• sextio­talist
    Äldre 23 Feb 09:29
    52131 visningar
    255 svar
    255
    52131

    Vad fan är det för fel på svenska folket??

    Anonym (håller dels med) skrev 2017-02-23 09:12:24 följande:

    Jag håller med TS men inte på alla punkter. Det där med stelhet och snålhet ja.

    Jag har haft många fina svenska vänner och kollegor. Det där att många svenskar är snåla har jag upplevt från barnsben. Scenariot när man var hemma hos dem på besök och så skulle de äta middag, inte blev man bjuden på mat. Hos oss blev de alltid bjudna på mat och de åt gladeligen.

    Nu med swish så har saker spårat ut helt! Hålla på swisha 10 kr hit och dit. Jag har en vän som är så snål! Allt ska delas exakt 50/50. Men hon är ofta hemma hos mig på middag och vin. Vi är dock aldrig hemma hos henne. Hon och hennes pojkvän bråkar alltid om pengar, då den ena inte har swishat dem extra 50 kr som den ena la mer på maten när de har handlat.

    Sen har hon även jättefina sidor! Hon är lyhörd, varm och har humor.


    Det där med att äta hos andra har inte med snålhet att göra, utan att man har, bland många, en kultur som säger att man äter hemma i vardagen.
    Så när jag växte upp, och även hur det varit när min son vuxit upp, man går hem när det är dags för att äta, om inget annat sagts. Det var ofta då den självklara tiden man avslutade leken och hemmatid började.

    Det jag däremot är förvånad, att det finns så många som förväntar sig att äta hos andra och när deras förväntan inte slås in, då är det snålhet.
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 10:28
    #34
    Anonym (håller dels med) skrev 2017-02-23 09:42:25 följande:
    Ja verkligen! Jag brukar skratta för mig själv när HON kallar honom för snål.
    sextiotalist skrev 2017-02-23 09:29:03 följande:

    Det där med att äta hos andra har inte med snålhet att göra, utan att man har, bland många, en kultur som säger att man äter hemma i vardagen.

    Så när jag växte upp, och även hur det varit när min son vuxit upp, man går hem när det är dags för att äta, om inget annat sagts. Det var ofta då den självklara tiden man avslutade leken och hemmatid började.

    Det jag däremot är förvånad, att det finns så många som förväntar sig att äta hos andra och när deras förväntan inte slås in, då är det snålhet.


    Jo absolut är det vissa som har den kulturen, men då förväntar man sig att dessa föräldrar ringde hem sina barn vid middagstid.
    Va, här är man uppvuxen med att man vet när man ska gå hem. Varken mina föräldrar eller vi har behövt ringa hem varken mig eller mina syskon, eller vår son.
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 10:30
    #35
    Mandel skrev 2017-02-23 10:03:23 följande:
    Det där med 50/50 kräks jag på!
    Jag dricker inte alkohol och så ska jag vara med och betala andras öl och vinflaskor? Även om jag har råd så anser jag att det är fel. Om jag har ätit för 400kr ska jag väl inte behöva betala 700kr bara för att det blir summan om man delar?
    Har hänt när man är ute och äter tillsammans med fel människor.
    Och det roliga är då att det oftast varit jag som kört. Jag ska alltså även hålla med gratis taxi.
    Konstigt att man slutar umgås med en del människor?

    Frågan är då om jag kan börja ta betalt för alkoholen folk dricker hemma hos oss eftersom jag aldrig dricker alkohol hos dem? Eller kan jag då kräva pengar när jag är borta och tackar nej till alkoholen. 
    Ett glas vin? Nej tack, men gärna en tjuga som tack för att jag avstod? 
    Exakt. De som brukar vilja betala 50/50 är ofta de som beställer dyrare alternativ eller mer vin.
    Att förvänta sig att andra ska betala för en är i högsta grad snålhet.
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 10:44
    #38
    Duckan skrev 2017-02-23 10:42:48 följande:

    sextiotalist, det där med maten var inget problem bland oss barn på gården. De flesta åt vid 17 och då pallrade mig sig hem.
    Hade inget med snålhet att göra utan att middagen var en familjestund.


    Exakt, alla pallrade sig hem fram mot 18 (då de flesta åt middag när jag växte upp) och som du skriver, det har inget med snålhet att göra, utan att middagen var en familjestund.
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 10:46
    #39
    Duckan skrev 2017-02-23 10:44:40 följande:

    Kan tillägga att så har vi inte det idag med vår dotter. Vi har det så att om en kompis följer med hem från skolan så är det underförstått att denne äter hos oss och leken är slut vid 19-19.30.


    Här var middagen sluttiden för lek. Så även om de inte hade bestämt  något, så skickade jag hem kompisen vid den tiden.
    Om sonen var hos en kompis, så skulle han vara hemma vid 6-tiden, om inget annat hade bestämts innan.
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 10:55
    #43
    Anonym (håller dels med) skrev 2017-02-23 10:49:52 följande:
    Nä då ska man verkligen inte köra 50/50! Ingen taxi ska du inte heller vara. Jag är likadan med att skjussa hem vänner, jag gör det för att vara snäll. Men om det skiljer sig ca 60 kr tycker jag inte att det gör så mycket att dela 50/50.

    Det jag stör mig på är att många snåla följer inte samma regler. Om du aldrig bjuder på något själv tycker jag inte att du ska ta emot något utan att att erbjuda dig att betala eller att ta med något på middag.
    Och där förstår jag att det finns olika definitioner på snålhet. En del blandar gärna ihop sparsamhet med snålhet, eller utebliven förväntad generositet med snålhet,

    Jag kan absolut hålla med om att, låter man sig jämnt bli bjuden och inte gör något tillbaka, så är det snålhet.

    Min mamma råkade ut för något när det gäller middag ute. Hon har begränsad ekonomi, så hon brukar alltid välja något ur menyn som inte är alltför dyrt, hon tar sällan vin till maten ute, utan brukar nöja sig med lättöl eller vatten, men har vid några tillfällen blivit kallad för snål, för att hon tyckte att hon endast skulle betala för det hon drack och åt och inte vara med och dela på det dyra vinet och deras dyrare mat (hon uttryckte sig självklart inte så, utan backade och fick betala dubbelt så mycket än vad hennes mat hade kostat, tja, är man snål så?)
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 10:57
    #45
    Mandel skrev 2017-02-23 10:55:13 följande:
    Beror nog på var man bor.
    Jag är uppvuxen på landet där det var flera kilometer hem. Blev otroligt snopen när jag fick sitta utanför och vänta på en kompis som var inne och åt fast vi bestämt innan att vi skulle leka den eftermiddagen. Jag hade följt med skolbussen dit...
    Hon fick ju självklart mat om vi var hemma hos mig!
    Uppvuxen i en kranskommun i Stockholm, där alla bodde på gångavstånd. Även när vi bodde på landet, så hade sonen sina kompisar på gångavstånd. Hans bästa vän bodde bara några hundra meter från oss.
  • sextio­talist
    Äldre 23 Feb 13:35
    #51
    Anonym (Jojo) skrev 2017-02-23 13:29:30 följande:

    Ni som säger att ts kan dra och kan flytta om det inte passar vad har det med saken att göra ts är ju så gott som svensk eftersom ts bott hela sitt liv här. Alla ska få tycka som man vill. Men tänk efter ordentligt innan och hur man formulerar sig.

    Vissa respekt mot varandra som ni gör på jobbet!

    Jag har funderat och anledningen till varför de flesta lämnar och skaffar ny partner är för att välja den lättaste vägen för att man inte har ork, tid eller lust att jobba på vad man kan bättra i förhållandet.

    Då väljer man ny partner tror det kommer bli bättre men det kanske i själva verket är en själv som måste ändras på.

    De flesta personer idag är så självupptagna med sig själva och jobb och allt annat runt omkring.

    Om det inte gangnar en själv så ställer många inte upp.

    Samhället skulle funka mycket bättre om man öppnade upp sig och pratar om sina problem och visa sina känslor.

    Men tyvärr är de flesta så ytliga att de mår bra och allt är tipp topp det ska vara perfekt utåt.

    Det är därför allt fler drabbas av psykisk ohälsa tror jag.

    Jag är 100% svensk om ni undrar vilket ursprung jag har som att det skulle spela nån roll.


    Nu har jag inte upplevt min krets som du upplever det. Få separationer bland mina vänner och bekanta (nu är vi flesta 50+), vi ställer upp för varandra. Däremot så ser jag inte vitsen att man ska prata om sina problem med allt och alla och varför jag ska visa hela mitt känsloregister för kleti och pleti. Jag har min krets där jag kan dryfta det mesta, men väljer ofta att inte göra det, jag behöver inte det.
    Ytligheten känner jag inte heller igen, jag har förmögna vänner som kör omkring med enkla bilar, klär sig enkelt.
    Däremot vet jag en del nyrika som håller på fasaden, ingen i min umgängeskrets dock, men möter dessa ibland.
  • sextio­talist
    Äldre 24 Feb 08:15
    #74
    Lord Hans skrev 2017-02-24 07:30:40 följande:

    Jag tycker nog ts har en poäng i vad han skriver. Folk här är ganska olyckliga och ensamma. Jag tror det har att göra med hur samhället ser ut. Man skulle tro att det i socialistiska samhällen fanns gemenskap och solidaritet men det verkar istället skapa motsatsen. Ser man på människor från sydeuropa eller andra lite mindre "jämställda" med ändå civiliserade samhällen så verkar de vara mycket gladare och mera utåtriktade. Lyckligare helt enkelt. 


    Men vi verkar ändå vara en av de 10 länder med de medborgare som mår bäst enligt undersökningar.
  • sextio­talist
    Äldre 24 Feb 09:19
    #78
    Anonym (Katinka) skrev 2017-02-24 08:54:57 följande:

    Sverige är ett fantastiskt land med en fantastisk befolkning. Den som inte håller med är välkommen att söka lycka någon annanstans. Med ett svenskt pass har ni missnöjda nästansvenskar här i tråden alla förutsättningar för att utforska världen på ett smidigt sätt (ty det svenska passet är det näst mest kraftfulla passet i världen) tills ni hittat det ni söker och kan flytta dit (källa: the Passport Index).

    Sverige låg på 60e plats på listan över antal självmord per 100 000 invånare år 2012 (källa: WHO). Inte särskilt högt upp, med andra ord. Inte längst ner heller. Längst ner låg Syrien. Det kanske är dit du ska flytta, Ts?

    När du flyttar, kom ihåg att berätta för dina nya vänner i det nya landet att du flyttat från Sverige. Det kan ge dig pluspoäng, Sverige är nämligen landet med världens bästa rykte (källa: the Reputation Institute). 

    Men ett litet tips i all välmening är att du flyttar tillbaka sedan på ålderns höst, om det inte är så att du flyttade till just Schweiz eller Norge. Sverige är nämligen det tredje bästa landet i världen att åldras i (källa: Global Agewatch Index).

    Så varför separerar folk i så stor utsträckning i Sverige? Well, för det första kan det vara bra att veta att alla inte mår bättre av att leva i en parrelation. Det finns forskning som visar att kvinnor är lyckligare efter att de skiljt sig (källa: Life After Divorce, Michael Gähler). Men du kanske är man, och då är den forskningen gissningsvis inte så intressant för just dig.

    (Faktum är att jag hoppas att du är man! För om du ska flytta härifrån så kommer du med stor sannolikhet att flytta till ett mindre jämställt land, med tanke på att Sverige är det fjärde mest jämställda landet i världen (källa: 2016 Global Gender Gap Report).)

    Om jag får lov att spekulera lite så tror jag att vi separerar i såpass stor utsträckning för att vårt samhälle är så sekulariserat. Här finns inget direkt hedersbegrepp, så en skilsmässa är ingenting som i allmänhet drar skam över en familj, och tanken på att leva i synd är inget som skrämmer oss svenskar. Säkert hör det också ihop med jämställdheten. I mitt tycke är det hur som helst inget negativt. 


    Instämmer
Svar på tråden Vad fan är det för fel på svenska folket??