• Äldre 6 Feb 00:44
    659687 visningar
    11715 svar
    11715
    659687

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    Bergis skrev 2017-02-06 00:19:32 följande:
    Hur hade du tänkt att de svenska politikerna ska göra i EU? Det blir inte många kvar att prata med om man nu inte ens vill prata med de som har fri abort t.o.m. 12 veckan.

    Våra politiker kan inte ens åka över sundet till Danmark och prata med dem. Inte heller till Tyskland. Polen vågar jag inte ens nämna vad de har för abortlagar. Känner du ens till Europas abortlagstiftningar för de olika länderna?
    Vilka av Europas länder är rasistiska och vill begränsa kvinnans rätt till ett fritt val?

    Jag har tidigare i tråden nämt europeiska länder som har en abortlagstiftning som är mer generös än Sveriges exv Nederländerna, Cypern och Storbritannien.

    Jag tror att många kvinnliga moderata väljare starkt ogillar att moderaterna ska samarbeta med ett för kvinnor så reaktionärt parti som SD.
  • Äldre 6 Feb 08:09
    -1
    Bergis skrev 2017-02-06 07:47:26 följande:
    De flesta länder i Europa har en mer restriktiv abortpolitik än vad SD förespråkar.

    Betyder det även att politiker från Cypern inte ska samarbeta med svenskar? Var inte så tröttsamt normativ utan inse att abortfrågan handlar om subjektiva bedömningar.
    Den svenska abortlagstiftningen vilar på vetenskaplig grund medan SD och andra som vill reducera kvinnans möjlighet att själv ta beslut över en abort gör detta baserat på religiösa och konservativa värderingar.

    Jag har sagt det förut och jag säger det igen, steget mellan extremhögerpartier och religiös fundamentalism (exv muslimska fundamentalister) är inte så stort som man kan tro.
  • Äldre 6 Feb 08:17
    -1
    FDFMGA skrev 2017-02-06 07:45:05 följande:

    En moderat som tröttnat på SD-kramandet och föreslår att M och S samarbetar.

    www.dn.se/debatt/vi-bor-vara-oppna-for-en-regering-med-m-och-s/


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
    Det är skönt att det finns moderater som vill att M ska utveckla samarbetet med socialdemokraterna i stället för att försöka sammarbeta med det rasistiska och reaktionära partiet SD.
  • Äldre 6 Feb 08:20
    Bergis skrev 2017-02-06 08:16:18 följande:
    Nej, båda vilar på vetenskaplig grund. Vecka 12 är inte något taget ur luften utan liksom vecka 18 och vecka 22 handlar det om att fostret når nya stadier i sin utveckling.

    Sedan gör människor olika bedömningar beroende på om de är liberser eller konservativa.
    Varför ska politiker lägga sig i vad kvinnan gör med sin kropp? Så länge som läkarvetenskapen menar att det är etiskt och medicinskt försvarbart att genomföra aborter till vecka 18/22 så bör detta vara ett val för kvinnan/läkare och inga andra!
  • Äldre 6 Feb 08:51
    Bergis skrev 2017-02-06 08:41:13 följande:
    Nu är läkarvetenskapen inte på något sätt enig. Ditt inlägg är faktiskt ett argument för abortförbud i vissa länder.
    Ok jag utvecklar frågan:

    Varför ska politiker lägga sig i vad kvinnan gör med sin kropp? Så länge som en majoritet av den svenska läkarkåren menar att det är etiskt och medicinskt försvarbart att genomföra aborter till vecka 18/22 så bör detta vara ett val för kvinnan/läkare och inga andra!
  • Äldre 6 Feb 12:38
    Bergis skrev 2017-02-06 09:50:35 följande:
    Politikerna lägger sig redan i vad kvinnan gör med sin kropp. I abortftågan och även i andra frågor som exempelvis prostitution.

    Nu vet jag inte om siffrorna beträffande läkarnas åsikter ser ut som du påstår men låt oss leka med tanken att du har rätt.

    Det är fortfarande en subjektiv bedömning och det finns som sagt fler aspekter. Lagstiftning är dessutom normbildande. Ändras lagar och regler följer normer om tyckande efter.

    När det gäller i vilken vecka en abort senast får ske ( idag vecka 22) så ansvar socialstyrelsens rättsliga råd för att bara foster som är yngre än att de kan leva utanför magen med medicinsk hjälp får aborteras och i takt med att läkarvetenskapen utvecklas så kan tidpunkten för när en abort senast får ske komma att sänkas i framtiden. Jag har intet problem med detta då ett sådant beslut kommer att vila på vetenskaplig grund.


    Däremot tycker jag att det är helt obegripligt att  du och SD så kraftigt vill inskränka kvinnans rätt att själv besluta om abort från vecka 18 till vecka 12. Här handlar det inte om att ni vill förändra lagstiftningen för att fostret skulle kunna överleva om det fötts vid denna tidpunkt utan om att du och SD vill kunna bestämma och begränsa kvinnans rätt att själv besluta om en abort.


    Ni vill förändra abortreglerna trots att experter på området (professorer, läkare, barnmorskor) anser att ert förslag saknar vetenskaplig grund och trots att ert förslag enligt dessa experter kan leda till större risker för landets kvinnor.  


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 6 Feb 14:12
    Bergis skrev 2017-02-06 13:27:39 följande:
    För det första. Låt SD tala för sig. Jag pratar för mig. Blanda inte in mig i deras argumentation.

    Att det skulle finnas en vetenskaplig sanning om när abort ska ske är helt enkelt inte sann. Att vissa tror det är bara ett exempel på den svenska inskränktheten.

    Skulle världens syn på abort vara baserad på känslor. Sveriges syn skulle vara baserad på fakta. Ursäkta, men vilket trams.

    Ok , att jag gjorde som jag gjorde beror på att dina åsikter sammanfaller med SDs uppfattning i frågan.


    Socialstyrelsens rättsliga råd består bl.a. av Sveriges främsta läkare/forskare på aborter/kvinnosjukvård och Socialstyrelsens rättsliga råds beslut är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. Att påstå något annat är trams.


    Kan du presentera argument som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet som pekar på att svenska kvinnor inte längre bör ha rätt att själv besluta om abort i vecka 13 (eller handlar det bara om att aborter efter en specifik vecka strider mot din moral)?


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 6 Feb 17:42
    Bergis skrev 2017-02-06 17:28:29 följande:
    Att staten bestämmer över människor är standard i demokratier. Du får inte använda narkotika, du måste ha säkerhetsbälte, du måste betala skatt mm mm. Så det är inte på något sätt unikt för denna fråga.

    Det ska också sägas att oavsett om gränsen är 18 veckor eller 12 veckor så bestämmer staten över kvinnan.
    Om staten ska bestämma om kvinnans rätt till abort efter vecka 12 så inskränks emellertid kvinnans rätt till abort.
  • Äldre 6 Feb 18:30
    nattuw skrev 2017-02-06 18:19:59 följande:
    Aborters vara eller inte vara har inget med vetenskapa att göra utan handlar om politik och moral. Att man sedan anser sig behöva sätta en gräns och fastnar för en gräns där läkarna anses kunna rädda ett foster eller en gräns där en abort kan leda till komplikationer gör inte att abortlagstiftningen vilar på någon vetenskaplig grund. Det innebär bara att man ville sätta en gräns och behövde något att hänga upp den gränsen på.
    Jag tycker att det är komiskt att så många med högervärderingar (konservativa, sverigedemokrater osv) är så intresserade av att ifrågasätta vad som är vetenskaplig grund när det gäller abort men samtidigt är så ovilliga i att stå upp för att man vill begränsa kvinnans rätt till abort.
  • Äldre 6 Feb 18:47
    Bergis skrev 2017-02-06 18:41:03 följande:
    Du är själv för begränsningar i kvinnans aborträtt. Därav blir det en märklig diskussion.
    Du svamlar. Jag vill behålla dagens regler dvs ingen begränsning mot idag. Du däremot vill kraftigt begränsa kvinnans rätt till abort från vecka 18 till vecka 12.

    Det är ganska otäckt när någon baserat på en "alternativ" sanning beskyller en för något som inte är sant.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten