• Äldre 16 Jan 20:40
    21137 visningar
    52 svar
    52
    21137

    Olika klasser för enäggstvillingar - för och emot

    Om något av barnen skulle må bättre av att vara på egen hand så är det läge att sära på dem. Finns det inga problem så finns det ingen anledning att låta dem gå i olika klasser.

  • Äldre 16 Jan 23:24
    #11
    nevermind skrev 2017-01-16 19:42:41 följande:

    Det är väl bättre att de lär sig att stå upp för sig själva?? Den andra tvillingen kommer inte alltid vara där. Blir väldigt jobbigt om de söker till olika gymnasieskolor sen, och aldrig har klarat sig utan varandra, aldrig varit ensamma.


    Fast det ens behöver inte utesluta det andra. Många tvillingar klarar sig bra utan varandra, det betyder inte att de SKA delas på per automatik. Jag vill att mina tvillingar ska gå i samma klass så länge de båda mår bra av det. Och så länge skolan gör sin del och låter bli att klumpa ihop dem som "tvillingarna" så kommer de båda fortsätta utvecklas till varsin individ, något de redan är. Och de kommer klara av att vara ifrån varandra.
  • Äldre 16 Jan 23:47
    #13
    modsey skrev 2017-01-16 23:44:59 följande:

    Det finns till och med studier som Bekräftar det du säger.


    Precis! Tryggheten i att ha sitt syskon med sig gör barnet tryggare i sig själv också. Och vem vill neka sitt barn trygghet?
  • Äldre 16 Jan 23:51
    #15
    modsey skrev 2017-01-16 23:48:50 följande:

    Troligen samma faktorer som medför att tvillingar har mindre psykisk ohälsa än enlingar!


    Sjukt viktigt! Det märkliga är att det är oftast personer som själv inte har tvillingar som är för att dela på dem. Jag fattar inte varför?
  • Äldre 17 Jan 01:22
    #17
    nevermind skrev 2017-01-17 01:03:53 följande:

    Ja.


    Av vilken anledning? Varför tror du att det skulle vara bättre? Och inte exemplet med din systers barn, bara för att de behövde delas på.
  • Äldre 17 Jan 08:22
    #20
    nevermind skrev 2017-01-17 06:21:58 följande:

    För att många ständigt ser tvillingar som ett par. Inte individer. Till och med upp i vuxen ålder.

    Apropå att skydda varandra: Lillsyrran och vår kusin fick de dela på redan på lekis. Hon backade upp honom, vilket gjorde att han blev för jävla stöddig.


    Det är sant, men det är inte barnens fel, de ska inte straffas för att vuxna inte klarar av att bemöta barnen på individnivå. Och det är ingen anledning till att skilja tvillingar åt per automatik. Tvärtom finns det bra forskning på att man INTE ska dela på dem.
  • Äldre 17 Jan 13:37
    #22
    modsey skrev 2017-01-17 08:45:03 följande:

    Så glad jag blir att fler känner till detta

    En person som skrivit mycket i ämnet framhåller att det är direkt skadligt att separera tvillingar för tidigt. Se o ta tillvara på tvillingskapets fördelar och styrkor i stället !


    Precis! Det finns en anledning till att man inte särar på tvillingar ens på neonatalen även om det bara är en som behöver vård. Argumentet att äldre barn inte ska klumpas ihop och därför ska man dela på dem beror ju helt och hållet på att vuxna och andra barn inte klarar av eller vill se dem som två individer. Det ska inte barnen straffas för.
  • Äldre 24 Jan 17:59
    #25
    LFF skrev 2017-01-24 16:45:41 följande:

    Hur ser flickorna på det hela? De är ju stora nog för att kunna ha en åsikt om det hela. 

    Mina killar är än så länge bara 3 år gamla. De går på samma avdelning på förskolan, skulle aldrig komma på tanken att sätta dem på olika avdelningar. Däremot så får de gärna dela på dem när de delar in barnen i olika grupper. De behöver inte heller sitta vid samma bord vid lunchen etc och nu har de även lagt deras madrasser vid vilan på olika ställen.

    Hur kommer det sig att man prompt ska dela på tvillingar för att få dem mer självständiga, de ska utvecklas till egna individer etc (omskrivningar för att folk omkring tycker att det är så svårt att inte klumpa ihop barnen till en enhet) samtidigt som man försöker få andra syskon att samarbeta mera, umgås mera, få en bättre relation till varandra? 


    Jag upplever att vuxna utan erfarenhet och kunskap vill dela på tvillingar, för de vuxnas skull. Problemet ligger inte hos barnen, men det är de som får ta smällen.
  • Äldre 25 Jan 07:54
    #31
    hammarhajen skrev 2017-01-25 06:17:23 följande:

    Nu låter du ändå lite hård, tycker jag. 

    För det första handlar det inte bara om vuxna eller skolans personal. Klassskompisar och deras föräldrar och syskon är ju också en stor och viktig del i barnens vardag. Barn på tennisträningen och i scoutgruppen och deras ledare.

    Sedan ska man självklart bemöta alla barn som de individer de är, men jag har också  full förståelse för att det är svårt att skilja enäggstvillingar åt. En del är ju väldigt lika och vill ha samma stil, många delar till och med garderob så tvilling A har ett par byxor på måndag och tvilling B har samma brallor torsdag. Inget fel i det förstås, men ökar gissningsvis sannolikheten för ihopblandning. Jag har mött tvillingpar där föräldrarna själva har svårt att de vem som är vem på lite avstånd..

    En del tvillingar har väldigt skilda intressen och kompisar, andra gör det mesta tillsammans. En del kammar håret medvetet olika, andra vill vara så exakt lika som möjligt. I en del fall är det ganska enkelt att prata fotboll med tvilling A och flöjt och musik med tvilling B. Men i andra fall har de så lika intressen, vanor, drömmar och vänner att det ÄR svårt att ha "olika relation" eller vad man ska säga, speciellt om man möter barnen lite mer sällan. t.ex. som slöjdlärare, parallellklasslärare, fotbollstränare, mamma till kompis etc.

    Forskning på att man inte ska dela tvillingar finns säkert, men frågan som är intressant för skolstart är ju hur långt i livet det gäller? Neonatalbarn är ju en helt annan sak än en 10-åring. Nyfödda separerar man ju inte från mamman heller, men skolbarn ska definitivvt greja en (frisk, vanlig) dag utan förälder. Och det finns säkert också studier som pekar på att ALLA barn mår bra av att utvecklas självständigt, och så krockar studierna för tvillingar. Som alltid, egentligen och inte bara med tvillingar. Ser man bara ur ETT perspektiv och litar till studier inom ETT område så finns kanske ett rätt, men livet är komplext och man måste tänka ur flera perspektiv alltid.. 

    Slutsatsen är väl att det kan finnas olika lösningar som passar olika tvillingpar. Och att man inte behöver bli irriterad över andra föräldrars val eller skolans fråga. Alla vill barnens bästa, men "det bästa" kan variera.


    Jag har inte skrivit annat än att en del tvillingpar mår bättre av att gå i olika klasser, men det ska inte ske per automatik bara för att barnen är tvillingar.
  • Äldre 25 Jan 07:56
    #32
    gammelget skrev 2017-01-25 06:38:10 följande:

    En människa formas av både arv och miljö, och enäggstvillingar som har exakt samma miljö kommer bli som samma person i två olika kroppar. Nu tycker jag personligen att det inte är något fel på det, men jag skulle gissa att de flesta andra anser att tanken på att två personer är nästan exakt likadana både i utseende och tanke är otäck. Vi lever ju i en individualistisk tid där det är viktigt att vara unik.

    Med enäggstvillingar borde man därför ge dem något olika miljö att utvecklas ifrån varandra i, olika klasser är därför perfekt. För annars blir det verkligen samma person i två likadana kroppar.


    Mina enäggstvillingar är definitivt två olika personer, och har olika personligheter, har inte varit särade. Så nej, det stämmer inte.

    Sen är det faktiskt skit samma om någon annan tycker det är "otäckt" med två personer som är väldigt lika varandra, det ska inte drabba ett tvillingpar.
  • Äldre 25 Jan 07:58
    #33
    gammelget skrev 2017-01-25 06:41:30 följande:

    En annan grej man faktiskt kan göra är att vid en eventuell skilsmässa, där bägge föräldrarna är bra föräldrar, är att ta en av tvillingarna var. Låter kanske jättehemskt, men det gör barnens miljö och utveckling olika, därför även deras personligheter olika för att förstärka deras individualitet.


    Smart! Då bryter man verkligen bandet mellan ett syskonpar fullständigt! Toppen! Men hey, man förstärker deras individualitet, så vem bryr sig om petitesser?
  • Äldre 4 May 19:47
    #44
    Stb skrev 2017-04-23 08:05:16 följande:

    Det är säkerligen olika från fall till fall. Men min erfarenhet (Är själv enäggstvilling) var att jag trivdes mycket bättre i en egen klass.

    Jag och min syster gick i samma klass till åk 4, efter det bönade jag mina föräldrar om att få byta. Inte för att jag inte älskade att hänga med min syrra, vi är än idag otroligt tajta :). Men kände att alla lärare alltid jämförde oss. Vi gick båda två ofta höra att "men din syster kan ju, eller, hon är ju så duktig! varför är inte/ kan inte du likadant??. Det blev mycket bättre efter det att jag bytt klass :)


    Återigen, det är de vuxnas problem, och inte något barnen ska lida av. Ett tvillingpar som vill gå i samma klass ska inte behöva säras på bara för att lärarna inte har vett att bete sig som folk.
  • Äldre 9 May 23:13
    #46
    Stb skrev 2017-05-09 20:01:11 följande:

    Självklart är det de vuxnas problem. Men det blev ju jag som fick lida för det. För mig blev ett klass byte lösningen, dock innebär ju inte det att det är en bra lösning för alla andra.


    Ja, tyvärr är det ju så, det är barnen som blir lidande. Då är det klart att ett klassbyte kan hjälpa. Jag önskar att vuxna, särskilt i barnomsorg och skola skulle bli bättre på att se varje barn som individer, som så många påstår sig göra.
Svar på tråden Olika klasser för enäggstvillingar - för och emot