• Äldre 24 Jul 14:45
    16275 visningar
    84 svar
    84
    16275

    Grundlurad på Tradera - dilemmat med privatpersoner och rasism

    (nu med anonyma svar)

    Hej

    Vet inte vad jag vill med den här tråden, kanske bara få höra lite om andras erfarenheter eller tankar?

    Jag har blivit lurad på Tradera.
    Jag köpte en spikpistol med tillbehör, men när jag fick varan märkte jag att adaptern till spikpistolen saknades. Adaptern fanns med på bilden som lades ut i annonsen, men inte i paketet som kom fram till mig.

    Jag kontaktade säljaren
    Jag kontaktade Tradera

    Tradera kunde enbart skicka ut ett standardmejl med sina användarvillkor, men efter det tog deras makt slut.

    Säljaren brydde sig inte ett dugg om det mejlet, och var tydlig till mig att han inte tänkte häva köpet (eftersom han hade betalat säljarprovision till Tradera, och därför inte hade lust att gå back på affären).

    Jag gick naturligtvis back på affären.

    För jag stod med en obrukarbar vara och pengarna i sjön.

    Jag kontaktade till slut Kronofogden, eftersom jag tyckte mig ha Traderas regler bakom mig, och de gjorde en betalningsanmodan (och tog betalt för det) och skickade till säljaren.
    Säljaren bestred kravet och då kunde Kronofogden inget göra heller.

    Kvar finns bara rättegång som alternativ, men jag vet att eftersom jag inte hade några vittnen på plats när jag öppnade paketet kan säljaren hävda att jag försnillat adaptern själv. Eftersom jag är käranden ligger nämligen bevisbördan på mig.

    Efter allt det här funderar jag mycket på hur det egentligen fungear att köpa mellan privatpersoner.

    Jag gillar egentligen att köpa begagnat, mest för miljöns skull, men samtidigt har man ju ett svagt rättsskydd i praktiken när man köper av en privatperson. Det känns som ett dilemma där man för sin egen säkerhets skull bör köpa från betrodda företag, samtidigt som många även från offentligt håll uppmuntrar folk att handla second hand för att spara på resurser.

    Samtidigt som säljaren i detta fall har betett sig förjävligt i vår kontakt, och det är sällan som jag har stött på en sådan genuint samvetslös person.


    Kan även tillägga att på ett plan känns det nästan värst att så många - både kollegor och pojkvän - avrådde mig från köpet, eftersom säljaren hade ett tydligt muslimskt namn och bodde i ett område som inte har något bra rykte.

    Så många sa till mig att dessa personer är opålitliga, och saknar respekt för lag och rätt.

    Jag kanske var dumnaiv, och många av er kanske känner att jag får skylla mig själv, men jag ville inte känna mig som en rasist och döma honom i förväg på grund av det.

    Därför känns det extra illa att bli lurad just av honom. Alla hade rätt, och jag får stå med dubbel skam.

    Vad skulle ni ha gjort?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-07-24 21:30

    Har inte hunnit läsa alla inlägg, men kan tillägga:

    Apropå rasism:
    Normalt sett är det naturligtvis inte en fråga när man köper och säljer på olika sajter.
    Men just denna gång, i mitt fall, är det en fråga för mig, i och med att jag har fått förhålla mig till rasism gentemot min omgivning i samband med köpet.
    Rasism var närvarande, när jag blev avrådd, och rasism var också en fråga - eller snarare ett ställningstagande från min sida - när jag valde att inte lyssna på råden.
    Och likaså är det alltså något som jag också är rätt ledsen och beklämd över, nu när köpet gick illa, eftersom jag vet att många fick vatten på sin kvarn.

    Naturligtvis är det svårt för mig att kunna bemöta alla som jag vet avrådde mig innan, även fast jag måste säga att ingen av dem har varit direkt skadeglada över att ha haft rätt, och jag vette fasen hur jag ska kunna göra det på ett bra sätt.
  • Svar på tråden Grundlurad på Tradera - dilemmat med privatpersoner och rasism
  • Äldre 25 Jul 00:19
    #67

    Så länge som ditt yrkande inte överstiger 22 400 kronor (dvs. ett halvt prisbasbelopp) riskerar du inte höga rättegångskostnader eftersom det då kommer att handläggas som ett förenklat tvistemål.

    se här:

    www.radron.se/guider/ta-tvisten-till-tinget/

  • Äldre 25 Jul 00:26
    #68
    mångaskyllerpådroger skrev 2017-07-24 22:10:45 följande:

    Ts prova med OG inkasso =) dom tror på en personlig kontakt och åker hem till personen, dom kan nog lösa ditt problem enkelt 

    Jag har själv använd dom en gång för att driva in en skuld, det gick jätte bra personen var helt plötsligt VÄLDIGT mån om att sammarbeta efter dom hade "pratat" med han =) 


    :)

    Var det inte de som höll på att döda fel person av misstag?
  • Anonym (mor)
    Äldre 25 Jul 05:14
    #69

    Jag skulle inte handla av ngn med ett utländskt namn på blocket och jag har hört flera i min omgivning säga så också. Kan ju bli problem med språkförbistring om inte annat.

  • Anonym (.)
    Äldre 25 Jul 07:50
    #70
    +1

    Hej, jag hade lätt polisanmält detta.

    Jag blev lurad på kurslitteratur o polisanmälde o efter mycket om o men fick jag min bok som då visade sig vara stulen och jag gjorde en ny anmälan.

    Det skadar inte dig att polisanmäla, ge polisen all info du kan, visa mail o sms kontakt osv.

    Sen får polisen ta de vidare från det o kan dom inte hjälpa dig så läggs det ner på brist på bevis. Men där kan du även hjälpa andra ifall mannen lurar andra o dom polisanmäler. Så ser polisen att det är upprepad problematik och inte en engångsförteelse.

    Att personen verkar så obrydd är väl för att han kommit undan så många gånger.

    Men anmäl!

    Den säljaren jag köpte av hade ett svenskt namn på blocket o ett utländsk muslimskt namn på swish. När jag ifrågasatte gick han på känsloanspel och förklarade att de va så svårt att få sålt pga fördomar osv. Och jag gick på det..

  • Anonym (Man 40)
    Äldre 25 Jul 07:56
    #71
    -1 +2
    c180251 skrev 2017-07-24 19:48:22 följande:

    Tyvärr får man skylla sig själv lite. Jag handlar av princip inte med "araber" och dylikt. Sist jag köpte bil var det bråttom och jag hade inte tid att lyssna på magkänslan, och nog fan var det problem med bilen. Till alla ljushuvuden som säger att svenskar också luras: ja, det gör de, men i MIN erfarenhet så är svenskar BETYDLIGT mer pålitliga, och därför väljer JAG att helst göra affärer med svenskar ? andra får såklart välja själva...


    Samma här. Jag väljer infödda svenskar för affärer eftersom risken att bli lurad är mindre. Ren sannolikhetslära.
  • Äldre 25 Jul 10:10
    #72
    Det tar tid skrev 2017-07-24 21:43:35 följande:
    Tack till alla som har gett vänliga ord och goda råd.

    Tyvärr har problemet varit att säljaren i detta fall inte är samarbetsvillig, dvs. inte vill gå med på att kompromissa eller på något sätt hjälpa till att lösa problemen. Numera svarar han inte ens på mejl, sms eller i telefon längre. Okontaktbar.

    Ni som har varit med om att ha kunnat ta liknande fall till rätten får jättegärna dela med sig av sina erfarenheter. Jag har blivit avrådd av en (gratis) juristrådgivare, men det hindrar inte från att andra säkert kan ha andra input rent rättsligt.

    Allra bäst är så klart ifall någon vet hur man kan förmå personen att nå en lösning utan att dra det hela till rätten (känns dessutom ganska löjligt att uppta rättegångstid för sånt, när det sker så många allvarligare brott).

    Sen till de som säger att det var oförsiktigt av mig.
    Ja, det är alltid en risk att köpa begagnat av privatpersoner. Fram till den här gången har det dock aldrig hänt tidigare att jag blivit blåst, så fortfarande tror jag att de flesta därute är ärliga och att second hand kan vara ett bra alternativ till fabriksnytt.
    Men jag tycker ändå att det känns fel att det vanliga rättsstödet (som konsumentlagen) helt uteblir när privatpersoner ingår avtal.
    Så är det.

    I princip är du rättslös eftersom du sällan orkar dra det till domstol över en adapter.

    Alltså:

    - Acceptera förlusten.

    - Ta till dig andras råd och tankar i fortsättningen. Känns det mysko så är det mysko och det finns andra att köpa den där spikpistolen av.

    - Varna folk för bedragaren.
  • Äldre 25 Jul 12:58
    #73
    nastyashell skrev 2017-07-25 00:19:49 följande:

    Så länge som ditt yrkande inte överstiger 22 400 kronor (dvs. ett halvt prisbasbelopp) riskerar du inte höga rättegångskostnader eftersom det då kommer att handläggas som ett förenklat tvistemål.

    se här:

    www.radron.se/guider/ta-tvisten-till-tinget/


    Intressant! Tack!
  • Äldre 25 Jul 13:10
    #74
    Flash Gordon skrev 2017-07-25 10:10:46 följande:

    Så är det.

    I princip är du rättslös eftersom du sällan orkar dra det till domstol över en adapter.

    Alltså:

    - Acceptera förlusten.

    - Ta till dig andras råd och tankar i fortsättningen. Känns det mysko så är det mysko och det finns andra att köpa den där spikpistolen av.

    - Varna folk för bedragaren.


    - i värsta fall får jag göra det, om det nu blir så att även förenklad tvist kan komma att kosta mig mer än vad grejen är värd.

    - ja

    - önskar jag kunde! Var dum nog att vilja försöka lösa situationen med säljaren innan jag lämnade omdöme på tradera. Och när jag väl märkte att det inte gick att lösa var det försent. Kontaktade tradera efteråt och förklarade situationen, och även om de inte verkade tvivla på min historia sa de att de inget kunde göra om det hade gått x antal veckor.

    Det irriterar mig rätt mycket också. Skulle mer än gärna varna hela världen, och om det vore lagligt att "hänga ut" någon hade jag varnat för honom både här och på andra forum
  • Äldre 25 Jul 15:30
    #75

    Surt är det, har varit med om samma.
    Namn eller ej, ett tips är alltid att kolla vilket område som säljaren bo i, är det typ "rosengård" som är adressen så köper man inte något, för det är stor sannolikhet att varan är stöldgods.

    Ett exempel, jag bor i Södertälje, om säljaren bor inne i centrum så ser jag det som en trygg affär, om säljaren bor i Ronna/Lina Hage så söker jag mig vidare.

  • Anonym (hbtq)
    Äldre 25 Jul 15:32
    #76
    Skurtork skrev 2017-07-24 15:04:21 följande:

    Lämna köpandet till pojkvännen kvinnor är sämre på och hantera pengar+folk från andra kulturer..


    Vad får dig att tro att TS inte är en man? Bara för att det står pojkvän betyder det inte att det är en kvinna som postar.
  • Anonym (HurSv­årtKan­DetVar­a)
    Äldre 25 Jul 17:01
    #77
    Det tar tid skrev 2017-07-24 14:45:14 följande:

    Jag har blivit lurad på Tradera.
    Jag köpte en spikpistol med tillbehör, men när jag fick varan märkte jag att adaptern till spikpistolen saknades. Adaptern fanns med på bilden som lades ut i annonsen, men inte i paketet som kom fram till mig.


    Vad är det för adapter?
  • Anonym (Bea)
    Äldre 25 Jul 18:54
    #78

    Jag har tyvärr liknande erfarenheter när jag gjort affärer på Tradera och Blocket. Icke-svenskar har varit överrepresenterade vad gäller att pruta, fulpruta på plats, tjafsa om varans skick och låtsas som om de inte pratar svenska helt plötsligt.
    Jag vill bara göra snabba och bussiga affärer och väljer bort de potentiella köpare / säljare där jag misstänker att det kommer att krångla. Folk med oregistrerade kontantkort och konstiga hotmailadresser går också bort.

  • Äldre 25 Jul 21:48
    #79

    Funderar fortfarande vad det är för hudfärg på en muslim? Är muslim alltså en ras??

    Jaha där ser man...

  • Anonym (mor)
    Äldre 26 Jul 07:03
    #81

    Självbevarelsedrift är inte rasism. När det gäller affärer så är det fullt logiskt att vara försiktig.

  • Äldre 29 Jul 03:12
    #82
    Anonym (mor) skrev 2017-07-25 22:03:40 följande:

    Självbevarelsedrift är inte rasism. När det gäller affärer så är det fullt logiskt att vara försiktig.


    Håller med till 100%. Tycker bara det är så drygt med rasist kortet i Sverige.

    Men vem vet. Till och med TS kanske har kört sig en läxa.

    Så till TS. Nä alla "araber" luras inte. Men många gör det. Särskilt till lättlurade svenskar...
  • Äldre 29 Jul 03:37
    #83
    Canadasvensk skrev 2017-07-29 03:12:27 följande:
    Håller med till 100%. Tycker bara det är så drygt med rasist kortet i Sverige.

    Men vem vet. Till och med TS kanske har kört sig en läxa.

    Så till TS. Nä alla "araber" luras inte. Men många gör det. Särskilt till lättlurade svenskar...
    Jag är inte lättlurad men däremot så är jag uppfostrad till att inte luras, ljuga, eller stjäla från mina medmänniskor.
    Synd att inte alla är det för då hade folk inte behövt att bli lurade...
  • Äldre 29 Jul 05:58
    #84
    Arboga skrev 2017-07-28 18:37:54 följande:
    Jag är inte lättlurad men däremot så är jag uppfostrad till att inte luras, ljuga, eller stjäla från mina medmänniskor.
    Synd att inte alla är det för då hade folk inte behövt att bli lurade...
    Okay jag tar tillbaka lättlurad...

    Men själv är jag ganska så "berest" om man säger så jag har lärt mig att vissa KULTURER, inte hudfärger, är mer benägna att pruta/förhandla/ljuga än andra.

    Så när man som svensk förväntar sig att invandrare i Sverige ska bemöts en som man är van att svenska gör så är det lätt att bli lite förvånad av att behöva få en "kulturchock" i sitt egna land.
Svar på tråden Grundlurad på Tradera - dilemmat med privatpersoner och rasism