Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 18:08:37 följande:

    Alltså varför förstår inte folk att det är dyrt att vara en höginkomsttagare?

    Om vi tar och jämför en sjuksköterska med en tjänsteman i privat sektor. Skjuksköterskans tjänar 26.000kr, tjänstemannen 60.000kr. 34.000kr i löneskillnad brutto, vilket efter skatt blir en löneskillnad på 18.331kr (20.201 resp. 38.532). Bara där blir det väldigt orättvist och skevt att jämföra bruttoinkomst. När man sedan jämför arbetsvillkoren, tjänstemannen har oftast ingen övertid, ob-ersättning osv. vilket skjusköterskan har. När skjuksköterskan slutar så har personen verkligen slutat. Det går inte att sätta en kateter på patienter hemifrån liksom. Medan tjänstemannen ska vara beredd på att under dygnets alla timmar svara på mail och telefonsamtal. Har det under dagen varit möten som dragit ut på tiden måste man jobba ikapp på kvällen. Tid man egentligen inte får betalt för. En tjänsteman måste också vara beredd på att närsomhelst vara tvungen att avbryta sin semester. Det spelar ingen roll om man är på landet 20 mil bort från kontoret eller i Australien, händer något akut måste man in till kontoret.

    Sedan kommer vi till det rent ekonomiska. Sjuksköterskor får arbetskläder av arbetsgivaren. Tjänstemannen måste stå för det själv. Och nej, bara för att man har ett jobb som kräver en kostym så kan man inte köpa den billigaste på Dressman, utan det är märken som Oscar Jacobson och Filippa K som är minsta standarden, helst ska det vara skräddarsytt. Bara det går på i genomsnitt 4.000kr/mån, sedan måste man ha skjorta/blus, skor, andra accessoarer som man måste ha för att se respektabel ut. Ytterligare 3-4000kr i månaden. Och nej, det går inte att jämföra med fritidskläder, ingen vill gå med kostym på en söndag så man måste köpa lediga kläder också. Sjuksköterskor har ingen möjlighet att äta lunch ute, vilket man måste göra som tjänsteman. Man kan inte sitta framför en matlåda och göra affärer, eller upprätthålla relationerna med branschkollegor.

    Och när man slår ut det så har sjuksköterskorna mer att röra sig med i månaden.


    Nja, en tjänsteman kan tjäna allt från 25 000 till en bra bit över 100 000 i månaden.

    Även de högst betalda på mitt arbete klär sig i jeans. Här har nästan alla rätt till övertidsersättning om kunden betala, annars är timme mot timme oavsett om man tjänar 25 000 eller 60 000.

    Dvs det beror på arbete, vilket avtal. Inte ett smack om man arbetar som tjänsteman eller sjuksköterska.

    För övrigt så äter de flesta lunchlåda, även vår vice VD ofta lunch med oss (de gångerna jag sett honom i kostym är lätt räknade på ena handens fingrar)
  • sextiotalist
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 22:02:18 följande:

    Man behöver verkligen inte vara fackligt ansluten för att bevaka sina rättigheter. Speciellt inte om man arbetar i en bransch där ingen har kollektivavtal eller på något sätt arbetar med fackliga frågor. Facket är jättebra för arbetare som inte har koll på sina egna rättigheter. Dessutom är det svårt att gå till facket om man jobbar som egen konsult


    Det är därför vi har både civilingenjörer, civilekonomer och jurister anslutna hos oss. Teknikkonsultföretag och endast tjänstemän. Våra medlemmar har allt från 25 000 till 80 000 i månadslön
  • sextiotalist
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 22:13:18 följande:

    Ja alltså det beror ju väldigt mycket på vad man arbetar med. Spelutvecklare delar till exempel inte samma värderingar, arbetsklimat osv som Carnegie.


    Teknikkonsult och inte inom spel. En av mina kollegor är projektledare för ett projekt som ligger i halvmiljardklassen (är klädd i jeans)
  • sextiotalist
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 22:31:47 följande:

    Men herregud vad vi tolkar in extremt mycket blaj. Bara för att jag sa att det kostar psykiskt och fysiskt att tjäna mycket betyder inte det att det kostar psykiskt i andra yrken. Skärpning för fasen!

    Jag måste nog dessutom förtydliga en sak: Det jag menar med att det kostar fysiskt är inte att det kostar i fysik/kroppsligt, utan att det fysiskt kostar pengar (matlåda är uteslutet, propra kläder krävs, utlägg måste göras osv)


    Och det är inte saker som automatiskt är något som är kopplat till hög lön.

    Det finns tjänstemän med betydligt lägre lön med klädkod och där uteluncher är norm och så finns det de tjänstemän som har betydligt högre lön än 60 000 som arbetar på en arbetsplats utan klädkod. De kollegor som har mycket utlägg har kort via arbetet och behöver inte använda sina privata pengar.

    Vi har ett väldigt bra lunchrum där de flesta äter tillsammans.
  • sextiotalist
    Anonym (asta ingen aning) skrev 2016-12-06 04:14:15 följande:

    När det gäller kläder så är väl också halva intrycket beroende på hur man BÄR UPP sina kläder! En skräddarsydd kostym kan säkerligen se bonnig och missklädsam ut på en kort tjockis medan en lång välbyggd person kan få en Dressmankostym att se riktigt snygg ut.


    Precis. Tänkte på exakt samma sak. Jag har ett par kollegor på jobbet som stämmer in på den beskrivningen. Hon har kläder från typ HM etc, ser alltid elegant ut (hon skulle se välklädd ut även i en sopsäck) och en yngre man som alltid har dyra märkeskläder och han ser ändå ut som en lodis.
  • sextiotalist
    Anonym (Nyfiken) skrev 2016-12-06 06:22:58 följande:

    Så sant och intressant. Är lite nyfiken på hur hon ser ut för övrigt (t ex frisyr, ev smink) och hur hon beter sig för att uppfattas som elegant? Har hon t ex en "ståtlig" hållning? Vilken typ av kläder har hon som du uppfattar som eleganta utan att vara dyra? Färger, snitt, material, accessoarer etc. Alltid kul med folk som kan se fina ut utan att det behöver kosta en förmögenhet.


    Hon är naturligt snygg. Har en bra hållning, ett hår som har bra kvalité. Det finns sådana personer som är så av naturen. Ibland är hon helt osminkad och ibland sminkad. Även ett par trasiga jeans ser elegant ut på henne.
  • sextiotalist
    Anonym (Gk) skrev 2016-12-06 07:28:54 följande:
    Tyvärr är det inte bara där det sitter. Att du tror det säger tyvärr mycket om dig. Välsydda detaljer, design, kvalitet på tyg bidrar med ett helhetsintryck som inte kommer billigt.

    Jag håller inte med TS om kostnaderna för en bra garderob. Jag köper knappast ny kostym för sådana belopp varje månad. Kläderna jag köper har bra kvalitet och de håller väldigt länge. Inte sliter man så mycket på kostym heller om man jobbar på kontor. Dyra strumpbyxor, kemtvätt och underhåll av skor m m är väl snarare driftskostnader som tar pengar.
    Håller inte med dig. Jag konstaterade detta för länge sedan, då jag sett tillräckligt många som har sk designkläder och ändå inte kan bära upp dom. Förutom min kollega (en mycket trevlig person för övrigt) så har jag sett en del i bekantskapskretsen som jag vet köper designkläder och ändå inte bär upp dom. Jag vet inte vad det är, men något är det.

    Jag har också sett många, som tvärtom, bär upp vilket plagg som helst.
  • sextiotalist
    M1rella skrev 2016-12-07 01:23:16 följande:

    Om du tjänar 30 000 kr mer än mig i månade så har du 30 000 kr mer än mig att röra dig med per månad. Det är fakta. Sedan väljer DU själv vad du vill lägga de pengarna på. Men faktum kvarstår, du har fortfarande 30 000 kr mer än ex mig per månad.

    Dessutom innebär inte hög lön automatiskt högre utgifter.


    Nej om någon tjänar 30 000 mer än dig så har personen troligen inte mer än 15000 extra. När man kommer upp i de lönerna så kommer den progressiva statliga skatten.
  • sextiotalist
    Anonym (Högavlönad) skrev 2016-12-07 05:52:16 följande:

    Vilken märklig inställning, TS. Jag jobbar i ett yrke där vi har 60000+ i lön och jag lägger verkligen inte pengar på kläder då jag är tämligen ointresserad. Jag har mkt god ekonomi och vi lägger våra pengar på boende, resor och barnens fritidsintressen.

    Jag och många med mig på kontoret har matlåda 3-4 dagar / vecka. Många, inklusive vår VD, har jeans. Vårt kontor ligger mitt i Sthlm city,

    Bor du i en liten stad TS? Ditt synsätt känns väldigt inskränkt. Man ska ha respekt för pengars värde även om man själv har det gott ställt.


    Skulle tippa på att TS är inom finanssektorn
  • sextiotalist
    hammarhajen skrev 2016-12-07 06:20:29 följande:

    Jag håller med om att det kan bli tokigt att jämföra bruttoinkomst. Visst är det så att skatterna gör att inkomstskillnaden inte blir fullt så stor som man kan tro.

    Men vet du? Det tycker inte jag är fel. Jag tror faktiskt att om vi INTE hade den beskattningsmodell som vi nu har, så skulle lönerna för tjänstemän vara lägre. För det är inte rimligt att löneskillnaderna ska vara fullt så stora som 26.000 vs 60.000. En "tjänsteman" kan inte vara värd MER än dubbelt så mycket som en sjuksköterska som trots allt pluggat 3-5 år (beroende på inriktning). 

    Jag tycker också att utbildning och ansvar ska löna sig. Definitvit. Men de yrkesgrupperna du skriver om HAR rätt långa utbildningar i bagaget, ofta lika långa som ingenjörer och civilekonomer. Gymnasielärare och läkare har studerat lika länge för grundläggande behörighet. Och då tycker jag inte att det är rimligt någonstans att lönesskillnaden ska vara 30.000+ i månaden.

    Jag vet inte heller om jag tycker att skattesystemet är optimalt. Men om det är ett verktyg att få ner vissa tjänstenmän på jorden är ju det gott och fint bara det. 

    Om en del av skatteintäkterna dessutom går till att ge högutbildade offentliganställda en dräglig arbetsmiljö så känns det än mer rättvist. Gå ett varv i en genomsnittlig skola och sedan på ett vanligt tjänstemannakontor och undersök sådant som:

    * städning

    * tillgång till plats att förvara personliga saker

    * antal kvadratmeter per individ

    * ljudmiljön

    * ergnomiska möbler

    * antal toaletter per individ

    * ventilation

    * temperatur


    Tjänstemän kan tjäna allt från 23000 till 150 000. Tjänstemän kan arbeta inom bemanningsföretag, kan arbeta som VD.
Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?