• Anonym (Kattegatt)

    Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?

    Jag var på en middag och hade innan annonserat att jag äter allt förutom rött kött. Kommer dit och blir serverad fläskfilé, vilket jag alltså inte alls äter.

    Trodde verkligen att folk hade koll på vad för slags kött som avses med rött, eller vet inte alla det? Har ni koll?

  • Svar på tråden Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?
  • monkees
    Anonym (Oj...) skrev 2017-03-05 09:47:38 följande:
    Fast blodig och rött betyder inte samma sak. Har inte med varandra att göra...
    Nä kan så vara(?) men ändå en rätt bra hänvisning när/om man är osäker? Den köttbit som man kan njuta av fast den dryper av blod är liksom en "röd" medan den som i samma blodiga skick utgör en varningssignal av typen ÄT INTE ...typ då halvrå kyckling eller en blodig fläskkarré tagen från grillen i förtid........! Liksom här ska man vara försiktig........................
  • Anonym (Oj...)
    monkees skrev 2017-03-05 10:03:16 följande:

    Nä kan så vara(?) men ändå en rätt bra hänvisning när/om man är osäker? Den köttbit som man kan njuta av fast den dryper av blod är liksom en "röd" medan den som i samma blodiga skick utgör en varningssignal av typen ÄT INTE ...typ då halvrå kyckling eller en blodig fläskkarré tagen från grillen i förtid........! Liksom här ska man vara försiktig........................


    Du har rört ihop det helt :)
  • monkees
    Anonym (Oj...) skrev 2017-03-05 10:28:26 följande:
    Du har rört ihop det helt :)
    Jaså!? Så du tänker att det är finfint att äta en kyckling till middag som bara är halvstekt/grillad och där blodet sipprar glatt? Jag skulle ALDRIG i livet äta en sådan kyckling men där vet du bättre?
  • Anonym (Wildrat)

    Eg är allt kött rött kött, om man ser biologiskt. Hemoglobinet gör blodet rött och det i sin tur gör köttet rött. Alltså även kyckling.
    Sen finns det hitte-på kategoriseringar om vad som skulle vara rött eller inte men de är olika för alla eftersom det inte finns nåt vettigt sätt att skilja köttsorterna åt. Inte är det nån större skillnad i hur kroppen tar hand om köttet heller då kött, helt enkelt, är kött.
    TS, i fortsättningen är det bättre att du säger till vad du äter så behöver inte den som bjuder gissa.

  • monkees
    Anonym (Wildrat) skrev 2017-03-05 10:46:39 följande:

    Eg är allt kött rött kött, om man ser biologiskt. Hemoglobinet gör blodet rött och det i sin tur gör köttet rött. Alltså även kyckling.
    Sen finns det hitte-på kategoriseringar om vad som skulle vara rött eller inte men de är olika för alla eftersom det inte finns nåt vettigt sätt att skilja köttsorterna åt. Inte är det nån större skillnad i hur kroppen tar hand om köttet heller då kött, helt enkelt, är kött.
    TS, i fortsättningen är det bättre att du säger till vad du äter så behöver inte den som bjuder gissa.


    Men man kan ju då för enkelhetens skulle dela in köttet i nöt, svin och fågel? Då blir det ju glasklart vad man avser? Varenda normalbegåvad individ vet att en "blodig biff" är från ett nötdjur T EX!
  • slutatsnusa
    Anonym (Oj...) skrev 2017-03-05 09:46:22 följande:

    Fast officiellt så räknas även fläsk som rött kött så värden gjorde egentligen fel...


    Googlade lite... det verkar lite halvluddigt vad som är rött eller vitt eftersom svenskt kött inte använde de begreppen. Jag hade med mig att gris är vitt kött från min vistelse i Australien o Kanada för 30 år sedan så det är förlegat inser jag nu.

    Det bästa hade varit om ts sagt att hon inte äter gris- eller nötkött, men gärna fisk eller fågel.
  • Mascaraklumpar
    Anonym (Wildrat) skrev 2017-03-05 10:46:39 följande:

    Eg är allt kött rött kött, om man ser biologiskt. Hemoglobinet gör blodet rött och det i sin tur gör köttet rött. Alltså även kyckling.
    Sen finns det hitte-på kategoriseringar om vad som skulle vara rött eller inte men de är olika för alla eftersom det inte finns nåt vettigt sätt att skilja köttsorterna åt. Inte är det nån större skillnad i hur kroppen tar hand om köttet heller då kött, helt enkelt, är kött.
    TS, i fortsättningen är det bättre att du säger till vad du äter så behöver inte den som bjuder gissa.


    Inte riktigt. Det är inte hemoglobin utan myoglobin som gör det röda köttet rött, och myoglobin finns i typ-1-muskulatur men inte i typ-2-muskulatur. Kyckling har mycket typ 2 och därmed blir köttet ljust, medan exempelvis kor har mestadels typ 1. Även grisar har mycket typ-1-muskulatur, men med lägre myoglobinkoncentration, och därför har köttet en svagare röd färg än kokött.
  • Anonym (Wtf)

    Jag hade uppfattat det som att du inte vill ha det blodigt, utan välstekt. Aldrig hört rött kött i annat sammanhang..

  • Anonym (meaty)
    Anonym (Har inte koll) skrev 2017-03-04 10:24:20 följande:
    Trodde precis som det du skriver. Ja varför sa du bara att du inte äter kött utan bara kyckling eller fisk? Är väl inte så svårt?
    För att även det är kött? Fisk ibland och ibland inte beroende på klassificeringsgrund, kyckling solklart.
  • Anonym (meaty)
    Anonym (Lena) skrev 2017-03-04 11:13:46 följande:
    ???

    Precis vad jag skrev.
    Nej. inte alls. "Jag äter inte kött, men/däremot..."  betyder att det som kommer därefter inte är kött. D v s felaktigt i detta fall. "Jag äter inget kött förrutom..." betyder att det som kommer därefter är det enda kött man äter.
  • Anonym (hm...)

    Jag trodde faktiskt att "rött kött" var nöt, lamm och vilt. Jag har dock lärt mig definitionen i Australien och den skiljer sig tydligen från Sverige.
    Hade det inte varit enklare att säga att du bara äter fågel och fisk?

  • CinnamonGirl

    För mig är det solklart, det är allt utom fågel och fisk. Men kanske bäst att du specificerar dig i framtiden. Det kanske jag också gör, trots att jag aldrig har blivit missförstådd avseende rött kött. Gäller nog livet överlag, man ska vara övertydlig.

  • Jennie med ie

    Jag hade antagit att du inte äter nötkött och vilt, att du äter fågel och fisk, och fläskkött hade jag varit tveksam kring då det i vissa sammanhang räknas bland "rött kött" och i vissa inte. Troligen hade jag frågat.

  • Åsa
    Anonym (Oj...) skrev 2017-03-05 09:46:22 följande:
    Fast officiellt så räknas även fläsk som rött kött så värden gjorde egentligen fel...
    Hur definierar du "officiellt"? Någon termdatabank? Ordbok? Annat? För i allmänt språkbruk är det tydligt att tolkningen varierar.
Svar på tråden Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?