• Anonym (nej du!)
    Äldre 5 Dec 22:03
    27253 visningar
    176 svar
    +1
    176
    27253

    Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

    När jag om ca ett år börjar jobba heltid med en ingångslön på drygt 60.000 kr så
    kommer jag att ha har studerat heltid med fullt CSN utomlands i sex år och i Sverige i ett år. Alltså har jag en rätt saftig studieskuld, dock med extremt förmånlig ränta och bra villkor och vars existens är vad som kunnat göra alla mina studier, blivande jobb och mål möjliga. Jag fick också växa upp i Sverige med en fri skola och fri sjukvård, det senare är något jag fortfarande tar del av. Lägg därtill alla andra saker jag tar för givet i mitt liv som är bekostat med hjälp av skattemedel. 

    Som blivande höginkomsttagare är det fullt rimligt att jag är med och betalar så mycket jag kommer betala i skatt. Det är min tur att ge till vårt samhälle så att vi kan fortsätta ha ett gemensamt finansierat skolsystem, sjukvård osv., så att mina framtida barn kan växa upp med dessa saker också. Trots den högre skatten jag kommer betala så har jag i slutändan ändå mer pengar, samt att jag får jobba med något jag själv valt och tycker är spännande och givande. 

  • Anonym (nej du!)
    Äldre 5 Dec 22:08
    #21
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 22:02:18 följande:
    Man behöver verkligen inte vara fackligt ansluten för att bevaka sina rättigheter. Speciellt inte om man arbetar i en bransch där ingen har kollektivavtal eller på något sätt arbetar med fackliga frågor. Facket är jättebra för arbetare som inte har koll på sina egna rättigheter. Dessutom är det svårt att gå till facket om man jobbar som egen konsult
    "tjänsteman" kändes som en konstig beskrivning?

    Att vara egen företagare är jäkligt tungt och kräver oftast bra mycket mer av ens tid än ett "vanligt" jobb. Men om man väljer att vara egen företagare gör man nog det av en anledning som prioriteras högre än just tid, såsom att man tycker det är roligast och mest givande eller möjligheten att växa och tjäna stora pengar. Det är ett val man gör, det ger en inte extra tycka-synd-om-poäng när man diskuterar hur mycket skatt man får betala. 
  • Anonym (nej du!)
    Äldre 5 Dec 22:14
    #26
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 22:09:52 följande:
    Jag säger som Margaret Thatcher: problemet med socialism är att du förr eller senare får slut på andras pengar.
    Jag är inget större fan av Margaret Thatcher så söker nog mina råd någon annanstans. 
  • Anonym (nej du!)
    Äldre 5 Dec 22:22
    #31

    Håller med ovanstående angående att du väljer själv vad du slösar på. Om du väljer att köpa en dyr kostym är väl det upp till dig, det måste inte vara märke - märke syns inte ens tydligt utanpå. Du skulle kunna lika gärna få en skräddarsydd kostym för bra mycket mindre som såg minst lika exklusiv om det nu var problemet. Och även om du köper dyra kostymer, det är ju inte så att det är en fast månadskostnad. Kläder behöver du inte köpa nya varje månad, framförallt inte sådana saker som dyra märkeskostymer, de är väl isåfall mer att se som en mer långsiktigt investering om du nu tycker det är av bättre kvalitet eller vad din anledning är. 

    De som tjänar en genomsnittlig lön köper inte heller kläder varje månad, någon gång ibland. Om du tjänar 3-4 gånger mer än en normallön, men samtidigt väljer att ha utgifter för t.ex. kläder 3-4 gånger mer än vi som köper kläder för lägre pris - då är det väl pga dig som du bara har "någon tusenlapp" mer i månaden. 

  • Anonym (nej du!)
    Äldre 5 Dec 22:27
    #36
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 22:17:51 följande:
    Det behöver inte vara tungt att vara egen. Du skriver bara ett avtal med ett företag på 4-5 år och jobbar som vanlig anställd. Att vara egen är inte synonymt med jobb 35 timmar om dygnet. Men det var som svar på att man alltid ska vara fackligt ansluten. För vissa funkar liksom inte det alls överhuvudtaget. Speciellt eftersom facket oftast inte ens gör ett halvbra jobb i alla fall.
    Jag refererade till din originalpost som beklagade sig över:
    "Medan tjänstemannen ska vara beredd på att under dygnets alla timmar svara på mail och telefonsamtal. Har det under dagen varit möten som dragit ut på tiden måste man jobba ikapp på kvällen. Tid man egentligen inte får betalt för. En tjänsteman måste också vara beredd på att närsomhelst vara tvungen att avbryta sin semester. Det spelar ingen roll om man är på landet 20 mil bort från kontoret eller i Australien, händer något akut måste man in till kontoret."

    Det är ju precis det du säger där, att det är tungt och tar mer tid att vara egen. 

    Och skriver du avtal med ett företag som konsult så att du räknas som vanlig inställd så ingår ju samma slags villkor som för vanliga anställda, alltså semester, betald övertid osv. Att ett jobb fortfarande kan innehålla de element du beskrev hör ovan är möjligt, men det är ofta förhandlat innan och inbakat i lönen då det är att se som en del av din arbetsuppgift. Så den är egentligen inte obetald. 
Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?