• Äldre 10 Aug 18:56
    23350 visningar
    31 svar
    31
    23350

    Hur går en vidare efter sen abort?

    I måndags gjorde jag en sen abort. Gråter Ingreppet blev extremt långdraget och jag fick stanna i 1,5 dygn och känner mig helt fysiskt traumatiserad. Samtidigt är det psykiska extremt jobbigt. Efter 19 veckor trodde vi att vi var ganska "säkra" på att vi skulle bli föräldrar i december. Att på rutinultraljudet plötsligt få höra att barnet hade ett fel på hjärtat kom som en chock. Vi fick tid hos en specialist fem dagar senare. Väntan på besöket var hemsk men vi försökte vara positiva och tänka att många hjärtfel ändå kan opereras och bli bra. Men när vi träffade en läkare som bekräftade att barnet hade ett hjärtfel, som dessutom var allvarligt var det som om allt drogs bort under våra fötter. Vi fick direkt komma till en specialist som efter en lång undersökning bekräftade att hjärfelet var allvarligt (antagligen nån version av något som kallades fallots eller trunkus). Han misstänkte även att felet kunde vara orsakat av ett kromosomfel. Vi slängdes alltså in i förtvivlan. Men vi hade pratat en helt del om detta under de dagar vi väntade på att få komma till specialisten och hade kommit fram till att om felet var så pass allvarligt att barnet inte skulle ha en god chans till "ett bra liv" så skulle vi ta bort det. Beslutet tog vi därför ganska snabbt, vilket var viktigt eftersom jag gått in i vecka 20. Fick tid på Huddinge sjukhus och kunde skrivas in redan två dagar senare. 
    Nu är graviditeten avbruten och jag förstår inte hur det ska gå att gå vidare. Jag har drabbats av mycket svårare skuldkänslor än vad jag trodde att jag skulle få och jag ser hemska bilder från ingreppet fladdra förbi framför ögonen. 
    Finns det någon annan som varit med om samma sak? Hur gjorde ni för att gå vidare? Jag kan tillägga att detta var en IVF-graviditet (vårt första barn) och vi inte haft så lätt att ens bli gravida. Så händer detta. Gråter
    Efter att vi kommit hem från sjukhuset fick vi veta av läkaren vi först träffade att fostervattenprovet vi gjorde direkt när vi fick felet bekräftat visade på fel på kromosom 22. Trisomi 22q11, eller Digeorges syndrom. Nån som känner till detta? 

  • Svar på tråden Hur går en vidare efter sen abort?
  • Äldre 7 Nov 16:36
    #21
    Kattflickan skrev 2017-11-06 22:09:56 följande:

    Jag har gjort två relativt sena aborter pga att barnen hade downs syndrom. Det är hemskt att abortera ett barn som man planerat och önskat sig mer än något annat i världen. Det är svårt att komma vidare. Helt ärligt så är jag inte samma person idag som jag var innan. Men jag har genom att göra PGD lyckats få två friska barn och är lycklig. Men minnet av barnen jag aborterade bär jag alltid med mig.

    Försök att ta det lugnt, gör saker tillsammans. Om ni har tiden, ta en paus i barnverkstaden. Låt er få vara ledsna. Be att få träffa en genetiker för att utesluta att kromosomfelet är ärftligt. Kram!


    Först och främst beklagar er förlust men ggrattis till era två friska barn! När vi precis hade fått vårat hemska besked om vår dotter sökte jag som en tok på nätet efter liknande berättelser som vår, efter människor som gått igenom samma tragiska utgång. Jag kände mig så ensam och rädd för framtiden. Jag hittade en flera år gammal tråd och om jag inte minns helt fel skrev du där. Jag läste varenda inlägg och vart SÅ glad när jag läste att ni alla fått era små mirakel sen. Det betydde så mycket för mig i den sorgen att veta att det kan gå bra tillslut, att man inte ska ge upp. Jag gick in där flera gånger och läste, påminna mig själv att det kan gå bra fast det gått dåligt. Tack för att ni delade med er!
  • Äldre 7 Nov 21:09
    #22
    Frassex skrev 2017-11-06 21:38:33 följande:
    Ja det var väldigt skönt! Började tempa mig igen efter första besöket för att ha koll om mensen skulle komma och jag hade visst äl förra månd när jag var hos gynekolog nr 2. Idag blöder jag igen dock och mensvärk, bara 7 dagar efter äl dök mensen upp. Mina hormoner är visst helt urbalans, lutealfasen ska ju inte vara såhär kort :( men blickar frammåt nu, vi har pratat idag och ska försöka igen nästa äl! Jag hoppas din cykel är i fas med kliniken nästa månad, förstår er längtan!

    Förstår hur du kände när du såg dokumentären, jag började gråta redan när jag såg att hon låg bredvid dem i sängen. Men jag vart så glad när det slutade så lyckligt, jag hoppas det blir så för oss också i framtiden.

    Jag är glad att vår flicka också finns på skogskyrkogården, det är ju himla fint och stämningsfullt där. Jag hoppas ni hade en fin helg!

    Vet inte om det är du som hittat till facebookgruppen men tyckte jag kände igen din berättelse, välkomen isåfall <3 jag hoppas vi kan finna mkt stöd där!
    Ja, vad kul att hitta dig där! Oach tackför tipset! Känns som en bra grupp. :)

    Förstår att det är jobbigt när kroppen inte känns riktigt som den ska. Det är ju så många hormoner i kroppen under graviditeten också... Vet inte hur lång tid allt sånt stannar kvar heller. Håller tummarna för att din cykel är i balans nästa månad!

    Tycker Skogskyrkogården är så fin! Är glad att vi valde den! Lite för mycket folk där i helgen kanske för att jag skulle känna ro att sörja, men väldigt fint med alla ljus.

    Hoppas du är ok! Vi ses i gruppen! <3 
  • Äldre 7 Nov 21:16
    #23
    Kattflickan skrev 2017-11-06 22:09:56 följande:

    Jag har gjort två relativt sena aborter pga att barnen hade downs syndrom. Det är hemskt att abortera ett barn som man planerat och önskat sig mer än något annat i världen. Det är svårt att komma vidare. Helt ärligt så är jag inte samma person idag som jag var innan. Men jag har genom att göra PGD lyckats få två friska barn och är lycklig. Men minnet av barnen jag aborterade bär jag alltid med mig.

    Försök att ta det lugnt, gör saker tillsammans. Om ni har tiden, ta en paus i barnverkstaden. Låt er få vara ledsna. Be att få träffa en genetiker för att utesluta att kromosomfelet är ärftligt. Kram!


    Tack för stödet! Det betyder mycket att läsa om andra som gått igenom liknande saker, och att veta att det går att komma vidare. Även om varje historia gör en ledsen och sorgsen över vetskapen att så många drabbas av detta fruktansvärda är det mycket värt att veta att du inte är ensam. För ibland känns det verkligen så. 

    Är så glad att höra att du fått två fina friska barn! Grattis till dig och din familj! <3

    Vi har fått veta att ingen av oss bär på anlag för kromosomfelet och det är en enorm lättnad. Vi tar en liten paus nu, men vet inte riktigt hur länge. Fyller 39 nästa år och börjar känna att tiden rinner iväg... :(

    Kram till dig!
  • Äldre 11 Nov 23:00
    #24
    linsen79 skrev 2017-10-18 12:57:12 följande:

    Vad fint att det gått så bra för er efteråt! Det inger ju hopp. Tycker du att det har gått att släppa oron under den andra graviditeten?

    Själv tycker jag att jag kunde komma ur den värsta sorgen ganska snabbt. Efter 3 veckor var jag på jobbet igen och saker har återgått till det normala på många sätt. Men de senaste veckorna har det börjat kännas värre igen. Jag tänker på allt det som skulle ha blivit och som nu aldrig kommer bli. Det känns så fruktansvärt orättvist. Och just nu känns det som att vi aldrig kommer få något barn, att vi gick miste om vår chans. Vi har gjort ett test för att se om vi bär på anlag för kromosomfelet men som tur är gjorde ingen av oss det. Att det blev fel på just vårt barn är alltså en fruktansvärd slump... Fattar att detta kan drabba vem som helst, men alla runt omkring mig föder friska barn på löpande band. Kan inte riktigt komma över hur jobbigt det känns. Men jag är såklart glad för deras skull. Och glad för er, grattis till den lilla som kommer! 


    Jag kunde också gå vidare ganska snabbt efteråt, man måste annars blir livet inte bra och man fastnar i sorgen. Däremot har jag inte kunnat njuta av min nuvarande graviditet på samma sätt som innan besked kom under den förra. Men det är väl nått man får leva med när man haft sådan "otur" tidigare. Hur liten sannolikhet är att något ska hända så ligger ju det som hänt i bakhuvudet .. Nu är det bara dagar kvar dock.. ????
  • Rydén9­1
    Äldre 13 Nov 19:31
    #25

    Hej jag har själv gått genom en abort därimot av andra skäl som jag egentligen inte ville göra en abort men blev helt knäckt av släkt vänner pojkvän m.m som va emot allting.

    Jag gjorde aborten 2 september 2010 sitter ännu kvar hade köpt kläder skor lite av varje hade beräknat ha kvar barnet gick till 17+4 dagen jag gjorde aborten. Ja fick bo på ett bornde under tiden ja mådde så dåligt som jag gjorde just då. Jag har själv rädlsa än idag att bli gravid igen men viljan finns då jag träffade min man 2012 och vi har hållt ihop vårt och torrt under åren och jag vet att han kommer finnas där för mig.

    När jag gjorde min abort så började kl halv 9 på morgoneb med sammandragningar m.m som du själv gått genom man gick och grät i floder ville inte leva just då m.m när allt var över sent em samma dag så kände jag mig tom vilsen visste inte vart kag skulle ta vägen. Jag flyttade hem efter ett tag efter aborten och begravningen var gjord 20 sept. Jag skaffadd en hund när jag väl flyttade hem igen till en tom lägenhet. Ja grät varje dag och hade/har skuldkänslor att jag tog död på ett liv m.m men ja bestämde mig att aldrig göra en sådan sak igen om det inte är av andra anledningar man inte kan sj göra något åt. Man måste försöka bestämma sig att försöka intr skuldsätta sig själv vara stark även om det är väldigt jobbigt. Det tog 6 mån ungefär innan jag blev gravid och är rädd att nya graviditeten ska bli värre än första

  • Äldre 20 Nov 20:17
    #26
    Rydén91 skrev 2017-11-13 19:31:34 följande:

    Hej jag har själv gått genom en abort därimot av andra skäl som jag egentligen inte ville göra en abort men blev helt knäckt av släkt vänner pojkvän m.m som va emot allting.

    Jag gjorde aborten 2 september 2010 sitter ännu kvar hade köpt kläder skor lite av varje hade beräknat ha kvar barnet gick till 17+4 dagen jag gjorde aborten. Ja fick bo på ett bornde under tiden ja mådde så dåligt som jag gjorde just då. Jag har själv rädlsa än idag att bli gravid igen men viljan finns då jag träffade min man 2012 och vi har hållt ihop vårt och torrt under åren och jag vet att han kommer finnas där för mig.

    När jag gjorde min abort så började kl halv 9 på morgoneb med sammandragningar m.m som du själv gått genom man gick och grät i floder ville inte leva just då m.m när allt var över sent em samma dag så kände jag mig tom vilsen visste inte vart kag skulle ta vägen. Jag flyttade hem efter ett tag efter aborten och begravningen var gjord 20 sept. Jag skaffadd en hund när jag väl flyttade hem igen till en tom lägenhet. Ja grät varje dag och hade/har skuldkänslor att jag tog död på ett liv m.m men ja bestämde mig att aldrig göra en sådan sak igen om det inte är av andra anledningar man inte kan sj göra något åt. Man måste försöka bestämma sig att försöka intr skuldsätta sig själv vara stark även om det är väldigt jobbigt. Det tog 6 mån ungefär innan jag blev gravid och är rädd att nya graviditeten ska bli värre än första


    Hej!
    Vad ledsamt att du kände att du gjorde en abort trots att du inte egentligen ville. Det måste vara en fruktansvärd sak att gå igenom. 
    Jag känner verkligen igen mig i skuldkänslorna. Jag kände det väldigt starkt just när allt hände men tror det är något som följer med en hela livet tyvärr... Har de minskat med tiden iaf? Hoppas din nya graviditet går bra och att du kan njuta lite av den! Grattis och lycka till! 
  • Äldre 20 Nov 20:19
    #27
    +1
    olosar-6 skrev 2017-11-11 23:00:59 följande:
    Jag kunde också gå vidare ganska snabbt efteråt, man måste annars blir livet inte bra och man fastnar i sorgen. Däremot har jag inte kunnat njuta av min nuvarande graviditet på samma sätt som innan besked kom under den förra. Men det är väl nått man får leva med när man haft sådan "otur" tidigare. Hur liten sannolikhet är att något ska hända så ligger ju det som hänt i bakhuvudet .. Nu är det bara dagar kvar dock.. ????
    Det kommer säkert gå jättebra! Inte konstigt att det finns en oro, men sannolikheten att det händer igen är ju så minimal. Lycka till med nya livet nu! :) 
  • Rydén9­1
    Äldre 20 Nov 21:07
    #28
    linsen79 skrev 2017-11-20 20:17:20 följande:

    Hej!

    Vad ledsamt att du kände att du gjorde en abort trots att du inte egentligen ville. Det måste vara en fruktansvärd sak att gå igenom. 

    Jag känner verkligen igen mig i skuldkänslorna. Jag kände det väldigt starkt just när allt hände men tror det är något som följer med en hela livet tyvärr... Har de minskat med tiden iaf? Hoppas din nya graviditet går bra och att du kan njuta lite av den! Grattis och lycka till! 


    Ja blev totalt knäckt av min släkt/familj den gången kunde stå emot längre.

    Ja nu när man har någon att leva livet med som är seriös av sig och känner mig trygg hos då har tankarna minskst och skulden men räddsla på ny graviditet är skrämmande nu så ja håller ju tyst om detta ingeb släkt ska veta förän ja vet hur allt går..

    ja längtar till nästa graviditet nu och jag hoppas inget händer undertiden med våra försök som kan va jobbiga och de inte blir någon mer missfall innan man blir gravid denna gång
  • Äldre 19 Dec 09:51
    #29
    Kattflickan skrev 2017-11-06 22:09:56 följande:

    Jag har gjort två relativt sena aborter pga att barnen hade downs syndrom. Det är hemskt att abortera ett barn som man planerat och önskat sig mer än något annat i världen. Det är svårt att komma vidare. Helt ärligt så är jag inte samma person idag som jag var innan. Men jag har genom att göra PGD lyckats få två friska barn och är lycklig. Men minnet av barnen jag aborterade bär jag alltid med mig.

    Försök att ta det lugnt, gör saker tillsammans. Om ni har tiden, ta en paus i barnverkstaden. Låt er få vara ledsna. Be att få träffa en genetiker för att utesluta att kromosomfelet är ärftligt. Kram!


    Beklagar! Vet ni hur ni kunde ha oturen att få 2 med ds?
  • Kattfl­ickan
    Äldre 26 Dec 22:56
    #30
    3hjärtan skrev 2017-12-19 09:51:37 följande:

    Beklagar! Vet ni hur ni kunde ha oturen att få 2 med ds?


    Det visade sig att jag hade ett ovanligt genetiskt fel. Som tyvärr inte går att diagnosticera genom enbart ett blodprov.
  • Äldre 3 Feb 02:21
    #31

    Att förlora ett barn kan ta upp till 10 år att bearbeta för en förälder.

Svar på tråden Hur går en vidare efter sen abort?