• Anonym (Barns­ekrete­rare)
    Äldre 13 May 21:25
    6599 visningar
    33 svar
    33
    6599

    Fosterhemsplacera bern på ''hemlig ort''??

    Socialnämnden har möjlighet att fatta ett beslut om att hålla vistelseorten hemligt mot er enligt 14§ lvu. Det är en bestämmelse som ska användas mycket restrektivt exempelvis om det finns en hotbild från föräldrarna gentemot barnet eller föräldrarna hotar att avbryta vården etc.
    Om ett sådant beslut har fattats så ska ni ha fått hem det tillsammans med besvärshänvisning.
    Om §14 beslut inte tagits har soc inte någon rätt att undanhålla er information om vars sonen befinner sig, oavsett om han vårdas enligt lvu eller sol.

  • Anonym (Barns­ekrete­rare)
    Äldre 13 May 23:50
    #12

    Ehh,.... nä, det "klassas" det inte som.
    Är du seriös?

  • Anonym (Barns­ekrete­rare)
    Äldre 15 May 19:06
    #17
    Anonym (muffin) skrev 2017-05-15 08:58:17 följande:
    Brottsbalken

    4 kap. 2 §

    Den som i annat fall än som sägs i 1 eller 1 a § för bort eller spärrar in någon eller på annat sätt berövar honom eller henne friheten, döms för olaga frihetsberövande..

    7 kap. 4 §

    Den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som har vårdnaden om barnet döms för egenmäktighet med barn till böter eller fängelse i högst ett år, om gärningen inte utgör brott mot frihet. Detsamma gäller, om den som gemensamt med någon annan har vårdnaden om ett barn under femton år utan beaktansvärt skäl egenmäktigt skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren eller om den som ska ha vårdnaden obehörigen bemäktigar sig barnet och därigenom själv tar sig rätt.

    Till ansvar enligt första stycket döms också den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som vårdar barnet med stöd av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, om gärningen inte utgör brott mot frihet eller främjande av flykt.

    Lagen är tydlig. Lagen påpekar till och med specifikt att socialtjänsten inte har någon större rätt än någon annan att skilja ett barn från dess föräldrar.
    Det där hade kunnat varit relevant om det vore så att socialnämnden inte fattat ett placeringsbeslut. Finns inget som tyder på att det förhåller sig så i ts.
    Det enda som är relevant utifrån ts frågeställning är om det också finns ett beslut om att hemlighålla vistelseorten. Mkt enkelt, finns beslut så får de låta bli att berätta och om det inte finns så är de skyldiga att informera.
  • Anonym (Barns­ekrete­rare)
    Äldre 16 May 17:40
    #25
    8295 skrev 2017-05-16 15:50:03 följande:

    VARFÖR placerar man barn på hemlig ort? I vilka situationer händer det? Verkar finnas en del från soc här som i alla trådar, så ni kanske kan svara på det?


    Grundförutsättningen är att det är en bestämmelse som bara kan användas om det är nödvändigt för att uppnå syftet med vården.
    Att hemlighålla vistelseorten är ovanligt då man ofta kan uppnå tillräcklig stabilitet och trygghet för barnet genom umgängesbegränsning enligt samma lagrum.

    Förutom när det finns en direkt hotbild mot barnen från föräldrarna, exempelvis relaterad till hedersproblematik eller psykisk sjukdom så använder man ibland beslut om hemlig vistelseort när barn omhändertas mot föräldrarnas vilja och vi behöver tid för att arbeta med föräldrarna så att det kan bli en samförståndslösning kring umgänget.
    Eftersom besluten ska övervägas var tredje månad så brukar man släppa på dem efter de första tre månaderna eftersom föräldrar vanligtvis då har kommit så långt att de förstår att det inte är till barnets fördel om de åker och hämtar barnen och barnen i sin tur hunnit landa i sin nya situation.
  • Anonym (Barns­ekrete­rare)
    Äldre 18 May 20:04
    #27
    8295 skrev 2017-05-18 01:00:28 följande:
    Fast det där verkar inte stämma enligt TS uppgifter :/

    Kan det vara hemlig ort från föregående familjehem?
    Antingen haltar/ vinklar TS historien en del eller så är det felaktig handläggning i ärendet. Går inte att säga vilket men om det är som TS säger att de har ett fungerande umgänge och själv ser att det finns fog för placeringen så borde det ju inte vara ett LVU överhuvud taget utan en frivillig placering.

    Oavsett varför så ska TS ha fått ett överklagningsbart beslut om det finns ett beslut om hemlighållande oavsett om det är pga TS eller någon annan.
  • Anonym (Barns­ekrete­rare)
    Äldre 19 May 09:55
    #31
    Jdbxncnc skrev 2017-05-19 07:58:49 följande:

    Ni lägger fokus på TS och det förstår jag, men samtidigt kan det vara som så här : anledningen till att barnets nuvarande ort är "hemlig/okänd" har att göra med att det fosterhem där pojken varit planerad som misskött sig inte ska få reda på var han är. Bio föräldrarna i fråga kanske inte skulle komma på att hämta eller ta pojken ur det nya hemmet MEN det kanske den andra familjen skulle. Att pojken blev flyttad p efter utredning visar ju ändå på att förhållandena i hemmet han bott i i 8 år inte var bra.

    Till TS ha tålamod, kanske är detta en temporär ändring tills ärendet I den andra familjen är ordentligt löst.


    Fast, de kan inte lägga ett beslut om att hålla vistelseorten okänd gentemot TS för att fd. familjehemmet strular. I så fall måste det gå att visa på att det finns risk att TS skulle röja vistelseorten gentemot fd familjehemmet och låter ju på TS som att de samarbetar med socialtjänsten. 
    Dessutom så borde det ju gå att ordna ett umgänge även utan att röja vistelseorten. Antingen övervaktat på annan plats eller genom telefonumgänge.
    Håller med om att TS bör avvakta lite men tycker samtidigt att han ska be att få besluten om han inte fått det.
Svar på tråden Fosterhemsplacera bern på ''hemlig ort''??