• erijon

    Nu är Oktoberbarnen 2017 här

    LitenBlomma skrev 2018-03-22 14:28:48 följande:

    Gungar lite än så länge.

    Fy vad jobbigt det är att amma vissa måltider... Han river, sliter, trycker och bökar. Nu är han 6 månader så vi kör gröt, Little Farmer, till frukost med färsk mosad frukt till. Mosad mat från oss till lunch eller middag med fruktmos som efterrätt. Gröt på kvällen. Inga mängder, så mycket som han är intresserad av. Resten amning.


    Wow vad duktig! Längtar tills Edvin gör så. Han sitter ännu bara korta stunder och balanserar själv. Tippar ofta fram/åt sidan, tar inte emot sig själv. Så han kan inte lämnas sittande..

    Idag åt han för första gången 1/2 portion gröt!! hipps ekologiska, naturell havregröt från 6mån. Så imorgonbitti ska jag försöka igen! Gav detta ikväll strax innan amningen för natten (han ligger och ammar nu) i hopp om att han sover mer än 2-3 timmarna i stöten inatt. Iallafall första passet.

    Han har somnat vid 19 och vaknat hungrig vid 21 sista kvällarna.. sen fortsätter det med 2 timmar emellan, eventuellt en gång med tre (men har vart fler tillfällen med 1-1,5h emellan, eller en vakentimma mitt i natten.. ) den sömnbristen börjar påverka mitt tålamod som ni kanske förstår. TIll råga oå det är den blivande sjuåringen inte i sina lugnaste dagar..

    En stor eloge till dig LitenBlomma som orkar med 6st ;D
  • erijon

    Chockerande! Igårkväll vaknade Edvin redan efter en timma och ville amma. Jag som hade gett en halv portion gröt utöver amningen.. men han låg och skrek med sin tiger (dinglis) och napp i munnen, som att han drömde hemska drömmar.

    Sen vill jag påstå att han sov rätt bra?! Vaknade första gången efter 20,30 vid 01, tror jag? Och vid 03 kom han över till vår säng.

    Han blir också störd vid amning eller matning i stol. När han ammar tar han alltid min tröja och drar över ansiktet haha. Han verkligen gosar :)

  • erijon
    LitenBlomma skrev 2018-03-22 14:28:48 följande:

    Gungar lite än så länge.

    Fy vad jobbigt det är att amma vissa måltider... Han river, sliter, trycker och bökar. Nu är han 6 månader så vi kör gröt, Little Farmer, till frukost med färsk mosad frukt till. Mosad mat från oss till lunch eller middag med fruktmos som efterrätt. Gröt på kvällen. Inga mängder, så mycket som han är intresserad av. Resten amning.


    Äter han hela portioner av er vanliga mat eller smakar han bara? Tycker det är svårt med Edvin. Han vill så gärna ha vår mat och när han får smaka Vidar han tydligt att han vill ha mer, men vi har ju salt i liksom.. så vågar inte ge honom mer än max en sked (fast han får ju oftast smaka sås tex från fingret eller från vår gaffel. Så han får ju ofta smaka flera gånger under en måltid )

    Om det inte vore för saltet skulle jag absolut ge en hel porton från vår mat, det skulle han säkert älska!

    Försöker iallafall laga bra mat (smaker som vi ofta äter själva) åt honom och frysa in. Men man ska orka stå och laga separat oxkså. Går ju sällan samtidigt eftersom spisen bara har 4 plattor och vi äger inte 700 kastruller (har för lite förvaring för att kunna köpa fler också).

    Edvin fick iallafall en halv portion gröt tilö frukost med banan/hallon. Han SLUKADE det och ammade efter! Äntligen släpper hans gröt-hat. Eller så är hipps gröt godaste enligt honom.
  • erijon
    LitenBlomma skrev 2018-03-23 13:21:33 följande:

    Han får av vår mat. Bvc här säger att så länge man normalsaltar är det ok. Vi äter rätt mild mat, sen får den som vill lägga på extra kryddor på sitt.

    Idag kom första matbajset. Jag kör omiljövänligt med bajspåsar.


    Va? Då skulle vi ju åtminstone vid vissa måltider kunna mosa vår egen! Det vore ju kanon. Aldrig hört det faktiskt..? Använder dock vanligt smör osv. Med första sonen hade jag tillochmed osaltat smör. Ibte ens vanlig Bregott fick han ha på smörgås. Det ger vi nu, eller smör/raps flytande alt. Rapsolja.

    Idag har Edvin ätit så mycket mat aå jah ibte ens erbjöd amning vid en måltid.. så nu känns det som att bröstet ska sprängas! Försöker få Edvin att ?amma ur? det ordentligt. Kommer nog aldrig kunna sluta amma.. Edvin älskar det och jag med!

    Planen från början var att vid iallafall sex månader börja trappa ner.. visst hqr jag bytt it typ ett mål om dagen helt. Men inte alla dagar, och även om han äter 2 ggr dag, annan mat, så erbjuder jag alltid amning efter och 9/10 ggr ammar han ordentligt (känns det som iallafall). Den planen har jag släppt.. försöker fortfarande då och då stt erbjuda flaskan men nej. Han vill ha tutte :)
  • erijon

    Idag knäckte Edvin koden, han har lärt sig åla! Han trycker ifrån med stortåna haha, och häver sig fram med händer/underarmar. Vi upptäckte för ett par dagar sedan också att två små gryn är påväg i underkäken. Plötsligt blir liten stor.. meb sitta ordentligt kan han inte. Lär han väl aldrig vilja heller eftersom han tar sig fram redan. Sex månader blir han om 2 dagar, den 26e :)

    Såhär tidig var inte första barnet med att åla tror jag inte.. det kan verkligen vara olika!

  • erijon
    Linnnn skrev 2018-03-24 13:54:52 följande:

    Vad kul erijon! Undrar om J gör precis tvärtom? Han sitter stadigt, men vill absolut inte vara på mage längre stunder. Kanske kommer hasa sig fram på rumpan?!


    Hihi det är inte omäjligt! Det roligaste är att bara för att jag skrev att han inte sitter så satt ongen i säkert 2 minuter utan att knappt vingla till! Han vaknade imorse och bara är ett nytt barn..
  • erijon
    LitenBlomma skrev 2018-03-22 14:28:48 följande:

    Gungar lite än så länge.

    Fy vad jobbigt det är att amma vissa måltider... Han river, sliter, trycker och bökar. Nu är han 6 månader så vi kör gröt, Little Farmer, till frukost med färsk mosad frukt till. Mosad mat från oss till lunch eller middag med fruktmos som efterrätt. Gröt på kvällen. Inga mängder, så mycket som han är intresserad av. Resten amning.


    Du aom också ammar och byter ut måltider, eller ger måltider också.. ammar du efteråt?

    Ger du vad du ajälc anser vara ?hela? måltider med magen eller bara litegrann sen fyller han på med amning/bara bara för att det är kul/gott och inte mättar magen så att säga.

    Jag får så sjukt stenhårda bröst OM jag ger en full måltid. Edvin blir mätt och inte vill amma. Dvs hoppar över ett amningstillfälle. Ver inte hur jag ska bete mig riktigt för att Minsk risken för stockning. Vissa dagar äter han ju inte mer mat än ersätter ett amningstillfälle och vissa dagar äter han två hela måltider ?fast? mat, plus frukt/mellis vid 1-2 andra amningstillfällen (men ammar också. Men der påverkar ju ändå produktionen de gånger han äter någpt annat innan han ammar)

    Så det är ju väldigt olika från dag till dag.

    Jag skulle också vilja ge av vår mat till Edvin ibland, men vågar inte pga min Bvc har sagt osaltat när det är hela portioner. Ok med vanligt smör/margarin men man ska inte salta extra under matlagningen.

    Vet du vad som räknas som ?normalsaltat?? Så jag vet om jag översaltar och bör undvika att ge Edvin det..:)

    Vill ju inte råka förstöra hans njurar för att jag inte kan uppskatta min kryddning.
  • erijon
    LitenBlomma skrev 2018-03-26 18:25:57 följande:

    På morgonen ammar jag sista gången vid 6.30 ungefär sen görs skolbarnen redo. Vi städar undan efter dem och sätter oss med gröt vid 8.30-9.00. Han får en knapp deciliter gröt med fruktmos. Sen ammar han vid 10.30-11.00 och då somnar han. En skål lunch när han vaknar, kanske 3/4 deciliter av vår mat. Fri amning till kvällen, en sovpaus på eftermiddagen. Gröt till kvällsmat med fruktmos. Sen ammar han och somnar runt 20.

    Vi saltar pasta, potatis och ris när det kokas. Annars bara pyttelite, nån nypa till mat för 8 personer.


    Okej, men du skulle inte säga att han äter MATEN ?mellan målen? och behålle sin amning som den var innan? Jag ver ju inte hue ofta han ammade tidigare, innan han började med mat. :)

    Duktig han verkar på att äta, Edvin gillar ju uppenbarligen inte gröt.. men däremot bitar av saker går kanon, hela gammaldags idealmakaroner, majs och brödbitar! Smörgåsrån sätter han i för myclet i munnen, samma med majskrokar. Idag åt han toalettpapper också.. han hade en hel kaka av det i munnen. Herregud vad snabbt def åker in i munnen alltså. Toknöjd. SÅÅÅ arg när jag upptäckte det och tog ut det.. haha!

    Jag förstår att du kan ge av er mat isåfall, jag saltat bra myclet mer och använder ofta fond och buljong osv. Maten behöver inte vara salt men det är inte gott när den är smaklös, vilket jag tyvärr upplever den med mindre salt. Salt höjer smaker, jag är bog uppvuxen så också. Sambon han ?glömmer? ofta salta, så han får typ inte laga mat.

    Gjorde ?köttfärssås? med pasta och majs idag åt Edvin. Vi andra skulle äta köttfärssås så jag tog litegrann av köttfärsen och kokade vid sidan av med lite peppar, oregano och paprikapulver. Hade i risoni-pasta (den blir så bra för barnmat.) i samma kastrull och sen majs. När det var klart så hällde jah det i en bunke på med lite tomatpurén och passerade tomater, lite lite kokvatten och mixade. Blev bitar men passade perfekt för Edvin. Han åt en skål av det och var nöjd med det. Sen amma han lite, sen fick han lite blåbär/äpple som han tidigare ogillat. Den gick ner idag! :)
  • erijon
    LitenBlomma skrev 2018-03-26 21:30:26 följande:

    Men vi vuxna och tonåringen kryddar själva som vi vill ha det på tallriken. Det är bara barnen som får lättsaltat.

    Annorlunda att fixa bitar redan men så skönt att inte behöva mosa till puré och oroa sig för bitar. Charlie äter smörgåsbitar till gröten iofs. Kanske ska våga testa nåt mer.


    Jag förstår! :)

    Är det? Jag hade aldrig vågat själv, men min syster har en son på 8månadee snart som i princip vägrar att bli matad. Hon tipsade mig stt våga prova och Därför provade hon. Gick kanon, han är duktig med pincettgrepper också. Edvin tar med hela handen än och missar munnen med bitarna många gånger. Men övning ger färdighet! Man ser tydligt att rörelserna är mindre ryckiga och han kan med vilja ta saker ifrån ens hand eller om se ligger någonstans utan att vifta med armarna en massa.

    Skulle nog inte kunna mata med makaroner men det går bra när han får in en makaroner eller så i munnen!

    Edvin har sovit bra senaste nätterna! Vaknat ca 23 första gången, sen vid ca 02 och sist 05. Är inte många timmar emellan, meb det ger mig massor av energi. Det är jag inte bortskämd med haha.
  • erijon
    Musetti skrev 2018-03-28 13:06:11 följande:

    Vi har kommit ner till Frankrike nu, flygresan gick superbra denna gång!!! Ammade vid starten och sov sen en timme. Lekte lite med sin prasselelefant men ville inte amma vid landning. Inga skrik alls. Hade preppat med ersättning i flaska och bytte blöja precis innan vi gick ombord. Skönt! Jag var riktigt stressad, och bagage för en månad oj oj.

    Sov dåligt inatt dock. Nu sitter vi på tåget till svärisarna och hon vill INTE somna haha.


    Vad kul att allt gått bra! :D

    Avundas alla som reser långt med bebisar. Det är en stor tålamodsprövning, eller kan vara.
Svar på tråden Nu är Oktoberbarnen 2017 här