkligen slutat. Det går inte att sätta en kateter på patienter hemifrån liksom. Medan tjänstemannen ska vara beredd på att under dygnets alla timmar svara på mail och telefonsamtal. Har det under dagen varit möten som dragit ut på tiden måste man jobba ikapp på kvällen. Tid man egentligen inte får betalt för. En tjänsteman måste också vara beredd på att närsomhelst vara tvungen att avbryta sin semester. Det spelar ingen roll om man är på landet 20 mil bort från kontoret eller i Australien, händer något akut måste man in till kontoret.

    Sedan kommer vi till det rent ekonomiska. Sjuksköterskor får arbetskläder av arbetsgivaren. Tjänstemannen måste stå för det själv. Och nej, bara för att man har ett jobb som kräver en kostym så kan man inte köpa den billigaste på Dressman, utan det är märken som Oscar Jacobson och Filippa K som är minsta standarden, helst ska det vara skräddarsytt. Bara det går på i genomsnitt 4.000kr/mån, sedan måste man ha skjorta/blus, skor, andra accessoarer som man måste ha för att se respektabel ut. Ytterligare 3-4000kr i månaden. Och nej, det går inte att jämföra med fritidskläder, ingen vill gå med kostym på en söndag så man måste köpa lediga kläder också. Sjuksköterskor har ingen möjlighet att äta lunch ute, vilket man måste göra som tjänsteman. Man kan inte sitta framför en matlåda och göra affärer, eller upprätthålla relationerna med branschkollegor.

    Och när man slår ut det så har sjuksköterskorna mer att röra sig med i månaden.

  • Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 19:34
    #10
    silhuett skrev 2016-12-05 18:13:34 följande:

    Det är väl ingen som har tvingat tjänstemannen att jobba som tjänsteman och tjäna 60 000 i månaden? Skulle tro att det är ganska frivilligt.


    Det är ingen som tvingat sjuksköterskor och lärare att jobba med det dem gör heller
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 19:40
    #11
    viseversa skrev 2016-12-05 18:29:32 följande:

    Exakt hur dyrt är det inte att vara fattig då? Knappt ha råd att äta i slutet av månaden. Att inte kunna köpa vinterskor och kläder till sina barn.När en mössa är en enorm utgift som innebär att man får välja bort något annat nödvändigt. Att känna förtvivlan när skolan vill att man ska skicka med matsäck till barnet för då sabbas hela veckans matranson.Att ALDRIG kunna unna sig något extra. Inte kunna gå på skansen eller liknande med barnen/barnet NÅGONSIN. Inte kunna ta en kaffe ute. Men visst ts det är mest synd om dom som tjänar mer än dom behöver.- Inser du inte hur provocerande din ts är för många??


    Fast jag tycker att vi ska hålla diskussionen på rätt nivå här och hålla oss ifrån att jämföra äpplen med tekoppar.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 21:58
    #15
    silhuett skrev 2016-12-05 21:42:08 följande:

    Nej. Men i det här fallet var det ju tjänstemannen som klagade.


    Det finns ingen annan yrkeskår än sjuksköterskor och lärare som kan mäta sig i deras nivå på klagande. Missförstå mig rätt nu, jag klagar inte på tjänstemännens arbetsvillkor. Jag börjar dock bli jävligt less på synsättet "Du som tjänar så mycket borde ha råd med allt". För nej, man har inte råd med så mycket mer än vad någon med medellön. När man slår ut det så är det bara någon tusenlapp som skiljer fastän det ser ut som en jätteskillnad i lönekuvertet. Det kostar både psykiskt och fysiskt att tjäna mycket.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 22:02
    #17
    frokenkorrekt skrev 2016-12-05 21:50:05 följande:

    Tycker nog tjänstemannan, som tjänar så mkt och troligen pluggat en del för att komma dit, varit dålig insatt i hur man förhandlar! Du behöver facklig anslutning som bevakar dina rättigheter! Har du skrivit på ett sånt avtal, som dessutom kräver nya kläder för 8000 i månaden, då är du helt totalt dum i huvudet!


    Man behöver verkligen inte vara fackligt ansluten för att bevaka sina rättigheter. Speciellt inte om man arbetar i en bransch där ingen har kollektivavtal eller på något sätt arbetar med fackliga frågor. Facket är jättebra för arbetare som inte har koll på sina egna rättigheter. Dessutom är det svårt att gå till facket om man jobbar som egen konsult
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 22:04
    #19
    frokenkorrekt skrev 2016-12-05 22:00:05 följande:

    Stackare!

    Men jag är helt övertygad om att det tär ännu mer både psykiskt och fysiskt på alla lärare och sjuksköterskor i det här landet...sorry! Men du bet just dig själv i röven. 


    Vore intressant att få se vad du baserar det på. Att det är flest inom vården som blir långtidssjukskrivna?

    Du verkar dock inte vara ute efter att ha en riktig diskussion så jag lägger ner den.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 22:09
    #23
    Anonym (nej du!) skrev 2016-12-05 22:03:46 följande:

    När jag om ca ett år börjar jobba heltid med en ingångslön på drygt 60.000 kr så

    kommer jag att ha har studerat heltid med fullt CSN utomlands i sex år och i Sverige i ett år. Alltså har jag en rätt saftig studieskuld, dock med extremt förmånlig ränta och bra villkor och vars existens är vad som kunnat göra alla mina studier, blivande jobb och mål möjliga. Jag fick också växa upp i Sverige med en fri skola och fri sjukvård, det senare är något jag fortfarande tar del av. Lägg därtill alla andra saker jag tar för givet i mitt liv som är bekostat med hjälp av skattemedel. 

    Som blivande höginkomsttagare är det fullt rimligt att jag är med och betalar så mycket jag kommer betala i skatt. Det är min tur att ge till vårt samhälle så att vi kan fortsätta ha ett gemensamt finansierat skolsystem, sjukvård osv., så att mina framtida barn kan växa upp med dessa saker också. Trots den högre skatten jag kommer betala så har jag i slutändan ändå mer pengar, samt att jag får jobba med något jag själv valt och tycker är spännande och givande. 


    Jag säger som Margaret Thatcher: problemet med socialism är att du förr eller senare får slut på andras pengar.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 22:13
    #25
    sextiotalist skrev 2016-12-05 22:08:52 följande:

    Nja, en tjänsteman kan tjäna allt från 25 000 till en bra bit över 100 000 i månaden.

    Även de högst betalda på mitt arbete klär sig i jeans. Här har nästan alla rätt till övertidsersättning om kunden betala, annars är timme mot timme oavsett om man tjänar 25 000 eller 60 000.

    Dvs det beror på arbete, vilket avtal. Inte ett smack om man arbetar som tjänsteman eller sjuksköterska.

    För övrigt så äter de flesta lunchlåda, även vår vice VD ofta lunch med oss (de gångerna jag sett honom i kostym är lätt räknade på ena handens fingrar)


    Ja alltså det beror ju väldigt mycket på vad man arbetar med. Spelutvecklare delar till exempel inte samma värderingar, arbetsklimat osv som Carnegie.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 22:17
    #29
    Anonym (nej du!) skrev 2016-12-05 22:08:03 följande:

    "tjänsteman" kändes som en konstig beskrivning?

    Att vara egen företagare är jäkligt tungt och kräver oftast bra mycket mer av ens tid än ett "vanligt" jobb. Men om man väljer att vara egen företagare gör man nog det av en anledning som prioriteras högre än just tid, såsom att man tycker det är roligast och mest givande eller möjligheten att växa och tjäna stora pengar. Det är ett val man gör, det ger en inte extra tycka-synd-om-poäng när man diskuterar hur mycket skatt man får betala. 


    Det behöver inte vara tungt att vara egen. Du skriver bara ett avtal med ett företag på 4-5 år och jobbar som vanlig anställd. Att vara egen är inte synonymt med jobb 35 timmar om dygnet. Men det var som svar på att man alltid ska vara fackligt ansluten. För vissa funkar liksom inte det alls överhuvudtaget. Speciellt eftersom facket oftast inte ens gör ett halvbra jobb i alla fall.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 5 Dec 22:24
    #33
    Anonym (***) skrev 2016-12-05 22:10:22 följande:

    Ha ha du måste skoja. Man väljer själv vilka utgifter man vill ha.

    Min man är chef, tjänar cirka 60 000 i månaden, och inte tusan lägger han en massa pengar på kläder. Vi har massor av pengar över varje månad, mycket mer än min bror som är sjuksköterska.


    Det är precis exakt det här jag menar. Bara för att någon på pappret tjänar mycket tar alla för givet att utgifterna alltid är noll och intet och personen alltid har råd med precis allt.

    Det är inte så enkelt att bara för att bruttoinkomsten är 30.000kr mer så har man automatiskt 30.000kr mer att röra sig med
Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?