• Äldre 7 Feb 11:16
    662637 visningar
    11718 svar
    11718
    662637

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    Flash Gordon skrev 2017-02-07 10:31:19 följande:
    Du fortsätter att felaktigt benämna det som "begränsing av rätten till abort" för att det är enklare att mobilisera mot den halmgubben än det är att argumentera mot den högst legitima diskussionen om justering av tidsgränserna i takt med att läkarvetenskapen gör framsteg.

    Det är inte en diskussion vi löser här och nu men skälet till att förändra tiderna är att idag så tangerarar, och till och med överlappar, sista abortdatum och barnets tidigaste möjliga överlevnad varandra.

    Logiskt är då att fundera på att flytta tillbaka sista abortdatum och med det följer att du även bör justera sista datum för "fri" abort då det säkerligen finns en aspekt av att socialstyrelsen skall hinna fatta ett beslut i detta också. Marginalen är idag fyra veckor och kan gott förbli fyra veckor.

    Så v16 och v20 är mitt förslag i nuläget.

    Vill någon annan argumetnera för v12 -och ??? så får de väl göra det då.

    Men debatten om justerad tid är såväl nödvändig som legitim.

    Självklart så är det en kraftig begränsning av kvinnas rätt att själv besluta om en abort om Sverigedemokraternas förslag att tiden för när kvinnan får besluta om en abort sänks från vecka 18 till vecka 12.


    Socialstyrelsens rättsliga råd har redan idag till uppgift att bevaka och justera tidsgränserna för när en abort får ske i takt med att läkarvetenskapen gör framsteg (abort får inte ske om fostret är livsdugligt). Abortlagstiftningen behöver alltså inte ändras för att tidsgränserna ska vara uppdaterade


    Sverigedemokraterna förslag att kraftigt minska kvinnans rätt att själv få bestämma över en abort från vecka 18 till vecka 12 är inte baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet utan på att SD vill sänka abortgränsen som en del i SD ambition att förändra samhället i med konservativ och kristen riktning.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 7 Feb 11:48
    Flash Gordon skrev 2017-02-07 11:27:52 följande:
    Nä.

    Rätten finns det ingen som vill inskränka.

    En sådan inskränkning skulle kunna ske genom att exempelvis ingen under 25 fick genomgå abort.

    Diskussion om förändrade tidsgränser för abort är däremot fullt legitim. Jag har precis i inläggen ovanför redogjort för varför den debatten behöver föras.

    Men det är givetvis enklare att argumentera emot inskränkt aborträtt (vilket exakt ingen föreslår) än att argumentera emot ett tidigareläggande av sista abort-dag.

    Du har fel. SD har lagt en motion om att sänka gränsen för när kvinnor i Sverige själv får fatta beslut om en abort från vecka 18 till vecka 12. Efter vecka 12 föreslår SD att abort bara ska få genomföras om det föreligger synnerliga skäl.  I tillägg vill SD göra det tillåtet för vårdpersonal att vägra delta i arbetsuppgifter som är kopplade till abort eller preventivmedel.


    Ditt påstående att SD inte skulle vilja inskränka kvinnans rätt att själv besluta om en abort är inte sant. 


    Källa: SDs motion om sänkta gränser för när kvinnan får besluta om abort. www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/_H402751


    Jag tycker att det är sanslöst att moderaterna väljer att samarbeta med ett parti som både är rasistiskt och så reaktionärt att det vill inskränka kvinnors rätt att besluta om en abort. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 7 Feb 12:17
    Flash Gordon skrev 2017-02-07 11:55:13 följande:
    Då får du gärna länka till något som visar att någon vill inskränka RÄTTEN till abort.

    Att justera tidsgränserna i abortlagstiftningen är en annan sak och du har alltså själv i tråden skrivit att även du är för att justera ned dessa på basis - vad det verkar - av när ett barn kan överleva utanför livmodern.

    Jag har redan postat SDs motion, läs den.  En kvinna har idag 100 % rätt att fatta beslut om en egen abort mellan vecka 12 och 18.  Med SDs förslag ska en kvinna i Sverige INTE längre få ta den typen av beslut. Enligt SDs förslag ska Socialstyrelsen fatta alla beslut om abort efter vecka 12 och Socialstyrelsen ska bara ge tillstånd om abort när synnerliga skäl föreligger.  


     


    Enligt framstående forskare på området saknar SDs förslag vetenskaplig grund.
    www.dn.se/nyheter/sverige/lakarkritik-mot-sankt-abortgrans/

    Det skulle vara  intressant att höra någon sverigedemokrat förklara varför en kvinna inte själv ska få bestämma om en abort i vecka 13 och varför aborter enligt SDs förslag bara ska få genomföras i vecka 13 om synnerliga skäl föreligger.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 7 Feb 18:37
    Flash Gordon skrev 2017-02-07 10:38:12 följande:
    Det handlar om det etiska ställningstagandet när en läkare på förmiddagen förväntas döda ett barn i v22 för att barnets moder så önskar medan han på eftermiddagen skall göra allt för att rädda livet på ett för tidigt fött barn i v21.

    Ser du det etiska dilemmat?

    Den vetenskap som dagens lagstiftning byggde på är föräldrad.

    Därav behovet av en omvärdering av tiderna.
    Socialstyrelsens vetenskapliga råd får enligt abortlagstiftningen inte godkänna aborter om fostret skulle kunna överleva. Socialstyrelsens vetenskapliga råd godkänner bara Aborter i vecka 22 bara om fostret har allvarliga skador.
  • Äldre 7 Feb 19:43
    Flash Gordon skrev 2017-02-07 10:38:12 följande:
    Det handlar om det etiska ställningstagandet när en läkare på förmiddagen förväntas döda ett barn i v22 för att barnets moder så önskar medan han på eftermiddagen skall göra allt för att rädda livet på ett för tidigt fött barn i v21.

    Ser du det etiska dilemmat?

    Den vetenskap som dagens lagstiftning byggde på är föräldrad.

    Därav behovet av en omvärdering av tiderna.

    Hittade intressant statistik i läkartidningen från 2005. Tyvärr är statistiken från 2002 men när man läser om statistik på socialstyrelsens hemsida så verkar det inte vara så stora variationer mellan åren när det gäller aborter. 
    www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2005/29844.pdf

    Uppgifterna nedan gäller aborter efter vecka 18.

    Det är bara ca 1% av alla aborter som utförs efter vecka 18. Av de aborter som genomfördes efter vecka 18 berodde 53,3 % på fosterskador och 8,6% på medicinska skäl.  I vecka 22 så godkändes bara aborter när man konstaterat fosterskador 
    (övriga ansökningar i vecka 22 fick avslag). Fosterskadorna var så allvarliga att fostret inte bedömdes som livsdugligt. 





    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 8 Feb 07:21

    Här är ett exempel på en moderat som helt tappade omdömet.

    mitti.se/nyheter/moderat-beklagar-och-glads-at-sitt-felcitat/

  • Äldre 8 Feb 07:24
  • Äldre 8 Feb 07:53
  • Äldre 8 Feb 09:07
    Flash Gordon skrev 2017-02-08 08:45:57 följande:
    Och den visar INTE att någon vill inskränka RÄTTEN till abort. Bara att de vill justera tiderna i lagen. Något även du, i den här tråden, sagt dig vilja göra om du tycker att det finns vetenskapliga bevis för det.

    Ni står på samma sida i den debatten.
    Jag kan inte ta hänsyn till att du inte förestår innebörden av ordet inskränka.

    SD har lagt en motion om att kvinnors rätt att på egen hand besluta över en abort ska sänkas från vecka 18 till vecka 12. Vidare vill SD att efter vecka 12 så ska alla beslut om aborter beslutas av socialstyrelsen och SD vill att aborter efter vecka 12 bara ska tillåtas om synnerliga skäl föreligger.

    Alla utom de som bär skygglappar inser att SDs förslag är en kraftig inskränkning av kvinnans rätt att själv besluta om en abort efter vecka 12 och att påstå något annat är bara dumt.

    SD motion har mött protester och motstånd från expert på området, professorer, läkare och barnmorskor för att inte tala om alla upprörda kvinnor.
  • Äldre 8 Feb 09:09
    Flash Gordon skrev 2017-02-08 08:58:53 följande:
    Det där är ju inget svar på min fråga till dig om du kan se den etiska konflikten i att vi dödar barn som, bevisligen, kan överleva.

    Men som du ser så är det 99 fall det året som ligger inom det spann som redovisar den ålder där vi sett barn överleva. Så du pekar på storleksordningen av problemet.

    Och du pekar ut att det är en extremt liten grupp som skulle påverkas om vi justerade gränsen nedåt till 20v.
    Det är du som far med osanning när du påstår att en kvinna kan genomgå en abort i vecka 22 bara för att hon vill det. Detta är inte sant.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten