• Anonym (vet inte)
    Äldre 12 Oct 20:51
    33811 visningar
    157 svar
    157
    33811

    Jobba för 8 kronor i timmen?

    Det här inlägget kommer provocera, förmodligen, på ett eller annat sätt.

    Det är så här att jag lever på sjukersättning. Grattis alla skattebetalare, ni betalar för mig. Alla dryga 9000 kr jag får, bostadstillägg inräknat.

    Jag har tillfrågats om jag vill ha en daglig verksamhet, men varje gång jag tänker på det känns det som att jag helt enkelt är för medveten för att vilja. Ersättningen jag skulle få är ca 8 kr i timmen.

    Det är ett skolcafé.
    Arbetstiden är 8 till 16.30, lunch inräknat. En viss flexibilitet finns, men inte mycket, mest för bussarnas skull. 8-bussen kommer 8.10 och bussen innan kommer 7.20. samma på eftermiddagen.
    Teamet, dvs brukarna, bakar mjuka kakor, småkakor, muffins, bullar och bröd och brer smörgåsar som är färdigt när det kommer ut i caféet, samt gör kaffe, te, smoothies, varma mackor mm när det efterfrågas, med hjälp av 2 handledare. De i teamet som är mer självgående förväntas hjälpa de som är långsammare eller behöver mer vägledning om handledarna hjälper någon annan.
    Alla måste stå i kassan minst 1,5 timme per dag, med eller utan handledare.
    Lunchen ätes i skolans matsal, av skolans mat, och betalas av brukaren, det finns ingen möjlighet att ta med egen mat.
    Det är nog mer, som jag inte är på det klara med för att jag inte varit där.

    Jag känner mig tudelad inför det här. Jag höll på att utbilda mig till konditor när jag drabbades av de saker som gör att jag idag har sjukersättning, och känner dels att ja! jsg får göra det jag älskar! och samtidigt nej! jag skulle aldrig ta ett riktigt konditorsjobb med den ersättningen och de villkoren.

    Vad säger ni?

  • Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?
  • Äldre 12 Oct 21:44
    #21
    +2

    Med risk för att låta dum undrar jag varför du kan jobba 8-16 som dagverksamhet men inte på ett vanligt fik där du får vettig lön?

  • Anonym (Fikab­esökar­e)
    Äldre 12 Oct 21:54
    #22

    Om ni har köpt fika i tex kommunala små simhallar så vet ni att personalen kan bestå av ca 4 st och alla är inte snabba men trevliga.

    Att ha ett jobb att gå till är viktigt.

    Ge det ett försök.

    Kanske om du visar framfötterna kan du jobba på ett riktigt jobb några timmar om dagen iframtiden.

  • Anonym (Kansk­e)
    Äldre 12 Oct 21:55
    #23

    Du får sätta + och - och fundera över om det kan leda till något.

    Är det under en begränsad tid? Tex ett par veckor eller en månad upp till max ett halvår? Då är det okej. Då är det ju för att se vad du klarar av, testa dig själv, att kunna se om du på sikt kan klara ett riktigt jobb. 

    Om du inte orkar, får du åka hem efter halva dagen eller inte komma dit all? Då är det okej. Då sker det ändå på dina villkor och du är ju sjukskriven av en anledning.

    Är jobbet ett "riktigt" jobb som skulle göras om ni i daglig verksamhet inte varit där? Då är det ett stort nja... gränsar till -. Det är inte ok att det är ett riktigt jobb då riktiga jobb ska ge riktig lön. Ni ska isåfall bara vara extra utöver, och de som får en riktig lön ska kunna hålla verksamheten uppe helt själva om det skulle hända att ingen av er som är där för daglig verksamhet skulle komma dit alls under en längre period.

    Sen kan jag väl känna att 9000 är "bra" med tanke på att jag körde heltid ett halvår för 4000 kr i månaden efter skatt. 

    Men en fråga: du får alltså 9000 + 8 kr i timmen? Då kan du ju se de 9000 som "lön" också, och då blir det ju ca 50+8 kr i timmen.
    Jag hade 25... fast det ledde till jobb också så det var helt klart värt det i slutändan.

  • Anonym (M)
    Äldre 12 Oct 21:59
    #24
    Margaux skrev 2017-10-12 21:44:57 följande:

    Med risk för att låta dum undrar jag varför du kan jobba 8-16 som dagverksamhet men inte på ett vanligt fik där du får vettig lön?


    Daglig verksamhet har (som jag förstått det) helt andra villkor i vad en "anställd"/arbetare ska prestera. Om man inte klarar av ett tag så är det okej, så kan man inte göra med ett vanligt jobb, då får man sparken. Samt att det finns andra slags resurser för vägledning/stöttning som det inte finns på en vanlig anställning. Poängen med daglig verksamhet är mest att ge personerna ett syfte, en social tillvaro och att få aktiveras.

    Men håller med alla andra här om att en "lön" på 8kr i timmen i samband med uppgifter som går lite väl nära in på vad en anställd skulle utföra är något tveksamt. Förstår att det inte bör eller kommer röra sig om en vanlig lön, men 8kr är låååångt under en vanlig lön.
  • M1rell­a
    Äldre 12 Oct 22:06
    #25
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:23:13 följande:

    1. Jag tvekar på om det ens är lagligt att ersätta med 8 kronor I timmen. Nu har jag visserligen inte koll på detaljerna kring anställningen, men om det faller in under något kollektivavtal finns det minimilön som är minst 10-12 gånger högre än så.

     

    2. Aldrig I livet. Jag skulle aldrig gå med på de villkoren. Att de betalar 8 kornor I timmen och sedan dessutom tvingar dig att betala för lunchen ( som kostar över en arbetsveckas lön, för övrigt) skulle bara det få mig att be dem dra åt h*lvete.


    Det är inget jobb utan en daglig verksamhet. Du kan jämföra med det som finns i fängelset. Där är också ersättningen låg.
  • Anonym (DV)
    Äldre 12 Oct 22:10
    #26

    TS, i Stockholm stad och flera andra kommuner i Stockholmstrakten får du även ersättning för SL-kort varje månad förutom "lönen". Kolla upp hur det är i din kommun. Vad gäller huruvida du ska börja på DV eller inte skulle jag tänka så här: har du svårt att upprätthålla rutiner och göra något konstruktivt om dagarna? Har du det så kan DV vara bra. Det kan också vara ett bra sätt att börja komma in jobbrutiner i din egen takt och på så sätt i förlängningen göra att du kanske kommer klara någon slags anställning. Personligen skulle jag tycka att det var värt att prova, det kan vara väldigt skadligt att inte ha något alls att göra om dagarna.

  • Äldre 12 Oct 22:36
    #27

    Anar att svaret är nej (för sjukersättning är väl "sjukpension"?) Men ändå:

    Om det ger dig nåt framöver, dvs kan användas som arbetsträning eller upptrappning för att kunna söka ett "riktigt" jobb, så hade jag tagit det. Antar att det är betydligt lägre tempo än att jobba med anställning

    Eller om det är något som krävs för ersättningen.

    Att göra det "Bara för att" - nej. Inte på heltid och med de övriga förutsättningar som ges. Att ha en sysselsättning är (för mig i alla fall) meningsfullt på många sätt men skulle inte jobba heltid i princip gratis.

  • Äldre 12 Oct 22:47
    #28

    TS frågar du mig tänker du helt rätt. Anledningen till att du erbjuds detta är för att du ska ha möjlighet att komma ut träffa folk och förhoppningsvis få en positiv personlig utveckling. 

    Detta är något positivt du erbjudits, detta kan vara starten för dig i din framtida utveckling. Självklart ska du prova på det. Skulle det vara så att du kommer fram till att detta inte passade dig får du fundera över det i framtiden.
    Då jag har lång erfarenhet av att jobba med flera dagliga verksamheter kan jag rekommendera detta starkt. Nästan alla deltagare jag har varit i kontakt med har haft en mycket bra utveckling av den dagliga verksamheten. Så jag skulle vilja gratulera dig till att du fått chansen att testa detta.

    För de i denna tråd som kommer med dumma upplägg om låg lön mm.
    Skaffa er lite information innan ni börjar spy ut era outbildade åsikter.
    Detta handlar om att TS fått möjligheten till en plats på en daglig verksamhet. Det är inte något jobb.

    Inklippt text om vad daglig verksamhet är:


    Daglig verksamhet innehåller aktiviteter med såväl habiliterande som arbetsliknande inriktning och vår verksamhet utgår från individen i centrum. 


    Vi erbjuder en meningsfull verksamhet med stimulans, utveckling, trygghet och gemenskap.


    Daglig verksamhet har en stor bredd och har ett fyrtiotal olika verksamheter i Västerås och vi vänder oss till dig:


    med omfattande funktionsnedsättning, där vi arbetar med olika former av sinnesintryck, upplevelser, kommunikation och aktiviteter.


    som klarar många saker själv men ändå behöver stöd av en arbetshandledare. Vi erbjuder till exempel möjlighet att delta i olika former av hantverk och skapande aktiviteter. Musik, café och loppis samt utomhusarbete som fastighetsskötsel är andra arbetsområden.


    som kan arbeta mer självständigt ute på företag där du kan närma dig arbetsmarknaden i din egen takt och gå från enklare till mer avancerade uppgifter.
  • Anonym (Aldri­g)
    Äldre 12 Oct 23:02
    #29
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:34:22 följande:

    Det är med andra ord ett sätt att undgå att betala rimlig lön för arbete men trots det få dig att göra vad som de facto är det arbete en anställd skulle göra.


  • Äldre 12 Oct 23:21
    #30
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:34:22 följande:
    Det är med andra ord ett sätt att undgå att betala rimlig lön för arbete men trots det få dig att göra vad som de facto är det arbete en anställd skulle göra.
    Men snälla förstår du inte vad TS säger till dig det är inte ett arbete det är en daglig verksamhet.

    Det är en skapad arbetsuppgift för att ge personer som behöver det något att göra på dagarna.

    Tyvärr är det en oförmåga som din som gör att DV har haft det svårt under åren.
    Pinsamt nog måste jag erkänna att ett av mina jobb för 20 år sedan var att just avveckla en DV verksamhet på en statlig myndighet. Det hade varit 45 deltagare och 10 anställda stödpersoner/handledare/arbetsledare. När vi lagt om det till en effektiv verksamhet på entreprenad hade vi 3 anställda som skötte allt.

    Så att tro att detta är ett sätt att utnyttja någon billigt är bara dumt. Vill med detta försöka få dig att förstå att detta inte är ett sätt att få billig arbetskraft.

    Men om du tror att ha 10 personer anställda på heltid med vanliga löner som hjälper 45 brukar sköta arbetsuppgifter som man i stället kan anställa 3 personer att göra är ett sätt att få billig arbetskraft så bör du tänka om.

    Detta är en social sysselsättning, rent kostnadsmässigt skulle det vara billigare för kommunen om TS satt hemma själv, men de vill ge en möjlighet till personlig utveckling.
Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?